karolinnu 06.10.07, 13:47 Wyczytałam gdzieś, że w Luxorze nie można fotografować. Proszę o szczegółowe wyjaśnienia. Czy można na zewnątrz, a w środku budynków nie? Ile kosztują ewentualne pozwolenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janusz.amir Re: Fotografować można (za ile?) czy nie można? 06.10.07, 14:10 A gdzie takie coś wyczytałaś???? O jakich budynkach piszesz? O domach mieszkalnych?? Nic z Twojego postu nie kumam!! Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandreta1 Re: Fotografować można (za ile?) czy nie można? 06.10.07, 14:49 Napisz o jakie konkretnie miejsca chodzi, właśnie wróciłam z Egiptu i nie ma tam w tej chwili takiej opcji jak płacenie za fotografowanie i filmowanie (przynajmniej tam gdzie byłam a zobaczyłam sporo tych najpopularniejszych miejsc). Po prostu albo można, albo nie. Jeżeli chodzi o np. Karnak to oczywiście można i fotografować i filmować, więc sprecyzuj miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
aeki Re: Fotografować można (za ile?) czy nie można? 06.10.07, 17:02 Nie wolno fotografować w grobowcach w dolinie krolow, w muzeum Kairskim. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandreta1 Re: Fotografować można (za ile?) czy nie można? 06.10.07, 17:50 Mogę napisać po kolei gdzie byłam i jak było z fotografowaniem i kamerowaniem. Kair Koś.zawieszony (Najświętszej Marii Panny)- można foto i kamera Koś.św.Sergiusza - jak wyżej Synagoga Bez Ezry - zakaz foto i kamera Muzeum Kairskie - całkowity zakaz, nawet nie wnosiliśmy na teren, łącznie z aparatami z komórek. Meczet Muhammada Alego - brak zakazów foto i kamera Sakkara Grobowiec Mereruki - ogólnioe zakaz, ale widziałam, że niektórzy dawali się przekupić, ale to nie wyjście. Teren piramidy schodkowej, oczywiście bez ograniczeń Piramida czerwona - wewnątrz zakaz, ale nikt specjalnie nie pilnuje, więc czasami robią. Piramidy w Gizie - w grobowcach całkowity zakaz, nawet wnoszenia sprzętu. Aleksandria i Wadi el Natron - żadnych zakazów (tam gdzie byłam) Karnak i świątynia luksorska - można wszędzie foto i kamera Deir el Medina - można na terenie, jedynie zakaz w grobowcach Medinat Habu - brak zakazu foto i kamera Dol. Królów - można foto na terenie, ale całkowity zakaz kamerowania. Oraz zakaz foto w grobowcach Świątynie w Edfu, Kom Ombo, Izydy z File - brak zakazów Abu Simbel - zakaz w świątyniach Deir el Bahari - brak zakazów Świątynia Hator w Denderze - brak zakazów Klasztor św. Katarzyny - brak zakazów Mam nadzieję, że to pomoże, nigdzie się nie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_kocjan Luksor a robienie zdjęć 07.10.07, 11:34 > Wyczytałam gdzieś, że w Luxorze nie można fotografować. Proszę o szczegółowe > wyjaśnienia. Czy można na zewnątrz, a w środku budynków nie? Ile kosztują > ewentualne pozwolenia? Zgadza się, nie wszędzie można robić zdjęcia. Ja spotkałem się z całkowitym zakazem fotografowania w Dolinie Królów (w grobowcach) oraz w Muzeum Luksorskim. Nie mam info na temat Muzeum Mumifikacji. Z opłatą za fotografowanie (albo za wniesienie statywu) należy się liczyć w Świątyni Luksorskiej. Co ciekawe, na Light and Sound Show w Karnaku można przytargać statyw i robić zdjęcia do woli :) Co ciekawe, należy bardzo uważać robiąc zdjęcia mieszkańcom. Niektórzy wierzą, iż światło flesza może zabić ich duszę... Pzdr, Marek --- www.kocjan.pl/egipt Odpowiedz Link Zgłoś
78dario Re: Luksor a robienie zdjęć 16.10.07, 16:35 W muzeum mumifikacji jest zakaz fotografowania. Ogólnie zasada jest taka, że w grobowcach, mastabach i muzeach nie wolno robić zdjęć. Nie ma za to żadnych ograniczeń w świątyniach (poza Abu Simbel) i innych zabytkach na wolnym powietrzu. Pozdrowienia Dario. Odpowiedz Link Zgłoś
kodekspracy co zrobić z aparatem???? 17.10.07, 13:05 Witam, zabieram w pierwszą podróż do Egiptu dosyć drogi markowy aparat cyfrowy i w związku z tym mam pytania: 1. co się robi z aparatem w miejscach, gdzie fotografować nie wolno? 2. czy ewentualne depozyty, przechowalnie przy muzeach, świątyniach są bezpieczne i nikt mi nie "wymieni" aparatu, zostawiając w zamian coś innego niekoniecznie lepszego? 3. czy w takiej sytuacji lepiej zostawić aparat w autokarze albo hotelowym sejfie i pozbawić się tym samym możliwości robienia zdjęć w drodze? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisek99 Re: co zrobić z aparatem???? 18.10.07, 10:50 Jak jest zakaz to nie znaczy, że trzeba oddawać aparat do deozytu. Wyłączasz aparat, zasłaniasz obiektyw i wieszasz na ramieniu i nikt się nie przyczepi. Jak przyłożysz do oka - będziesz od razu mieć na karku jakiegoś gorliwego strażnika. W Kairze zostawialiśmy sprzęt w depozycie i nic nikomu nie zgineło. Jak masz kosztowny sprzęt to spraw sobie futerał na niego zamykany na zamek lub kłódkę. My kamerę mieliśmy w futerale zamykanym na kłódkę - nikt nie mógł do niego zaglądnąc - to i nie wiedział ile warty jest sprzęt - to i pokusy nie miał zbyt wielkiej. Przyznam, że chyba bezpieczniej jest zostawić sprzęt w depozycie w muzeum niż w autobusie - prędzej ukradnie Ci go jakiś toważysz podróży niż egipcjanin. Odpowiedz Link Zgłoś
telegram29 Re: co zrobić z aparatem???? 18.10.07, 11:14 W zeszłym roku przynajmniej wszędzie można było wchodzić z aparatem (tylko nie pstrykać zdjęć w miejscach niedozwolonych) - oprócz muzeum kairskiego. Tam trzeba było oddać aparaty do depozytu. Aparaty nie poginęły, ale (śmieszna sprawa) trzem osobom wyparowały baterie do nich ;-) Odpowiedz Link Zgłoś