j363 04.04.08, 21:50 wlasnie gdzie? czy gdzies w miescie są tnsze niz u rezydenta? poprosze o podpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deoand Re: Gdzie najlepiej kupowac fakultety w Shram? 04.04.08, 23:28 W Egipcie w przeciwieństwie do Tunezji fakultety z lokalnych biur podrózy sa zawsze tańsze niz u rezydenta .. W Sharmie przynajmniej dla mnie wiodacym biurem / korzystało z niego w ub i tym roku kilku moich znajomych / jest Aaba Sharm Inne to bodaj Luna i Orbit .. nie korzystałem ale chyba gdzieś słyszałem pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Gdzie najlepiej kupowac fakultety w Shram? 05.04.08, 00:39 Jak możesz udzielać komuś rad, jak Sharm widziałeś tylko na zdjęciach. Nigdy w Sharm nie byłeś. A informację,że ...jednej koleżanki siostry szwagra kuzyna wujek korzystał z... można o kant stołu rozbić. Czy ty zawsze musisz stanąc przed orkirstrą?. Ty już lepiej pisz do znudzenia o swoim objeździe sprzed 4 lat z Triadą. Wiadomości pachną myszką, ale można je strawić. Odpowiedz Link Zgłoś
annabeata22 Re: Gdzie najlepiej kupowac fakultety w Shram? 05.04.08, 08:16 Aaba Sharm - potwierdzam rzetelnie i bez niespodzianek Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Gdzie najlepiej kupowac fakultety w Shram? 05.04.08, 13:28 forum.wakacje.pl/egipt/opienia-biuroa-abba-szarm-nie-839588.html&szukaj_w=body&select=abba&sort=#ftw Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Gdzie najlepiej kupowac fakultety w Shram? 05.04.08, 08:36 Pani Giwi .. jaką zawartość informascyjną nosi z sobą ten post zasłużonego członka TWA i nie tylko . Żadną - jest wyłacznie nastawiony na prowokowanie awantury . Po co pytam sie pani moderator ??? Ja w Sharm nie byłem ale był mój sym w ub roku a koleżanka , której zdjecia z Sharmu własnie wczoraj ogladałem wróciła tydzień temu i była na wycieczce na Górę Mojżesza z Aaba sharm ... była bardzo zadowolona ... i oczywiście akurat taniej niz w Itace - co normalne w Egipcie więc odpowiadajac na pytanie forumowicza odpowiadam jak w pierwszym poscie .. akurat moi biscy i znajomi korzystali z Aaba Sharm i byli zadowoleni .. koniec kropka a że jeszcze słyszałem o innych biurach to pisze o tym forumowiczowi .. niech sobie poszuka w necie a może akurat oferta innego biura bedzie dla niego lepsza .. prosze bardzo . Ja akurat jeżdże z reguły corocznie do innego kraju i każda rzeczowa informacja od forumowiczów jest dla mnie cenna ... i ja dostaję Tak sie dzieje wszędzie , oprócz akurat forum Egipt gdzie grupa forumowiczów usiłuje zagłuszyć głos innych prowokujac do awantur ... Ma przecież swoje prywatne forum ... więc po co to ... pani Giwi - pani zna ich ponoć osobiscie ... więc po co to pzdr deoand a pytajacemu forumowiczowi miłej wycieczki Odpowiedz Link Zgłoś
bentrask Re: Gdzie najlepiej kupowac fakultety w Shram? 05.04.08, 14:43 deoand napisał: > Ja w Sharm nie byłem ale był mój sym w ub roku a > koleżanka , której zdjecia z Sharmu własnie wczoraj ogladałem > wróciła tydzień temu i była na wycieczce na Górę Mojżesza > z Aaba sharm ... była bardzo zadowolona ... AAba Sharm jest ok, obok KFC jest też Luna Rossa dość przyzwoite - korzystałam z obu - Luna jakby droższa nieznacznie, ale i tak w porządku. I jeszcze do Deoand: Na miłość boską, Twoja porada jest taka z cyklu "słyszałem, że znajomego siostry brata zięć widział faceta, który przechodził obok tego budynku, który zbudowano z cegieł, które przywieziono z rozbiórki tamtej kamienicy, w której mieszkała szwagierka córki z pierwszego małżeństwa i ona tam była też, ale do końca nie widziała, bo jej zasłaniali". Proszę Cię - nie ośmieszaj się takimi poradami - pisz tam, gdzie masz coś sensownego do napisania, a nie po to, by tylko cokolwiek napisać. I tak ogólnie się chwaląc - jutro znowu lecę - to będzie 50 raz!!! pozdrawiam wszystkich benia Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: Gdzie najlepiej kupowac fakultety w Shram? 05.04.08, 15:03 Jeszcze nie wiadomo czy polecisz! Mam plan! Nogi ogolę i za Ciebie polecę, a co! Jako nieliczny mam z Aaba Sharm złe wspomnienia, mimo ze dokładnie każdy z moich znajomych ma pozytywne, jakoś tak na nas trafiło: Mieliśmy jechać z nimi do Jerozolimy, kase wpłaciłem i czekamy na odzew w który dzień wyjazd, i tak przez 13 dni :-) Pieniążki oddali, nie powiem ale chyba nie oto chodziło, mogli poinformować że nie mają grupy to byśmy sobie z innym biurem śmigneli, a było nas w sumie 6 dorosłych i 4 dzieci czyli łakomy kąsek dla biura. Odpowiedz Link Zgłoś
j363 a ile mozna zaoszczedzic tak naprawde? 05.04.08, 15:32 dziekuje za podpowiedzi,ale zastanawiam sie no ile mozna zaoszczedzic? czy warto ryzykowac i jechac szmat drogi rozklekotanym autokarem--tak wyczytalam,czy lepiej doplacic i jechac lepszym.prosze niech mi ktos napisze ile kosztuje Jerozolima i gora Mojrzesza u rezydenta i w biurze w miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: a ile mozna zaoszczedzic tak naprawde? 05.04.08, 15:42 Napiszę tak. byłem w Sharm wielokrotnie. Nigdy nie korzystałem z miejscowych biur. Fakultety kupowałem tylko u polskich rezydentów. I co...wszystkie były udane. Zero reklamacji. Nawet zakichana Triada zrobiła fakultet dobrze. W Sharm ceny fakultetów nie są duzo droższe niż w miejscowych biurach. No może Kair...tu jest różnica. Ale dla kilku dolarów nie mam zamiaru psuć sobie humoru. Damm jeszcze jeden przykład. Wycieczka statkiem. Exim 25$, lokalne biuro 25$. Z Eximem na statku 18 osób tylko snurkujących. Z lokalnego 30, w tym kilku nurków. A, że snurkuje się w innych miejscach niż nurkujeto...już wiadomo co było. O różnicy w łajbach nie wspomnę. A tak poza tym wybór należy do każdego. Mnie nie stać na tanie fakultety. Może jest to przewrotne określenie. Ale jak się jedzie za kilka tysięcy na wakacje to te kilka , czy kilkanascie $ "zysku" są nie warte ryzyka zepsucia tychże wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do bentrasek 05.04.08, 15:44 Nie mierz wszystkich swoja miara . Dla mnie 50 wyjazd do tego samego kraju i zapewne w to samo miejsce to.... swego rodzaju zboczenie . A jeszcze sie tym chwalic na ogólnoswiatowym forum ? No , nie -to nie moja bajka. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
bentrask Re: do bentrasek 05.04.08, 15:57 wp2007 napisał: > Nie mierz wszystkich swoja miara . Dla mnie 50 wyjazd do tego > samego kraju i zapewne w to samo miejsce to.... swego rodzaju > zboczenie . A jeszcze sie tym chwalic na ogólnoswiatowym forum ? > No , nie -to nie moja bajka. wp2007 Nie twoja bajka i zapewne dlatego Twoje porady są takie mocno 'jednorazowe'. A jeśli chodzi o 'zapewne w to samo miejsce', to muszę Cię rozczarować. Mam grupę sprawdzonych hoteli na pobyt w Hrg, 3 doskonałe w SSH i jeden w Luksorze. Tak żeby było Ci przykro, to napiszę, że średnio co 5 raz jest wyjazdem czysto pobytowym - reszta ma charakter poznawczy. Być może Tobie wystarczy 3-godzinny sprint po Karnaku. Albo 2 godzinki w Dolinie Królów. Ja wolę szlakiem osiołków sama tam dojść. Zapewniam Cię, że wszystko wtedy nabiera innego wymiaru, inaczej patrzysz też na całą tę kulturę - zarówno starożytną jak i arabską. Być może uda Ci się polecieć do Egiptu drugi raz - wówczas już po tym drugim razie stwierdzisz, że wracasz tutaj jak do domu. Teraz jednak - nie sądzę, byś potrafił to zrozumieć, więc wybacz - o Egipcie nie porozmawiam z Tobą, mogę jedynie Ci poopowiadać. Subtelna różnica... Pozdrawiam Cię serdecznie i proszę - powstrzymaj się od niesympatycznych epitetów typu 'zboczenie'. Po prostu PASJA!!! I nie chwalę się, a dzielę się swoją radością z kolejnego wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do bentrasek 05.04.08, 16:32 Oczywisci ,że Twoja pasja może byc Egipt.Ale pisze o swoich odczuciach i ponownie wrócę do Egiptu , kiedy zalicze kolejne 50 krajow i lizne kolejne 50 kultur.Mam nadzieje ,że..... zdążę. Swoja drogą to brakuje mi ciutkę Twojego entuzjazmu. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do scorpio 05.04.08, 15:38 A czy ty nie możesz napisac postu bez agresji , zaczepki czy ironi? Czy uwazasz ,że tylko i wyłącznie twoje posty są godne przeczytania? wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
j363 Re: do scorpio-prosze ci o porade 05.04.08, 16:45 skoro byles parokrotnie w Shram,to moze doradzisz mi jaki mam wybrac hotel? mam takie wymagania---4 gwiazdki ,ALL i blisko plazy.Plywac z męzem nie umiemy,wiec plaza tylko do spacerow.Po za tym zyby bylo gdzie pospacerowac oprocz plazy np.miasto.No i chcielibysmy pojechac do Jerozolimy i na Gore Mojrzesza. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: do scorpio-prosze ci o porade 05.04.08, 18:27 Blisko miasta sa hotele w Naama Bay. Z tym, ze tam nie pospacerujesz po plazy, bo jedna plaza prywatna, przy drugiej. Jezeli chcesz bardzo fajny hotel to polecam Coral Beach Montazah, przy zatoce Ras Nasranii. Baaaardzo duza piasaszczysta plaza, spacerowac wzdluz wybrzeza mozesz kilometrami. Hotel 4* All. Bylem w nim 3 razy. Moze do miasta daleko, bo 20 min. busikiem. Ale to nie problem, sa bezplatne busy z hotelu, lub taxi za 5$. Blisko Corala, bo obok jest mini centrum przy hotelu Baron i Conrad(tez hotele godne polecenia). Fajnie tam sie wieczorami chodzi. I jeszcze jedno, jak sie odwazycie posnurkowac to sie zakochacie. Widoki bajka . Takich raf juz w calym Sharm nigdzie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: do scorpio-prosze ci o porade 05.04.08, 18:47 aha...Fakultety albo kupujesz po przylocie na pierwszym spotkaniu u swojego rezydenta, albo szukac moze i tanszej ale moim zdaniem bardziej ryzykownej na "miescie" w Naama Bay.Jak jedziesz do Jerozolimy to polscy operatorzy zawsze w programie maja Betlejem. Miejscowe czesto tam nie wjezdzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
autorzy Re: Gdzie najlepiej kupowac fakultety w Shram? 16.04.08, 22:15 Byłam z Triada - kupiłam u nich wycieczkę do Kairu - polecam, świetnie zorganizowana, ale dzięki egipskiemu przewodnikowi Ahmedowi Potem kupiłam wyprawę do kanionu i św. Katarzyny w Aaba Sharm - było taniej niż w Triadzie i też ok Odpowiedz Link Zgłoś
iw42 Re: Gdzie najlepiej kupowac fakultety w Shram? 17.04.08, 20:52 mam wrażenie, ze przed oczami mamy kurs dolara sprzed wielu lat. Jezeli róznica wycieczki 5-10 dolarow robi na nas az takie wrażenie to zastanawiam sie dlaczego latamy do Egiptu a nie na agroturystykę. Szukamy tanich biur wydajemy na dojazd nie mając gwarancji na jakośc wycieczki. Kiedys chcialam dowiedziec się o wycieczkę do Jerozolimy z Sharmu z biura Abba , bo bałam sie ze podczas tygodniwego pobytu z biura podróży może nie byc juz miejsc. Abba przez internet odpowiedziała ,że owszem organizuje ale bez Betlejem.Cena była podobna jak zEximu. Ale Exim jednak z Betlejem Odpowiedz Link Zgłoś
lesnepoziomki Re: Gdzie najlepiej kupowac fakultety w Shram? 18.04.08, 00:36 iw42 napisała: > mam wrażenie, ze przed oczami mamy kurs dolara sprzed wielu lat. > Jezeli róznica wycieczki 5-10 dolarow robi na nas az takie wrażenie > to zastanawiam sie dlaczego latamy do Egiptu a nie na agroturystykę. > Szukamy tanich biur wydajemy na dojazd nie mając gwarancji na > jakośc wycieczki. Kiedys chcialam dowiedziec się o wycieczkę do > Jerozolimy z Sharmu z biura Abba , bo bałam sie ze podczas > tygodniwego pobytu z biura podróży może nie byc juz miejsc. Abba > przez internet odpowiedziała ,że owszem organizuje ale bez > Betlejem.Cena była podobna jak zEximu. Ale Exim jednak z Betlejem róznice sa większe niz 5-10 dolarów, czasem nawet 2 krotne, jak korzysta się z malutkich prywatnych biur i jeszcze sie targuje. Poza tym nie raz mozna więcej zobaczyć, poniewaz miejscowi, zabieraja do miejsc, do których nie zabierze Cie biuro. My np. za 100 dolarów otrzymaliśmy 4 quady, dwa wielblady do dyspozycji na 6 godzin. Mieliśmy kilku przwodnikow, wzieli nas rowniez w tej cenie do prawdziwej beduinskiej wioski (dzien wczesniej bylismy z biura w wiosce beduinskiej, nie byla jednak ona prawdziwa, tylko zbudowana specjalnie dla turystow). Jadąc na quadach moglismy jechać tam, dokąd chcieliśmy, a nie jak na wycieczce z biura, tam gdzie prowadzi szlak. Odpowiedz Link Zgłoś
vasylkova Re: Gdzie najlepiej kupowac fakultety w Shram? 18.04.08, 10:55 ja chcialam jeszcze dodac, ze to chyba nie ma wiekszego znaczenia z jakim miejscowym biurem sie jedzie, bo ja kupowalam wycieczki w Orbit, a w efekcie pojechalam na safari organizowane przez Aaba. Jakby ktos sie z nimi wybieral, pozdrowcie ode mnie Muhammada - "camera-man" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karuzela100 Re: Gdzie najlepiej kupowac fakultety w Shram? 18.04.08, 16:11 Moim skromnym zdaniem fakultety typu Kair Jerozolima kupować u rezydenta a takie typu safari Quady czy nurkowanie polecam miejscowe biura luna rosa,aabba,tylko ja wysyłam smsa ze zgłoszeniem i czekam na odpowiedz od biura i rano dopiero rozliczam się po wejsciu do busa więc zero straty kasy na wypadek jak nie przyjada bo różnie to bywa ale decyzja mależy do ciebie pozdrawiam Karuzela100 Odpowiedz Link Zgłoś