Dodaj do ulubionych

Bezpieczeństwo w wodzie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 16:09
Czy trzeba w wodzie mieć obuwie. Czy są jeżowce i inne jadowite. Pilne
wyjeżdżam 23-06-05 do Hurghady
Obserwuj wątek
    • madzia112 Re: Bezpieczeństwo w wodzie 06.06.05, 18:24
      Buty są niezbędne - można zakupić w kraju , a jeśli nie zdążysz to na miejscu
      kupisz bez problemu. "Jeżowce i inne jadowite" ;) są , a jakże. Oprócz tego
      trafiają się śliskie pomosty, a jak słonko lekko podgrzeje piaseczek to boso
      możesz ćwiczyć biegi na czas :))
      • Gość: Kn. Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 18:30
        "możesz ćwiczyć biegi na czas :))" i będą naprawde dobre wyniki ;-)
    • jo_anne Re: Bezpieczeństwo w wodzie 06.06.05, 19:16
      Witaj,
      jako że już piąty rok jestem w Egipcie, to zawsze służę chętnie radą. MUSISZ
      miec plastikowe obuwie. Nawet tam, gdzie wokół hoteli oczyszczono plaże i
      morskie dno, może być kawałek rafy- i to starczy, żeby się skaleczyć. Są też
      jeżowce, ale nie tak latwo je spotkać. Natomiast Rodacy opowiadali mi, że w
      czasie kąpieli znaleźli małą rybkę na dnie, przy rafie, która ugryzła jednego z
      nich w palec u nogi! A więc lepiej mieć buty!
      Więcej porad jest na stronie hanyalibaba.com na którą serdecznie zapraszam!
      Joanna
      • anuulka Re: Bezpieczeństwo w wodzie 06.06.05, 19:39
        to ja chyba mialam pecha.. w zatoczce przy hotelu Sultan Beach takich
        zarlocznych rybek byly cale stada.. wystarczylo chwile stan nieruchomo to juz
        sie dobieraly do stop.. nie nalezalo to do specjalnych przyjemnosci dlatego
        lepiej bylo plywac niz stac nieruchomo.
        • Gość: Aneta Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 19:43
          A żeście mnie wystraszyli. Byłam w zeszłym roku i żadnych "żarłocznych" rybek
          nie było. Może ktoś pamięta jak wyglądają?
          • madzia112 Re: Bezpieczeństwo w wodzie 06.06.05, 20:04
            Rybki potrafią 'skubnąć' nie tylko w stopę bez obuwia. Jak tylko stałam przez
            chwilę nieruchomo w wodzie do pasa, pewna ok.15 cm niepozorna rybka (
            bladorożowe cętki na ciele )dosyć dotkliwie spróbowała czy moja noga jest
            jadalna i zostawiła ślad małych ząbków :-/ Od tej pory zawsze starałam się
            ruszać w wodzie :-D
            • Gość: Aneta Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 21:14
              Też na plaży przy Sultanie?
          • anuulka Re: Bezpieczeństwo w wodzie 06.06.05, 22:16
            Aneta te rybki o ktorych pisze sa male i jasniutkie kremowe czy rozowe ;) Nogi
            nie odgryza ale przyjemne to nie jest.. zwlaszcza jak jedna taka zlapala mnie
            za strupek na kostce od obtarcia przez buty... ewakuowalam sie z wody czym
            predzej zeby jakis rekin zwabiony zapachem swiezej krwi nie postanowil
            sprawdzic jak smakuje biale mieso. ;)
            • Gość: Aneta Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 11:08
              Też bym uciekała w popłochu, teraz za to mam ciekawszą alternatywę - lecę w
              piątek ale do morza mi się już nie spieszy :) Napewno dobrze pooglądam dno no i
              wodę w okolicy :)
          • mk55 Re: Bezpieczeństwo w wodzie 08.06.05, 14:22
            z tego co pamietam, to takie większe rybki, żarłoczne, miały płetwę grzbietową
            dość dużą i dość sztywną. z tego co wiem z tv to ta płetwa wystaje tuż przez
            atakiem rybki, wiec na pewno ją zobaczysz zanim ugryzie :) pzdr
      • Gość: aga Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: .1.* / 62.29.164.* 07.06.05, 09:24
        a napisz proszę, ile trzeba za nie zapłacic tam na miejscu. szukałam w Wwie
        ale niestety, rozmiary albo bardzo duże albo bardzo małe.
        • jo_anne Re: Bezpieczeństwo w wodzie 07.06.05, 20:47
          Ja szukałam w warszawie, a kupiłam ostatecznie takie buty w Hurghadzie. W
          centrum Sakkala, koło pomnika syrenki, są różne sklepy. Jest tam sklep Cotton
          House, taki żółty szyld, sprzedają t-shirty. Tam w koszu z klapkami były
          fantastyczne, gumowe, granatowe buty do surfingu, cena chyba 40 funtów, a więc
          ok.20zł. W miarę możliwości czasowych już trzeci sezon je noszę do kąpieli. Są
          całe zakryte, więc mnie rybka nie skubnie! Pozdrawiam, Joanna
    • Gość: Yello Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: 212.244.156.* 08.06.05, 08:48
      Uwazac trzeba glownie na:
      1.Lajonfisze rafa.biotopy.pl/ryby/skorpenowate.php (chociaz trudno je
      wlasciwie spotkac przy hotelach)
      2.Triggerfisze (a szczegolnie GiantTriggerfisze)
      www.amonline.net.au/fishes/fishfacts/fish/bvirides.htm Ta potrafi juz
      zrobic krzywde, z tym ze raczej w okresie godowym bo pozniej teoretycznie nie
      sprawia klopotow. Uciekac przed nia nalezy jak najblizej dna bo tam strefa jej
      terytorium jest najwezsza. A jesli snorkujecie to na plecy, glowa w wodzie i
      pletwami w strone jej paszczy. Po 1 ataku powinna odplynac, ale mnie gonila
      chyba z 5 minut. Pamietajcie zeby nie krecic sie w kolko tylko plynac jak
      najszybciej w linii prostej :PPP. Na pewno spotkacie ja na RasUmSid ( Hotele:
      Fanara, Faraana, ReefOasis)Ja niestety tez sie z ta moja stara znaioma spotkam
      juz w lipcu :))).
      3.Rockfisze czyli fisze co wygladaja jak skala
      zettesworld.com/hdz04b/images/fish/rockfish292602.jpg

Oczywiscie nie nalezy tez draznic muren ani chodzic po plaszczkach.
      Co do rekinow sie nie wypowiadam bo zadnego nie widzialem, nie mniej co nieco
      czasem na ich temat sie pojawia. No ale wieksza szansa wpasc w polsce pod
      tramwaj niz zostac zjedzonym przez rekina w Egipcie.
      Reszta rybek to teoretycznie nie grozni rozlinozercy, ktorzy moga jednak
      skubnac nas w palec czy lydke.
      Pozdrawiam
      Piotrek
      • Gość: mar_utz Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.06.05, 12:49
        Yello!
        Czy jest mozliwe pokąsanie przez tiggerfisch. Bedę w Faranie z córką.
        Napedziłeś mi strachu. Ciekawe czy ktoś jeszcze miał takie przygody?
        • Gość: Yello Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: 212.244.156.* 08.06.05, 13:25
          mar_utz:
          Wiec tak, 2 lata temu widzialem jak ugryzla w pletwe mojego kolege, w zeszlym
          roku gonila mnie przez dluga chwile ale nie ugryzla. Wlasciwie podplywala
          szybko kilkanascie razy.
          Spotkac mozesz ja (patrzac z plazy) na lewo od niebieskiego plywajacego
          pomostu, gdzies w tych okolicach miala swoje gniazdo (chyba ze ich bylo kilka
          ale raczej tylko jedna) Sa tez podobne do niej ale mniejsze i cale czarne, nie
          zauwazylem zeby one kogos atakowaly.
          Nie wiem tez nic o tym zeby kogokolwiek moja przyjaciolka ugryzla. Jest duza,
          brzydka wiec wiekszosc omija ja z daleka. Dobra rada to nie wchodic jej w droge
          i spokojnie odplynac gdy pojawi sie w zasiegu wzroku, szczegolnie kiedy kreci
          sie nad samym dnem pilnujac gniazda.
          Poza tym HaveFUN!! i nie martw sie, jesli dzieciak bedzie zawsze pod opieka
          doroslego to zero szans zeby stalo sie cos zlego. No i oczywiscie wiekszosc
          tych niebezpieczenstw czyha na rafie (czyli tak 30m od brzegu) przy samej plazy
          za dnia mozna kapac sie bezstresowo.
          • madzia112 Re: Bezpieczeństwo w wodzie 08.06.05, 14:17
            He he, a propos trigger fish. W zeszłym roku na początku pobytu namierzyłam
            jedną taką w Sharks Bay. Była wyjątkowo dorodna i zwróciła moją uwagę podczas
            snurkowania. Na całe szczęście kręciła się przy dnie a było trochę głęboko.
            Niczego wtedy nieświadoma zawisłam sobie nad nią i przez jakiś czas tak sobie
            ją obserwowałam kręcąc się na powierzchni ;)Dopiero gdy sprawdziłam w atlasie
            co to za okaz, zrobiło mi się trochę nieswojo. Trigger fish była chyba zbyt
            zajęta skubaniem czegoś z dna aby mnie pogonić :-|. Najlepiej zaraz po
            przyjeździe zaopatrzyć się w mały atlasik tamtejszych morkich żyjątek (
            naprawdę nie kosztuje to dużo i do dostania wszędzie )- i unikać tych opisanych
            jako niebezpieczne. Pamiętajcie, że one boją się ludzi i nieprowokowane nie
            zaatakują ot tak sobie.
        • Gość: Martika Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.05, 13:43
          super buty do nurkowania sprawdziły sie gorzej od polskich dziadowskich butów
          tekstylnych takich z dziurkowanej siateczki (pełno ich na placach)z polskich
          piasek łatwo się wypłukiwał. Podstawowa zasada na rafach to nic nie dotykać,
          nie tylko ryby są niebezpieczne ale i koralowiec. Mojej córce przypadkowe
          skaleczenie od poprzednich wakacji jeszcze się nie wygoiło. Zaczepiały nas 2
          rodzaje rybek: jeden to błazenek (słynna rybka Nemo) bardzo zadziorna broni
          ukwiałów, buty bez problemu odbierały jej ataki, drugie rybki to takie biało-
          niebieskie w czarne paseczki. Bardzo towarzyskie (oskubywały z pleców złażącą
          skóre :) ) Warto w egipcie kupić sobie taki folderek z rybami. Fajnie sobie
          podyskutować co się widziało a poza tym tam są zaznaczone ryby niebezpieczne.
          Dawno nikt nie przypominał na tym forum, NIC NIE WOLNO ZABIERAĆ Z RAFY!!!! Po
          pierwsze jest zbyt piękna aby ją niszczyć, a po drugie i tak nic nie
          wywieziecie (Bardzo ścisła kontrola na lotnisku i gigantyczne kary)
      • cameltravel Re: Bezpieczeństwo w wodzie 09.06.05, 02:22
        tak lionfisze trudno spotkac przy hotelu...
        w grudniu 2004 widziałam piękne 3 przy pomoście w Sharmie przy hotelu Holiday
        inn amphoras
        płyneło w małym "szyku"
        widok przepiękny ale bliko w wodzie nie chciałabym ich spotkać
      • cameltravel Re: Bezpieczeństwo w wodzie 09.06.05, 02:24
        no i znowu - możne je zobaczyć tez koło Holidaya inn amphory i w sharks bay -
        plaża Rihany. Tigger fisze oczywiście
        nawet nie wiedziałam że są niebezpieczne - dzięki!!!!
        pokaż cos więcej - może warto poznać z czym się pływa za klika tyg lece do
        safagi z dziećmi
        • Gość: Yello Re: Bezpieczeństwo w wodzie IP: 212.244.156.* 09.06.05, 09:00
          Wlasciwie to chyba wszystkie niebezpieczenstwa jakie groza nam ze strony
          organizmow plywajacych (sa jeszcze barakudy, weze morskie i tym podobne ale
          szansa na ich spotkanie jest chyba znikoma)
          Bardziej grozne sa chyba jednak wszelkiej masci koralowce, szczegolnie dla
          malych dzieciakow. Dlatego buty (lub pletwy) na nogi i niczego nie dotykac ani
          sie o nic nie ocierac.
          www.cyberegypt.com/redsea/danger.htm
          www.flmnh.ufl.edu/fish/Gallery/Descript/RedLionfish/RLionfish.html
          www.nativeplanet.org/health/dangeroussealife.htm
          A tu taka mala ciekawostka
          www.guinnessworldrecords.com/content_pages/record.asp?recordid=51352
          Poza tym nie trzeba sobie glowy zawracac, nawet w miescie moze wyskoczyc
          wsciekla wiewiora i szpital mamy zapewniony. Uwazac, nie draznic fiszów, nie
          chodzic po rafach...podziwiac, plywac, wypoczywac!!!!!!!!!!!!!!

Ciao
    • petrosp Buty do wody 13.06.05, 10:26
      Z moich obserwacji wynika, że w Egipcie mogą przydać się buty do wody,
      chroniące przed ostrymi odłamkami rafy koralowej, kamieniami itp. Czy ktoś może
      podać stronę do sklepu internetowego, gdzie można kupić takie obuwie? Bardziej
      pasowały by takie buty do kostek, okrywające całą stopę, bez szczelin. Chyba w
      surfingu używają takie obuwie.
      • Gość: Gość Re: Buty do wody IP: 83.168.96.* 13.06.05, 12:38
        Jeżeli do kostek , to poszukaj pozycji buty nurkowe z neopreny , a do tego
        płetwy paskowe i masz już komplet.
        • fifrak_2000 Re: Buty do wody 14.06.05, 10:26
          widziałem całkiem porządne na allegro:

www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3403552&showing_type=gtext&order=p

mam nadzieję, że link zadziała...
      • Gość: Yello Re: Buty do wody IP: 212.244.156.* 14.06.05, 11:20
        Spokojnie wystarczą Ci takie do kosti (windsurfingowe powyzej kostki sie nie
        sprawdzaj bo nabieraja za duzo wody i ciezko sie chodzi nie mowiac o plywaniu)
        W Egipcie fajne neoprenowe buty kupisz za pare dolarow.
        A ostatnio w makro widzialem takie na grubej gumowej podeszwie cale z neoprenu
        i dodatkowo wiazane na sznorowke. Kosztowaly nie wiecej niz 50 zł ale to i tak
        wiecej niz podobne w SSH.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka