michal_l1 21.01.07, 14:04 Czy w Egipcie trzeba płacić w Funtach egipskich czy można w Dolarach (USD)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janusz.amir Re: Waluta 21.01.07, 14:34 Możesz płacić w czym chcesz. Ja preferuje walute narodową. Odpowiedz Link Zgłoś
manuella2 Re: Waluta 21.01.07, 22:09 możesz reczywiście w czym chcesz, w dolarach albo w euro, ale najlepiej w ich funtach egipskich, bo w innych walutach zawyzają ceny i zazwyczaj nie wydają reszty... bakszysz sobie pobierają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
meps3 Re: Waluta 22.01.07, 07:29 Możesz płacić w dowolnej walucie.A cena jest tylko i wyłącznie kwestią twoich umiejętności przy targowaniu się.Ja zawsze płacę tylko dolarami i nigdy nie miałem z tym problemów.Zasadniczą sprawą jest to ,że nim przystąpisz do transakcji musisz zapytac o cenę wyjściową i o walutę.Oczywiście cena zostanie zawsze zawyżona o jakieś 50-70 % i musisz zawsze brać to pod uwagę.Zasadniczo też jest podawana różna cena w $, E ,lub F jednak zazwyczaj i tak postawisz na swoim ujednolicając cenę w $ i E.A jeśli chodzi o walutę to chyba oczywiste jest ,że najbardziej opłacają się $ ze względu na ich kurs w Polsce. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mediterraneo1978 Re: Waluta 22.01.07, 07:48 chyba oczywiste > jest ,że najbardziej opłacają się $ ze względu na ich kurs w Polsce. > Pozdr. Nie, nie jest oczywiste !!!!!!!!!!!!!!! Jesli np. dolar w Polsce danego dnia kosztuje 3 zł, euro 4 zł, to w Egipcie przy kursie dolara 6 funtów - za euro daja 8 funtów. GBP przy 6 zł - 12 funtów. Ja kupuje co jakis czas bilon euro za 3,75, będąc w Niemczech zamienię na banknoty, które zabiorę do Egiptu. Inna sprawa, że dolary jak były za 2,88 tez kupowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
mediterraneo1978 Re: Waluta 22.01.07, 07:56 będąc w Niemczech zamienię na > banknoty, które zabiorę do Egiptu. Bo do Egiptu gdzies we wrzesniu, a w Niemczech czy Austrii w miedzyczasie bede. Poza tym euro jest lepsze, bo rzadziej falszowane, co rusz ktos podnosi, ze jakichs tam banknotow (a to starych, a to nowych nie chca wymieniac), a ponadto jak danego roku ktos pojedzie do Egiptu i mu zostanie euro, to w nastepnym roku moze je zabrac np. na Rodos, gdzie w przeciwienstwie do Tunezji praktycznie nie pada w sierpniu i wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Waluta 22.01.07, 11:49 Najlepiej to korzystać z banomatów i wybierać tyle ile potrzebuje się na bieżąco. Płacenie inną walutą niż LE to tylko strata ale wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam. Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
zebrasoma1 Re: Waluta 22.01.07, 15:22 a wymieniają dolary w hotelu?? czy tylko w banku? Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Re: Waluta 22.01.07, 15:36 Raczej każdy hotel ma możliwość wymiany,przynajmniej te do których jeżdziłem miały.A tak na marginesie,co za problem wymienić w mieście.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
adi_05 Re: Waluta 24.01.07, 16:11 Witam. Doceniam wiedze,ktora pan posiada odnosnie Egiptu.Dlatego tez zwracam sie z prozba.Czy wie Pan jak wyglada sprawa wymiany funta brytyjskiego na funty egipskie?Jaki ogolnie jest przelicznik i czy mozna w tej walucie placic?Jak sie ma sprawa wymiany tej pary walut w Egipcie? Dziekuje bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
meps3 Re: Waluta 22.01.07, 21:31 Jednak będę uparcie twierdził ,że opłacają się dolary co wynika z niższej ceny w kantorach.W 9 przypadkach na 10 udaje mi sie wynegocjować taką samą cenę w $ co i w E.A jednak za $ zapłaciłem znacznie mniej.Więc zakup jest tańszy.Nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mediterraneo1978 Re: Waluta 23.01.07, 08:20 Owszem, mozesz UTARGOWAC z 20 euro na 20 dolarów. Stargowałeś, a więc obniżono Ci cenę. Zatem nawet Egipcjanie wiedzą ze euro jest drozsze. Równie dobrze mogłeś stargowac z tych 20 euro do 15 euro. A najbardziej sie oplaca placic funtami egipskimi - jak placisz w dolarach to licza np. 1 dolar - 5 funtow. Gdy w kantorze to ok.5,7 teraz chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
meps3 Re: Waluta 23.01.07, 16:48 mediterraneo1978 napisał: > > licza np. 1 dolar - 5 funtow. Gdy w kantorze to ok.5,7 teraz chyba. Rozumiem ,że tak licząc na jednym dolarze jesteś do przodu - przy takim kursie - 0,7 FE.czyli na 7 dolarach oszczedzisz JEDNEGO FUNCIAKA.Czyli płacąc 35 dolarów oszczędzisz 5 funciaków czyli około JEDNAGO DOLARA czyli w tej chwili około 3zł.Tak szczerze to nawet dziwię się ,że chciało mi się to policzyć. Jakbym kupował stado wielbłądów albo hotel w sharmie to takie przeliczenia miałyby sens ale przy zakupach jakie zwyczajowo czyni przeciętny turysta jest to moim zdaniem troche bez sensu.Czyż nie? :):):). POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
creaks Re: Waluta 24.01.07, 13:14 Właśnie wróciłem (dzisiaj 24.01) z Sharm i tam przy płaceniu dolarami za 1$ USD przeliczali 5.7 w sklepach, w galerii w Naama itp. więc było całkiem ok. Odpowiedz Link Zgłoś