bdariusz 17.05.06, 10:41 w europie mamy łatwiejszy dostęp do €. czyjest tam różnica między $ a € ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tom___ Re: Do Egiptu lepiej $ czy € IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.06, 11:03 najlepiej Dolary i to nowe banknoty bo na stare krzywią nosy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom__ Re: Do Egiptu lepiej $ czy € IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.06, 11:10 i najlepiej małe nominały po 1, 5$ bo na bakszysz potrzeba w hotelu a i czasami mówią że wydać nie mają I JESZCZE JEDNA WAŻNA SPRAWA w taksówkach i busach trzeba uważać jaki banknot się daje i najlepiej pokazać kierowcy, że daje 5$ bo potrafią powiedzieć że daliśmu 2 zamiast 5 i trzeba jeszcze dopłacić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Do Egiptu lepiej $ czy € IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 11:14 To jest kompletnie bez znaczenia - w kantorze wymienisz każdą walutę na LE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy Re: Do Egiptu lepiej $ czy € IP: *.acn.waw.pl 17.05.06, 11:34 oczywiscie ze dolary, u nich dolar czy euro ma ta sama wartośc, więc dolar chyba tanszy i lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ben07 Re: Do Egiptu lepiej $ czy € 17.05.06, 12:17 Gość portalu: yy napisał(a): > oczywiscie ze dolary, u nich dolar czy euro ma ta sama wartośc, więc dolar > chyba tanszy i lepszy. Kolego zdcydowanie się mylisz. Dawnie bakszyszu w walucie to lekka przesada, mozna to zrobić np. aby otrzymać lepszy pokój, albo kajutę na statku, w innych sytuacjach dajesz egipcjanom tylko funty np. za sprzątanie. W kantorach jak na cały świecie kursy wymiany walut są różne. W ubiegłym tygodniu gdy byłe jeszcze w Egipcie za 1$ było 5,75 LE a za 1 Euro około 7 funtów. Przy kursie dolara w Polsce, zdecydowanie polecam dolary. Odpowiedz Link Zgłoś
makdarek Re: Do Egiptu lepiej $ czy € 17.05.06, 18:54 ja bym spojżał na tę sprawę z innej strony. Jeżeli planujesz wycieczki , to ich cena jest zwykle w USD lub nurkowanie w Hurghadzie (też USD) to bież dolary. Jeżeli chcesz nurkować w Sharm to weź Euro bo z niewiadomego powodu większość cen za nurkowanie jest tam w Euro. Za pozostałe wydatki zapłacisz Mastercard:))) lub oczywiście LE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta do Ben07 - niestety to Ty się mylisz. IP: *.toya.net.pl 22.05.06, 12:18 O ile w kantorach to bez znaczenia, o tyle kupując cokolwiek, czy wogóle płacąc dolarami czy Euro, przedmówcy mają rację - dla Egipcjanina 1dolar = 1 Euro. A przecież jadąc tam będziesz chciał wykupić jakieś atrakcje, czy towary, za które będą rządali twardej waluty, nie zaś ichniejszych funtów. I wtedy to niestety jest bardzo bolesna różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
ben07 Re: do Ben07 - niestety to Ty się mylisz. 22.05.06, 15:14 Gość portalu: Turysta napisał(a): > O ile w kantorach to bez znaczenia, o tyle kupując cokolwiek, czy wogóle płacąc > > dolarami czy Euro, przedmówcy mają rację - dla Egipcjanina 1dolar = 1 Euro. > > > A przecież jadąc tam będziesz chciał wykupić jakieś atrakcje, czy towary, za > które będą rządali twardej waluty, nie zaś ichniejszych funtów. > > I wtedy to niestety jest bardzo bolesna różnica. Tu właśnie wychodzi cały Egipt. Kto kupuje rzeczy w Egipcie nie targując się się o cenę. Egipcjanie w handlu są na tyle cwani, że rzucając na pocztek cenę w dolarach czy euro to tylko od ciebie zalezy czy będziesz jeleniem czy zaczniesz stosowac ich grę. A tak na marginesie wróciłem własnie z ostatniego wyjazdu do Egiptu i z autopsji moge ci powiedzieć, że jak mi zależało na zakupie jakiejś rzeczy to zawsze udawało się zbić cene wyjściową co najmniej o 50 - 70% i nie płaciłem za zakupy w walucie tylko w funtach. Pomimjam wycieczki fakutatywne bo za nie zawsze płaci się w walucie. Radzę nauczyć się nazw liczebników po arabsku, to cholernie pomaga w targowaniu sie i zbiciu ceny, odnosze wrażenie że w takim przypadku nie traktują ciebie jak jelenia który da się oskubać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: do Ben07 - niestety to Ty się mylisz. IP: *.toya.net.pl 22.05.06, 15:45 Nadal się mylisz, gdyż o ile mozesz kupić pamiątki nawet w funtach egipskich, o tyle fakultety czy imprezy dla turystó ni cholery nie sprzedadzą Ci w ichniejszej walucie, więc przestań robić z forumowiczów głupków i nie rób wody z mózgu nowicjuszom. Odpowiedz Link Zgłoś
ben07 Może i jesteś turystą ....... 23.05.06, 14:30 Gość portalu: Turysta napisał(a): > Nadal się mylisz, gdyż o ile mozesz kupić pamiątki nawet w funtach egipskich, o > > tyle fakultety czy imprezy dla turystó ni cholery nie sprzedadzą Ci w > ichniejszej walucie, więc przestań robić z forumowiczów głupków i nie rób wody > z mózgu nowicjuszom. Może i jesteś turystą przez duże T, ale głupków z forumowiczów robisz sobie Ty. Poczytaj sobie aktualne wypowiedzi ludzi w wątku - "Kto z was płacił funtami za fakultety." Mogę potwuerdzić, bo sam widziałem podczas ostatniego wyjazdu do Egiptu że np. za wycieczki fakultatywne z Rainbow Tours mozna było zapłacić w funtach - równowartośc ceny podawanej w dolarach. Ja akurat płaciłem w dolarach bo miałem ale tak zapłacili znajomi z wyjazdu bo akurat wyciągnęli funty z bankomatu. Nie wypowiadam się co do stosowanych praktyk przez jakiś miejscowe biura bo tego nie wiem, nie korzystałem podczas ostatniego wyjazdu z ich usług. Tak że chyba warto częściej wybierać się do Egiptu i uwazniej czytać posty, zanim się je skomentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Perła Re: Do Egiptu lepiej $ czy € IP: *.eranet.pl 22.05.06, 11:35 Wcale nie ma tej samej wartości. W jednym dolarze miescie sie 5.75 LE a w Euro 7 coś tam. Wiec to chyba nie ta sama wartość. Ale bardziej opłaca się wziąść dolary i wymienić je na funty egipskie. Pozdrawiam Perła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yuyu Perła IP: *.acn.waw.pl 22.05.06, 12:14 wiesz w Polsce nie ma tej samej wartosci euro i dolar ale wq egipcie, jak placilam za wycieczki to im bylo obojetnie czy ta waluta czy ta. W euro poprostu zarabiali więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Perłą, widzę, że niewiele podróżowałaś do Egiptu IP: *.toya.net.pl 22.05.06, 12:21 Bo jeśli za jakąś rzecz rządają 10 dolarów lub 10 Euro, to dla Ciebie może nie jest to różnica. Dla znającego choć podstawy matematyki, spora. No i obecnie kurs dolara jest w Polsce na tyle atrakcyjny, ze tym bardziej warto brać dolary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yuyu do turysty IP: *.acn.waw.pl 22.05.06, 14:56 przpraszam bardzo ale ja wiem jaki kurs ma dolar i euro, ale jesli ktoś ma euro i chce płacic ta walutą to napisałem tylko ze "DLA NICH" nie ma znaczenia w jakiej walucie płacą, dla nas ma znaczenie, bo ja brałem też dolary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Yuyu, to było do Perły, a nie do Ciebie. IP: *.toya.net.pl 22.05.06, 15:04 Ty napisałeś stan faktyczny, ona próbuje forumowiczów wpuścić na minę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Do Egiptu lepiej $ czy € IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:39 Dorzucam moje "trzy grosze". Otóż: do wymiany w kantorach - euro. Na zakupy np.w bezcłowym - dolary - ponieważ ceny mają głównie w USD i jeśli płacisz euro trudno szybko przeliczać, a poza tym resztę wydają w dolarach i nigdy nie wiesz na ile cię oszukali. W lokalnych biurach za fakultety można płacić każdą walutą, ale i tu ceny podają w USD, można również zapłacić LE. U rezydentów i pilotów płaciłam i dolarami i LE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anika Zdecydowanie IP: *.chello.pl 22.05.06, 20:52 Witam, Zdecydowanie Dolary. Lepiej je znają i bardzo łatwo je przeliczają. Jeśli zechcesz to wydadzą ci resztę w dolarach. A jeśli chcesz to w funtach egipskich. Kilka razy jeździłam do Egiptu i zawsze brałam dolary. Nie było problemu z wymianą. Lepiej nie ryzykować z Euro. Dolary zawsze przemawiają do Egipcian. Pozdrawiam Jak by co pytajcie ANIKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgurniak Re: Zdecydowanie IP: 194.181.197.* 26.05.06, 14:09 w moim kantorze są funty za 0,62 zł Czy mam wziąść funty czy tylko dolary ? w przyblizeniu chcę wziąść ok.1000$ a jeśli funty to ile? Odpowiedz Link Zgłoś