przekula 06.06.07, 19:00 12.06. wylatujemy z mężem do Sharm.Mam do Was pytanie czy w tym czasie są jeszcze organizowane wycieczki do kolorowego Kanionu?? Jeżeli tak to czy warto wykupić tą wycieczkę?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sharmdiver Re: Kolorowy Kanion 06.06.07, 19:20 Wycieczkę warto wykupić - ale uwaga Cieplutko (odp. okrycie, woda itp.). Weżcie gorsze ubranie i sportowe obuwie - wspinanie i przedzieranie się między skałami.. SharmDiver Odpowiedz Link Zgłoś
karrlos Re: Kolorowy Kanion 06.06.07, 22:13 Warto na pewno. Super spacerek, piękne widoki. Buty najlepiej dobre sportowe, choć w klapkach też ludzie chodzili, ale nie polecam. Co do ubioru to jest tylko jedno miejsce gdzie trzesz o skałę i to wszystko. Ubraniom nic się nie powinno stać, chyba że masz duże zdolności. My mieliśmy to załatwiane przez abba sharm, które dało nas do innego biura, przewodnik mówił po angielsku i rosyjsku. P.S. można chodzić po skałach jedna noga na lewą druga na prawą stronę - spiderman ;) zdjęcia mogę podesłać. Odpowiedz Link Zgłoś
karrlos Re: Kolorowy Kanion 06.06.07, 22:14 I cieplutko faktycznie było, bez przerwy, krótkie spodenki i koszulka. W plecaku grubsze na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
przekula Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 08:51 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Ale teraz to mam już mały problemik. Na forum wyczytałam,że w czerwcu nie organizują tej wycieczki bo jest za gorąco.Więc myślę sobie weźmiemy pieczątkę "Sinai Only". A teraz.... Moje kolejne pytanie: planowaliśmy wykupić wycieczki(tzn.Jerozolima+ może teraz Kanion) z biura Aaba,ale jak tam robią numery i nie dają polskiego przewodnika : (((. Lecimy z firmy S&F, a czy na miejscu można wykupić te wycieczki gdzieś u Exim Tours??? Kolejne moje pytanie:chcemy oczywiście zobaczyc też delfinarium, z mapy widzę że jest ono dość blisko od mojego hotelu(Iberotel Fanara), to będziemy mogli tam pojechać i sami w kasie kupić sobie bilety??? Odpowiedz Link Zgłoś
sharmdiver Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 11:05 Witam, czegoś nie rozumiem. Co ma wycieczka do Kanionu z wizą "SinaI Only"? Biura podrózy mają umowę aby nie sprzedawać wycieczek klientom konkurencji - ale jak teraz jest dowiesz się na miejscu. A dlaczego nie zapytasz bezpośrednio w Polsce w biurze? Delfinarium - można kupić bilety w kasie. SharmDiver Odpowiedz Link Zgłoś
karrlos Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 11:25 My z góry zostaliśmy poinformowani, że nie będzie polskiego przewodnika. Zdecydowaliśmy się na anglojęzycznego i powiem że był super. Co do wizy to my jechaliśmy do Kairu więc kupiliśmy. Do delfinarium bilet można kupić w kasie przed występem. Odpowiedz Link Zgłoś
sharmdiver Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 15:56 Mea culpa. Aby pojechać do Kolorowego Kanionu potrzebna jest pełna wiza. Przepraszam za podanie błednej informacji Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 13:34 Przekula, ja byłam w Kolorowym Kanionie w ub. roku, właśnie w czerwcu, załatwiałam wyjazd przez Aaaba. Dołączyli mnie do jeepa z ludźmi z Holandii i Szwajcarii. Było gorąco, szczególnie jak wychodziliśmy z Kanionu, ale bez przesady. travel.webshots.com/album/551537873QUvBuw?start=28 Więc spokojnie się rozejrzyj po lokalnych biurach, od Aaba poczynając i na pewno coś znajdziesz. Wiem na 100% że w ub. roku Kanion robiło tez biuro New Cataract, koło hotelu Cataract Laylina na deptaku w Naama Bay, bo najpierw rozmawiałam z nimi na ten temat. Sharmdiver - pytasz co ma Sinai Only do Kanionu? Otóż po drodze może sie zdarzyć, że będzie kontrola, a nawet dwie (dokładnie tyle mieliśmy w ub. roku i bardzo dokładnie sprawdzali wizy) i sprawdzaja, czy są wizy - przy posiadaniu tylko Sinai Only mogą (choć nie zawsze) robić problemy, bo to trasa wylotowa na Kair. Bezpieczniej mieć znaczek i wtedy nie ryzykujesz że do Kanionu nie dotrzesz. Ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
sharmdiver Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 14:07 To, że sprawdzają paszporty i wizy to jedno a wyjazd do Kanionu na SYNAJU to drugie - uprzejmie chciałbym zauważyć.. Odpowiedz Link Zgłoś
abirka Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 15:24 Sprawdzanie paszportów i wizy oraz wyjazd do Kolorowego Kanionu (na Synaju)to są jak najbardziej nierozerwalne kwestie. I wie to każdy, kto zna kwestię "wizy" Synaj Only. Pieczątka "Synaj Only" pozwala na 14-dniowy pobyt na wybrzeżu Aqaby i w rejonie Św. Katarzyny. Kolorowy Kanion nie nalezy już do tego rejonu i dlatego formalnie rzecz biorąc mając taka pieczątke nie mozna jechać do Kanionu. Wiadomo jednak, że w Egipcie "wszystko można co nie można", dlatego jeślitrafimy na policjanta, który nie jest formalisą może się udać taki wyjazd nawet z tą pieczątką. Pamiętam, że chyba Derduch pisał kiedyś, że po prostu kazano mu zostawić paszport na posterunku i odbierał go w drodze powrotnej. Apeluję do niektórych udzielających rad, aby przekazywali rzetelne i prawdziwe informacje bo mogą wpędzać nieświadomych turystów o duże tarapaty. Szczególnie jeśli reklamują sie jako niemal stali mieszkańcy, czyli autorytety w kwestii Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś