kasia.dobrucka 28.06.07, 09:27 witam; proszę o info gdzie w Krakowie można kupić funty egipskie. dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
seatac funty egipskie - gdzie w Krakowie 28.06.07, 10:00 Nigdzie. Chyba, ze ktos z Twoich znajomych wrocil z Egiptu i przywiozl ze soba reszte funtow, ktora mu zostala. W przeciwnym wypadku: zabierasz walute(euro, dolary, funty) i wymieniasz na miejscu a) na lotnisku w placowce Bank of Egypt b) w kantorze hotelowym, c) w dowolnym kantorze w miescie. Kurs sprawdzisz sobie tutaj: www.xe.com/Pozdrowienia. T. Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 28.06.07, 10:03 Widzialam w kantorze na ulicy Grodzkiej, mniej więcej na przeciwko Kościoła Św. Marcina Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 28.06.07, 10:57 Można kupić w Krakowie w kantorze Lotos ul.SAREGO 10 tel. (12)422-10-25 Zawsze do usług, zawsze pomocny. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.dobrucka Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 28.06.07, 13:43 bardzo dziękuję za pomoc :) wiem, że do Egiptu zabieram dolary, które tam na miejscu wymieniam (lub nie bo mogę również nimi płacić ), ale postanowiłyśmy z koleżankami kupić również trochę funtów - żeby mieć na początek. tym bardziej, że lądujemy w egipcie w środku nocy w piątek, kiedy banki będą nieczynne i nie koniecznie chcemy "być skazane" na czynny kantor ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 28.06.07, 13:52 Kochana, widzę, ze faktycznie będziesz pierwszy raz w Egipcie. Tam życie zaczyna się po zmroku. Nie raz zdziwisz sie, że sklep zamkniety w dzień , otwierają w nocy. Kolejną nowością, z którą się tam zetkniesz to każdy sposób na wyciągnięcie od turysty pieniędzy (jesteśmy dla nich tak jakby chodzącymi skarbonkam, pełnymi "zielonych"). więc nie masz się czego obawiać, że kantory wymiany walut będą nieczynne. Po pierwsze musiałabyś siedzieć na lotnisku by kupić w nich wizę aż do ich otwarcia, po drugie, nie ma takiej siły, by Egipcjanin zamknął interes, gdy obok przechodzą "dolary". Więc spokojnie wymienisz dolce na LE na lotnisku, tym bardziej, że do tego momentu nie będziesz miała okazji czy powodów do ich wydawania. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.dobrucka Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 28.06.07, 23:31 witam Cię drogi pc_maniacu :) bardzo Ci dziękuję za to, że zabrałeś głos... nie na temat. jestem pełna podziwu dla Twojego zaangażowania w to i inne fora. z przyjemnością czytam większość Twoich wypowiedzi lecz niestety nie tą. pozwól, że jednak polecę tam z taką walutą jaką uznam za stosowne. za każdym razem jadąc kraju gdzie jest inna waluta niż dolar lub euro po prostu ją ze sobą zabieram - choćby niewielką ilość w drobnych nominałach (oczywiście zapewniam Cię ze w przypadku Egiptu będą to banknoty - na pewno Wiesz dlaczego nie wezmę monet). taki mam po prostu zwyczaj. pragnę również zauważyć, iż mój nick jest jednocześnie moim nazwiskiem, którego nie ukrywam więc bardzo proszę o inny ton wypowiedzi niż w stylu "kochana... i tak dalej". zadałam konkretne i w grzecznym tonie pytanie i otrzymałam konkretne i NA TEMAT odpowiedzi. pozdrawiam kasia.dobrucka p.s. tak, w Egipcie będę pierwszy raz i nie sądzę zeby miało to jakieś znaczenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 29.06.07, 00:05 Troszkę dziwię się, że piszesz: > ... że zabrałeś głos... nie na temat. gdyż to Ty napisałaś, nie ja: > że lądujemy w egipcie w środku nocy w piątek, kiedy banki będą nieczynne i > nie koniecznie chcemy "być skazane" na czynny kantor ;) Więc jakby nie patrzeć na to co napisałem, to jednak na temat. Na lotnisku nieznajdują się prywatne kantory, ponieważ nie zezwalają na to przepisy lotniskowe. Są to włąśnie okienka bankowe i jesli użyłem nazwy kantory, to bardziej jako określenie ich wyglądu nie zaś ich właściciela. Wydawało mi się, że przedmócy podali Ci gdzie kupić funty egipskie, więc ja jedynie chciałem Ci oszczędzić niepotrzebnego za nimi chodzenia w Polsce, oraz zapewne przepłącania za nie, bo podejrzewam, iż ich bardzo sporadyczne występowanie w naszym kraju zapewne powoduje, że ich kurs jest dość nieopłacalny. Oczywiście, że jedynie od Ciebie zależy czy je będziesz wiozła z Polski czy też nie. Ale przestrzeżenie forumowicza/forumowiczki, ze to nie ma sensu, bo wcześniej niż przed wykupieniem wizy nie przydadzą się, chyba wykroczeniem nie uważasz. Bo niby gdzie chciałby nimi turysta płącić? Załodze samolotu? A jeśli pierwszym miejscem, z którym po wylądowaniu styka się turysta jest okienko bankowe (gdzie powinien wykulić znaczek wizowy), gdzie poza zakupem tego znaczka wizowego może wymienić sobie twardą walutę na LE, to doprawdy nie rozumiem czemu miałbym to ukrywać przed kimkolwiek? Więc jak widzisz, sama wywołałaś moją odpowiedź stwierdzniem: > nie koniecznie chcemy "być skazane" na czynny kantor ;), bo gdyby ten kantor był nieczynny, to zaden turysta nie miałby możliwości wkroczenia na teren Egiptu. A w takim przypadku po co komu ichniejsza waluta gdy nie może się znaleźć w tym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 29.06.07, 00:14 Sorry za przydługi post (chyba jestem zbyt gadatliwy :/ ). NA lotnisku na pewno znajdują się okienka takich banków jak Bank of Egypt (lub Bank of Misr, -Misr to po arabsku Egipt), oraz Bank of Cairo. Są tam jeszcze inne, lecz ich nazw nie pamiętam. Wszystkie one mają oficjalny kurs LE do pozostałych walut, który można sprawdzić nawet przed wylotem na witrynie www.xe.com/ucc/ Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.dobrucka Re: pc_maniac 29.06.07, 00:28 dziękuję za wyczerpujące - wg mnie tym razem w milszym tonie - wypowiedzi :) wiele Twoich postów już przeczytałam i uważam za bardzo przydatne dla tych, którzy tak jak ja poraz pierwszy jadą do danego kraju. jednak jeśli mogę coś wtrącić - uważam, że ton jakim czasem odpowiadasz takim osobom jak ja, mało lub w ogóle w danym kraju obeznanym i to wyłącznie ( do czasu pobytu ) na podstawie zaczerpniętych z przewodników oraz forów informacji, ten ton jest po prostu lekceważący. niestety to akurat mimo przydatnych informacji moze się po prostu nie podobać. pozdrawiam kasia Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 30.06.07, 16:09 derduch napisał: > Można kupić w Krakowie w kantorze Lotos ul.SAREGO 10 tel. (12)422-10-25 > Zawsze do usług, zawsze pomocny. Kochany Derduszku-Ty jak zawsze na temat ;-) Bylam ;-)w tym "kantorze" i musze przyznac, ze mozna tam dokonac calkiem interesujacej "wymiany" np. gotowka-za towar ;-) Dziwny ten kantor, aczkolwiek BARDZO przyjemny :-) Pozdrowilam pracujace w tym "kantorze" PAnie od Ciebie-pytaly, kiedy przyjedziesz wymienic troche gotowki?? ;-) Cmokazy, Iw Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 30.06.07, 16:42 platynka.iw napisała: > Bylam ;-)w tym "kantorze" i musze przyznac, ze mozna tam dokonac calkiem > interesujacej "wymiany" np. gotowka-za towar ;-) Dziwny ten kantor, aczkolwiek > BARDZO przyjemny :-) Iwcia na Boga co Ty tam robilas????? Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 30.06.07, 16:53 iberia.pl napisała: > Iwcia na Boga co Ty tam robilas????? Iberia, Kochana-nic nie napisze, ale nastepnym razem zabieram Cie z soba :-) Buzia Maua, pa Iw Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: funty egipskie - gdzie w Krakowie 30.06.07, 18:14 platynka.iw napisała: >> Iberia, Kochana-nic nie napisze, ale nastepnym razem zabieram Cie z soba :-) ok, Iwcia trzymam Cie za slowo :-))) Odpowiedz Link Zgłoś