Dodaj do ulubionych

funty egipskie - gdzie w Krakowie

28.06.07, 09:27
witam;
proszę o info gdzie w Krakowie można kupić funty egipskie.

dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • seatac funty egipskie - gdzie w Krakowie 28.06.07, 10:00
      Nigdzie.
      Chyba, ze ktos z Twoich znajomych wrocil z Egiptu i przywiozl ze soba reszte
      funtow, ktora mu zostala. W przeciwnym wypadku: zabierasz walute(euro, dolary,
      funty) i wymieniasz na miejscu a) na lotnisku w placowce Bank of Egypt b) w
      kantorze hotelowym, c) w dowolnym kantorze w miescie.
      Kurs sprawdzisz sobie tutaj:
      www.xe.com/Pozdrowienia.
      T.
    • ewano2 Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 28.06.07, 10:03
      Widzialam w kantorze na ulicy Grodzkiej, mniej więcej na przeciwko Kościoła Św.
      Marcina
    • derduch Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 28.06.07, 10:57
      Można kupić w Krakowie w kantorze Lotos ul.SAREGO 10 tel. (12)422-10-25

Zawsze do usług, zawsze pomocny.
      • kasia.dobrucka Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 28.06.07, 13:43
        bardzo dziękuję za pomoc :)
        wiem, że do Egiptu zabieram dolary, które tam na miejscu wymieniam (lub nie bo
        mogę również nimi płacić ), ale postanowiłyśmy z koleżankami kupić również
        trochę funtów - żeby mieć na początek. tym bardziej, że lądujemy w egipcie w
        środku nocy w piątek, kiedy banki będą nieczynne i nie koniecznie chcemy "być
        skazane" na czynny kantor ;)

pozdrawiam
        • pc_maniac Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 28.06.07, 13:52
          Kochana, widzę, ze faktycznie będziesz pierwszy raz w Egipcie.
          Tam życie zaczyna się po zmroku.
          Nie raz zdziwisz sie, że sklep zamkniety w dzień , otwierają w nocy.
          Kolejną nowością, z którą się tam zetkniesz to każdy sposób na wyciągnięcie od
          turysty pieniędzy (jesteśmy dla nich tak jakby chodzącymi skarbonkam,
          pełnymi "zielonych").
          więc nie masz się czego obawiać, że kantory wymiany walut będą nieczynne.
          Po pierwsze musiałabyś siedzieć na lotnisku by kupić w nich wizę aż do ich
          otwarcia, po drugie, nie ma takiej siły, by Egipcjanin zamknął interes, gdy
          obok przechodzą "dolary".

Więc spokojnie wymienisz dolce na LE na lotnisku, tym bardziej, że do tego
          momentu nie będziesz miała okazji czy powodów do ich wydawania.
          • kasia.dobrucka Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 28.06.07, 23:31
            witam Cię drogi pc_maniacu :)
            bardzo Ci dziękuję za to, że zabrałeś głos... nie na temat.

jestem pełna podziwu dla Twojego zaangażowania w to i inne fora.
            z przyjemnością czytam większość Twoich wypowiedzi lecz niestety nie tą.
            pozwól, że jednak polecę tam z taką walutą jaką uznam za stosowne.
            za każdym razem jadąc kraju gdzie jest inna waluta niż dolar lub euro po prostu
            ją ze sobą zabieram - choćby niewielką ilość w drobnych nominałach (oczywiście
            zapewniam Cię ze w przypadku Egiptu będą to banknoty - na pewno Wiesz dlaczego
            nie wezmę monet).
            taki mam po prostu zwyczaj.

pragnę również zauważyć, iż mój nick jest jednocześnie moim nazwiskiem, którego
            nie ukrywam więc bardzo proszę o inny ton wypowiedzi niż w stylu "kochana... i
            tak dalej".
            zadałam konkretne i w grzecznym tonie pytanie i otrzymałam konkretne i NA TEMAT
            odpowiedzi.

pozdrawiam
            kasia.dobrucka

p.s. tak, w Egipcie będę pierwszy raz i nie sądzę zeby miało to jakieś
            znaczenie ;)
            • pc_maniac Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 29.06.07, 00:05
              Troszkę dziwię się, że piszesz:
              > ... że zabrałeś głos... nie na temat.

gdyż to Ty napisałaś, nie ja:
              > że lądujemy w egipcie w środku nocy w piątek, kiedy banki będą nieczynne i
              > nie koniecznie chcemy "być skazane" na czynny kantor ;)

Więc jakby nie patrzeć na to co napisałem, to jednak na temat.
              Na lotnisku nieznajdują się prywatne kantory, ponieważ nie zezwalają na to
              przepisy lotniskowe. Są to włąśnie okienka bankowe i jesli użyłem nazwy
              kantory, to bardziej jako określenie ich wyglądu nie zaś ich właściciela.

Wydawało mi się, że przedmócy podali Ci gdzie kupić funty egipskie, więc ja
              jedynie chciałem Ci oszczędzić niepotrzebnego za nimi chodzenia w Polsce, oraz
              zapewne przepłącania za nie, bo podejrzewam, iż ich bardzo sporadyczne
              występowanie w naszym kraju zapewne powoduje, że ich kurs jest dość
              nieopłacalny.
              Oczywiście, że jedynie od Ciebie zależy czy je będziesz wiozła z Polski czy też
              nie. Ale przestrzeżenie forumowicza/forumowiczki, ze to nie ma sensu, bo
              wcześniej niż przed wykupieniem wizy nie przydadzą się, chyba wykroczeniem nie
              uważasz.
              Bo niby gdzie chciałby nimi turysta płącić? Załodze samolotu?
              A jeśli pierwszym miejscem, z którym po wylądowaniu styka się turysta jest
              okienko bankowe (gdzie powinien wykulić znaczek wizowy), gdzie poza zakupem
              tego znaczka wizowego może wymienić sobie twardą walutę na LE, to doprawdy nie
              rozumiem czemu miałbym to ukrywać przed kimkolwiek?

Więc jak widzisz, sama wywołałaś moją odpowiedź stwierdzniem:
              > nie koniecznie chcemy "być skazane" na czynny kantor ;),

bo gdyby ten kantor był nieczynny, to zaden turysta nie miałby możliwości
              wkroczenia na teren Egiptu. A w takim przypadku po co komu ichniejsza waluta
              gdy nie może się znaleźć w tym kraju?
              • pc_maniac Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 29.06.07, 00:14
                Sorry za przydługi post (chyba jestem zbyt gadatliwy :/ ).
                NA lotnisku na pewno znajdują się okienka takich banków jak Bank of Egypt (lub
                Bank of Misr, -Misr to po arabsku Egipt), oraz Bank of Cairo. Są tam jeszcze
                inne, lecz ich nazw nie pamiętam.
                Wszystkie one mają oficjalny kurs LE do pozostałych walut, który można
                sprawdzić nawet przed wylotem na witrynie www.xe.com/ucc/
                • kasia.dobrucka Re: pc_maniac 29.06.07, 00:28
                  dziękuję za wyczerpujące - wg mnie tym razem w milszym tonie - wypowiedzi :)

wiele Twoich postów już przeczytałam i uważam za bardzo przydatne dla tych,
                  którzy tak jak ja poraz pierwszy jadą do danego kraju.
                  jednak jeśli mogę coś wtrącić - uważam, że ton jakim czasem odpowiadasz takim
                  osobom jak ja, mało lub w ogóle w danym kraju obeznanym i to wyłącznie ( do
                  czasu pobytu ) na podstawie zaczerpniętych z przewodników oraz forów
                  informacji, ten ton jest po prostu lekceważący.
                  niestety to akurat mimo przydatnych informacji moze się po prostu nie podobać.

pozdrawiam
                  kasia
      • platynka.iw Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 30.06.07, 16:09
        derduch napisał:
        > Można kupić w Krakowie w kantorze Lotos ul.SAREGO 10 tel. (12)422-10-25
        > Zawsze do usług, zawsze pomocny.
        Kochany Derduszku-Ty jak zawsze na temat ;-)
        Bylam ;-)w tym "kantorze" i musze przyznac, ze mozna tam dokonac calkiem
        interesujacej "wymiany" np. gotowka-za towar ;-) Dziwny ten kantor, aczkolwiek
        BARDZO przyjemny :-)
        Pozdrowilam pracujace w tym "kantorze" PAnie od Ciebie-pytaly, kiedy
        przyjedziesz wymienic troche gotowki??
        ;-)
        Cmokazy, Iw
        • iberia.pl Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 30.06.07, 16:42
          platynka.iw napisała:

> Bylam ;-)w tym "kantorze" i musze przyznac, ze mozna tam dokonac calkiem
          > interesujacej "wymiany" np. gotowka-za towar ;-) Dziwny ten kantor, aczkolwiek
          > BARDZO przyjemny :-)

Iwcia na Boga co Ty tam robilas?????
          • platynka.iw Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 30.06.07, 16:53
            iberia.pl napisała:
            > Iwcia na Boga co Ty tam robilas?????
            Iberia, Kochana-nic nie napisze, ale nastepnym razem zabieram Cie z soba :-)

Buzia Maua, pa
            Iw
            • iberia.pl Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 30.06.07, 18:14
              platynka.iw napisała:

>> Iberia, Kochana-nic nie napisze, ale nastepnym razem zabieram Cie z soba :-)

ok, Iwcia trzymam Cie za slowo :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka