Dodaj do ulubionych

SRI LANKA z Triadą grudzień 2011

29.06.11, 18:25
Sri Lanka, impreza: Szlakiem buddyjskich świątyń. Hotel pobytowy Villa Ocean View.
Proszę o informację osoby, które były na takiej imprezie, a może wybranym przeze mnie hotelu?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami: jakieś rady, gdzie warto pójść na pobycie, no wszystko to uważacie za istotne i co mogłoby mi się przydać...

pozdrawiam
:)
Obserwuj wątek
    • Gość: anielka Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: 150.254.212.* 30.06.11, 08:09
      Dołączam się do zapytania :-), jadę w lutym na tą imprezę, też z Triadą, ten sam hotel :-)
    • Gość: gość Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.14-2.cable.virginmedia.com 30.06.11, 10:16
      Moja relacja ze Sri Lanki może się przyda
      Sri Lanka

• aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 30.06.11, 19:17
        Dzięki Gościu, byłam na stronce.
        hmmm... raczej ślub na Sri Lance mnie nie interesuje, a tych porad jest tam najwięcej. :)

Może odezwie się ktoś kto brał udział w objeździe oraz kto był w hotelu, który wybrałam na pobyt.

Interesuje mnie : czy są bardzo wczesne pobudki, czy objazd jest bardzo wyczerpujący?
        No, w ogóle każda informacja będzie dla mnie przydatna.:)
        • iwokuch Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 02.07.11, 21:23
          chetnie odpowiem na wasze pytania dotyczace tego wyjazdu,
        • Gość: limba Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 22.10.11, 18:30
          Widzę, że bardzo dużo już napisano. Moje ostrzeżenie, to trzeba uważać na pieniądze. Byłam w Waduwie,i niestety w hotelu było kilka kradzieży i d to dużych sum euro. Poza tym piloci Triady zawyżają ceny fakultetów (np jazda na słoniach)
          • Gość: monia Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: 89.75.51.* 22.10.11, 20:48
            czy kotś wybiera sie bądź zna może htl. Induruwa Beach? pls o info, będę wdzęczna ogromnie
    • iwokuch Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 02.07.11, 21:17
      Bylam w styczniu 2011 na tej imprezie i w tym hotelu. Objazdówka nie jest wyczerpująca , nawet dla emerytów.Wszystko swietnie zorganizowane. Jezdzimy z Triada od wielu juz lat , a ten wyjazd byl naszym zdaniem najlepiej zorganizowany. Hotel zasluguje na swoje 3 gwiazdki. Proscie o pokoj jak najdalej od recepcji, najlepiej na pietrze. Pieniadze wymiencie na lotnisku , tam jest najlepszy kurs. zabierzcie składane parasolki, bo bedzie padalo oraz dlugopisy-reklamowki na podarki, my wzielismy ponad 30 , a i tak nam zabraklo.
      • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 02.07.11, 21:46
        iwokuch
        wielkie dzięki za informacje, a szczególnie za radę dot. zabrania parasolki.:)
        Powiedz mi jeszcze proszę, czy jest problem z ewentualną wymianą pokoju? Czy wystarczy poproszenie przy kwaterowaniu się w hotelu? Jakiś bakszysz?
        Czy jest gdzie wyjść poza hotel, coś zobaczyć? Bardzo nie luąa miejscowi. :)

Powiedz proszę jaką ( w przybliżeniu) kwotę powinnam wymienić na jedną osobę, tak żeby nie oszczędzać, zjeść np. lunch na objeździe, jakieś owoce, zakupić wodę, czy jakiś napój do obiadokolacji, itd.

Wiem, wiem o długopisach - to moje doświadczenie z krajów arabskich. :) Już zaczęłam zbieranie takowych. :)

Powiedz mi jeszcze, proszę jak się znosi ten klimat na Sri Lance, czy jest bardzo dotkliwy?
        Jak z komarami? sa?

Jeślibyś mogła jakieś inne rady czy uwagi, to bardzo proszę o info.

pozdrawiam :)
    • iwokuch Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 03.07.11, 15:56
      1. Wymiana pokoju. Dla recepcjonistów był to problem. Pomagaliśmy wymienić pokój naszej towarzyszce podróży (nie znała angielskiego, nie chciała mieszkać sama na parterze). Dopiero stanowcze żądanie rozmowy z menedżerem hotelu dało efekt. Odnieśliśmy wrażenie, że recepcjoniści chętnie przyjmą dość duże pieniądze, choć nie mają w tej sprawie nic do powiedzenia, o wszystkim decyduje menedżer hotelu. Hotel ma kształt litery L, przy czym krótsza część jest przy ruchliwej linii kolejowej. Mieszkańcy tej części mówili, że jak w nocy przejeżdża pociąg, to mają wrażenie, że są na peronie. Zatem warto postarać się o pokój w dłuższej części. O ile pamiętam te „złe” pokoje miały niskie numery (101-107, 201-207, 301-307). My mieszkaliśmy bodajże w 213 i pociągi nie przeszkadzały.
      2. Przez pierwsze dni po objeździe i tak nie będziecie mieli ochoty na długie wycieczki. Lepiej na plaży pokibicować miejscowym rybakom i pomóc im w ciągnięciu sieci (mężczyźni – to lepsze niż siłownia), pomóc w pielęgnacji hotelowego słonia – Moniki, i punktualnie od 18.10 obejrzeć zachód słońca z zagospodarowanego i dostępnego dachu hotelu. Wybierzcie się do wsi po zakupy – po wyjściu z hotelu wzdłuż torów w lewo do dworca a potem do główniej drogi, razem niewiele ponad kilometr. Miejscowi są niezmiernie sympatyczni i bezinteresownie życzliwi – to nie bliski wschód.
      3. Pieniądze. Na jedzenie i picie wydasz niewiele. Polecam pyszne lunche na objeździe (600-800 rupii, kurs rupii w styczniu na lotnisku: 1 usd = 109 rupii). Tzw. Pamiątki użytkowe też są tanie. Herbatę kup w firmowym sklepie kampanii MLESNA w Kandy, przyprawy najlepiej w dowolnym samoobsługowym markecie – są takie nawet we wsi Wadduwa, miejscowy arak – destylat z kokosa w jednym ze sklepików w Nuwarze Eliyi. Tam też rozważ kupno markowej zimowej kurtki na bazarze – przyda się po powrocie. Sprzedawcy twierdzą, że są oryginalne, gdyż tam się je produkuje. Tekstylia śmiało kupuj w okolicy hotelu – od miejscowych handlujących na plaży i w małym sklepiku u pary przemiłych staruszków za torami na lewo od wyjścia z Villa Ocean.
      4. Klimat. Trafisz prawdopodobnie na końcówkę pory deszczowej. Parasol przyda się i od deszczu i od słońca. Kurtki i peleryny przeciwdeszczowe naszych towarzyszy podróży nie sprawdziły się. Temperatura na wybrzeżu w dzień 29-31 stopni, najprzyjemniej jest na objeździe w Nuwarze Eliyi, Bandaraweli i okolicach – tam przez cały rok trwa wiosna i gdzieś tam zamierzam zamieszkać na emeryturze. W dzień 23-25, w nocy 13-15 stopni. Generalnie trochę za ciepło ale pogoda dużo przyjemniejsza niż latem na bliskim wschodzie.
      5. Komary mogą dokuczyć na objeździe, zwłaszcza w ogrodzie przypraw, w Villa Ocean nie przeszkadzały, nie przypominam sobie, by tam były. My stosowaliśmy Ultrathon z 25% DEET (dostępny w Polsce). Naszym zdaniem to zdrowsze i tańsze niż profilaktyka antymalaryczna.
      • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 03.07.11, 19:06
        Dzięki Iwo, za dalsze informacje. :)
        Przepraszam, ale pewnie jeszcze zadam Ci wiele pytań. :)

Powiedz proszę, tak mniej więcej ile dolarów wymienić na osobę, aby nie oszczędzać, lunch, jakieś picie, zakup herbaty, przypraw (w niewielkich ilościach), zakup czegoś co wpadnie "w oko"...
        200 - 300 $ wystarczy? czy za mało? Jeśli braknie ichniejszych pieniędzy, to czy można płacić dolarami?

Jakie ciuchy zabrać z sobą? Czy trzeba coś cieplejszego na wieczory na objeździe?

Jakie hotele na objeździe, czy jest w nich czysto?

Powiedz mi proszę, czy w hotelu, a może poza nim korzystałaś z jakichś zabiegów ayurvedy?

Jak przebiegał lot? Bardzo się dłuży? Jest gdzieś międzylądowanie? Jest cathering na pokładzie samolotu?

Znaczy hotel ma swoja maskotkę w postaci żywego slonia! :D

dziękuję i pozdrawiam
        • iwokuch Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 03.07.11, 20:53
          300 $ na osobę powinno wystarczyć, nawet jeśli nie wykupiłaś opcji all inclusiv na pobyt (nie warto jej kupować, chyba, że jesteś wyjątkowo leniwa). Ci, którzy żyją z turystów bez problemów przyjmą dolary, stosując prosty przelicznik 1:100, natomiast w sklepach dla miejscowych – tylko rupie.
          Ciuchów nie bierz dużo, czego zabraknie – dokupisz. Lekki polarek może przydać się na wyżynach. Na teren świątyń nie wejdziesz z odsłoniętymi ramionami, kolanami i w butach – niezależnie od wieku i płci. Dlatego warto zawsze mieć przy sobie skarpetki-stópki i coś na ramiona(szal egipski lub chusta).
          Hotele na objeździe – takie sobie, ale czyste, problemem w co najmniej jednym z nich nie był brud ale okropna wilgoć (koniec pory deszczowej). Jedzenie zwykle bardzo dobre, gdzieniegdzie (np. w Bandaraweli) – doskonałe. Do kolacji wszędzie dostępna herbata (dobra) bez dodatkowych opłat.
          Napoje w butelkach sprzedaje również pomocnik kierowcy w autobusie (woda 50 rupii, piwo 0,75 l. – 200 rupii). Butelkowana woda jest też w pokojach hotelowych(bez oplat).
          W Villa Ocean jest salon ayurwedy, nie korzystałam. Jestem europejską racjonalistką. Jeśli to działa, to dlaczego ludzie żyją tam tak krótko?
          Lecieliśmy rejsowymi samolotami, na Sri Lankę przez Londyn, do Londynu Lotem, potem
          SriLankan Airlines – wielkim, wygodnym Airbusem A 340 z układem siedzeń 2-4-2, egzotycznie ubranymi ślicznymi stewardessami, dwoma ciepłymi posiłkami i dużym wyborem darmowych drinków. Mieliśmy we dwoje miejsca na środku a koło nas w obie strony nikt nie siedział, więc mogliśmy się wyspać na leżąco po pół nocy każde, rozkładając się na trzech siedzeniach. Z Warszawy wylecieliśmy ok. 16, z Londynu ok. 22, po dziesięciu godzinach krótkie międzylądowanie na Malediwach a potem jeszcze godzina lotu i ok. 16 miejscowego czasu byliśmy w Kolombo. Do hotelu było dwadzieścia kilka kilometrów (godzina jazdy), więc już koło 19 jedliśmy dobrą kolację. Z powrotem bez międzylądowania do Frankfurtu. Wylot o północy, przylot koło szóstej rano, a w Warszawie byliśmy koło 11. Mimo obaw, lot nie był tak uciążliwy, jak myśleliśmy a standard samolotów linii lankijskich był znacznie wyższy od oczekiwanego.
          Słonica Monika jest jedną z większych atrakcji Villa Ocean, ma tam swój własny basen, w którym spędza po kilka godzin dziennie. Można na niej oczywiście pojeździć (1000 rupii lub 10 $ dla mahuda) i bezpłatnie fotografować się z nią do woli. Nie jest to jedyne zwierzę w hotelu, duży waran unika ludzi, ale czasami można go zobaczyć przy południowym płocie, a w norze pod palmą w rogu basenu do piłki wodnej, między hotelem a basenem żyje parka całkiem dużych węży, wczesnym rankiem można je zobaczyć, jak wracają ze spaceru pod ścianę krótszej części hotelu i z powrotem. Za to nie ma małp (na objeździe nigdy nie próbuj ich karmić!).
          Przyjemność jazdy na Monice jest większa, niż safari na słoniach podczas objazdu – tam powsadzają po 4 osoby na jedno zwierzę i każą słono zapłacić za niedługą, mało ciekawą przejażdżkę.
          Aha, przypomniałam sobie, w Villa Ocean były jednak komary. Chłopak z obsługi codziennie zmieniał nam wkład antykomarowy w urządzeniu włączonym do gniazdka (oczywiście zaraz po naszym przyjeździe dostał długopis i dolara). Gniazdka elektryczne są nieco inne, niż u nas. Mąż „odblokowywał” je wkładając w górną dziurkę zwykły ołówek.
          • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 03.07.11, 21:39
            Dziękuje baaaaaaardzo za wyczerpującą odpowiedź.
            To już wiem, że przejażdżka na słoniu odbedzie się na hotelowej "maskotce". :)

Podałaś wiele bardzo przydatnych mi informacji. :)
            Jeśli bede miala jeszcze jakieś pytania, a niewątpliwie bedą, poproszę Cie jeszcze o informacje.
            o! mam pytanie - czy w hotelach objazdowych i pobytowym jest suszarka do włosów? Sprawa banalna, ale ja bez niej jak bez reki. ;)

hahaha, nie jestem raczej raczej typem leniwca, ale mam opcje All w hotelu. :)

pozdrawiam serdecznie
            • iwokuch Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 03.07.11, 23:02
              Ciesze sie , ze moglam pomoc :-)))
              Jesli chodzi o suszarki w zdecydowanej wiekszosci hoteli ( na objezdzie) byly- ale w kilku niestety byl ewidentny brak tego udugodnienia dla nas- mialam swoja- wielokrotnie z niej korzystalam.
              A i jeszcze jedna wazna informacja w hotelu Via Ocean warto wynajac sobie sejf(skrytke)w recepcji hotelowej( usluga bezplatna) i zostawiac tam paszporty i inne cenne przedmioty. Bedziesz miec komfort przebywania na plazy czy kolo basenu hotelowego, nie myslac o swoich wartosciowych przedmiotach.warto ja wynajac pierwszego dnia po zakwaterowaniu.
              W hotelu pracuje tez grupa mlodych tzw ka-owcow, ktorzy organizuja dla gosci szereg roznych aktywnosci w ciagu dnia i wieczorem,roznie to wychodzi ale bardzo sie staraja
              np yoga na dachu, rozgrywki pilki wodnej , aerobic wodny, programy artystyczno-folklorystyczne, karaoke itp. Milo bylo powspominac , juz zaczynam zazdroscic Ci tego wyjazdu.......:-))) i te owoce yummy, yummy.
              Pozdrawiam serdecznie
              • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 04.07.11, 18:03
                Jeszcze raz serdecznie Ci dziękuję za wszystkie informacje.
                Dzięki Tobie, wiem już prawie wszystko. :)

Aerobic, super! zwłaszcza wodny. :) No jeszcze parę miesięcy i... też własnymi oczyma TO wszystko zobaczę i oczywiście posmakuję tych wszystkich owoców, które inaczej smakują niż zakupione u nas.

pozdrawiam serdecznie :)
      • Gość: Tomak Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 05.07.11, 14:29
        Witam
        Lecę do tego hotelu z Triadą w listopadzie.
        Mam kilka pytań:
        1. Napiwki dla obsługi. W jakiej kwocie, zostawiane codziennie na łóżku czy w jakiś inny sposób?
        2. Te długopisy to dla jakichś dzieciaków na ulicach czy też w formie bakszyszu?
        3. Ile trwa przejażdżka na hotelowej słonicy, czy tylko po terenie hotelu czy gdzieś dalej?
        4. Gdzieś czytałem, że wędkarze siedzący na kijach w morzu po zrobieniu im zdjęcia natychmiast biegną po napiwek. Jak się zachować bo przecież nie dam napiwku wszystkim.
        pozdrawiam
        • Gość: frequentflyer Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.public.twinsnet.pl 05.07.11, 15:18
          jak ja tam byłem, "wędkarze" (w cudzysłowie, bo chyba nie w tej sprawie tam siedzą) byli na brzegu i oferowali że za 1000 czterech z nich wdrapie się na te słupki i da sfotografowac, po chwili cena spadła o połowę
        • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 05.07.11, 20:59
          w kwestii długopisów...
          Ja niem wiem, co te długopisy mają magicznego w sobie, ze są tak pożądane nie tylko przez dzieciaków, w wielu krajach...
          Tym bardziej, że w ichniejszych sklepach są długopisy, wcale nie drogie ...
          No, to zabieram zawsze trochę kolorowych reklamówek. :) Zabieram też trochę cukierków dla dzieciaków, które bardzo chętnie pozują do zdjęć. Ale... ostatnio na Placu Djema w Marakeszu, gdy obdarowałam czekoladką pozującą mi dziewczynkę, jak spod ziemi, wyrósł tłum dzieciaków i... no trudno było, nawet znajomość kilku słów arabskich mi nie bardzo pomagała. :D

Tomaku, będziesz TAM przede mną. Napisz proszę po powrocie parę słoó cieplych jeszcze relacji z pobytu.

pozdrawiam

• Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 06.07.11, 08:49
            Czy próbowałaś "rozpracować" godziny lotów podawane przez infolinię, bo według mnie coś się nie zgadza.
            Różnica czasu to +4,5 godz.
            Wylot 14.30 naszego czasu, przylot godz. 3.00 czasu miejscowego.
            3.00 tam to 22.30 u nas, czyli lot "tam" 8 godzin.
            Powrót o 4.00 tamtego czasu, przylot do Warszawy 17.00 czasu polskiego.
            17.00 u nas to 21.30 tam, czyli lot powrotny miałby trwać 17,5 godziny.
            Do tego limit bagażu na stronie podany jest 20kg, na infolinii mówią, że do tej pory na tych dłuższych trasach zawsze było 20, a teraz mają podane tylko 15kg.
            • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 06.07.11, 22:48
              Na razie nie zawracam sobie głowy godzinami lotów, bo z doświadczenia wiem, że te godziny tuż przed terminem wylotu ulegają diametralnej zmianie.:/
              Po co mi stres związany z ew. niekorzystnymi godzinami wylotu. Myśle, że na infolinii podają godziny lotów, dla tzw. świętego spokoju.
              Myślę że TRiada nie czarteruje samolotu sama, raczej odkupuje miejsca w samolocie od kogoś.
              Widzę, że w tym terminie ma wylot również RT, to lot czarterowy, domniemywam, że również Triada tym samolotem poleci. Na stronie RT pisze, że lot jest bez przesiadek z międzylądowaniem w jednym z portów azjatyckich. Nie ma jednak podanych żadnych godzin lotów.

Ja na umowie mam wylot z W-wy o godz. 12:50 i nic więcej.
              Na stronie Triady była przedtem tabela lotów, teraz po zmianie szaty graficznej strony nie mogę jej znaleźć. :/

Myślę, że jest jeszcze za wcześnie na to aby uzyskać nawet przybliżona godzine lotu.

Musimy uzbroić się w cierpliwość. :)

GDybym coś "wyszperała" napiszę o tym w wątku. :)

pozdrawiam
              • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 06.07.11, 22:52
                sorry,
                wylot mam na umowie o godz. 14:50, a zbiórka jest o godz. 12:00.

pozdrawiam
            • iwokuch Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 08.07.11, 06:35
              limit bagazu.... mielismy podobna sytuacje , okazalo sie ze informacja o 15 kg byla nieaktualna, Triada nie poinformowala wszystkich uczestnikow wyjazdu o tej zmianie i znaczna czesc grupy miala walizki 15-kilogramowe, najlepiej zadzwonic przed wylotem do Triady i upewnic sie co do tej kwestii.
        • iwokuch Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 08.07.11, 06:29
          zostawialismy na lozku wlasnie te dlugopisy( 2 sztuki lub 1 dziennie) rzeczywiscie maja one magiczna moc na Sri Lance i nie sa one tam tak tanie poza tym , te ktore przywozilismy byly kolorowe, a tam sa wylacznie te przezroczyste!.
          Jest to doskonLy" srodek platniczy" po wykonaniu zdjecia np z mniszka, w przechowalni obuwia przy kazdej swiatynii itp.
          Co do wedkarzy "na kiju" nie ma ich na plazy w Via Ocean, tam miejscowi lowia wylacznie wspolnie w sieci, niezwykle widowisko, ktore mozna codziennie podziwiac bez zadnej oplaty po prostu wystarczy stanac na brzegu oceanu i patrzec......
          Przejazdzka na Monice.....to nie jazda konna Monika , a w zasadzie jej opiekun decyduje o dlugosci i trasie marszu! cene mozna negocjowac, a spaceruje ona wylacznie po terenie hotelowym,
          :-)
          • Gość: gość Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.11, 08:40
            Warto oprócz długopisów zabrać dla dzieci kredki, ołówki, piórniki, kolorowanki no i oczywiście słodycze. Ja z tych, co pamiętają czasy, gdy długopis jednorazowy był szczytem szpanu w latach 70-80 mimo,że w sklepach były długopisy. Mieszkańcy Sri Lanki żyją bardzo skromnie i każdy upominek ich cieszy. Z zabranych upominków największą atrakcją były piórniki z wyposażeniem. Jeśli zdecydujesz się zabierać słodycze to "sprawdzają się" lizaki i twarde cukierki /nie popłyną w bagażu/. Ponieważ dużo podróżowaliśmy na własną rękę zdarzało się, że pytano nas o cukierki. Pozdrawiam i zazdroszczę. My wrócimy tam dopiero za rok. M
            • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 08.07.11, 23:03
              Dokładnie, właśnie takie "twarde" cukierki zabieram zawsze. :)

Czekoladka z Placu Djema "przez przypadek zawieruszyła" mi się w torbie no i ja podarowałam...

Tomku, również Itaka na swej stronie nie podaje godzin wylotu. Po prostu jeszcze za wcześnie...

Jeśli chodzi o wymianę waluty, to ja sądzę, że jak wszędzie, pilotka podwiezie nas pod jakichś bank żeby dokonać wymiany. Tak mi się wydaje. To w przypadku gdybyśmy przylecieli w porze nieczynnego banku na lotnisku. :)

pozdrawiam
              • iwokuch Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 09.07.11, 10:52
                na lotnisku jest caly pasaz z punktami bankowymi, otwartymi od rana do wieczora, i tam najkorzystniej wymienic pieniadze,, wczesniej o tym pisalam.
            • Gość: alga47 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.124.97.20.rybnet.pl 07.10.11, 21:06
              ja mam pytanie bardzo prozaiczne - czy w hotelach na objeździe były czajniki bezprzewodowe - niby drobiazg, ale jakoś trzeba przegotować wodę do mycia zębów?
              • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 08.10.11, 23:58
                Nie, nie ma czajników,
          • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 08.07.11, 08:41
            Witam
            Dzięki za odpowiedzi, mam jeszcze kilka pytań:
            1. Napisałaś, że pieniądze najlepiej wymienić na lotnisku. Gdyby się okazało, że przylecimy o 3.00 w nocy to czy też będzie taka możliwość? Jeżeli nie to gdzie najlepiej to zrobić.
            2. Czy warto się wybrać na Jepp Safari. Impreza chyba mocno podrożała, bo na stronie Triady jest podany koszt 50$ (przejażdżka na słoniach 35$) a w nowym katalogu już 70$ i 50$ za słonie.
            3. Czy był ktoś odważny i spróbował Duriana? (to ten najbardziej śmierdzący owoc na świecie). Jeżeli tak to jakie wrażenia, gdzie kupić i jak się do niego "dobrać" bo podobno ciężko go rozłupać, a do hoteli nie wolno wnosić ze względu na smród.
            pozdrawiam
            • Gość: gość Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.11, 20:54
              Warto się skusić na duriana serio. Kupisz go na zwyczajnych stoiskach z owocami. Poproś sprzedawcę, aby go rozłupał. Zrobi to chętnie i pokaże, która część jest jadalna. Jedzony bezpośrednio po rozcięciu nie ma intensywnego zapachu. Jest słodki i smaczny. Byłam tym bardzo zaskoczona i uważałam, że opowieści o jego zapachu są mocno przesadzone. Do czasu! Gdy kierowca spytał, czy resztę może zabrać do samochodu zgodziliśmy się bez oporów. Po postoju na zwiedzanie kiedy wróciliśmy do auta smród był powalający mimo, że durian był zapakowany w siatkę i leżał w bagażniku.
              Jeśli chodzi o przejażdżkę na słonich to w oklicach tzw. sierocińca za ok 40 minut przejażdżki /2 osoby na słoniu/ płacilismy ok 30 dolarów razem. Dostaje się bilety, a właściciel słonia jest kontrolowany czy zwierzę nie pracuje zbyt długo.Byliśmy prywatnie i dziwię się, że cena dla grupy jest tak wysoka. M
              • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 08.07.11, 23:14
                Podobno niedojrzały durian nie ma tak odrażającego zapachu. :)
                Nooooo, ja nie wiem czy zdołam ten capiący owoc posmakować, ale... no zobaczę. ;)

pozdrawiam
            • iwokuch Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 09.07.11, 11:04
              tak najkorzystniej na lotnisku potem nie ma czasu na objezdzie zeby poszukac bankomatu czy banku, a na lotnisku bez wzgledu na pore te punkty bankowe sa caly czas otwarte,
              Przejazdzka na sloniach- robi to wrazenie , ale nie zdecydowalibysmy sie ponownie szczegolnie zejscie do rzeki stromym brzegiem 5 sloni nie nalezalo do bezpiecznych moim skromnym zdaniem, ale tam nikt nie przejmowal sie takimi drobiazgami, generalnie sympatycznie .Jeep safari tylko moge poetrorzyc relacje osob z mojej grupy , ktorzy wykupili te atrakcje. Troche ciasno w tych pojazdach zasloniete brezentem , widocznosc mocno ograniczona, ale smiechu, blota i szybkiej jazdy cale,mnostwo. Co kto lubi.....
              Robilismy sobie jedynie zdjecia z tym owocem, nawet miejscowy pilot, ktory towarzyszyl nam przez caly objazd nie mial ochoty zajomwac sie tym owocem:-)))
              • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 09.07.11, 16:02
                No to świetnie, że okienka bankowe są czynne cała dobę. Myśmy się z Tomkiem obawiali, że jeśli przylecimy nocą, będą zamknięte. Jeśli są czynne, to oczywiste, wymienimy co tam mamy do wymiany w lotniskowych okienkach. :)

Ja jednak zdecyduję się jednak na przejażdżkę na hotelowej maskotce. No cóż, jestem odważna inaczej. ;).

Dziękuję za dalsze informacje.
                pozdrawiam
                • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 09.07.11, 16:42
                  Iwo,
                  powiedz mi jeszcze, proszę czy ta różnica czasowa była bardzo odczuwalna, to jednak 4,5 godz.
                  Czy łatwo się było "przestawić".
                  • iwokuch Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 11.07.11, 19:31
                    w zasadzie nie odczulismy tej roznicy czasowej. Z lotniska przewiezli nas autobusem do hotelu niedaleko Colombo, szybki prysznic, kolacja i grzecznie wszyscy poszlismy spac. rano wstalismy wypoczeci, cala grupa ( a byly osoby bardzo zaawansowane wiekokowo), wszyscy radosni jak skowronki gotowi do objazdu, nie bylo z tym zadnego problemu.
                    Dzieki Twoim pytaniom przypomnialam sobie caly wyjazd,,, chetnie polecialabym tam jeszcze raz, cudne miejsce.
                    Nie pamietam czy wspominalam o lokalnej kuchni, bardzo aromatycznej ale pikantnej ze .......w kazdym hotelu mozan bylo sprobowac tych specjalow, ale alternatywa byly tkze dania dla europejczykow lagodniej (ich zdaniem) przyprawione, ale z ta lagodnoscia roznie bywalo, generalnie smacznie! i ten zapach i smak owocow "sam miodek".
                    Wrazenie tez robi ladowanie na Male( mozliwosc podgladu z kamer umieszczonych w kokpicie u oraz pod samolotem...... niesamowite,
                    Pozdrawiam :-))))
                    • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 11.07.11, 19:43
                      Miło, że moje pytania sprawiły, że wróciłaś pamięcią do Sri Lanki. :)

hmmm... jeśli polecimy LOT-em , to nie wiem czy te kamery i podgląd będzie osiągalny.

Wiem, wiem już, że jedzenie na Sri Lance jest baaaardzo ostro przyprawione. :D

Dziękuję Ci raz jeszcze za wszystkie porady, opisy - bardzo pomocne.

pozdrawiam serdecznie
                      • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 11.07.11, 22:12
                        LOT-em jak LOT-em
                        Może za bardzo panikuję ale w nowym katalogu Triady jako przewoźnik na Sri Lankę podane są linie charterowe Enter Air. Oni maja małe samoloty Boeing 737-400 i 737-800 i latają na trasach do Włoch, Egiptu, Turcji, Tunezji i tym podobnych bliskich.
                        Ma nadzieję, że się to zmieni bo nie wyobrażam sobie spędzenia 12 godzin w samolocie, w którym ciężko wysiedzieć 3-4 godziny.
                        • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 11.07.11, 22:23
                          Katalog Triada przygotowywała jakiś czas temu.
                          To dzisiejszy e-mail od Triady, który zacytowałam w poprzednim poście. Wysyłałam im dowód wpłaty następnej raty wycieczki i przy okazji zapytałam o plan lotów wg stanu ich wiedzy na "teraz".
                          Ja myślę, że wszystko jest jeszcze na etapie uzgodnień, tym bardziej, że na żadnej ze stron bp, które mają w ofercie Sri Lankę nie ma żadnej informacji dot. planu lotu.

N a stronie Triady jest taka informacja nt. lotów na Sri Lanke:
                          "Czas przelotu:
                          Warszawa – Colombo, ok. 12 godzin. Lot z międzylądowaniem, odbywa się samolotem czarterowym przystosowanym do tego typu długich przelotów, w klasie ekonomicznej.

Limit bagażu:
                          Bagaż zasadniczy do 20 kg na osobę, bagaż podręczny do 5kg na osobę. Dziecku do lat 2 (infant) przysługuje jedynie limit bagażu podręcznego do 5 kg. Za każdy kg bagażu powyżej limitu pasażer musi uiścić dodatkową opłatę. Limit bagażu może ulec zmianie, prosimy o jego potwierdzenie na 3 dni przed wylotem.

Czasy transferów:
                          Z lotniska w Colombo do wybranego hotelu wynosi od 1,5 h do 4 godzin."

A ja nie lubię polskimi liniami latać. :/

Mysle, ze w końcówce października powinni już cos powiedzieć, przynajmniej jakie to będą linie. :)

pozdrawiam

"Lepiej kontrolować błędy swoje, niż cudze." (Demokryt)
                          • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 11.07.11, 22:39
                            Katalog wyszedł się w zeszłym tygodniu. Nie mówię o ofercie na stronie www tylko katalogu w wersji papierowej dostępnej też online na stronie.
                            Te informacje, które przekopiowałaś ze strony Triady były umieszczone dawno i np teraz na infolinii limit bagażu podają 15kg, chociaż jako przewoźnika podają LOT, więc mam nadzieję, że to jednak nie będzie ten Enter Air.
                            • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 11.07.11, 22:46
                              No widzisz, Tomku ja wolałabym jednak innego przewoźnika, ale jestem elastyczna; "się dostosuję". ;)

A tak poważnie, to najważniejsze aby było bezpiecznie i w miarę wygodnie.
                              Przecież to TYLKO ok 11 godzin lotu - odliczyłam godzinę na międzylądowanie techniczne. :D

pozdrawiam
              • Gość: anielka Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: 150.254.212.* 11.07.11, 11:44
                Mam pytanie odnośnie Jeep safari, czy warto się na to wybrać?, jakie wrażenia?
                • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 11.07.11, 17:33
                  Dostalam info z Triady nt. planu lotu. Oto ono:

lot z Warszawy do Colombo to rejs czarterowy realizowany będzie najprawdopodobniej przez LOT. Na chwilę obecną lot planowany jest na godz. 14:30.

Tak jak myślałam, za wcześnie na dokładny plan lotu, biura są jeszcze na etapie ustaleń.

Ale juz przynajmniej wiemy, że to będzie lot czarterowy - najpewniej będzie gdzieś międzylądowanie techniczne.

pozdrawiam
    • babeczkaa Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 11.07.11, 19:53
      To ja jeszcze polecę kupienie na lotnisku karty pre paid do telefonu, rozmowy z Polską są wtedy za grosze :) miałam kartę Dialog za 10$ i wystarczyła mi na bardzo częste (choć może nie długie) rozmowy z rodziną :)
      • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 11.07.11, 20:55
        Babeczko, wielkie dzięki.

W zasadzie to ja już jestem prawie przygotowana i mogę lecieć. ;)

pozdrawiam
        • iwokuch Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 16.07.11, 10:35
          jeszcze jedna info w hotelu via ocean jest dostep do internetu za niewielkie pieniadze, takze mozna sie kontaktowac ze swiatem jesli znajdziesz na to czas...... ewentualnie pozostaje internet na lotnisku- bezplatny
      • Gość: kazek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: 157.158.96.* 14.07.11, 09:21
        Witam
        Czy w hotelach na objeździe są ręczniki, mydła, żele pod prysznic itp?
        • iwokuch Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 16.07.11, 10:31
          generalnie sa, ale z zelami roznie bywalo, zamiast tego mydelko w kostce......radze wziac swoj
          • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 17.07.11, 11:05
            Powiedz mi jeszcze proszę, jak jest z dostępem do sejfu (skrytki) w recepcji. Czy dostęp jest nieograniczony, czy tylko w określonym czasie?

Super info n.t. internetu. Dzięki.

pozdrawiam
            • iwokuch Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 24.07.11, 09:17
              sejf dostepny jest cala dobe, Jest to typowa skytka, w ktorej mozna z powodzeniem zostawic wszystkie wrtosciowe przedmioty. lacznie z waluta( bezpiecznie)
              Mozesz ja wynajac tego samego dnia, podczas zakwaterowania, jesli bariera bylby jezyk to wykorzystuj osobe pilota, ktory jest dostepny w zasadzie wlasnie tylko w tym dniu. gdy zwrocisz sie do pracownika recepcji z pytaniem o sejf, dostaniesz od niego formularz w ktorym podajesz swoje dane(nazwisko, imie, kraj, nr pokoju) i tyle oraz swoj podpis. Po tej nieskomplikowanej czynnosci recepcjonista daje Ci klucz od skrytki i zaprowadza Cie do pomieszczenia tuz obok recepcji( 2 kroki) i tam wskazuje Ci skrytke oraz pokazuje jak sie ja otwiera. . Zeby otworzyc skrytke potrzebne sa 2 klucze twoj i ten z recepcji- i to cala sztuczka- bardzo wygodne , polecam, a na plazy czy tez kolo basenow masz pelen komfort nie martwisz sie o nic co zostalo w pokoju czy na lezaku.
              Jesli chodzi o sklad gosci hotelowych to mnostwo ( jak wszedzie ) Rosjan, Angoli, i NIemcow, Polacy w znacznej mniejszosci.
    • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 26.07.11, 13:58
      No i niestety Rainbow lata na Sri Lankę liniami Enter Air (tymi samymi, które podaje Triada w katalogu zima 2011/2012)
      Tutaj wnętrze tej "sardynki":
      www.pasazer.com/in-6228-enter,air,737800,juz,w,polsce.php
      Normalnie te maszyny latają do Egiptu, Hiszpanii, Grecji i Turcji.
      Nie wyobrażam sobie 15-17 godzin (tyle według rozkładu trwają loty z Rainbow) na pokładzie czegoś takiego :-(
      • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 26.07.11, 22:35
        iwokuch,
        ponowne dzięki za wszystkie informację, z językiem myslę, że sobie poradzę. :)

Tomek,
        na szczęście ja jestem drobniutka. :)
        Jedyna rada poprosić o miejsce przy wyjściu ewakuacyjnym, tam jest sporo miejsca.
        Nie panikuję na razie, mam dolecieć TAM no i dolecę! :)))

pozdrawiam

:))
        • Gość: PaPa Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.class103.petrotel.pl 02.08.11, 21:26
          hej kiedy dokładnie wybieracie się na tą sri lankę? My z mężem jedziemy również z triady 5 grudnia 7+7
          • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 08.08.11, 20:03
            Mój termin imprezy : 5.12.-19.12.
            Innymi słowy, mamy prawdopodobnie ten sam termin.

pozdrawiam
            • Gość: PaPa Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.class103.petrotel.pl 08.08.11, 21:29
              hmm chyba do 21 grudnia. wycieczka ma w sumie 16 dni- 2 do doloty :) też to ostatnio dopiero zauważyłam i od razu odliczyłam wolne w pracy bo by mi zabrakło :/ Być może zgadamy się przed wylotem zawsze to raźniej (jeszcze te 12 godzin lotu). Pozdrawiam
              • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 09.08.11, 20:48
                W umowie mam napisane:
                15 dni
                termin: 5.12.2011 - 19.12.2011

Czas podróży jest zawsze wliczony w termin wycieczki. Tak jest we wszystkich bp.

pozdrawiam
                • Gość: Tomeko dokładnie Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 09.08.11, 22:31
                  Nie wiadomo jak to dokładnie wyjdzie, ale w umowie na samym dole jest napisane, że "z powodu długiego czasu przelotu klient spędza poza krajem 16 dni (w tym 2 dni na przeloty)".
                  Według obecnie podanych godzin mi wychodzi 15 dni z przelotami.
                  • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 09.08.11, 22:34
                    Kawałek wpisu mi przeskoczył do "autora" i nick mi wyszedł jakiś dziwny ;-)
                    • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 10.08.11, 21:29
                      :D, no, nick zupełnie, zupełnie. ;)
                      Przetrzesz szlaki, bo Twój wyjazd jest wcześniejszy, znaczy przed moim - o ile dobrze pamiętam.
                      Faktycznie, nie zauważyłam tej informacji na końcu umowy dot. dłuuugich przelotów...

pozdrawiam
                      • Gość: PaPa Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.class103.petrotel.pl 11.08.11, 17:50
                        a ja w umowie mam wyraźnie napisane "w związku z długim czasem przelotu na Sri Lankę prosimy o zwrócenie uwagi na fakt, iz całkowity czas poza krajem jaki spędzą klienci to 16 dni (w tym 2 na przeloty)."

Ja nie wiem, że każdy z nas ma inaczej zapisane w umowie??
                        • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 12.08.11, 23:07
                          Myślę, że każdy z nas ma to samo napisane. :)
                          Ja po prostu nie zwróciłam uwagi na dopisek na dole umowy dot. "całkowitego czasu poza krajem", który ma wymieść 16 dni.
                          Co prawda, mnie wychodzi tak jak Tomkowi, że będzie to 15 dni, no może 15 dni i 1 godzina. ;)
                          Wszak od 5.12. do 19.12. jest 15 dni. :)

pozdrawiam
                          • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 22.08.11, 18:47
                            kurcze, chyba Triada ma kłopoty...
                            Nie sieję paniki, ale...
                            • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 23.08.11, 08:45
                              gielda.onet.pl/patrowicz-wesprze-finansowo-triade,18727,4827532,1,prasa-detal
                              No niby ma... Miejmy nadzieję, że wszystko będzie ok.
                              • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 23.08.11, 20:53
                                no, mam nadzieję...

Następna wpłata do 15 września i mam nadzieję, że do tego czasu się wyjaśni.

Gwarancja ubezpieczeniowa się Triadzie kończy coś w połowie września, no to muszą sprawozdanie finansowe zrobić.
                                • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 23.08.11, 23:03
                                  No z tą gwarancją ubezpieczeniową tylko do połowy września to mnie trochą zmartwiłaś.
                                  Dzwoniłem dzisiaj na infolinię to oczywiście mówią, że te kłopoty to przesadzone i bzdury i że są ubezpieczeni na 23mln, ale tego, że tylko do połowy września to nie powiedzieli...
                                  Na stronie Triady zmieniły się godziny wylotu co jest o tyle dziwne, że dalej nie wiedzą jaki będzie przewoźnik.
                                  Z ciekawości sprawdziłem Itakę i Rainbow i tam już wszystko wiadomo (niestety te małe Boeingi 737-800).
                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 24.08.11, 17:38
                                    Wielu biurom teraz, we wrześniu kończy się gwarancja ubezpieczeniowa.
                                    Tak były zawierane umowy.
                                    W tym roku ubezpieczenia będą droższe, jeżeli nie będzie ich stać na wykupienie, to ...
                                    • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 24.08.11, 17:50
                                      sorry, za wprowadzenie w błąd, ale za informacjami powieliłam chyba głupotę.

Znalazłam informację, że Triada ma gwarancję do 31.12.2011 r. na sumę 21 590 562 zł

media.ciszewskipr.pl/pr/174132/triada-z-gwarancja-bezpieczenstwa-na-caly-2011-rok
                                      • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 05.09.11, 09:06
                                        biznes.onet.pl/biuro-podrozy-triada-zostanie-przejete,18569,4838995,1,prasa-detal
                                        • Gość: matyas11 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.11, 09:51
                                          Witam wszystkich.Przeczytałem wszystkie Wasze posty dot.wyjazdu na Sri Lankę z Triadą.Z żoną lecimy 7-go listopada ( 7+7) do hotelu Villa Ocean View.Czytam również te wszystkie informacje dot.problemów w Triadzie...Z tego co udało mi się ustalić,to Biura Podróży nie ogłaszają plajty bezpośrednio po zakończonej i nieprzedłużonej umowie ubezpieczeniowej.( podobnie jak z autem OC ).I tego się trzymam:-).Wszystkim chcącym odwiedzić w tym roku Sri Lankę również życzę powodzenia.Musi się udać!
                                          P.s.Czy ktoś z Was leci 7-go listopada?
                                          • Gość: sisi Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.c197.msk.pl 05.09.11, 10:05
                                            Przed chwila rozmawiałam z infolinią-dziś ma byc oświadczenie Prezesa???? Podobno mają płynność finansowa. Ja lece do Kalabrii za 2 tygodnie , mam(muszę) nadzieje ze będzie OK. Tak się zastanawiam czy za tymi informacjami nie stoi konkurencja.Przecież w ten sposób dobija sie biuro.
                                            • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 05.09.11, 11:03
                                              Ja rozmawiałem z infolinią w piątek. Też niby twierdzą, że te informacje o kłopotach są wyssane z palca.
                                              Jednak dziwi mnie, że do tej pory nie mają podpisanej umowy na przelot z żadnym przewoźnikiem, podczas gdy inne biura na ten kierunek i terminy w listopadzie miały przewoźników zapewnionych już w lipcu.
                                              • nowyqqq1 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 05.09.11, 12:25
                                                Wybieram się 12.03.2012 do hotulu ocean view, 7+7. O ile Triada nie zbankrutuje do tego czasu :/ Czy koś w tym terminie wyjężdza?
                                                • Gość: NIKITA Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.inet-siec.pl 05.09.11, 22:09
                                                  triada wpisana do krd prze LOT ZADŁUŻENIE 880TYS. OBY NIE UPADŁO KOLEJNE BIURO .
                                          • Gość: alga47 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.124.97.20.rybnet.pl 29.09.11, 18:16
                                            witam, razem z koleżanką jedziemy 7.11. i też do hotelu Villa cean view.
                                            Z triadą byłyśmy w Indiach i wróciłyśmy bardzo zadowolone ( chyba dlatego, że na objeździe pilotka bya p. Halina Waniałka- mamy nadzieję, że teraz też na nią trafimy. Jej nazwisko pojawiło sie na jakimś forum dot. tego kraju.
                                            • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 29.09.11, 19:41
                                              [balga][/b], odezwijcie sie, proszę po powrocie.

pozdrawiam
                                              • alga47 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 01.10.11, 20:04
                                                jeżeli wyjedziemy i wrócimy to tak. po przeczytaniu tych wszystkich informacji zaczynam troche się niepokoić, tym bardziej, że praktycznie do 7.10. muszę wpłacić resztę kasy.
                                                Weszłam na to forum kiedyś tam i byłam zadowolona z informacji jakimi się wymienialiście. ale teraz to co czytam.... ludzie zamiast cieszyć się wakacjami zaczynacie nakręcać siebie i innych. Co będzie okaże się za 35 dni.
                                                • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 01.10.11, 21:05
                                                  Ależ oczywiście, że się cieszymy z wycieczki.
                                                  Dzielimy sie tylko swoimi wątpliwościami, a było ich sporo...
                                                  Mieliśmy szczęście wstrzelić się w "reorganizację" Triady, w doniesienia prasowe n.t. zadłużenia biura, w usunieciecie ze strony Triady banera "rzetelna firma", w poczatek obowiązywania nowej ustawy, to wszystko przekłada sie na nasze, jednak, obawy.
                                                  Nie jest naszym zamiarem nakręcanie, ani siebie, ani innych czytajacych ten watek.
                                                  Ot, po prostu wymiana naszych wątpliwości.

Mój wylot jest grudniowy i mam nadzieję wylecieć i wrócic w terminie zakladanym.
                                                  :))

Pozdrawiam :)
    • Gość: monika Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.11, 20:35
      Ja wykupiłam objazd z Induruwa 30.01-13.02 i jak przeczytałam posty o złej kondycji Triady to zastanwaiam się nad wycofaniem kasy. Zachęcające jedynie są opinie z podróży osób, które już ją odbyły - to jedyny pozytyw bo jeśli idzie o samo bp to mam złe doświadczenia.
      • Gość: Piotr Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.net81.citysat.com.pl 05.09.11, 22:00
        ja mam zarezerwowany wyjazd od 16 stycznia. Do 15 września muszę zapłacić kolejną ratę i zastanawiam się co mam zrobić.
      • Gość: Łukasz Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 22:32
        Nie można sobie od tak wycofać kasy. To wiąże się z zerwaniem umowy, a to z kolei ze stratami (oczywiści naszymi), w najlepszym wypadku stracimy 10 % CAŁEJ wartości wycieczki (nie wpłaconej gotówki). Czyli ok 1 tyś. Ja również mam 2 rate do zapłacenia do 15 września. Triada ubezpieczenie wykupione ma do 17.09.2011 a nie do końca roku jak ktoś pisał. Źródło informacji:
        www.turystyka.gov.pl
        • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 05.09.11, 23:16
          Jeżeli ma się Zielona Kartę Triady lub wykupiło się tzw. OKAZ to do 45 dni przed imprezą koszt rezygnacji z usługi jest 0zł.
          Wszyscy mają chyba następną ratę płatną do 15 września i też się zastanawiam co zrobić.
          Z drugiej strony jeżeli wszyscy zaczną rezygnować to być może "nadmuchane" kłopoty staną się prawdziwe...
          Przydało by się to oświadczenie prezesa, o którym ktoś pisał. Może częste telefony na infolinię wymuszą jakiś oficjalny komunikat firmy?
          I jeszcze taka rada: przy płatności kartą w przypadku upadłości biura można odzyskać pieniądze od banku, nie trzeba czekać na zwrot z ubezpieczenia. Nie wiem czy to działa w praktyce ale były o tym informacje w prasie i internecie jak upadł Orbis.
          • Gość: sisi Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.c197.msk.pl 06.09.11, 06:35
            O tym oświadczeniu ja pisałam. Tak powiedziano na infolinii. Może to była sciema bo niczego takiego sie nie dodzekałam. A lece 17.09 kidy ponoc kończy sie gwarancja ubezpieczeniowa. Płaciłam kartą-jak odzyskac kase -w razie czego?
            • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 06.09.11, 08:19
              forsal.pl/artykuly/462896,charge_back_jak_odzyskac_swoje_pieniadze_po_upadku_linii_lotniczej_czy_biura_podrozy.html
              • Gość: sasa Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.11, 09:17
                Jak zapłacić kartą ? Iść do biura i zapłacić 2 rate ? czy przelew z konta wystarczy ?
                • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 06.09.11, 10:02
                  Trzeba zapłacić KARTĄ więc iść do biura. Ewentualnie przelew z rachunku karty kredytowej ale to będzie od razu oprocentowane więc się nie opłaca. A najlepiej zadzwonić do banku i zapytać.
                  • Gość: sasa Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.11, 10:32
                    Jeszcze jedno pytanie. Musi to być karta kredytowa, czy może być płatnicza ? Szkoda, że zamiast dyskutować o wyjeździe musimy martwić się o takie sprawy.
                    • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 06.09.11, 10:55
                      Wiem tyle co z artykułów. W jakiś innym było zdaje się, że płatnicza też. Ale to tak jak mówię najlepiej zadzwonić na infolinie do banku. Jak byś się dowiedziała coś więcej to napisz.
                      • Gość: sasa Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.11, 11:00
                        dzwoniłem do BZ WBK na infolinii powiedziano mi że reklamować można każda transakcji, nie ma różnicy czy jest to przelew z konta, płatność karta płatnicza czy kredytową
                        • Gość: sasa Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.11, 11:10
                          Małe sprostowanie - pani z infolinii wprowadziła mnie w błąd

Chargeback dotyczy tylko kart

blog.bzwbk.pl/2009/07/chargeback-czyli-wyzszosc-karty-nad-przelewem-i-gotowka/
                          • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 06.09.11, 13:02
                            To w takim razie płacić kartą i nic się nie przejmować :-)
                            • Gość: sasa Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.11, 11:39
                              Mail od Triady:
                              "W związku z pojawiającymi się w prasie czy mediach spekulacjami na temat Biura Podróży Triada informuję, iż umowy zawarte z klientami są i będą realizowane jak dotychczas zgodnie z warunkami, na jakich zostały zawarte. Wiarygodne i oficjalne dane finansowe biura zostaną podane na koniec roku obrotowego, który trwa do końca września. Na chwilę obecną podawane informacje nie są miarodajne."
                              • Gość: matyas11 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.11, 16:13
                                hmm...sasa...i co my teraz wszyscy mamy sobie myśleć?Pół biedy dla tych,co lecą we wrześniu.Gorzej dla całej reszty a przecież większość z nas musi dokonać wpłaty kolejnej raty do 15-go września.Ja jednak mam nadzieję,że uda się nam wszystkim polecieć.Dzisiaj tez wysłałem żonę do BP po "jakieś" wieści w tym temacie.
                                • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 07.09.11, 16:34
                                  Daj znać co powiedzieli żonie.
                                  A co do wpłaty to tak jak było wyżej: płacić kartą i się nie przejmować
                                  • Gość: matyas11 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.11, 19:51
                                    Tak jak pisałem wcześniej,żona poszła do BP,i tam jej nie powiedzieli zbyt wiele bo...sami nie wiedzą za wiele.Pani w BP powiedziała jedynie,że bardziej prawdopodobnym jest przejęcie Triady przez nowego właściciele aniżeli upadłość biura.Ponadto,jeśli chodzi o nasze wpłaty /kolejna do 15-września/ to biuro podróży wstrzyma się z wpłatą na konto Triady do czasu zajęcia przez Triadę jakiegokolwiek stanowiska.Tym samym,pieniądze z tej płaty powinny być "bezpieczne" dla nas.
                                    • Gość: monika Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.11, 20:05
                                      Ludzie, nie bądźcie naiwni, że ktoś z jakiegokolwiek biura pitwierdzi, że firma ma jakiekolwiek problemy. Pomyślcie jak sami byście byli na ich miejscach czy byście mogli/mówili?... Jak pokazują problemy i upadłości in. biur nikt nic nie wiedział i nic się nie spodziewał, nawet izby turystyczne czy urzędu wydające pozwolenia na działalność... Dziś dzwoniłam do wszystkich tych jednostek i cyt. "nikt nic nie wie i nie chce się wypowiadać". Mało tego banki też nie bardzo wiedzą jak działa obciążenie zwrotne w takich sytuacjach i to stosować... generalnie nie zalezy im bowiem na popularyzacji tego rozwiązania z wiadomych względów. Ryzykujemy robiąc kolejne wpłaty albo możemy zrezygnować - taki wybór.
                                      • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 07.09.11, 20:55
                                        Bankom to wszystko jedno bo nie one zwracają pieniądze (tylko pośredniczą).
                                        Pieniądze zwraca wystawca karty (czyli np. Mastercard, Visa) i obciąża kwotą firmę obsługująca terminal u sprzedawcy. Ten dopiero próbuje odzyskać pieniądze od sprzedawcy, czyli w tym przypadku Triady.
                                    • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 07.09.11, 20:51
                                      Ja kupowałem wycieczkę bezpośrednio w Triadzie, nie u pośrednika, więc raczej do razu pójdą na konto Triady.
                                      Chyba, że Pani sprzedająca schowa do szuflady biurka i przetrzyma ;-)
                                      • Gość: matyas11 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.11, 21:02
                                        monika- my tu wszyscy doskonale wiemy,że jak BP upadnie to z wielkim hukiem i nikt wcześniej nie będzie wiedział.Zauważ,że chcemy jakoś się w tym "trwaniu" solidaryzować.

Ja kupiłem u pośrednika,pieniądze mają być póki co na koncie biura,u którego kupiłem wczasy.
                                        A może powinniśmy już się jakoś organizować na wypadek upadłości biura?Razem ( zbiorowo )
                                        chyba łatwiej?
                                        • Gość: monika Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.11, 21:46
                                          Jestem za. Ja kupiłam w samej TRIADZIE i mam wielkie obawy, co będzie... Mam nadzieję, że wszystkim nam zależy na tym by imprezy się odbyły, biuro nie upadło... ale na wypadek gdyby ... trzeba być zsolidaryzowanym!
                                        • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 07.09.11, 22:13
                                          Jedyne co mi na chwilę obecną do głowy przychodzi to dzwonienie na infolinię i domaganie się jakiegoś oficjalnego komunikatu (np. na stronie internetowej Triady). Można zagrozić, że w przypadku jeżeli żadne oświadczenie się nie ukaże przed 15.IX to nie wpłacimy kolejnej raty i będziemy rezygnować z wyjazdu.
                                          • Gość: sasa Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.11, 09:50
                                            Dzwonienie to dobry pomysł, ale obawiam się że za wiele nie wskóramy. Zwrot kasy z karty w razie upadku biura jest według mnie bezpieczny, bo to nie bank wypłaca tak jak było wspomniane. We wcześniejszym moim poście jest link do artykułu na ten temat, napisanego przez BZ WBK. Przejęcie biura przez inna firmę też nie powinno mieć dla nas żadnych konsekwencji. Przykład przejęcia Ery przez T-mobile.Jak się czegoś więcej dowiecie dajcie znać.
                                            P.S Kto leci 12 marca ?
                                            • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 08.09.11, 10:11
                                              Również wykupiłam wycieczke bezpośrednio od Triady, za pośrednictwem internetu.
                                              Pierwszą ratę zapłaciłam kartą. Drugą - przelewem.
                                              Teraz trzecia rata - w jaki sposób ja zapłacic kartą??

Może podejść do biura Triady i wpłacić kartą kredytową następna ratę??

Samo oświadczenie Triady i tak nic nie wniesie do sprawy. Jeżeli ogłoszą upadłość, zrobią to z dnia na dzień. :/
                                              • Gość: sasa Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.11, 10:23
                                                Ja ide do biura i tam płace kartą. Tak najpewniej
                                                • Gość: matyas11 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.11, 12:09
                                                  A co zrobić,jeśli u pośrednika czyt.biura podróży nie ma możliwości zapłacenia kartą?Posiadam kartę tzw bankomatową,teraz juz zbliżeniową...czy taką można dokonać zapłaty?Sama w sobie chyba nie jest ona kartą kredytową.Proszę o odp znawców w tym temacie.
                                                  • Gość: sasa Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.11, 13:41
                                                    Nie musi to być karta kredytową, ta karta którą posiadasz nazywa się płatnicza :) i jej tez jak najbardziej dotyczy changeback. Co do zapłaty to może być problem, jeśli tam gdzie kupiłeś wycieczkę nie można w ten sposób zapłacić. Najlepiej zadzwoń do najbliższego BP Triady i zapytaj się czy u nich możesz zapłacić kolejną rate.
                                                  • lszczypinski Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 08.09.11, 15:13
                                                    Witam, mam voucher Triady do odstąpienia, ma wartośc 3000 zł a odstąpię za 2500, więc jak ktoś z Was potrzebuje np. do spłaty czy zakupu wycieczki, to zapraszam na lszczypinski[at]poczta.fm
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 08.09.11, 17:09
                                                    Ja myślę, że w salonie formowym Triady chyba będzie można zapłacić karta kredytową.
                                                    Jutro zadzwonię do salonu Triady.
                                                  • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 08.09.11, 18:48
                                                    W salonie firmowym można. Ja od kilku lat płacę za wycieczki w salonie Triady właśnie kartą
                                                  • Gość: tenor702 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.centertel.pl 07.12.11, 15:37
                                                    witam czy ma pan jeszcze te vouczer triady do sprzedania pozdrawiam
                                                  • Gość: matyas11 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.11, 18:42
                                                    sasa,dziękuję za rozjaśnienie tematu:-).Podpisuję się pod propozycją,ażeby dopytywać BP,dlatego też dzisiaj napisałem maila do BP o jakakolwiek informację w temacie.
                                                    Moi Drodzy,dalej czekamy...będzie miło,jeśli się uda nam wszystkim i tego się trzymajmy!
                                                  • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 08.09.11, 18:51
                                                    Jeżeli pisałeś na triada@triada.pl to wątpię żebyś doczekał się odpowiedzi. Pisałem na ten mail kilka razy w innych sprawach i nie odpowiedziano mi ani razu. Udało mi się uzyskać odpowiedź (też w innej sprawie) z adresu reklamacje@triada.pl
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 08.09.11, 20:49
                                                    Ja koresponduję z Triadą na e-mail :
                                                    online@triada.pl
                                                    Odpowiedź, przynajmniej do tej pory, otrzymywałam najpóźniej następnego dnia.
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 08.09.11, 21:15
                                                    hmmm...
                                                    Na stronie Triady był baner "rzetelna firma". Można było on-line zobaczyć certyfikat rzetelności z Krajowego Rejestru Długów.
                                                    Teraz go nie widzę.
                                                    :/
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 08.09.11, 23:07
                                                    gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,10254401,Klienci_biura_podrozy_zaniepokojeni__Triada_uspokaja.html
                                                  • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 09.09.11, 09:01
                                                    www.rp.pl/artykul/712444.html
                                                    Co do certyfikatu Rzetelna Firma to kilka dni temu pod tym linkiem www.rzetelnafirma.pl/Information.aspx?banner=G0FLQ4EV było, że Triada przestała spełniać wymagania, ale teraz link przestał działać.
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 09.09.11, 18:16
                                                    i co dalej?
                                                    Termin płatności się zbliża.
                                                    Chyba wszyscy mamy termin płatności do 15 września...
                                                  • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 09.09.11, 19:12
                                                    Ja czekam z wpłatą do ostatniego dnia. W poniedziałek po raz kolejny zadzwonię na infolinię i zapytam czy mają już przewoźnika. No i jeżeli na turystyka.gov.pl nie pojawi się przedłużenie gwarancji to też będę drążył temat (z tego co widzę to np. Itaka już ma przedłużenie).
                                                  • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 09.09.11, 19:25
                                                    A zadzwoniłem teraz co mi szkodzi :)
                                                    Przewoźnika dalej nie mają, a co do gwarancji to Pani z infolinii nie może się wypowiadać :-(
                                                    "Mogę panu tylko powiedzieć, że klienci na bieżąco wylatują i wracają zadowoleni"
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 09.09.11, 19:39
                                                    No fakt, wracają zadowoleni i niczego nie świadomi.
                                                    Wiem, bo spotkałam takich.
                                                    Nic konkretnego się nie dowiemy od samej Triady, to więcej niż pewne.
                                                    Też będę czekać do ostatniego dnia z wpłatą.
                                                  • Gość: sasa Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.11, 13:23
                                                    Kolejny artykuł o triadzie:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10242216,Przez_plotke_boja_sie_leciec_na_wakacje_za_kilka_tys_.html
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 09.09.11, 18:22
                                                    www.ekonomia24.pl/artykul/706160,712177-Zadluzona-Triade-moga-przejac-urlopy-pl.html
                                                    i następny artykuł o Triadzie...
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 09.09.11, 18:41
                                                    www.tur-info.pl/p/fo_id,243675,,,mozliwe_przejecie_triady.html
                                                    Pod artykułem są komentarze, które chyba (?) wyjaśniają sprawę ubezpieczenia Triady (terminu ważności ubezpieczenia).
                                                  • Gość: sisi Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.play-internet.pl 09.09.11, 19:17
                                                    Czyli do 17.09 gwarancja a ja 17 mam wylot.
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 09.09.11, 19:42

Sisi, mnie się wydaje, że polecisz 17. Ba, jestem tego nawet pewna.!!

Natomiast nie jestem pewna, czy Tomek - w listopadzie, a ja - w grudniu polecimy na Sri Lankę. :/
                                                  • Gość: sisi Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.play-internet.pl 09.09.11, 20:12
                                                    Może wszystko sie unormuje. Zwykle biuro padało nagle a teraz tyle plotek. Zresztą kilka lat temu tez były. Ale niepokoi mnie stosunkowo słaba reakcja biura na to wszystko.
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 09.09.11, 20:23
                                                    chyba, że trwają rozmowy handlowe z jakimś podmiotem, który ma ich dokapitalizować...
                                                    To by wyjaśniało brak reakcji...
                                                    Takie informacje też się w sprawie Triady pojawiały.
                                                    Ja myślę, że wszystko wyjaśnić się powinno ok. 17 września.
                                                    Ale... to już będzie po mojej wpłacie trzeciej raty za Sri Lankę. :/
                                                  • Gość: matyas11 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.11, 08:59
                                                    ...ale gorąco,co?Ja też na to wszystko z niepokojem patrzę.Niemniej jednak jestem dobrej myśli.Dokonam wpłaty kolejnej raty do biura,z którym zresztą jestem w kontakcie,a które to bez mojej zgody nie dokona przelewu do Triady.Będą czekać z przelewem tak długo jak tylko się da.
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 10.09.11, 20:16
                                                    Dzwoniłam do salonu firmowego Triady. Przyjma wpłatę karta kredytową. No to podjadę do nich i dokonam wplaty. I niech sie dzieje co chce...
                                                    Następna i ostatnia wpłate mam do 4 listopada, mam nadzieje, że do tego czasu bedziemy mieli już jasna sytuację.
                                                  • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 14.09.11, 10:20
                                                    Dzwoniłem na infolinię.
                                                    Przewoźnika dalej nie mają, ponoć ma być ustalony za 2-3 tygodnie...
                                                    Co do gwarancji: na stronie Triady, po lewej stronie zakładka "Poradniki Triady", wybieramy ubezpieczenie i "Ogólne Warunki Ubezpieczenia Podróży 2011/2012"
                                                    Otwiera się pdf gdzie w prawym dolnym rogu jest duży certyfikat TU Europa i tam jest napisane, że gwarancja jest do 31.XII.2011. Obejmuje pokrycie kosztów powrotu do kraju oraz zwrot wpłat poniesionych przez klientów i opiewa na kwotę ponad 21mln.
                                                    Więc chyba ta strona turystyka.gov.pl jest mało warta.
                                                  • Gość: matyas11 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.11, 20:59
                                                    Myślę,że o negatywnych dla nas informacjach dot. przyszłości biura tak czy inaczej dowiemy się jako ostatni.Do chwili obecnej nic się nie wyjaśniło ,a dokonać kolejnej wpłaty trzeba bo tak mówi umowa.To się nazywa ryzyk-fizyk :-).Kto myśli podobnie?
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 14.09.11, 22:15
                                                    Wczoraj, dostałam odpowiedź od Triady n.t. ich gwarancji ubezpieczeniowej. Do maila załaczyli mi certyfikat gwarancyjny z terminem ważności do 31.12.2011.
                                                    Tylko, że... zmieniły sie przepisy i do 17 września należy "odnowic" tę gwarancje. Są inne dokumenty, inne wzory itd.
                                                    Jeśli się nie zrobi tego lub nie zdąży zrobić ...
                                                    Stąd na stronie ministerstwa widnieje data: 17.09.2011.
                                                    Napisałam ponownie do Triady, wczoraj z prośba o wyjaśnienie sprawy gwarancji, czy maja (będa mieć) gwarancję zgodnie z obowiązującymi przepisami. Z autopsji wiem, że odpowiedź otrzymuje sie po dwóch dniach. Powinnam dostać jutro...

Na temat przewoźnika i godzin wylotu oraz gwarancji otrzymałam taką, pisemną odpowiedź Triady:
                                                    "Na chwilę obecną lot z Warszawy do Colombo w dniu 05.12.2011 planowany jest na godz.17:00 (przylot 08:55), przewoźnikiem będzie LOT.
                                                    Zgodnie z wysłanym załącznikiem 'ubezpieczenie' certyfikat Towarzystwa Ubezpieczeń Europa Spółka Akcyjna przedstawia gwarancję ubezpieczeniową z terminem od 01.01.2011 do 31.12.2011"

Dzisiaj dokonałam następnej raty wpłaty za Sri Lankę. Zapłacilam karta kredytową w firmowym biurze Triady...

Myślę, że 17 września sprawa sie jakoś rozwiąże, to znaczy albo polecimy, albo biuro przestanie działać...
                                                    Oby nie...

pozdrawiam
                                                  • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 14.09.11, 22:33
                                                    Na innym forum ktoś tłumaczył, że jeżeli umowę zawarto przed 17.IX to ubezpieczenie obowiązuje, a z powodu nowych przepisów do tej daty muszą przedstawić nową umowę z ubezpieczycielem pod groźbą wykreślenia z rejestru organizatorów.
                                                    Co do przewoźnika- ten LOT mają wpisany od kwietnia, a ich prezes powiedział tydzień temu w wywiadzie "Triada nie ma z LOT umowy na sezon zimowy."
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 14.09.11, 22:56
                                                    Tak, dokładnie tak jest jak piszesz, TOMKU.
                                                    Dodatkowo, biuro przez trzy lata ma zakaz działalności.

No, dlatego sie zwracam pisemnie do Triady i chce otrzymać pisemną odpowiedź,
                                                    Informacje Triady są rozbieżne, niby nie maja umowy na sezon zimowy, ale informuja mnie, że lecimy z LOT-em.

Ale bywa tak, że lot czarteruje biuro X, a biura Y, Z kupuja z biura X potrzebne im miejsca w samolocie wyczarterowanym przez biuro X.
                                                    Dlatego też teoretycznie istnieje taka możliwość...

• Gość: sisi Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: 78.8.105.* 15.09.11, 07:03
                                                    17 o świcie a właściwie w nocy bo o 3 rano jade na lotnisko. Może sie okaże że daremnie?
                                                  • Gość: matyas11 Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.11, 09:37
                                                    Sisi , nie martw się.Ty jesteś najmniej zagrożona abyś musiała na lotnisku obrócić się na pięcie i wrócić do domu.Strasznie wieje pesymizmem,ja powtarzam po raz kolejny,jestem dobrej myśli i mam nadzieję,że będzie wszystko ok,również dla Was wszystkich.
                                                    Sisi,o której masz wylot i czy wiadomo Ci,gdzie będziesz mieć międzylądowanie?
                                                  • Gość: Tomek Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ck.polsl.pl 15.09.11, 11:06
                                                    Zapłaciłem kolejną ratę. W salonie dowiedziałem się że:
                                                    - ubezpieczenie- mają złożone papiery, czekają na potwierdzenie od ubezpieczyciela, może to trwać do 2 tygodni
                                                    - przewoźnik- trwają negocjacje, do 10 dni powinno być wiadomo
                                                  • Gość: sisi Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: 78.8.105.* 15.09.11, 15:38
                                                    Ja nie lece na Sri Lankę tylko do Kalabrii. Dziś mam dostac telefoniczne potwierdzenie godzin wylotu . Jak na razie telefon milczy.
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 15.09.11, 19:09
                                                    No! Jestem tym razem tzw. upierdliwa.
                                                    Napisałam kolejnego maila:

"Witam ponownie,
                                                    Dziękuję za szybką odpowiedź, ale...
                                                    Na stronie Ministerstwa w Centralnej Ewidencji Organizatorów Turystyki i Pośredników turystycznych widniej wpis, że
                                                    datą upływu Państwa gwarancji ubezpieczeniowej jest dzień 17.09.2011 r.
                                                    www.turystyka.gov.pl/CRZ.aspx
                                                    W związku z powyższym proszę o informację, czy posiadacie Państwo gwarancję ubezpieczeniową spełniającą wymogi obowiązujących obecnie przepisów.
                                                    Mam nadzieję uzyskać od Państwa odpowiedź, gdyż sprawa gwarancji ubezpieczeniowej jest dla mnie, Państwa klienta, niezmiernie ważna."

Dzisiaj otrzymałam odpowiedź, o następującej treści:

"Witam,
                                                    na chwilę obecną ubezpieczenie zostało opłacone do dnia 17.09.2011 jednak nic mi nie wiadomo, aby miało nie zostać uregulowane na cały okres ubezpieczenia do 31.12.2011.

z poważaniem ..."

hmmm...
                                                    Wg mojej wiedzy termin określony w ustawie na złożenie gwarancji jest terminem zawitym.
                                                    No chyba, że są jakieś interpretacje przepisów tej ustawy działające na korzyść organizatorów turystyki ...

Oby nam sie udało...
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 15.09.11, 19:16
                                                    Sisi, napisz proszę czy lecisz.!!!
                                                  • Gość: sisi Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: 78.8.105.* 15.09.11, 19:36
                                                    Otrzymałam telefoniczne potwierdzenie godziny lotu. Panie w biurze jak i na infolinii do znudzenia powtarzają ,że ubezpieczenie wazne jest do końca roku.
                                                  • Gość: sisi Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.11, 16:03
                                                    Gazeta.pl.Gospodarka podała- Sky Club przejmuje funkcje Triady i Terra Mare. Zawarte umowy sa ważne. Sky Club ma gwarancje do 16.09 2012
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 16.09.11, 16:30
                                                    Dostalam maila od Triady, oto on:

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że Grupa Kapitałowa Triada sfinalizowała długotrwały proces integracji swoich spółek.
                                                    Nadal i niezmienne działać będą trzy biura podróży - Triada, Sky Club i Terra Mare, jednakże od dziś będą one
                                                    miały znacznie większy potencjał. W celu usprawnienia naszych działań, począwszy od dnia 17 września 2011
                                                    roku powierzyliśmy organizację wszystkich imprez turystycznych jednej ze spółek Grupy Triada –
                                                    Sky Club Sp. z o.o. Zmiana ta ma charakter formalno-prawny i w żaden sposób nie wpływa na realizację
                                                    podpisanych przez Państwa umów.
                                                    "
                                                  • aqua_frigida Re: SRI LANKA z Triadą grudzień 2011 16.09.11, 16:37
                                                    W zalącznikach jest rozbudowana powyższa informacja oraz oświadczenie do podpisania dot. wyrażenia zgody na przeniesienie praw i obowiązków wynikajacych z podpisanej umowy.

Wygląda na to, ze przejął nas Sky Club, młodsze dziecko Triady.