Dodaj do ulubionych

Kolorowy Kanion

06.06.07, 19:00
12.06. wylatujemy z mężem do Sharm.Mam do Was pytanie czy w tym czasie są
jeszcze organizowane wycieczki do kolorowego Kanionu?? Jeżeli tak to czy
warto wykupić tą wycieczkę??
Obserwuj wątek
    • sharmdiver Re: Kolorowy Kanion 06.06.07, 19:20
      Wycieczkę warto wykupić - ale uwaga Cieplutko (odp. okrycie, woda itp.).
      Weżcie gorsze ubranie i sportowe obuwie - wspinanie i przedzieranie się między
      skałami..

SharmDiver
      • karrlos Re: Kolorowy Kanion 06.06.07, 22:13
        Warto na pewno.
        Super spacerek, piękne widoki.
        Buty najlepiej dobre sportowe, choć w klapkach też ludzie chodzili, ale nie
        polecam.
        Co do ubioru to jest tylko jedno miejsce gdzie trzesz o skałę i to wszystko.
        Ubraniom nic się nie powinno stać, chyba że masz duże zdolności.
        My mieliśmy to załatwiane przez abba sharm, które dało nas do innego biura,
        przewodnik mówił po angielsku i rosyjsku.

P.S. można chodzić po skałach jedna noga na lewą druga na prawą stronę -
        spiderman ;)
        zdjęcia mogę podesłać.
        • karrlos Re: Kolorowy Kanion 06.06.07, 22:14
          I cieplutko faktycznie było, bez przerwy, krótkie spodenki i koszulka.
          W plecaku grubsze na wszelki wypadek.
          • przekula Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 08:51
            Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Ale teraz to mam już mały problemik. Na forum
            wyczytałam,że w czerwcu nie organizują tej wycieczki bo jest za gorąco.Więc
            myślę sobie weźmiemy pieczątkę "Sinai Only". A teraz....
            Moje kolejne pytanie: planowaliśmy wykupić wycieczki(tzn.Jerozolima+ może teraz
            Kanion) z biura Aaba,ale jak tam robią numery i nie dają polskiego przewodnika :
            (((. Lecimy z firmy S&F, a czy na miejscu można wykupić te wycieczki gdzieś u
            Exim Tours???
            Kolejne moje pytanie:chcemy oczywiście zobaczyc też delfinarium, z mapy widzę
            że jest ono dość blisko od mojego hotelu(Iberotel Fanara), to będziemy mogli
            tam pojechać i sami w kasie kupić sobie bilety???
            • sharmdiver Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 11:05
              Witam, czegoś nie rozumiem. Co ma wycieczka do Kanionu z wizą "SinaI Only"?
              Biura podrózy mają umowę aby nie sprzedawać wycieczek klientom konkurencji - ale
              jak teraz jest dowiesz się na miejscu. A dlaczego nie zapytasz bezpośrednio w
              Polsce w biurze?
              Delfinarium - można kupić bilety w kasie.

SharmDiver
              • karrlos Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 11:25
                My z góry zostaliśmy poinformowani, że nie będzie polskiego przewodnika.
                Zdecydowaliśmy się na anglojęzycznego i powiem że był super.
                Co do wizy to my jechaliśmy do Kairu więc kupiliśmy.
                Do delfinarium bilet można kupić w kasie przed występem.
              • sharmdiver Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 15:56
                Mea culpa.
                Aby pojechać do Kolorowego Kanionu potrzebna jest pełna wiza.

Przepraszam za podanie błednej informacji
    • miriam_73 Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 13:34
      Przekula, ja byłam w Kolorowym Kanionie w ub. roku, właśnie w czerwcu,
      załatwiałam wyjazd przez Aaaba. Dołączyli mnie do jeepa z ludźmi z Holandii i
      Szwajcarii. Było gorąco, szczególnie jak wychodziliśmy z Kanionu, ale bez przesady.
      travel.webshots.com/album/551537873QUvBuw?start=28
      Więc spokojnie się rozejrzyj po lokalnych biurach, od Aaba poczynając i na pewno
      coś znajdziesz. Wiem na 100% że w ub. roku Kanion robiło tez biuro New Cataract,
      koło hotelu Cataract Laylina na deptaku w Naama Bay, bo najpierw rozmawiałam z
      nimi na ten temat.
      Sharmdiver - pytasz co ma Sinai Only do Kanionu? Otóż po drodze może sie
      zdarzyć, że będzie kontrola, a nawet dwie (dokładnie tyle mieliśmy w ub. roku i
      bardzo dokładnie sprawdzali wizy) i sprawdzaja, czy są wizy - przy posiadaniu
      tylko Sinai Only mogą (choć nie zawsze) robić problemy, bo to trasa wylotowa na
      Kair. Bezpieczniej mieć znaczek i wtedy nie ryzykujesz że do Kanionu nie
      dotrzesz. Ot i tyle.
      • sharmdiver Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 14:07
        To, że sprawdzają paszporty i wizy to jedno a wyjazd do Kanionu na SYNAJU to
        drugie - uprzejmie chciałbym zauważyć..
        • abirka Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 15:24
          Sprawdzanie paszportów i wizy oraz wyjazd do Kolorowego Kanionu (na Synaju)to
          są jak najbardziej nierozerwalne kwestie. I wie to każdy, kto zna
          kwestię "wizy" Synaj Only. Pieczątka "Synaj Only" pozwala na 14-dniowy pobyt na
          wybrzeżu Aqaby i w rejonie Św. Katarzyny. Kolorowy Kanion nie nalezy już do
          tego rejonu i dlatego formalnie rzecz biorąc mając taka pieczątke nie mozna
          jechać do Kanionu. Wiadomo jednak, że w Egipcie "wszystko można co nie można",
          dlatego jeślitrafimy na policjanta, który nie jest formalisą może się udać taki
          wyjazd nawet z tą pieczątką. Pamiętam, że chyba Derduch pisał kiedyś, że po
          prostu kazano mu zostawić paszport na posterunku i odbierał go w drodze
          powrotnej.
          Apeluję do niektórych udzielających rad, aby przekazywali rzetelne i prawdziwe
          informacje bo mogą wpędzać nieświadomych turystów o duże tarapaty. Szczególnie
          jeśli reklamują sie jako niemal stali mieszkańcy, czyli autorytety w kwestii
          Egiptu.
      • przekula Re: Kolorowy Kanion 07.06.07, 14:08
        dzięki za informacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka