Dodaj do ulubionych

Pozdrowienia z Sharm

19.07.07, 22:41
Jak w temacie dla wszystkich forumowiczow. Przed chwilka wrocilem ze spaceru
po Naama Bay, troche sie pozmienialo, wiecej napisze jak wroce . Eh, znow
poczuc ta atmosfere...

ps.rafa w hotelu /jestem w Coral Beach/ super.
Obserwuj wątek
    • trevally Re: Pozdrowienia z Sharm 20.07.07, 10:20
      Który Coral Beach - Montazah czy Tiran ? ;-)
    • miriam_73 Re: Pozdrowienia z Sharm 20.07.07, 10:23
      No proszę... Ja jeszcze miesiąc... Mariusz czy byłbyś w stanie sprawdzić jedną
      rzecz? Aaaba Sharm miało mieć od czerwca wycieczkę do Oazy Fajran (Feiran) -
      dostałeś może na lotnisku ich ulotkę,albo przypadkiem korzystasz z ich usług?
      Czy ta wycieczka jest?
      • mariuszgr Re: Pozdrowienia z Sharm 01.08.07, 18:23
        Korzystam z ich uslug od 3 lat... Obecnie tej wycieczki /Oaza fajran + Klasztor
        sw.Katarzyny 35USD/ nie ma, podobno jest za malo chetnych.Tak samo jest z Hit
        Safari /Bialy Kanion+ Kolorowy Kanion/ oraz z Jerozolima wraz z Betlejem, ta
        ostatnia jest ale bez Betlejem.
    • dzioucha_z_lasu Re: Pozdrowienia z Sharm 20.07.07, 10:43
      O, właśnie! Czy mógł byś podać ceny wycieczek z Abba? Np. Safari+kanion,
      Jerozolima, Kair - jeśli nie był by to kłopot :) Jadę w sierpniu i planuje parę
      wycieczek, chciałabym sobie zaplanować koszty..
      • mariuszgr Re: Pozdrowienia z Sharm 01.08.07, 18:26
        Jerozolima + Morze Martwe autokarem 100USD,
        Abu Galum 35USD,
        Kair 1 dzien 45USD.
        • dzioucha_z_lasu Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 10:50
          Dzięki :)
    • aeki Re: Pozdrowienia z Sharm 20.07.07, 10:43
      No tak, trochę ci zazdroszczę.

Może jeszcze raz w tym roku pojadę ???
    • schade Re: Pozdrowienia z Sharm 20.07.07, 11:12
      Miłego wypoczynku :)
    • egipt-hotele Re: Pozdrowienia z Sharm 20.07.07, 14:56
      Ale co się pozmieniało i od kiedy (kiedy ostatni raz tam byłeś), bo to że się
      pozmieniało, to względna sprawa :-)

Stiwi.
      • mariuszgr Re: Pozdrowienia z Sharm 01.08.07, 03:25
        Już jestem, niestety...

Od kilku godzin przechodzę poważny kryzys, nie tylko aklimatyzacyjny, dzis Wam
        odpowiem na wszystkie pytania.
        • peneloopka Re: Pozdrowienia z Sharm 01.08.07, 03:42
          mariusz, opowiadaj, lece w listopadzie
    • lizia123 Re: Pozdrowienia z Sharm 01.08.07, 09:56
      Mariusz,
      Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyś napisał przyktórych hotelach jest plaża z
      piaskiem (a właściwie żwirkiem, bo prawdziwego piasku chyba w okolicach Sharmu
      nie ma). Mam do wyboru hotele: Baron Palms, Naama bay, Iberotel Grand, Iberotel
      Club Fanara, ewentualnie Savita Resort&Spa albo Hilton Sharks Bay ewentualnie
      Mirabel Beach - jeżeli nazwy te coś Ci mówią poproszę o opinie
      • mariuszgr Re: Pozdrowienia z Sharm 01.08.07, 18:16
        trevally napisał

>Który Coral Beach - Montazah czy Tiran ? ;-)

Coral Beach Rotana Resort Montazach
      • mariuszgr Re: Pozdrowienia z Sharm 01.08.07, 18:29
        Wlasnie swietna piaszczysta plaza jest w Coral Beach / a jaka rafa...miodzio/.
        Zaraz obok jest Baron ale Resort, ta plaze tez znam. W bliskiej odleglsoci jest
        rowniez Baron Palms, tam nie bylem ale podejrzewam ze plaza jest podobna.
        • mariuszgr Re: Pozdrowienia z Sharm 01.08.07, 18:31
          Moze dzis wieczorem napisze o calej wycieczce... Na razie mam depresje, jak
          zwykle po powrocie z Egiptu.
          • majamichalska Re: ...snurkowanie z Aaba Sh? 02.08.07, 15:04
            Witaj! sluchaj, widze,ze lapiesz podobne klimaty,jak ja po powrocie,wiec moze
            odpowiesz mi-wczesniej bralam wycieczki od rezydenta,ale w tym roku chce z
            miejscowego biura. plywam (raczej ucze sie) srednio,chce odwiedzic Ras
            Muhammad,ale chce to zrobic bezpiecznie:( jak to jest na fakultetach z Aaba?
            albo moze z Orbit?? korzystales z ktoregos-opowiedz.mozesz na maila,by nie
            zasmiecac forum.dzieki z gory!
            P.S.zaplanuj nastepny wyjazd-to pomaga na depreche:(
            • sharmdiver Re: ...snurkowanie z xxx? 02.08.07, 16:07
              Witaj, zdaje się, że nie byłaś wcześniej w SSH.

Narodowy Park Ras Mohhamad jest bardzo piękny pod wodą, ale docenić go mogą
              najbardziej jedynie płetwonurkowie.
              Wycieczki organizowane przez tanie biura dla turystów nie zapewniają komfortu
              ani profesjonalnej obsługi.
              W Parku RM generalnie nie ma miejsc dobrych dla osób nieumiejących pływać.
              Dlaczego? Tutaj łodzie nie mogą stanąć na cumie poza dwoma wyznaczonymi
              miejscami. Miejsca te służą generalnie jako przystań z ochrona przed falami,
              gdzie pomiędzy nurkowaniami można zjeść spokojnie lunch.
              Rafy są tu zupełnie nieciekawe i dodatkowo zupełnie zniszczone przez tabuny
              snorkelistów, kiepskich nurków z „nitro”.
              Właśnie w te miejsca są przywożeni masowo goście tanich biur, aby podziwiać
              "cuda jednych z najpiękniejszych raf na świecie".

Prawdziwe nurkowania w RM odbywają się w ten sposób, że łódź podpływa na chwilkę
              do rafy - nurkowie wchodzą do wody a następnie łódź odpływa i krąży
              kilkadziesiąt metrów od raf. Oczywiście również tak jest organizowany
              profesjonalny snorkeling – snorkeliści mają zapewnione kamizelki, bardzo małe
              (kilkuosobowe) grupy na jednego profesjonalnego przewodnika umiejącego zapanować
              nad sytuacja i udzielić pomocy w razie potrzeby.

Moja rada przy wyborze biura jest taka:

Dowiedz się, z jakim centrum nurkowym współpracują.
              Poproś o aktualne zdjęcia łodzi – nie daj się zwieść zapewnieniom „duża” „ładna”
              itp.
              Zapytaj na przewożenie ilu osób łódź jest zarejestrowana (to żadne „tajne
              informacje”) i ile będzie na pokładzie maksymalnie. Pamiętaj, że na lodzi
              zarejestrowanej na np. 20 osób i dwudziestką turystów na pokładzie będzie
              niemiłosierny tłok.
              Dowiedz się, czy łódź wynajmuje tylko to biuro czy też będą osoby z innych
              (ścisk i bałagan gwarantowany).
              Czy będą przewodnicy i ilu na jedną grupę? (Szczególnie ważne jak nie umiesz
              zbyt dobrze pływać). Jeśli biuro reklamuje się obsługą Polaków czy będą polscy
              przewodnicy (Polacy, a nie „lokalesi” dukający po rosyjsku).
              Wiele tanich lokalnych biur kłamie zapewniając, że Polak – przewodnik będzie na
              łodzi a potem okazuje się, że niestety „nie mógł być”.

Czy przewodnicy mają licencję SSDM (SSDM to egipska organizacja dbająca o
              odpowiedni i bezpieczny standard obsługi nurków).? Sprawdzają czy przewodnicy
              mają ubezpieczenie i czy (może się to wydać śmieszne, ale zapewniam NIE JEST)
              czy przewodnicy umieją pływać …
              Zapowiedz, że sprawdzisz licencję swojego przewodnika i ZRÓB TO od razu po
              przyjściu na łódź.

Czy KAŻDY ma zapewnioną kamizelkę (na ogół kamizelek w tanich bazach jest kilka
              sztuk na całą łódź + brakuje rozmiarów). Zarezerwuj swój rozmiar wcześniej w
              biurze/bazie. Przymierz, jeśli jest możliwość.
              Zapytaj o miejsca gdzie będziecie snorklować (nazwy). Marsa Barejka, Marsa
              Ghoslani to te miejsca gdzie nie ma nic pod wodą..

Tyle na szybko…
            • sharmdiver Re: ...snurkowanie z XXX? 02.08.07, 16:23
              Dodatkowo:

Regułą w kiepskich biurach jest „lunch w cenie”.
              Czy sądzisz, że dostajesz go za darmo?
              W SSH standardową opłata za lunch i napoje na łodzi jest 40 le – ok. 23 Pln.
              Wmuszając Ci (sprzedając „ cenie”) lunch biuro zapewnia sobie dodatkowy spory
              zysk a oprócz tego nie ma jakiejkolwiek motywacji, aby posiłek był zdrowy, czy
              smaczny, bo i tak go kupiłaś „w ciemno”.. Nie odpowiada? Trudno. Szkoda, że nie
              smakowało..
              W dobrych centrach lunch jest proponowany. Wiadomo, co będzie na obiadek, –
              jeśli Ci odpowiada zamawiasz.
            • mariuszgr Re: ...snurkowanie z Aaba Sh? 02.08.07, 16:41
              Zawsze korzystam z Aaba i zawsze bylem z ich uslug zadowolony. Podobnie bylo i
              tym razem. Wspoplracuja z baza Aqua Sharm, kupujac wycieczki z Aaba dostaniesz
              nizsze ceny niz bezposrednio w bazie.

Baza ma polskich instruktorow majacych wszystkie niezbedne uprawnienia: Blazej,
              Marta, Karol, jest jeszcze slowak Milan i kilku miejscowych. /intro szczegolnie
              polecam z Hassanem/.

W tym roku bylem z nimi 2 razy na Ras Mohamed i raz na Tiranie /pomysl wlasnie o
              tym miejscu, bedzie to w/g mnie lepszy wybor/.

Za kazdym razem bylismy na innej lodzi./Atlantyday, Nidia, nazwy trzeciej nie
              pamietam/. Z nimi tez bylo wszystko ok, zadnego tloku, wszyscy turysci plyneli z
              tej samej bazy. Towarzystwo miedzynarodowe /oprocz Polakow-wiekszosc, byli:
              Wegrzy, Belgowie, Rosjanie, Anglicy/

Co do nastepnego wyjazdu to wiem ze jego zaplanowanie jest najlepszym
              lekarstwem, tylko ze troszke trzeba poczekac a okres "po powrotowy" jest ciezki.
              • majamichalska Re: 02.08.07, 18:11
                Wszystkim serdecznie dziekuje za odpowiedzi!!! wyczerpujace, tak pod katem
                technicznym,jak i czysto etycznym:) w sharm bylam owszem rok temu,ale na
                fakultet jechalismy z biura proponowanego przez rezydenta. bylismy wlasnie na
                Tiranie i dlatego teraz chcialam zobaczyc cos nastepnego (pod
                woda).Slyszalam,ze biura lokalne to tak shit,jak i good choice.zalezy ktore
                wlasnie.
                Wstyd sie przyznac,ze taka stara baba nie umie sobie za dobrze radzic w wodzie.
                Ale dobrze,ze tu mozna liczyc na porade.
                Teraz juz duzo wiem.Bede ostrozna.Dzieki.
                P.S. pisalam do Ciebie sharmdiver, na maila,z ta sama sprawa.nie odpisuj.
                • sharmdiver Re: 03.08.07, 00:50
                  majamichalska napisała:

> Wstyd sie przyznac,ze taka stara baba nie umie sobie za dobrze radzic w wodzie.

Tak. To wstyd. Ale możesz się nauczyć> Co do tej pory zrobiłaś?
                  Wybierz instuktora który ZADBA o Ciebie. I nauczy Cię nurkować.
                  Zobaczysz jak cudownie jest pod wodą.

> Ale dobrze,ze tu mozna liczyc na porade.
                  > P.S. pisalam do Ciebie sharmdiver, na maila,z ta sama sprawa.nie odpisuj.

Przeczytałem.
                  Dostałaś poradę tutaj.
                  Zastosuj się do niej.
              • 45s11 Re: ...snurkowanie z Aaba Sh? 02.08.07, 19:35
                Prośba... Co to jest za atrakcja Abu Galum ? Jeśli rafa ,to w jakim miejscu w
                Sharm??
                • mariuszgr Re: ...snurkowanie z Aaba Sh? 02.08.07, 19:46
                  Fajna rzecz.

Zaczynasz od jazdy jeepami na pustynie, pozniej nurkowanie na Blue Hole,
                  nastepnie przejazd na wielbladach do wioski beduinskiej, znow nurkowanie na
                  rafie, lunch, kolejna wioska beduinska a na koniec Dahab.
                  • sharmdiver Re: ...snurkowanie z Aaba Sh? 03.08.07, 12:15
                    Powiedz mi Mariuszu słodki co baza w której nurkowałeś mówi o konkurencji?
                  • sharmdiver Re: ...snurkowanie z Aaba Sh? 03.08.07, 12:59
                    mariuszgr napisał:

> Fajna rzecz.

Nie, nie jest fajna.

> Zaczynasz od jazdy jeepami na pustynie,

Zaczyna się od wyjazdu z SSH - objazd i zbieranie gości po hotelach - "trochę"
                    to trwa.

Przejazd za Dahab (kilka godzin).
                    Tłuczenie się rozklekotanymi wrakami bez klimatyzacji (40C) w kurzu.

>pozniej nurkowanie na Blue Hole,

Absolutnie NIE ciekawe - filmy z trupami na dnie, zdjęcia opisy w necie -
                    wystarczy wpisać..

> nastepnie przejazd na wielbladach do wioski beduinskiej,
                    znow nurkowanie na
                    > rafie,

Rafy Abu Gallum są bardzo ładne ale dla nurków.
                    Warto się tłuc pół dnia jak w SSH są wspaniałe rafy pod nosem?

>lunch, kolejna wioska beduinska a na koniec Dahab.

W Dahabie prowadzą Cię do sklepu z papirusami i perfumerii.
                    Jest to tak ustawione, że miasteczka sama nie zwiedzisz.
                    Pojedź sama autobusem z Sharm. Kosztuje to grosze..
                    A miasteczko warte zobaczenia..

• sharmdiver Re: .Quady z Aaba Sh? 03.08.07, 17:28
                    Drogi Mariuszu czy polecana przez Ciebie firma AABA dba o elementarne
                    bezpieczeństwo turystów i zapewnia kaski na wycieczki quadami?
                    Masz z racji pobytu przed kilkoma dniami i korzystania z usług tej firmy
                    informacje z "pierwszej ręki".
              • sharmdiver Re: ...snurkowanie z Aaba Sh? 03.08.07, 02:01
                sharmdiver: Nie traktuj tego jako złośliwość itp:

mariuszgr napisał:
                > Baza ma polskich instruktorow majacych wszystkie niezbedne uprawnienia:

Czy to sam osobiscie sprawdziłeś?

>Blazej, Marta, Karol, jest jeszcze slowak Milan i kilku miejscowych. /intro
                szczegolnie polecam z Hassanem/.

Czy osoby z którymi nurkowałeś mają nazwiska?
                Myślę, że to jest istotne.
                Szczególnie jak coś będzie "nie tak"...
                Dlaczego co kilka miesięcy w tej bazie jest nowa załoga?
                Czy to przypadek, że instruktorzy/divemasterzy szybko od nich odchodzą?

> W tym roku bylem z nimi 2 razy na Ras Mohamed i raz na Tiranie /pomysl wlasnie
                > o tym miejscu, bedzie to w/g mnie lepszy wybor/.

Dlaczego Twoim zdaniem Tiran jest lepszy od Ras Mohhamad?
                Ile godzin płynołeś na Tiran i z powrotem z portu Travco Marina?
                Jak długo czekała Twoja łodź w porcie na wypłyniecie?

Dlaczego nie zrobiłes "super kursu OWD " w tej arabskiej bazie?
                Zachwalałeś go sam tutaj na liście..

> Za kazdym razem bylismy na innej lodzi.

Dlaczego?

Atlantide, Nidia to bardzo małe łodeczki. Bardzo mało miejsca.
                Pływałem na nich na wakacjach w Sharm..
                Oczywiście pływałem tez na DUZYCH...

Pozdrowienia
                • peneloopka Re: ...snurkowanie z Aaba Sh? 03.08.07, 04:26
                  sharmdiver napisał:
                  > Atlantide, Nidia to bardzo małe łodeczki. Bardzo mało miejsca.
                  > Pływałem na nich na wakacjach w Sharm..
                  > Oczywiście pływałem tez na DUZYCH...

a czy mozesz wymienic te duze statki i przyjemne, na jakie ewentualnie nazwy
                  zwracac uwage przy wykupie wycieczki, no i te ciekawe miesca do sorkelling i
                  nurkowania czy mozesz podac. jade w listopadzie, wiec juz nie dlugo
                  • dzioucha_z_lasu Re: ...snurkowanie z Aaba Sh? 03.08.07, 10:55
                    sharmdiver nie poda Ci ani nazwy statku, ani z kim KONKRETNIE nurkować, jego
                    działalność polega na robieniu szumu wokół swojej osoby i udawaniu, że jest
                    superfachowcem od wszystkiego co egipskie. To troll, nie uzyskasz od niego
                    żadnych sensownych informacji.
                    • sharmdiver Re: ...snurkowanie z Aaba Sh? 03.08.07, 12:13
                      Witaj kobieto z lasu.

W Sharm el Sheikh polecam dwie bazy:

Sharmdiver.pl oraz Subex.org

Obie zapewniają fantastyczną jakość obsługi.
                      W Sharmdiver zaletą jest prawie 50% specjalnej zniżki wyłącznie dla Polaków.
                      Zdjęcia łodzi - na stronie.
    • cameltravel Re: Pozdrowienia z Sharm 02.08.07, 19:55
      rychlo znalazlam pozrowienia :)

pozdrowka :) ;)
      co tam u marty z Aqua ??
      Ewa
      • mariuszgr Re: Pozdrowienia z Sharm 02.08.07, 20:26
        Oj, faktycznie rychlo.

Szykuj Efcia cos fajnego na koniec wrzesnia albo pazdziernik bo dluzej nie
        wytrzymam.

Bardziej urzedowalem z Blazejem bo tym razem intro mi nie wystarczylo i musialem
        kurs zaliczyc a z Marta to sobie tylko kilka fotek zrobilem, tu masz jedna:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,57915132,66905203.html
        • basik_11 Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 12:08
          jak się otwiera takie zdjęcia? Trzeba mieć jakąś specjalną aplikację???
        • karuzela100 Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 18:51
          Mam nadzieje że bawiłes się dobrze chciałbym cie jeszcze raz przeprosic z 3
          miesiące temu wlazłem z kaloszami w dyskusję i wziołem strone tego swira
          sharmdrivera ale wyszło szydło z worka że to błazen i kropka jeszcze raz
          przepraszam i życze szybkiego powrotu do krainy faraonów pozdrawiam karuzela100
          :)
          • sharmdiver Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 19:09
            karuzela100 napisał:

> Wiem wiem ty jesteś królem wycieczek tego forum i wszystkiego co naj naj naj
            > pokłony dla waszmości przepraszam za wypowiedz szanownego króla
            > oj bije się w pierś i biada wam nowi forumowicze zabierać głos oj biada drżyjci
            > e
            > przed królami tego forum bo nikt ich w domu nie słucha i tu mają więcej szans d
            > o
            > popisów
            > Więc zamknijcie to forum jeśli ma być tylko dla wybrańców bo oni wiedza naj
            > pocałuj mnie kolego gdzieś tylko pasty do zębów nie używaj z biedronki ;)

Miłego dnia..
            • mariuszgr Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 19:19
              Nie dyskutujcie z tym bezambicjonalnym gnomem. To nie ma najmniejszego sensu, on
              kazdy watek potrafi zamienic w smietnik. Pozdro dla prawdziwych forumowiczow,
              ale nie spamerow i psycholi...To ostatnie okreslenie uslyszane bezposrednio od
              turystow w Sharm dotyczace szanownego pana J.D.
              • sharmdiver Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 19:23
                mariuszgr napisał:

Sluchaj blaznie, nie bedziesz robil chlewu z tego watku swoimi
                wypowiedziami.Wlazisz na cudze podworko z kopytami przez nikogo nie
                proszony. Juz kilkakrotnie mowilem ci zebys ze mna nie polemizowal
                bo ja tego tez nie bede robil. Ale widac buraku ze ani honoru ani
                taktu u ciebie nie ma za grosz.

Wiec delikatnie, odpie..sie ode mnie i nie odpisuj na moje
                wypowiedzi bo ja tez nie mam zamiaru tego robic.

Kilka dni temu wrocilem z Sharm, zaslyszalem o tobie kilka opinii,
                moge je przytoczyc na forum.
              • sharmdiver Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 19:32
                Witaj "złotousty" Mariuszu.

Dlaczego nie byłeś w bazach które polecam? Choćby z ciekawości..
                Bazy są w samym centrum Naama Bay. Miałeś problemy z trafieniem? Nie znasz
                miasta? Nie znasz języka?

Wypytujesz turystów o opinie? A nie byłeś na miejscu aby sprawdzić? Ty
                "wyjadacz" - "specjalista" od Sharm i najlepszych wycieczek?
              • sharmdiver Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 19:36
                Autor: mariuszgr ☺
                >Ode mnie sie od...sz. Nie byles nigdy w Egipcie a bedziesz wydawal sady o tym
                kraju. Jedz wroc i dopiero oceniaj.

Ponowne życzenia miłego wieczoru...
                • mariuszgr Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 19:45
                  Tak jak napisalem, brak polemiki.
                  • sharmdiver Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 19:49
                    Naprawdę nie chciłeś tego sprawdzić "wyjadaczu"?

Ze strony:

BAZA NURKOWA - wielokrotnie zostawała wyróżniana za jakość tytułem "Best SSI
                    Diving Center in Egypt" czyli "Najlepsze Centrum Nurkowe SSI w Egipcie".
                    Istnieje od roku 2000.
                    Pracują tu instruktorzy o najwyższych kwalifikacjach (Instructor Certifier SSI,
                    Instructor Trainer SSI, Master Instructor) posiadający wieloletnie doświadczenie
                    w nurkowaniu na tutejszych rafach.
                    ŁÓDŹ NURKOWA - duża i szybka łódź o nazwie "ITO TOURS" jest statkiem typu
                    "safari" posiadającym trzy pokłady i dwie czyściutkie toalety z prysznicami i
                    słodką wodą.
                    Aktualnie centrum dysponuje trzema łodziami dziennymi.
                    Najnowsza wypłynęła z suchego doku 1.05.2007 - lśni nowością

DZIEŃ NURKOWY - dzięki wspaniałej organizacji na miejsca nurkowe płyniemy w
                    bardzo krótkim czasie co daje nam możliwość wykonania aż 4 nurkowań dziennie (z
                    nocnym)!!!

Flagowa łódź bazy "ITO TOURS" to duży statek typu "safari" - "pływający hotel"
                    ale pływa na nurkowania "dzienne". Posiada trzy pokłady. Na najniższym znajdują
                    się kabiny mieszkalne.
                    Na środkowym obszerny salon wraz z dwoma święcącymi czystością toaletami
                    wyposażonymi w prysznice ze słodką wodą oraz oczywiście bardzo duży pokład dla
                    płetwonurków.
                    Luksusowa łódź jest zarejestrowana na 40 osób przy nurkowaniach "dziennych". Ze
                    względu na komfort gości nie jest zabierane więcej niż 25 osób a zazwyczaj jest
                    mniej. Ludzie płacący 300 euro za pakiet 10 nurkowań (zwykła cena w bazie)
                    wymagają odpowiedniego komfortu i to maja zapewnione.

Aktualnie baza dysponuje trzema łodziami "dziennymi". Najnowsza została
                    zwodowana 1.05.2007

Baza nurkowa położona jest w 5 gwiazdkowym hotelu SONESTA BEACH w prestiżowym
                    miejscu Sharm el Sheikh - Naama Bay. Jest to SSI Instructor Training Facility
                    czyli centrum szkolenia instruktorów. Tu zdobywają umiejętności osoby pragnące
                    pracować w zawodzie instruktora nurkowania. Pracują tu instruktorzy posiadający
                    najwyższe kwalifikacje: Instructor Certifier SSI, Instructor Trainer SSI, Master
                    Instructor SSI. Wielokrotnie zostawała wyróżniana za jakość tytułem "Best SSI
                    Diving Center in Egypt" czyli "Najlepsze Centrum Nurkowe SSI w Egipcie".
                    Prowadzone są również szkolenia w systemie PADI i CMAS. Baza posiada licencje na
                    prowadzenie bardzo zaawansowanych nurkowań technicznych. Ze względu na
                    nadzwyczaj wysokie wymagania dotyczące jakości otrzymało ją tylko kilka centrów
                    w Sharm el Sheikh.

Najwyższa jakość jest tym co zobaczycie w bazie. Kostiumy nurkowe są wymieniane
                    co pół roku na nowe. Są tu nowoczesne kamizelki wypornościowe (jacket, bcd) z
                    zintegrowanym balastem (również dla dzieci). Znajdziecie tu również znakomite
                    regulatory firmy Scubapro. Są one regularnie serwisowane z użyciem oryginalnych
                    elementów firmy. Wyjątkowo czystego powietrza dostarczają sprężarki firmy BAUER
                    (Rolls - Royce wśród sprężarek). Ze względu na ich cenę dochodzącą do
                    kilkudziesięciu tysięcy dolarów za sztukę niewiele centrów stać na ich zakup.
                    Aby dostarczyć Wam krystalicznie czystego powietrza jest ono dodatkowo
                    czyszczone przez specjalny filtr z sitem molekularnym. Dla Waszego komfortu baza
                    dysponuje butlami 7l/12l/15l oraz twinsetami 2X 12l . Zawory DIN (99%
                    butli)/INT. Oczywiście wszystkie butle są poddawane regularnym przeglądom i
                    posiadają ważne atesty.
                    Na kursach indywidualnych macie w klasie do dyspozycji leżanki aby w relaksie
                    zdobywać wiedze.
                    Baza ze względu na zapewniana jakość jest jedna z najdroższych w Sharm el Sheikh
                    (zobaczcie "ceny na miejscu" w cenniku nurkowań). Jej głowni klienci to
                    Szwajcarzy, Anglicy, Austriacy, Hiszpanie. Dla ograniczonej liczby Polaków są
                    przewidziane miejsca w wyjątkowo specjalnych cenach a wiec NIE CZEKAJ I ZRÓB
                    REZERWACJE TERAZ !!!!!!

Nurkowania odbywają się na rafach położonych w okolicach kurortu Sharm el
                    Sheikh. Pływamy do Parku Narodowego Ras Mohammad i na rafy Tiranu (strefa
                    chroniona) na zmianę. Na ogół raz w tygodniu wypływamy na rafy lokalne
                    południowe i bardzo rzadko odwiedzane przez łodzie innych centrów (z powodu
                    czasu płynięcia) przepiękne rafy północne. Organizujemy wyprawy na przepiękne
                    wraki Thistlegorm'a i Dunraven'a oraz wyprawy do Dahab i nurkowania nocne.
                    Nowością jest nurkowanie na wraku Rossalie Moller dotychczas dostępnego tylko
                    podczas wypraw safari. Ponieważ płyniecie tam bardzo szybką łodzią stało się
                    możliwe odwiedzenie go podczas jednodniowej wyprawy.

Dzięki znakomitej organizacji wypływamy bardzo wcześnie z portu (zbiórka w bazie
                    o 8:15, punktualnie o 8:30 wyjeżdżamy do portu). Jesteśmy jedna z pierwszych
                    łodzi na rafach. Duże znaczenie ma też to, iż wyruszamy z portów położonych
                    blisko raf na których będziemy nurkować.

RAFY RAS MOHAMMAD - wypływamy z portu TRAVCO MARINA czas rejsu zależnie od
                    wybranej rafy 0:30h - 1:00h

RAFY TIRANU - wypływamy z portu SHARKS BAY czas rejsu zależnie od wybranej rafy
                    0:30h - 1:00h

UWAGA !!! 95% baz nurkowych z Sharm el Sheikh wypływa na Tiran i rafy północne
                    z portu Travco Marina położonego na południu za Sharm el Sheikh. Czas płynięcia
                    łodzią na Tiran wynosi wtedy aż 2:30-3:00 godz. !!! (czyli do 6 godzin w obie
                    strony). Zdajecie sobie co to znaczy płynąć tak długo szczególnie przy
                    niespokojnym morzu (choroba morska)? Pobyt na rafach Tiranu mógłby trwać 6
                    godzin ale w takim przypadku trwa jedynie 2 godziny a czasu starcza zaledwie na
                    2 nurkowania. Wykonanie 3 pełnych nurkowań staje się niemożliwe !!! Dlaczego?
                    Załóżmy, że macie idealną organizację i wypływacie z portu Travco Marina o 9
                    rano. Wrócić do portu musicie przed 17 (przepisy) czyli macie na wszystko 8
                    godzin. Z tego płyniecie 6 godzin. Pozostaje tylko 2 godziny na nurkowania. A
                    gdzie konieczna przerwa na powierzchni pomiędzy nurkowaniami? Czas na relaks?
                    Lunch? Centra radzą sobie z tym problemem robiąc tylko jedno nurkowanie na
                    rafach Tiranu (lub dwa z minimalną np. 10 minutową przerwą powierzchniową) a
                    następnie szybko płyną z powrotem na rafy lokalne (patrz mapka) co daje czas na
                    przerwę powierzchniową. W międzyczasie serwują lunch na rozkołysanej łodzi... I
                    ciągle słyszycie: SZYBCIEJ, SZYBCIEJ, SZYBCIEJ...

A jak nurkujecie z nami? My też mamy 8 godzin, ale wypływamy z portu Sharks
                    Bay. Do pierwszych raf Tiranu i z powrotem płyniemy godzinę. Pozostaje nam więc
                    aż 7 godzin na nurkowania, odpoczynek, jedzonko, snorkeling, podziwianie
                    widoków, drzemkę, opalanie się czyli WSPANIAŁY RELAKS...

Wszystkie informacje pochodzą ze strony sharmdiver.pl
                  • sharmdiver Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 19:52
                    Ale to napisałeś:

mariuszgr napisał:

Sluchaj blaznie, nie bedziesz robil chlewu z tego watku swoimi
                    wypowiedziami.Wlazisz na cudze podworko z kopytami przez nikogo nie
                    proszony. Juz kilkakrotnie mowilem ci zebys ze mna nie polemizowal
                    bo ja tego tez nie bede robil. Ale widac buraku ze ani honoru ani
                    taktu u ciebie nie ma za grosz.

Wiec delikatnie, odpie..sie ode mnie i nie odpisuj na moje
                    wypowiedzi bo ja tez nie mam zamiaru tego robic.

Kilka dni temu wrocilem z Sharm, zaslyszalem o tobie kilka opinii,
                    moge je przytoczyc na forum.

• sharmdiver Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 21:07
                      mariuszgr napisał:
                      > Kilka dni temu wrocilem z Sharm, zaslyszalem o tobie kilka opinii,
                      > moge je przytoczyc na forum.

Coś niesamowitego! Ludzie na wakacjach dyskutują o człowieku z nickiem sharmdiver!
                      Paris Hilton wysiadka...
        • aeki Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 20:31
          Rozumiem że tam coś prywatnie się pozmieniało , ale Mariusz : ja i chyba nie
          tylko ja zrozumiałem że coś tam się ogólnie pozmieniało.

A co do błazna niech błaznuje.
          • mariuszgr Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 20:49
            aeki, czekaj, wlasnie pisze relacje z pobytu.Tam bedzie wiecej informacji.
            • karuzela100 Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 21:11
              Sharmdriver tworki się o ciebie pytały kiedy kończysz turystyczna wize złożą ci
              wizyte panowie z kamizelką z długimi rękawami mi jak wielu innym forumowiczom
              twoje wypowiedzi wisza i powiewaja trzym się brzytwy a ty mariusz nie stresuj
              się :)
              • sharmdiver Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 21:17
                karuzela100 napisał:
                > Sharmdriver tworki się o ciebie pytały kiedy kończysz turystyczna wize złożą ci
                > wizyte panowie z kamizelką z długimi rękawami mi jak wielu innym forumowiczom

Z jakiego miejsca piszesz?
                • karuzela100 Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 21:22
                  z nad rzeki Redy
              • mariuszgr Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 21:21
                Nie stresuje sie, nie ma kim. Tylko troche szkoda ze sa takie osoby ktore
                wszystko wokol siebie niszcza.
                • karuzela100 Re: Pozdrowienia z Sharm 03.08.07, 21:27
                  mariuszgr napisał:

> Nie stresuje sie, nie ma kim. Tylko troche szkoda ze sa takie osoby ktore
                  > wszystko wokol siebie niszcza.
                  ;)
    • sharmdiver Re: ...snurkowanie z Aaba Sh? 03.08.07, 20:18
      Panie Piotrku Mielcarek ps. "Osama"(30 l.) internet to potęga..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka