Gość: Zbyszek100 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 16:09 Czy trzeba w wodzie mieć obuwie. Czy są jeżowce i inne jadowite. Pilne wyjeżdżam 23-06-05 do Hurghady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzia112 Re: Bezpieczeństwo w wodzie 06.06.05, 18:24 Buty są niezbędne - można zakupić w kraju , a jeśli nie zdążysz to na miejscu kupisz bez problemu. "Jeżowce i inne jadowite" ;) są , a jakże. Oprócz tego trafiają się śliskie pomosty, a jak słonko lekko podgrzeje piaseczek to boso możesz ćwiczyć biegi na czas :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kn. Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 18:30 "możesz ćwiczyć biegi na czas :))" i będą naprawde dobre wyniki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jo_anne Re: Bezpieczeństwo w wodzie 06.06.05, 19:16 Witaj, jako że już piąty rok jestem w Egipcie, to zawsze służę chętnie radą. MUSISZ miec plastikowe obuwie. Nawet tam, gdzie wokół hoteli oczyszczono plaże i morskie dno, może być kawałek rafy- i to starczy, żeby się skaleczyć. Są też jeżowce, ale nie tak latwo je spotkać. Natomiast Rodacy opowiadali mi, że w czasie kąpieli znaleźli małą rybkę na dnie, przy rafie, która ugryzła jednego z nich w palec u nogi! A więc lepiej mieć buty! Więcej porad jest na stronie hanyalibaba.com na którą serdecznie zapraszam! Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
anuulka Re: Bezpieczeństwo w wodzie 06.06.05, 19:39 to ja chyba mialam pecha.. w zatoczce przy hotelu Sultan Beach takich zarlocznych rybek byly cale stada.. wystarczylo chwile stan nieruchomo to juz sie dobieraly do stop.. nie nalezalo to do specjalnych przyjemnosci dlatego lepiej bylo plywac niz stac nieruchomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 19:43 A żeście mnie wystraszyli. Byłam w zeszłym roku i żadnych "żarłocznych" rybek nie było. Może ktoś pamięta jak wyglądają? Odpowiedz Link Zgłoś
madzia112 Re: Bezpieczeństwo w wodzie 06.06.05, 20:04 Rybki potrafią 'skubnąć' nie tylko w stopę bez obuwia. Jak tylko stałam przez chwilę nieruchomo w wodzie do pasa, pewna ok.15 cm niepozorna rybka ( bladorożowe cętki na ciele )dosyć dotkliwie spróbowała czy moja noga jest jadalna i zostawiła ślad małych ząbków :-/ Od tej pory zawsze starałam się ruszać w wodzie :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 21:14 Też na plaży przy Sultanie? Odpowiedz Link Zgłoś
anuulka Re: Bezpieczeństwo w wodzie 06.06.05, 22:16 Aneta te rybki o ktorych pisze sa male i jasniutkie kremowe czy rozowe ;) Nogi nie odgryza ale przyjemne to nie jest.. zwlaszcza jak jedna taka zlapala mnie za strupek na kostce od obtarcia przez buty... ewakuowalam sie z wody czym predzej zeby jakis rekin zwabiony zapachem swiezej krwi nie postanowil sprawdzic jak smakuje biale mieso. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 11:08 Też bym uciekała w popłochu, teraz za to mam ciekawszą alternatywę - lecę w piątek ale do morza mi się już nie spieszy :) Napewno dobrze pooglądam dno no i wodę w okolicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
mk55 Re: Bezpieczeństwo w wodzie 08.06.05, 14:22 z tego co pamietam, to takie większe rybki, żarłoczne, miały płetwę grzbietową dość dużą i dość sztywną. z tego co wiem z tv to ta płetwa wystaje tuż przez atakiem rybki, wiec na pewno ją zobaczysz zanim ugryzie :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: .1.* / 62.29.164.* 07.06.05, 09:24 a napisz proszę, ile trzeba za nie zapłacic tam na miejscu. szukałam w Wwie ale niestety, rozmiary albo bardzo duże albo bardzo małe. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_anne Re: Bezpieczeństwo w wodzie 07.06.05, 20:47 Ja szukałam w warszawie, a kupiłam ostatecznie takie buty w Hurghadzie. W centrum Sakkala, koło pomnika syrenki, są różne sklepy. Jest tam sklep Cotton House, taki żółty szyld, sprzedają t-shirty. Tam w koszu z klapkami były fantastyczne, gumowe, granatowe buty do surfingu, cena chyba 40 funtów, a więc ok.20zł. W miarę możliwości czasowych już trzeci sezon je noszę do kąpieli. Są całe zakryte, więc mnie rybka nie skubnie! Pozdrawiam, Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yello Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: 212.244.156.* 08.06.05, 08:48 Uwazac trzeba glownie na: 1.Lajonfisze rafa.biotopy.pl/ryby/skorpenowate.php (chociaz trudno je wlasciwie spotkac przy hotelach) 2.Triggerfisze (a szczegolnie GiantTriggerfisze) www.amonline.net.au/fishes/fishfacts/fish/bvirides.htm Ta potrafi juz zrobic krzywde, z tym ze raczej w okresie godowym bo pozniej teoretycznie nie sprawia klopotow. Uciekac przed nia nalezy jak najblizej dna bo tam strefa jej terytorium jest najwezsza. A jesli snorkujecie to na plecy, glowa w wodzie i pletwami w strone jej paszczy. Po 1 ataku powinna odplynac, ale mnie gonila chyba z 5 minut. Pamietajcie zeby nie krecic sie w kolko tylko plynac jak najszybciej w linii prostej :PPP. Na pewno spotkacie ja na RasUmSid ( Hotele: Fanara, Faraana, ReefOasis)Ja niestety tez sie z ta moja stara znaioma spotkam juz w lipcu :))). 3.Rockfisze czyli fisze co wygladaja jak skala zettesworld.com/hdz04b/images/fish/rockfish292602.jpg Oczywiscie nie nalezy tez draznic muren ani chodzic po plaszczkach. Co do rekinow sie nie wypowiadam bo zadnego nie widzialem, nie mniej co nieco czasem na ich temat sie pojawia. No ale wieksza szansa wpasc w polsce pod tramwaj niz zostac zjedzonym przez rekina w Egipcie. Reszta rybek to teoretycznie nie grozni rozlinozercy, ktorzy moga jednak skubnac nas w palec czy lydke. Pozdrawiam Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar_utz Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.06.05, 12:49 Yello! Czy jest mozliwe pokąsanie przez tiggerfisch. Bedę w Faranie z córką. Napedziłeś mi strachu. Ciekawe czy ktoś jeszcze miał takie przygody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yello Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: 212.244.156.* 08.06.05, 13:25 mar_utz: Wiec tak, 2 lata temu widzialem jak ugryzla w pletwe mojego kolege, w zeszlym roku gonila mnie przez dluga chwile ale nie ugryzla. Wlasciwie podplywala szybko kilkanascie razy. Spotkac mozesz ja (patrzac z plazy) na lewo od niebieskiego plywajacego pomostu, gdzies w tych okolicach miala swoje gniazdo (chyba ze ich bylo kilka ale raczej tylko jedna) Sa tez podobne do niej ale mniejsze i cale czarne, nie zauwazylem zeby one kogos atakowaly. Nie wiem tez nic o tym zeby kogokolwiek moja przyjaciolka ugryzla. Jest duza, brzydka wiec wiekszosc omija ja z daleka. Dobra rada to nie wchodic jej w droge i spokojnie odplynac gdy pojawi sie w zasiegu wzroku, szczegolnie kiedy kreci sie nad samym dnem pilnujac gniazda. Poza tym HaveFUN!! i nie martw sie, jesli dzieciak bedzie zawsze pod opieka doroslego to zero szans zeby stalo sie cos zlego. No i oczywiscie wiekszosc tych niebezpieczenstw czyha na rafie (czyli tak 30m od brzegu) przy samej plazy za dnia mozna kapac sie bezstresowo. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia112 Re: Bezpieczeństwo w wodzie 08.06.05, 14:17 He he, a propos trigger fish. W zeszłym roku na początku pobytu namierzyłam jedną taką w Sharks Bay. Była wyjątkowo dorodna i zwróciła moją uwagę podczas snurkowania. Na całe szczęście kręciła się przy dnie a było trochę głęboko. Niczego wtedy nieświadoma zawisłam sobie nad nią i przez jakiś czas tak sobie ją obserwowałam kręcąc się na powierzchni ;)Dopiero gdy sprawdziłam w atlasie co to za okaz, zrobiło mi się trochę nieswojo. Trigger fish była chyba zbyt zajęta skubaniem czegoś z dna aby mnie pogonić :-|. Najlepiej zaraz po przyjeździe zaopatrzyć się w mały atlasik tamtejszych morkich żyjątek ( naprawdę nie kosztuje to dużo i do dostania wszędzie )- i unikać tych opisanych jako niebezpieczne. Pamiętajcie, że one boją się ludzi i nieprowokowane nie zaatakują ot tak sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martika Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.05, 13:43 super buty do nurkowania sprawdziły sie gorzej od polskich dziadowskich butów tekstylnych takich z dziurkowanej siateczki (pełno ich na placach)z polskich piasek łatwo się wypłukiwał. Podstawowa zasada na rafach to nic nie dotykać, nie tylko ryby są niebezpieczne ale i koralowiec. Mojej córce przypadkowe skaleczenie od poprzednich wakacji jeszcze się nie wygoiło. Zaczepiały nas 2 rodzaje rybek: jeden to błazenek (słynna rybka Nemo) bardzo zadziorna broni ukwiałów, buty bez problemu odbierały jej ataki, drugie rybki to takie biało- niebieskie w czarne paseczki. Bardzo towarzyskie (oskubywały z pleców złażącą skóre :) ) Warto w egipcie kupić sobie taki folderek z rybami. Fajnie sobie podyskutować co się widziało a poza tym tam są zaznaczone ryby niebezpieczne. Dawno nikt nie przypominał na tym forum, NIC NIE WOLNO ZABIERAĆ Z RAFY!!!! Po pierwsze jest zbyt piękna aby ją niszczyć, a po drugie i tak nic nie wywieziecie (Bardzo ścisła kontrola na lotnisku i gigantyczne kary) Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: Bezpieczeństwo w wodzie 09.06.05, 02:22 tak lionfisze trudno spotkac przy hotelu... w grudniu 2004 widziałam piękne 3 przy pomoście w Sharmie przy hotelu Holiday inn amphoras płyneło w małym "szyku" widok przepiękny ale bliko w wodzie nie chciałabym ich spotkać Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: Bezpieczeństwo w wodzie 09.06.05, 02:24 no i znowu - możne je zobaczyć tez koło Holidaya inn amphory i w sharks bay - plaża Rihany. Tigger fisze oczywiście nawet nie wiedziałam że są niebezpieczne - dzięki!!!! pokaż cos więcej - może warto poznać z czym się pływa za klika tyg lece do safagi z dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yello Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: 212.244.156.* 09.06.05, 09:00 Wlasciwie to chyba wszystkie niebezpieczenstwa jakie groza nam ze strony organizmow plywajacych (sa jeszcze barakudy, weze morskie i tym podobne ale szansa na ich spotkanie jest chyba znikoma) Bardziej grozne sa chyba jednak wszelkiej masci koralowce, szczegolnie dla malych dzieciakow. Dlatego buty (lub pletwy) na nogi i niczego nie dotykac ani sie o nic nie ocierac. www.cyberegypt.com/redsea/danger.htm www.flmnh.ufl.edu/fish/Gallery/Descript/RedLionfish/RLionfish.html www.nativeplanet.org/health/dangeroussealife.htm A tu taka mala ciekawostka www.guinnessworldrecords.com/content_pages/record.asp?recordid=51352 Poza tym nie trzeba sobie glowy zawracac, nawet w miescie moze wyskoczyc wsciekla wiewiora i szpital mamy zapewniony. Uwazac, nie draznic fiszów, nie chodzic po rafach...podziwiac, plywac, wypoczywac!!!!!!!!!!!!!! Ciao Odpowiedz Link Zgłoś
petrosp Buty do wody 13.06.05, 10:26 Z moich obserwacji wynika, że w Egipcie mogą przydać się buty do wody, chroniące przed ostrymi odłamkami rafy koralowej, kamieniami itp. Czy ktoś może podać stronę do sklepu internetowego, gdzie można kupić takie obuwie? Bardziej pasowały by takie buty do kostek, okrywające całą stopę, bez szczelin. Chyba w surfingu używają takie obuwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Buty do wody IP: 83.168.96.* 13.06.05, 12:38 Jeżeli do kostek , to poszukaj pozycji buty nurkowe z neopreny , a do tego płetwy paskowe i masz już komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
fifrak_2000 Re: Buty do wody 14.06.05, 10:26 widziałem całkiem porządne na allegro: www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3403552&showing_type=gtext&order=p mam nadzieję, że link zadziała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yello Re: Buty do wody IP: 212.244.156.* 14.06.05, 11:20 Spokojnie wystarczą Ci takie do kosti (windsurfingowe powyzej kostki sie nie sprawdzaj bo nabieraja za duzo wody i ciezko sie chodzi nie mowiac o plywaniu) W Egipcie fajne neoprenowe buty kupisz za pare dolarow. A ostatnio w makro widzialem takie na grubej gumowej podeszwie cale z neoprenu i dodatkowo wiazane na sznorowke. Kosztowaly nie wiecej niz 50 zł ale to i tak wiecej niz podobne w SSH. Odpowiedz Link Zgłoś