moeko 30.09.07, 19:06 Witam, czy moze ktos sie orientuje, czy do Dahabu tez wiza jest potrzebna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maniektomzik Re: Dahab-czy wiza potrzebna? 01.10.07, 09:44 nie w sharm i dahab wystarczy synai only Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Dahab-czy wiza potrzebna? 01.10.07, 10:19 Tak!! Wystarczy ale pod warunkiem że nie ruszysz się poza hotel!! Jak planujesz wycieczki to wiza konieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Dahab-czy wiza potrzebna? 01.10.07, 11:52 janusz.amir napisał: > Tak!! Wystarczy ale pod warunkiem że nie ruszysz się poza hotel!! > Jak planujesz wycieczki to wiza konieczna. Hm, troszkę nieściśle to napisałeś. Chodzi tutaj o nie ruszanie się broń Boże nie "poza hotel", lecz poza półwysep Synajski, oraz 2 miejsca wyączone z Sinai Only, czyli Klasztor Sw. Katarzyny i rafy na Ras Mohamad. Spokojnie z Sinai Only poza hotel można wychodzić :o) Jak również jechać na lokalne fakultety typu quady czy rafy. Można także wybierać się z Sinai Only do krajów ościennych - Izrael, Jordania, Syria. No myślę, że uściśliłem Twoją wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: pc_maniac 01.10.07, 12:39 Oczywiście masz rację!! Po prostu wzorem naszych polityków użyłem skrótu myślowego. Pzdr. Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
moeko Re: pc_maniac 01.10.07, 16:34 dzieki :) jade tylko na nurki, wycieczki mnie nie interesuja pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
coraczek Sinai only 22.12.07, 12:46 Mam jeszcze jedno pytanie związane z Sinai Only Czy jesli zamierzam się wybrać tylko na wycieczkę do kolorowego kanionu, wiza taka wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
coraczek Re: Sinai only 25.12.07, 16:16 Dziękuję za info. Zastanawiam się and wybraniem na wycieczkę, na której w jeden dzień można zobaczyć zarówno Kolorowy Kanion, jak i Klasztor Św. Katarzyny. Co sądzicie o takiej wycieczce? Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 Re: Sinai only 27.12.07, 13:54 Niestety Sinai Only nie wiedzieć czemu nie obejmuje Kolorowego, Białego i Zamkniętego Kanionu i tu potrzebna jest wiza płatna. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sinai only 25.12.07, 16:49 nie byłabym tego taka pewna. jak jechałam do kolorowego kanionu sprawdzali nham wizy dwukrotnie i kobitka ze Szwajcarii nie pojechała poza pierwszy checkpoint. Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 Re: Dahab-czy wiza potrzebna? 25.12.07, 14:39 Gwoli ścisłości, do Klasztoru wystarcza Sinai Only, a tylko Ras Mohammed autobusem, - czyli wycieczka do Raju Allaha wymaga wizy, na rafy - łódką też wystarcza Sinai Only. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Re: Dahab-czy wiza potrzebna? 25.12.07, 23:05 Do Klasztoru wiza potrzebna . Najczęściej jednak nikt tego nie sprawdza. www.egipt.org.pl/aktualnosci,35,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
imka.allegro Re: Dahab-czy wiza potrzebna? 25.12.07, 23:11 Byłam w klasztorze Świętej Katarzyny 16 listopada. Dwukrotnie, przy wjeździe i przy wyjeździe z terenu 'protektoratu Świętej Katarzyny' sprawdzano mam egipskie wizy w paszportach. Imka Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 Re: Dahab-czy wiza potrzebna? 26.12.07, 15:55 Ale wiza jako taka,czyli jej ważność, a nie rodzaj. Sinai Only to także wiza tyle że jest ważna tylko 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
egythai Re: Dahab-czy wiza potrzebna? 26.12.07, 07:50 na Ras Mohammed jest wymagana wiza, nieważne, czy płyniesz łódką, czy jedziesz autobusem... na morzu checkpointów wprawdzie nie masz, ale jeśli się coś stanie i nie masz wizy, masz przechlapane... a 15$ to nie jest przecież majątek a spokój umysłu w czasie wakacji? - bezcenne Odpowiedz Link Zgłoś
egythai Re: Dahab-czy wiza potrzebna? 26.12.07, 07:53 pc_maniac napisał: > Można także wybierać się z Sinai Only do krajów ościennych - Izrael, Jordania, Syria. Słuchaj, a tego jesteś pewien na 100%? bo to ważna dla mnie informacja Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 Re: Dahab-czy wiza potrzebna? 26.12.07, 15:12 Ta wiadomość jest jak najbardziej pewna, jak zresztą i moja wiadomość na temat Klasztoru i Ras Mohammed. Zbyt długo byłam Tour Leaderem w Sharm by podawać wiadomości nieprawdziwe, choć zgadzam się że 15$ nie majatek, a spokój duszy na wakacjach to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Dahab-czy wiza potrzebna? 26.12.07, 19:49 egythai napisał: > pc_maniac napisał: > > > Można także wybierać się z Sinai Only do krajów ościennych - > Izrael, Jordania, Syria. > > Słuchaj, a tego jesteś pewien na 100%? bo to ważna dla mnie > informacja Na 100% pewna.Przecież gdybyście kupowali wizę przy wjeździe do Egiptu (na lotnisku) to przecież wyjeżdżając np. do Jordanii zostawałąby ona automatycznie anulowana, ponieważ opuszczacie Egipt. I musięlibyście ją ponownie kupować po powrocie z Jordani, Izraela czy Syrii, po to tylko byście mogli udać się na fakultet do Kairu (bo tam na 200% potrzeb wizy według ichniejszych przepisów. Zaś najczęściej właśnie turyści do Kairu wybierają się po zwiedzeniu krajów ościennych. Jeśli zaś miejsca wyłączone z Sinai Only nie odwiedzacie, to i na lotnisku w Egipcie, jak również na przejściu granicznym z krajami ościennymi bierzecie za każdym razem Sinai Only. Inoformację tę możecie rónież potwierdzić sobie na stronie Wydziału Turystyki Ambasady Egiptu. Więc nie jest to mój (lub innych turystów z tego forum) wymysł. Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: Dahab-czy wiza potrzebna? 27.12.07, 12:03 Byłam w Jordanii i Izraelu z wizą Sinai Only. Wystarczy na 100%! Odpowiedz Link Zgłoś
gajasirocco Tylko Synaj, Izraela, Aqaba bez wizy- SYRIA nie!!! 27.12.07, 13:41 Niestety- do SYRII wiza jest obowiązkowa, do Jordanii też- oprócz Aqaby, króra jest bezwizowa. Po Synaju można się poruszać z bezpłatną wizą-Synai only! Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel .... 27.12.07, 14:23 mam wizy sinai only w paszporcie kiedy jezdzilam na wycieczki pytano mnie gdzie wiza - odpowiadałam i pokazywałam palcem. ostatnie wyjazdy nie zabieralam paszportu ze sobą na fakultety. nie pytano o nic. info ze strony egipt.org zdaje sie być przestarzałe, tam zmienia sie wszystko jak w kalejdoskopie, a przepisy stanowić zaczynają ci którzy powinni pilnowąc przestrzegania ich. na ostatniej mojej wizie z Sharm pisze jak wół - że obejmuje ona: "Valid for Aquaba Coast & st catharine" jest z maja 2007. moja pracownica była w październiku/ listopadzie - zwiedziła wzdłuż i wszerz Synaj Izrael i jordanie miala ze sobą paszport - jak jej ktoś zapytał gdzie wiza - pokazała stempel sinai only paluszkiem i napis pod nim ... więc zaczynam sądzić ze jak wszystko w Egipcie - Sinai Only zaczyna byc względną sprawą - lepiej kupić i mieć z bani niż stresować sie jej brakiem. Swoją drogą - im wiecej takich durnych przepisów nie do końca określonych tym wiecej zamieszania. Syria czy Jordania czy Izrael nie mają nic to wspólnego z ta wizą. W kazdym z tych krajów musisz mieć ichni stempel, nalepkę - która platna jest oddzielnie,..... Pytanie brzmiało cyz na wycieczce do Kolorowego kanionu trzeba czy nie trzeba - po wypowiedziach osób które tam mieszkają i jeżdżą z grupami na wycieczki wniosek jest jeden - lepiej kupić pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś