Dodaj do ulubionych

Dla podrozujacych do EGIPTU!!!!

16.06.07, 21:58
Chciałam wam poradzić coś w związku z wycieczkami fakultatywnymi które
oferują biura i bardzo często twierdzą że trzeba wykupić je przed wyjazdem.
Otóz nie słuchajcie!! Byłam ostatnio w Egipcie i wycieczki które się wykupuje
na miejscu a oferują je zazwyczaj pracownicy Aqua Centre, są o połowe jak nie
więcej ceny tańsze!!! To samo z nurkowaniem!!! A nie róznią się niczym.
Ubezpieczenie jest opłacone itd.Jesteście dokładnie na tej samej wycieczce co
ci którzy wykupują je przez aqua centre. Bardzo się zdenerwowałam na Panią z
biura podrózy która wręcz nalegała bym wykupiła wycieczkę przed wyjazdem! Nie
dajcie się zrobić w bambuko!!
Obserwuj wątek
    • doti.z Re: Dla podrozujacych do EGIPTU!!!! 16.06.07, 22:39
      to już chyba większość osób wie. Nie kupuje się wycieczek u rezydentów no chyba
      że z lenistwa.
      • 15tolka15 Re: Dla podrozujacych do EGIPTU!!!! 16.06.07, 23:00
        Dlaczego (z lenistwa)???Zawsze kupujemy wycieczki u rezydentow.Jade na wakacje
        odpoczywac a nie latac szukac o pare dolcow tanszej wycieczki.Pelen luzik.
        • iberia.pl Re: Dla podrozujacych do EGIPTU!!!! 17.06.07, 00:54
          15tolka15 napisała:

> Dlaczego (z lenistwa)???Zawsze kupujemy wycieczki u rezydentow.

t kupuj i przeplacaj....

>Jade na wakacje odpoczywac
          ja tez.

>a nie latac szukac o pare dolcow tanszej wycieczki.P

wielka filozofia zdobyc namiar przed wyjazdem...zapewniam, ze to jest TROSZKE
          wiecej niz kilka dolcow, ale skoro lubisz przeplacac to zaplac za wize 18-20USD
          zamiast 15 :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
          • dk50 Re: Dla podrozujacych do EGIPTU!!!! 17.06.07, 08:57
            Niedawno wróciłam z Hurghady.Na lotnisku przywitał nas przedstawiciel biura Alfa
            Star, nikomu nie proponował kupienia wizy za 18 $,tylko poinformował, że wize
            należy wykupić w okienku za 15$.Wycieczki wykupiłam u rezydenta podczas
            spotkania w pakiecie, czyli trochę taniej i z 5% rabatem, gdyż tego samego
            dnia.Dokładnie opisał jak dana wycieczka wygląda, o której wyjazd, powrót i nie
            było odchyleń, wszystko się potem zgadzało.Koleżanka chciała oszczędzić i wzięła
            z biura lokalnego wycieczkę safari,była tańsza, ale znacznie się różniła od tej,
            którą ja wykupiłam u rezydenta, bardzo okrojony program.Dodatkowo płatne wejście
            do terrarium(o czym została poinformowana po wyjściu już z terrarium),brak
            polskiego przewodnika.Kaseta droższa o kilka dolarów. Nie wiem może to był jakiś
            pech. Kurs nurkowania również wykupiłam u rezydenta i nie załuję,z początku
            miałam pewne problemy, z którymi sama chyba nie poradziłabym sobie.Po
            poinformowaniu o nich rezydenta wszystko było okey.Potem rezydent dzwonił do
            tego centrum nurkowego, poproszono mnie do telefonu, bo sam ode mnie chciał
            usłyszeć,że nie ma juz problemów.Zawsze wykupuję wycieczki fakultatywne u
            rezydenta, bo w razie wpadki zawsze mogę liczyć na czyjąś pomoc.
            • dch29 Re: Dla podrozujacych do EGIPTU!!!! 17.06.07, 09:16
              Mam prośbę, czy możesz napisać ile kosztują u rezydenta Alfy wycieczki?
              Wybieram się z tego biura do Hurghady za 3 tyg, więc ta informacja bardzo by mi
              się przydała.
              • oliwka02 Re: Dla podrozujacych do EGIPTU!!!! 17.06.07, 09:44
                Mimo wszystko ceny się róznią i nie jest to kwestia kilku dolców tylko
                zazwyczaj połowy ceny. Mi się jeszcze nie przydarzyło żebym zobaczyła jakąś
                różnicę pomiędzy wycieczkami wykupionymi od rezydentów niż od miejscowych,
                zazwyczaj na np. nuurkowanie wyruszaliśmy wsyzscy i ci z listy rezydenta i ci z
                listy miejscowych, więc DVD itd było w tej samej cenie. Natomiast po co mam za
                nurkowanie płacic 30 dolcow skoro mogę zapłacic 15???
            • nicola844 Re: Dla podrozujacych do EGIPTU!!!! 19.06.07, 10:04
              "Zawsze wykupuję wycieczki fakultatywne u
              > rezydenta, bo w razie wpadki zawsze mogę liczyć na czyjąś pomoc."

Tylko pewnie mało który rezydent tą pomoc ci skwapliwie udzieli.
              Najczęściej widzisz rezydenta mniej niż osobę (najczęściej też Polaka) która załatwia ci wycieczkę lokalną.
          • wp2007 Re:do iberia 17.06.07, 11:15
            Ale z Ciebie biznesmen . Jestes 7 zł do przodu.O pieniążkach to sie albo
            dyskutuje albo sie je ma.
            • moonbeauty Re:do iberia 17.06.07, 11:18
              Moim zdaniem każdy ma wybór i powinien robić tak jak uważa za słuszne.
            • iberia.pl Re:do wp2007 -nowy forumowicz? 17.06.07, 11:28
              wp2007 napisał:

> Ale z Ciebie biznesmen . Jestes 7 zł do przodu.O pieniążkach to sie albo
              > dyskutuje albo sie je ma.

pomnoz sobie matematyku te 3 baksy przez ilosc turystow.....i co?Ladna sumka
              prawda?
              Tak naprawde nie o kase to chodzi ale o zwykla UCZCIWOSC, ale obawiam, sie to
              slowo jest ci obce.
              • wp2007 Re:do iberia 17.06.07, 11:44
                Co ma piernik / uczciwość/ do wiatraka.? Co mnie obchodzi ile ktoś zarabia? Co
                mnie odchodzi w jaki sposób to robi ? ALBO MI PASUJE ALBO NIE. Przeciez nikt ci
                nie kaze kupować wize za 20 dolkow a mi też nikt nie zabroni kupowac wize po
                takiej cenie.A jezeli juz zdecyduje sie kupić wize za 20 dolkow to też nie bedę
                płakał na forum ,że ktos mnie okradł albo ,że sprzedawca jest nieuczciwy.
                Handel od wiekow polegal na zarabianiu. Zapewne twoim zdaniem , kupując wize
                powinni ci jeszcze dopłacać . Wtedy byłoby naprawde UCZCIWIE.
                • iberia.pl Re:do wp2007 17.06.07, 14:05
                  jak widac z twojego drugiego postu KOMPLETNIE nic nie zrozumiales, ale wiesz co?
                  szkoda mi czasu zeby cie wyprowadzac z bledu albo cokolwiek tlumaczyc.
                  Zatem czep sie tramwaja a nie mnie.
                  • wp2007 Re:do ibeia 18.06.07, 11:21
                    Naz racje - nie zrozumiałem. A kto mi zabroni kupowac wize w Triadzie za 18
                    dolków ? Mój czs , moja kasa , mój kaprys. Jesteś przedstawicielką typowo
                    polskich pieniaczy . Wydasz na wczasy 3tys a będziesz sie kopała o 8zł.Zabierz
                    z Polski dużo wody mineralnej - bo w Egipcie bedziesz musiała przepłacać.Masz
                    racje szkoda czasu . Nie ta częstotliwość.
              • janusz.amir Re:do wp2007 -nowy forumowicz? 18.06.07, 11:51
                Wiesz co? Jesteś pusty jak murzyński bębenek!!!!
                Masz rację że to Twoja kasa i możesz sobie robić z nią co chcesz!!
                A przyszło Ci do łepetyny że jeżdżą np. emeryci i studenci dla których te parę
                dolków ma znaczenie??
                Jak stworzymy precedens to będą nas rżnąć na całego!! Tu iberia ma rację w 100%
                Jak masz kasę to się ciesz ale nie psuj rynku innym!!
                I zejdz z tego forum bo nie masz nic do zaoferowania.

Janusz
                • wp2007 Re:do janusz.amir 18.06.07, 12:14
                  JAK BYM CZYTAŁ LEPPERA. Emeryci , renciści, studenci - moze i 3 dolce maja dla
                  nich znaczenie/ wątpię/ . Jaki to precedens chcesz stworzyć jest kasa za 15
                  dolkow do której stoi 100 osob/ studenci , emeryci , rencisci/ i jest kasa za
                  18 dolkow gdzie podchodze i kupuję.I kto tu jset pusty jak murzyński bębenek?
                  Nie po to caly rok pracuję żeby jeszcze na wakacjach wystawac w kolejkach .
                  Moze ty jestes z tamtej / kolejkowej epoki/ i to cię kreci -mnie nie. Co do
                  zejści z tego forum to nie jest twoja prywatna wlasnosc i nie ty bedziesz tutaj
                  dyrygował ruchem . Jak sie nie podoba to nie czytaj i nie komentuj postów
                  podpisywanych nikiem wp2007
                  • janusz.amir Re:do wp2007 -nowy forumowicz? 18.06.07, 12:29
                    A gdzie Ty widziałeś kasy tańsze i droższe!!!!
                    Ty wogóle tam kiedykolwiek byłeś??
                    I jakie kolejki po 100 osób??
                    Mamy rok 2007 - jakbyś zapomniał! A Ty w którym byłeś?
                    I co Ci ewentualnie da wiza o 15 minut wcześniej jak potem czekasz na bagaże pół
                    godziny?
                    Zastanów się co piszesz!!
                    • wp2007 Re:do janusz.amir 18.06.07, 22:19
                      Kasy tańsze i droższe- pisali forowicze wiele razy.Jezeli nie kumasz
                      przenośni -100osób to wyobraź sobie że stoja 2 osoby - JAK PISZESZ EMERYT I
                      RENCISTA/ dla mnie o 2 za duzo/. Tak przeszkadza mi 15 min kolejka - bo w
                      kolejkach wystałem sie aż zanadto./ teraz nie muszę/.Posłuchaj - nadajemy na
                      innej częstotliwości i jeżeli nasze drogi skrzyżują sie w Egipcie to nie
                      zapraszaj mnie na drinka - bo albo bedzie to lura albo w momencie zaplaty
                      będziesz musiał -do WC.Ja wiem co pisze i juz wiem z kim
                      rozmawiam .Ze ''złotówą''wp2007
                      • iberia.pl Re:do janusz.amir 18.06.07, 22:36
                        ....rece opadaja jak sie wypociny pustaka.
                        • wp2007 Re:do iberia 19.06.07, 10:06
                          Przeczytaj co napisałaś i pomyśl/ to nie boli/ kto tu jest pustakiem
                    • iberia.pl Re:do wp2007 -nowy forumowicz? 18.06.07, 22:35
                      janusz.amir napisał:

> Ty wogóle tam kiedykolwiek byłeś??

tez mam co do tego powazne watpliwosci:-)))

> I jakie kolejki po 100 osób??

dokladnie, ale wiesz moze w lipcu tam sa takie kolejki, ale Janusz skad my to
                      mozemy wiedziec skoro do Egiptu latamy w zimie? :-DDDD
                      • wp2007 Re:do iberia 19.06.07, 10:00
                        Wiza w Egipcie kosztuje - 0 dol/ Synaj only/ 15 dol - albo według uznania/ dla
                        leniwych/. A w zimie latacie do Egiptu - bo tanio?
            • oliwka02 Re:do iberia 17.06.07, 11:28
              chyba fora są po to by dzielić się opiniami i radami nieprawdaz? Po drugie nie
              jest to 7 zł do przodu tylko troszke więcej, naucz się liczyć. Po trzecie
              ludzie biznesu skoro juz o nich wspominasz mają pieniądze bo używają głów jak
              je zdobywać i nie tracić ich niepotrzebnie.
              • wp2007 Re:dooliwka 17.06.07, 11:51
                A ile to jest TROSZECZKE ? 1ZŁ CZY 50gr. A co do zarabianie pieniedzy to
                oczywisci nie masz racji .Prawdziwy czlowiek biznesu wie kiedy stracic bo
                zarabianie pieniędzy to nic trudnego.
                • dianamirek Re:dooliwka 17.06.07, 11:56
                  Ja wam polecam wykupienie Kairu i Luxoru u rezydenta a pozostale wycieczki w
                  holu hotelowym,sa tansze i dobrze zorganizowane.
                  Pozdrawiam Diana
                • oliwka02 Re:do wp2007 17.06.07, 12:04
                  takim jestes czlowiekiem biznesu? to PO CO TRACIC JAK MOZNA ZYSKAC???? no a
                  roznica pomiedzy nurkowaniem za 30 dolcow a 15 to jakby nie patrzec jest jakąs
                  różnicą. Kazdy robi jak uważa, ale jeszcze raz powtorze że fora są po to by
                  ludzie dzielili sie swoimi opiniami, więc po co naskakiwać jedno na drugiego???
                  • wp2007 Re:do oliwka 17.06.07, 12:10
                    T
                    • oliwka02 Re:do oliwka 17.06.07, 12:12
                      T?
                      • dk50 Re:do dh29 17.06.07, 12:34
                        Ceny wycieczek od rezydenta z Alfa Star:
                        Luxor 66$;Kair 1 dzień 65$; Kair 2 dni 125$;.Ja wykupiłam pakiet, tj.City
                        tour+Luxor+ Kair+super safari, zapłaciłam 180$-5%od osoby, przy wykupieniu
                        pakietu na pierwszym spotkaniu.Kurs nurkowania, 4dni, zakończone międzynarodowym
                        certyfikatem 250$.Napisz jakie interesują Cię wycieczki to napiszę w jakiej są
                        cenie i co mozna na takiej wycieczce zobaczyć,bądz robić.Mam jeszcze cennik od
                        rezydenta więc informacja bez pomyłek :)
                  • wp2007 Re:do oliwka 17.06.07, 12:23
                    Twoja błędna teoria sprowadza sie do plytkiego myślenia . Po co kupować cukier
                    w osiedlowym sklepie za 2 zł jak mozna pojechac do marketu i kupić za 1 zł /
                    spalajac za 20 zł benzyny/. Co do nurkowania - rOżnica nie wynika z większej
                    marży ale wynika z tego ,że jestes ubezpieczina , instruktor ma papiery,sprzęt
                    jest z homologacja, ponadto dostaniesz cos zjeźć i wypić, itd. Każdy robi jak
                    uważa i zazwyczaj jest tak że lepiej zapłacic parę groszy drożej i mięć święty
                    spokój niz szkłem sie podcierac .Osobisci jestem uczulony na słowo-TANIO Taka
                    jest moja opinia.
                    • oliwka02 Re:do oliwka 17.06.07, 12:30
                      ale kto tu mówi o 1 zł i kto tu mówi o wydawaniu więcej na beznyne???
                      Dopowiadasz sobie.Nie chodze po Egipcie i nie targuje sie co do ceny wycieczek
                      A jesli chodzi o nurkowanie to się mylisz!!!! Wykupowywałam wiele razy
                      nurkowanie u miejscowych i niczym się nie rózni!!! Ubezpieczenie jest
                      płacone!!!! Jestem dokładnie na tej samej łodzi co kupujący od rezydentek,
                      jedzienie również jest w cenie. Wieć oprocz ceny nic sie nie rózni. Wieć o czym
                      ty wogóle mówisz? widze ze jestes mało zorientowany/a Pozdrawiam i życze miłej
                      \niedzieli
                      • wp2007 Re:do oliwka 17.06.07, 12:41
                        No włąśnie o złotówke chandryczysz sie ty. W swoim poscie pouczasz mnie ,że 3
                        dolki to nie 7 zl tylko ciut wiecej. Widze ,że przykładu z marketem i benzynką
                        nie skumałaś.Co do nurkowania - nie bede bil piany poniewaz nie bylem . Ale jak
                        będę to napewno wybiorę polskie biuro nawet gdyby było o 30 zł droższe. Rowniez
                        pozdrawiam wp2007
                        • oliwka02 Re:do oliwka 17.06.07, 12:52
                          ja ciebie skumałam to jednak chyba ty mnie nie. Haha a jednak nie był jeszcze
                          ale się kłoci, ok życze ci wspaniełaego nurkowania, uważaj na meduzy i jeżowce:)
                          • wp2007 Re:do oliwka 17.06.07, 13:03
                            A jdnak nie skumałaś. Ja sie z toba nie kłucę. Chce ci tylko uswiadonić ,że to
                            co na pozór wydaje sie TANIO- w rzeczywistosci okazuje sie droższe niz rzecz
                            niby DROGA. A czy bedę nurkował - zobaczymy . Dzieciaki na pewno. Ja też ci
                            życze wszystkiego dobrego i żebyś ...uważała.
                        • dk50 Re:do oliwka 17.06.07, 12:57
                          Jadę na wczasy po to, aby wypocząć, czuć sie komfortowo, czyli miedzy innymi
                          bezpiecznie.A czuję się bezpiecznie, kiedy wycieczki wykupuję od rezydenta z
                          biura podróży, które najpierw sprawdzam w Polsce.Wrazie niejasności,czy
                          nieporozumień mam kompetentną osobę, która mi pomoże-rezydenta (tak było w
                          trakcie kursu nurkowania, o czym pisałam wyżej)Nie wiem, czy tę sprawę
                          załatwiłabym pomyślnie dla mnie jak zrobił to rezydent, a ponadto na pewno
                          kosztowałoby mnie to trochę nerwów, w końcu nie po to jadę tyle kilometrów, aby
                          sie tam wkurzać.Nie oszczędzam w miare swoich mozliwości na swym
                          bezpieczeństwie, czy komforcie wypoczynku.Ponadto Egipt, to nie Europa,tam są
                          niekiedy inne prawa, przepisy, których ja nie znam, więc wolę dmuchać na
                          zimne.Moze jestem trochę panikarą, ale taka jestem.:)
                          • wp2007 Re:do dk50 17.06.07, 13:06
                            Nie jestes panikarą tylko rozsądna i zapobiegliwą. Po co kusic los.
                            • oliwka02 Re:do dk50 17.06.07, 13:12
                              Kazdy robi jak uwaza za stosowne. Najlepiej jednak wiedzą ci którzy często
                              pozdrozują, zawsze słucham chętnie ich porad jak równiez lubie sie nimi
                              dzielic. zycze wam miłych wakacji
                              • wp2007 Re:do oliwka 17.06.07, 13:14
                                AMEN.
                                • oliwka02 Re:do oliwka 17.06.07, 13:16
                                  Wciągające te fora:)
                                  • dora19791 Re:do oliwka 17.06.07, 13:33
                                    Mam identyczne zdanie na temat fakultetow jak Oliwka:)30.05wrocilam z Hurghady
                                    z alfy(Egipt od A do Z)i tez dodatkowe wycieczki kupilam na miejscu.Przyklad
                                    Giftun u rezydenta 25USD,przy hotelowej plazy kupilismy za 15USD,to samo w
                                    cenie,tylko jeszcze lepiej:)bo nie bylo tloku na lodzi(12osob-lezelismy i sie
                                    opalalismy,zmienialismy miejsce snurkowania jak nam sie znudzilo,chetnie dawali
                                    posterowac itp.ci co kupili od rezydenta nie mieli ciasno)i lodz wyplywala spod
                                    hotelu(Ci co kupowali u rezydenta jeszcze pol godziny busem w upale musieli
                                    dojechac).Poza tym rezydent z nimi nie jechal,wiec nie ma tu nic na plus
                                    (zreszta nawet nie ma po co).Zycze dobrych wyborow i udanych wycieczek:)
                                    Pozdrawiam
                                    • sharmdiver Re:do oliwka 17.06.07, 14:12
                                      W Sharm el Sheikh warto zapytać rezydenta w jakim centrum nurkowym będziecie
                                      (nazwa, narodowośc właścicieli) na wycieczce. Bardzo często bywa, że w tym samym
                                      arabskim z którymi współpracują tanie uliczne biura...
                                      Najlepiej wszystkiego dowiedzieć się PRZED przyjazdem tutaj i zarezerwować
                                      wcześniej z dużą zniżką. Na miejscu jest targowanie się ale tylko w
                                      tandeciarskich centrach..
                      • sharmdiver Re:do oliwka 17.06.07, 13:51
                        A tu się koleżanko mylisz. W ŻADNYM centrum nurkowym NIE jesteś ubezpieczona...
                        Była o tym dyskusja na tym forum..
                        A że "pan instruktor" może nie być tym za kogo się podaje jest BARDZO CZĘSTE w
                        tanich bazach...
                        Widziałaś KIEDYKOLWIEK papiery osób które Cię prowadziły?
                        • oliwka02 Re:do oliwka 17.06.07, 14:17
                          chyba kazdy ma ubezpieczenie wykupione przed wyjazdem. Jakbym miała się za
                          kazdym razem dodatkowo ubezpieczac gdziekolwiek się wybieram to bym
                          zbankrutowała. Wiem ze wycieczki typu rejs na giftung są ubezpieczone nawet
                          prze te małe miejscowe "firmy"
                          • sharmdiver Re:do oliwka 17.06.07, 16:35
                            Jak pisałem tu się mylisz...

Firma może być ubezpieczona - TY nie jesteś (chyba, że standardowo przez biuro
                            turystyczne z którym przyleciałaś). Jak znasz angielski to poczytaj sobie jak
                            ponad rok temu jedna arabska łódź "zgubiła" kilkanaście osób w morzu i jak
                            gwałtownie poszukiwali pieniędzy na wynajęcie helikoptera do akcji ratunkowej bo
                            ubezpieczeni nie byli...
                            • 122_10sto1 Re:do oliwka 17.06.07, 21:07
                              Ja jeszcze raz przytruję. Jadę pierwszy raz i interesuje mnie Luxor i Kair, czy
                              te fakultety od rezydenta, czy na miejscu? I czy lepiej 2 dni, czy pojednym?
                              Proszę kogoś doświadczonego o radę..........!
                              • kasha123 Re:do oliwka 17.06.07, 21:37
                                122_10sto1 napisał:

> Ja jeszcze raz przytruję. Jadę pierwszy raz i interesuje mnie Luxor i Kair,
                                czy
                                >
                                > te fakultety od rezydenta, czy na miejscu? I czy lepiej 2 dni, czy pojednym?
                                > Proszę kogoś doświadczonego o radę..........!
                                Ja byłam 2 razy - niby nic, ale jednak. I chyba kupiłabym u rezydenta. Oni
                                zapewniają polskojezycznego przewodnika. A to ważne w Kairze i Luksorze (m.in.
                                opowieści o starożytnym państwie, o zwyczajach Egipcjan, ich wierze itp.). Z
                                kolei quady czy nurkowanie można wykupić samemu. Chociaż za pierwszym pobytem
                                nurkowanie kupiliśmy u rezydentki i mieliśmy komfort na łódce, bo "obsługiwała"
                                nas Polka, a nurkowalismy z rosyjską szkołą nurkową. I tylko my byliśmy z
                                Polaków. Zresztą, zawsze na miejscu najlepiej się przekonać. Życzę Ci
                                niezapomnanych wrażń. Egipt może zaczarować.
                                • 122_10sto1 Re:do oliwka 17.06.07, 21:46
                                  dziękuję za szybką odpowiedź.Ja chyba rzczywiście skożystam z wycieczek od
                                  rezydenta, na pierwszy raz bedę spokojniejsza. Dziekuje za upewnienie mnie w
                                  moim przekonaniu. Pozdr...i bu$$
                            • oliwka02 Re:do oliwka 17.06.07, 22:22
                              odpowiedz mi bo ja juz z tego wszystkiego to sama nic nie rozumiem. Jadę na
                              wycieczke z biura podrozy któro mnie ubezpiecza i wyruszam sobie na taką
                              wycieczke jak giftung na przykład z tamtejszym biurem. I w razie wypadku ja nie
                              jestem ubezpieczona??? A jak wykupie przez rezydenta to jestem? I wtedy znajdą
                              się od razu pieniążki na helikopter??
                              • sharmdiver Re:do oliwka 17.06.07, 22:58
                                Witaj, nie ma co "bić piany". Przeczytaj warunki ubezpieczenia Twojego biura
                                podróży, do jakich kwot jesteś ubezpieczona, co obejmuje ubezpieczenie.

Tak jak pisałem ŻADNE centrum nurkowe itp/itd. NIE daje Ci ubezpieczenia. Jesteś
                                ubezpieczona jak sobie ubezpieczenie KUPISZ.
                                • wp2007 Re:do oliwka 18.06.07, 09:49
                                  A dlaczego to niby np. Triada miałaby ubezpieczać jakiś miejscowy wynalazek?
                                  Przeciez to takie proste.
                                  • madai Re:do oliwka 18.06.07, 12:13
                                    A mozecie mi polecic jakies biuro, w ktorym bede miala angielskiego
                                    przewodnika? Bardzo mi na tym zalezy, a zapewne u rezydenta nie wykupie takiej
                                    wycieczki z angielskim przewodnikiem.
                                    • sharmdiver Re:do oliwka 18.06.07, 12:25
                                      Regal Tours
                                      • zushka Re:do oliwka 18.06.07, 12:35
                                        nie no proszę...nurkowanie z przypadkowym biurem toż to extreme..
                                        Ubezpieczona jesteś??? ciekawe gdzie,bo ja wykupuję dodatkowe ubezpieczenie na nurki. W zeszłym roku miałam okazję rozmawiać z Polakami nurkującymi z takimi centrami. Chlopaka wpuścili pod wodę z katarem bez omówienia czegokolwiek..ale skoro tak wygląda teraz wypoczynek to ok
                                        • ewano2 Re:do oliwka 18.06.07, 12:38
                                          Przy mnie facetowi się puściła krew z uszu w samolocia, bo nie wiedział, że 24
                                          godziny przed lotem nie wolno nurkowac, a w biurze nikogo to nie
                                          zainteresowało.... Pieniądz jest pieniądz:(
                                          • janusz.amir Re:do oliwka 18.06.07, 12:46
                                            No to ewidentnie jego wina!!
                                            Tak bywa jak lecą ludzie bez elementarnego przygotowania!!
                                            O tym mógł się dowiedzieć z netu albo porozmawiać z ludzmi na miejscu.
                                            O jego wykształcenie nie pytam bo to jasne!!
                                            • zushka Re:do oliwka 18.06.07, 12:50
                                              co ma wykształcenie do tego???
                                              Nie musi znać się na nurkowaniu, zawierzył ludziom, którzy go tam wpuścili?
                                              Nie każdy śledzi fora, lub rozmawia z ludźmi. Może myślał że trafił na
                                              profesjonalistów?
                                              • janusz.amir Re:do oliwka 18.06.07, 12:58
                                                I o to chodzi!!
                                                Gdyby MYśLAŁ !! To by tak nie skończył!!
                                                No i co? Brak przygotowania do wyjazdu!!
                                                Chyba mam rację?
                                            • ewano2 Re:do oliwka 18.06.07, 13:03
                                              No niezupełnie jego, mógł popytać, ale może nie posługuje się internetem, albo
                                              nie ma w domu?? Od tego są instruktorzy, żeby przed rozpoczęciem kursu zadali
                                              wszystkie potrzebne pytania! To nawet kosmetyczka pyta przed zabiegiem o różne
                                              choroby itp., a chodzi o jakiś "głupi" zabieg kosmetyczny typu masaż twarzy, a
                                              co dopiero z czymś tak poważnym jak nurkowanie!!!
                                              • sharmdiver Re:do oliwka 18.06.07, 13:09
                                                Dlatego jak ze wszystkim trzeba iść do profesjonalisty. A jak chce się
                                                "oszczędzić" to są tego skutki...
                                          • sharmdiver Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 18.06.07, 13:05
                                            Witam,

już był taki wątek na liście - warto moim zdaniem przeczytać

ubezpieczenie NW a nurkowanie
                                            • oliwka02 Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 18.06.07, 18:47
                                              No dobrze ale jakos przy wykupie nurkowania od rezydentki ja nie dostałam
                                              takiej informacji ze nie moge tego robic na iles tam godzin przed wylotem./
                                              Ciekawa jestem czy w innych biurach o tym informują. Czyli w takim razie nie
                                              jestem ubnezpieczona nurkując czy też wykupując wycieczieczke dajmy na Giftung
                                              od tamtejszych,lub od rezydentki. Więc nie robi mi to większej róznicy oprócz
                                              tego że ZAPŁACE O POŁOWE MNIEJ!!!!
                                              • sharmdiver Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 18.06.07, 18:52
                                                Na innym forum dotyczącym Egiptu jest teraz ciekawa dyskusja/ informacje o
                                                bezpieczeństwie. I dotyczy to jak najbardziej Ciebie bo jest mowa o Hurghadzie.
                                                Pisze niejaka Diana - była tam wiele lat

"polsko-jezyczni-instruktorzy-nurkowi"
                                                • wp2007 Re:do sharmdiver 18.06.07, 22:26
                                                  Nie przekonasz . Moze jak sie utopi to zrozumie.
                                              • wp2007 Re:do oliwka 18.06.07, 22:23
                                                Droga oliwko - zanurkuj i niedaj boze coś sie stanie to wtedy przekonasz sie
                                                czy twoje racje sa uzasadnione. Przeciez jak świat światem - wszyscy wiedzą że
                                                firmy ubezpieczeniowe są od zbierania składek - A NIE OD WYPŁACANIE
                                                UBEZPIECZEŃ.
                                              • zushka Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 18.06.07, 23:06
                                                sama sobie odpowiedziałaś na pytanie...Ja nurkuję z takim centrum,w ktorym pytają mnie o wswzystko-zęby, wyloty, katary, serca itde. Jesli Ciebie nie pytali to fajnie że mialaś taniej..pogratulować, tylko czego??
                                                • wp2007 Re:do zushka 19.06.07, 10:02
                                                  A z jakim centrum nurkujesz ? W Hurgardzie?
                                              • sharmdiver Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 18.06.07, 23:24
                                                Tutaj jest troszeczkę wiadomości na temat co Ci się może stać pod wodą - dział
                                                PATOFIZJOLOGIA.

www.nurkomania.pl/nurkowanie_fizjologia.htm
                                                I zastanów się po przeczytaniu tych informacji czy lepiej nurkować pod opieką
                                                bardzo doświadczonego profesjonalisty w dobrej bazie czy.... tanio...

A i innym "tanim" amatorom nurkowania tą lekturę polecam..
                                                • oliwka02 Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 10:48
                                                  nurkowałam z polska bazą nurkową, z exim tours i jednyne co nam wytłumaczyli to
                                                  jakimi znakami mamy się posługiwać pod wodą. Jesli nie jestem profesjonalistką
                                                  i nurkuje pierwszy raz to skąd mam wiedziec o co sie pytac????? Oni sa chyba od
                                                  tego. W moim poscie chodzilo mi tylko o to ze wykupujac ten sam kurs
                                                  nurkowania, u tych samych instruktorow- Polaków (jednak w plazowym aqua centre)
                                                  zapłaciłam połowe mniej. Nie mozecie zrozumiec o co mi chodzi???? NIe mowie tu
                                                  ze jestem skąpa i nie odpowiedzialna, tylko ze są 2 bardzo rozne od siebie ceny
                                                  dokładnie tego samego kursu!!!! u tych samych instruktorow!!!!!
                                                  • wp2007 Re:do iberia 19.06.07, 10:54
                                                    Jezeli chcesz miec wszędzie takie same ceny to zapraszamy na Kubę do Korei
                                                    Północnej lub na Białoruś. Tam będziesz szczęśliwa.
                                                  • oliwka02 Re:do iberia 19.06.07, 11:00
                                                    juz przestan sie tak wymadrzac. NIe pytam sie Ciebie więcej o zdanie. Moze ty
                                                    sie z pieniedzmi nie liczysz ja sie z nimi licze więc nie krytykuj mnie juz
                                                    wiecej.Nie paruję jeszcze tylko studiuje więc 15 a 30 dolarów jest dla mnie
                                                    róznicą. Chciałam opini ludzo doswiadczonych i obeznanych w sytuacji więc nie
                                                    odpowiadaj juz swoimi "dowcipnymi" postami więcej proszę.
                                                  • zushka Re:do iberia 19.06.07, 11:06
                                                    dostałaś opinię ludzi doświadczonych. Każdy doświadczony napisze to samo, nie nurkuje sie z przypadkowym centrum. Dbaj o swoje zdrowie i życie,nie zawsze kasa jest najważniejsza, w tym przypadku drugorzedna
                                                  • oliwka02 Re:do iberia 19.06.07, 11:11
                                                    a czy ja mowie o przypadkowym centrum??? Mowię o polskim centrum nurkowym które
                                                    oferuję biuro podrózy!!!!!!Na ten sam kurs nurkowy mozna zapisac sie przez
                                                    tamtejsze biuro zamiast przez biuro podrozy i jest taniej. I tylko o to mi
                                                    tutaj chodziło
                                                  • dora19791 Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 11:00
                                                    wlasnie,wlasnie,wlasnie...nie moga tego zrozumiec,ze to jest dokladnie to samo
                                                    za co przywykli placic dwa razy wiecej...Na nastepna wycieczke znow jedziemy do
                                                    Egiptu i fakultety wykupimy tylko w miejscowych centrach:)
                                                  • ewano2 Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 11:11
                                                    A kupuj!
                                                    Zywność też możesz kupować tę chińską i ubrania, dużo tańsza! Po co przepłacać
                                                    za europejską, produkowaną zgodnie z przepisami i normami? Każdy ma wybór,
                                                    tylko powinien się zastanowić czym ryzykuje!
                                                  • sharmdiver Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 11:12
                                                    He, he Tylko inne nacje są "głupie". Bo w centrach gdzie nurkują polacy są
                                                    jeszcze tylko inni biedni obywatele byłego ZSRR. Niemcy, anglicy, szwedzi,
                                                    amerykanie, szwajcarzy, austriacy jakoś omijają "dużym łukiem" te "super okazje".

Dużo polaków lubi wino za 5 pln. Bo dobre i tanie...
                                                    Prawda?
                                                  • oliwka02 Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 11:22
                                                    bo Ci Niemcy, anglicy, szwedzi,amerykanie, szwajcarzy, austriacy cenią sobie
                                                    wygodę i MOGĄ sobie na nią pozwolic!!!, w przeciwienswtie do WIĘKSZOSCI
                                                    Polakow.
                                                  • ewano2 Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 11:24
                                                    Ty się zastanów czy Cię stać na polską słuzbę zdrowia, po reperkusjach takiej
                                                    wycieczki!
                                                  • zushka Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 11:25
                                                    nie. Nurkują tam gdzie jest pewnie i bezpiecznie. Nie widziałaś wielu przypadków na nurkowiskach. Ja i owszem. Ale nie chcę cię przekonywać na siłę. Nie kupuję nurków za polecenie biura tylko przed wyjazdem szukałam na necie i u przyjaciół. Kilka lat temu powierzyłam im mojego nastoletniego syna i nie żałuję.
                                                  • oliwka02 Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 11:30
                                                    czyli mówisz że przez biuro tez niedobrze??? jakbys mogla to wyslij jakiegos
                                                    linka abym mogła sama rowniez poszukać dobrej, bezpiecznej firmy. Dzięki
                                                  • dora19791 Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 11:24
                                                    Opisywal tu jakis czas temu ktos wycieczke z alfy na Giftun-ze to byla
                                                    masakra.Zostawili duzo ludzi w wodzie i odplyneli,bo nie zauwazyli braku tylu
                                                    osob...dopiero pozniej grupa sie zorientowala i zawrocili lodz!To ja mam gdzies
                                                    placenie dwa razy drozej za taka opieke.Kupilam w miejscowym center,przy naszym
                                                    hotelu i poplynelismy mala grupka.Snurkowal z nami opiekun,pokazywal co
                                                    ciekawsze stworzonka pod woda,pilnowal zeby czasem ktos nie zapodzial sie i nie
                                                    zostal w wodzie.Pozyczyl mi nawet swoje okulary,jak mnie moje zaczely
                                                    denerwowac.Czulismy sie w 100%bezpiecznie i bylismy bardziej zadowoleni,niz Ci
                                                    co kupili u rezydenta(tez plyneli bez niego).A co do wina,to takiego nie
                                                    pijamy.Wogole alkohol pijamy okazjonalnie i w niewielkich ilosciach,wiec nie
                                                    mierz siebie swoja miarka!Pozdrawiam
                                                  • oliwka02 Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 11:23
                                                    fajnie ze przynajmniej ty się ze mną zgadzasz:) miłego wypoczynku
                                                  • oliwka02 Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 11:25
                                                    to było do Dory:)
                                                  • dora19791 Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 11:31
                                                    Jasne,ze zgadzam:)Wczesniej tez juz o tym pisalam,reakcje podobne zawsze:)My
                                                    bylismy w maju w Egipcie,ale wybierzemy sie tam znow,bo bardzo nam sie
                                                    spodobalo.Rozwniez udanego wypoczynku zycze:)
                                                  • zushka Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 11:33
                                                    poczukaj na forach typowych o nurkowaniu nie o Egipcie. Na nurasie naprzykłąd. Poczytaj uwaznie opinię ludzi i jesli choć jedna opinia nie będzie ci pasowała to odpuść. Ja nurkuję z jednym biurem nie są najtańsi ale profesjonalni i o to przecież chodzi
                                                  • dora19791 Re:Ubezpieczenie NW a nurkowanie 19.06.07, 11:44
                                                    Nie wypowiadam sie na temat waszego nurkowania,bo jak na razie sie nie
                                                    odwazylam i tylko snurkowalam...a do tego nie czuje,zeby bylo mi potrzebne
                                                    jakies drogie biuro:)Patrzac jednak na ta wycieczke i czytajac co kolezanka
                                                    pisala wczesniej o nurkowaniu,moge sie tylko domyslac,ze jest
                                                    podobnie.Nurkowanie to juz nie zarty i przyznaje,ze tu warto wybrac wczesniej
                                                    jakies pewne biuro,dowiedziec sie na jego temat wiecej,zeby czuc sie pozniej
                                                    bezpiecznie,ale po co zaraz u rezydenta.....samemu owszem
                                                  • pc_maniac Uściślijmy - ubezpieczenie w cenie, a nurkowanie!! 19.06.07, 13:07
                                                    Uściślijmy jedną sprawę, bo zrobił się niezły mętlik.
                                                    Praktycznie żadne popularne biuro turystyczne, które w Polsce sprzedaje
                                                    wycieczki do Egiptu NIE MA W SWOJEJ OFERCIE ubezpieczenia związanego z
                                                    nurkowaniem, snoorkowaniem, quadami i tp. wynalazkami.

Owszem są organizowane specjalne wyjazdy tylko dla nurasów, organizowane przez
                                                    polskie kluby nurkowe, ale 99,99% turystów na takowe nie jeździ.

Normalne wyjazdy do Egiptu mają standardowe ubezpieczenia nie obejmujące
                                                    sportów ekstremalnyc i jeśli turysta chce z takich korzystać, t albo na własne
                                                    ryzyko, albo musi wykupić indywidualne ubezpieczenie na takie imprezy, albo
                                                    (gdy już wypadek się zdarzy) może się procesować na drodze cywilnej z biurem,
                                                    które obsługiwało taki fakultet. Oczywiście w razie wygranej, firma
                                                    ubezpieczeniowa danego organizatora zwróci na 100% takie odszkodowanie.
                                                    Tylko jest edno ale... jakby nie patrzeć to Egipt jednak jest na razie (i
                                                    zapewne długo pozostanie) krajem trzeciego Świata, więc nigdy nie ma pewności,
                                                    czy dany organizator na 100% jest gdzieś ubezpieczony. A jesli nie jest, to
                                                    nawet po wygranej sprawie, może interes zlikwidować i szukaj wiatru w polu.

Więc warto jeszcze w Polsce wybrać się do jakiegoś brokera firmy
                                                    ubezpieczeniowej i porozmawiać na temat ubezpieczenia się już w Polsce.

Oczywiscie jak zrobicie to już Wasza sprawa. Ale od siebie życzę, by nic Wam
                                                    się nie przytrafiło.
                                                  • oliwka02 Re: Uściślijmy - ubezpieczenie w cenie, a nurkowa 19.06.07, 20:22
                                                    wkoncu jakas sensowan odpowiedz, dziękuję
                                                  • sharmdiver Re: Uściślijmy - ubezpieczenie w cenie, a nurkowa 19.06.07, 21:10
                                                    Życie by było dużo mniej interesujące gdyby nie było BLONDYNEK....
                                                  • oliwka02 Re: Uściślijmy - ubezpieczenie w cenie, a nurkowa 19.06.07, 21:20
                                                    i po co wchodzisz na fora? zeby ludzi krytykowac i sie wysmiewac??? wkoncu ktos
                                                    podał jakas sensowna odpowiedz nie najezdzajac na innych opinie. Konkretna
                                                    odpowiedz a nie jakies pierniczenie
                                                  • sharmdiver Re: Uściślijmy - ubezpieczenie w cenie, a nurkowa 19.06.07, 21:28
                                                    Droga Oliwko 02 , w kilkudziesięciu postach uczestnicy forum próbowali Ci
                                                    wytłumaczyć w czym rzecz. Ty jak widać NIE ZROBIŁAŚ NIC aby na własną rękę
                                                    dowiedzieć się CZEGOKOLWIEK na ww. temat.
                                                    Moim zdaniem zasługujesz na prestiżowe wyróżnienie "Blondi"
                                                  • oliwka02 Re: Uściślijmy - ubezpieczenie w cenie, a nurkowa 19.06.07, 21:47
                                                    Twoje zdanie mnie najmniej obchodzi. Przeczytaj sobie uwaznie posty i moje
                                                    pytania jak rowniez i odpowiedzi. A zreszta nie bede na ciebie traciła czasu
                                                    dobranoc
                                                  • wp2007 Re: Uściślijmy - ubezpieczenie w cenie, a nurkowa 19.06.07, 21:48
                                                    Powiem więcej - CRAZY BLONDI.
                                                  • oliwka02 Re: Uściślijmy - ubezpieczenie w cenie, a nurkowa 19.06.07, 22:14
                                                    crazy to nie dokonca jest negatywne określenie, więc nie udało ci sie
                                                  • wp2007 Re: Uściślijmy - ubezpieczenie w cenie, a nurkowa 19.06.07, 22:38
                                                    Moze Ty lubisz byc nazywana - szloną blondi - i jaszcze Cie to kreci?
                                                  • oliwka02 Re: Uściślijmy - ubezpieczenie w cenie, a nurkowa 20.06.07, 08:44
                                                    Może- a Tobie guzik do tego. Dowidzenia
                                                  • wp2007 Re: do oliwka02 20.06.07, 10:19
                                                    Odpowiadam na twój bezsensowny post. Pewnie ,że nic mi do tego. Tylko ktoś
                                                    szalony moze sie chwalić ,tym że jest szalony.
                                                  • ewano2 do wp2007 20.06.07, 10:24
                                                    Lubisz obrażać, prawda?
                                                  • t271828 Re: Uściślijmy - ubezpieczenie w cenie, a nurkowa 20.06.07, 10:36
                                                    wp2007 napisał:

> Powiem więcej - CRAZY BLONDI.

Niegrzeczni jestescie ...

pozdr.
                                                    tomek
                                                  • sharmdiver Re: Uściślijmy - Myślenie 20.06.07, 13:18
                                                    Cytat:

Fatalne wyniki gimnazjalistów.
                                                    Uczniowie nie potrafią samodzielnie myśleć. Nie umieją też korzystać praktycznie
                                                    ze swojej wiedzy. Takie wnioski płyną z ogłoszonych właśnie wyników
                                                    gimnazjalnych egzaminów końcowych.

Dziennik piątek 15.06.2007

www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=48699
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka