Dodaj do ulubionych

Ras Mohamed czy wyspa Tiran?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 13:41
Jeszcze raz spróbuję. Chciałabym zapytać te osoby, które uczestniczyły w
wycieczkach do parku
podwodnego Ras Mohamed i na wyspę Tiran (snurkowanie) o ich subiektywne
odczucia. Gdzie są fajniejsze rafy, widoczki, rybki, itp. i na którą lepiej
się zdecydować. Z góry dziękuję za posty.
Obserwuj wątek
    • Gość: ponpon Re: Ras Mohamed czy wyspa Tiran? IP: 195.94.206.* 08.09.03, 14:24
      Ras M. lepszy. Jak wieje to absolutnie nie Tiran bo odsłonięty a łodzie nie
      mogą rzucać kotwic. Jak już kiedyś pisałem polecam "Sharks' Observatory" w Ras
      M. W czasie jednego nurkowania: żółw morski, morena, manta i 4 metrowy rekin
      leopardzi. 'Pod' jest 270 m i przypływa stamtąd trochę ciekawych okazów. Miłego
      nura!
      • Gość: m Re: Ras Mohamed czy wyspa Tiran? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 14:35
        dzięki bardzo za info, nie moge się już doczekać, a ten 4-metrowy rekin brzmi
        zachęcająco:-)
    • Gość: fiesta Re: Ras Mohamed czy wyspa Tiran? IP: *.espol.com.pl 08.09.03, 18:48
      Wszystko zależy, jak trafisz. nasza wycieczka na Ras M. była fajna, ale bez
      rewelacji. Pierwszy postój - zamulona woda, żadnych ryb, syf (nawet nie
      wiedziałam, że tam mogą trafić się takie nieciekawe miejsca). Potem ładnie, po
      prostu ładnie. Natomist w czasie wycieczki na wyspę Tiran 3 postoje w
      fantastycznych miejscach. Cudowne rafy, pełen katalog ryb, żółwi i super
      widoki. Nie wiem od czego to zależy. Ale w przyszłym roku popłynę tylko na
      Tiran. Pzdr.
      • Gość: m do: fiesta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 19:15
        dzięki bardzo, mam jeszcze pytanie, czy korzystałaś z wycieczki wykupionej u
        rezydenta, czy też z jakiegoś biura lokalnego, jeśli tak to jakiego? pozdrawiam
    • miriam_73 Re: Ras Mohamed czy wyspa Tiran? 08.09.03, 20:30
      Mnie się bardziej podobał Ras Muhammad. Ale to pewnie zależy od tego kto
      prowadzi taki wypad. Nam sie nawet w którymś momencie stadko delfinów trafiło,
      w poblizu lasu mangrowego.
    • Gość: Nitka Re: Ras Mohamed czy wyspa Tiran? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 11:16
      Tiran jest do snoorklingu zdecydowanie
      Natomias na Ras M. nie ma za bardzo warunków.
      • Gość: KRABE Re: Ras Mohamed czy wyspa Tiran? IP: 217.30.159.* 09.09.03, 12:58
        Mnie podobało się i na Tiranie i w Ras mohamed. A poza tym zależy z kim
        płyniesz i w jakich miejscach się zatrzymujecie. Moim zdaniem warto zobaczyć
        oba miejsca. Ja kupowałam wycieczkę u rezydenta eximu, bo różnice cenowe są
        naprawdę niewielkie, niektóre biura miejscowe sprzedają nawet drożej wycieczki
        niż rezydenci.pzdr
        • Gość: Nitka Re: Ras Mohamed czy wyspa Tiran? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 14:46
          Ras Mohamed jest głównie miejscem do nurkowania.
          Snoorkling tam nie jest najlepszy.
          Zresztą kto co lubi.
    • Gość: fiesta Re: Ras Mohamed czy wyspa Tiran? IP: *.espol.com.pl 09.09.03, 18:18
      Kupowaliśmy obydwie wycieczki u rezydenta Alfy. W mieście ceny były o około 2
      $ niższe, więc szkoda zachodu. w hotelu była szkoła nurkowania (Mr Diver), oni
      też organizują wycieczki, ale ceny od 30 $ w górę.Pzdr.
    • Gość: fiesta Re: Ras Mohamed czy wyspa Tiran? IP: *.espol.com.pl 09.09.03, 18:19
      A kiedy lecisz i w jakim będziesz hotelu?
      • Gość: m Re: Ras Mohamed czy wyspa Tiran? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.03, 20:13
        Lecę 14 września z Alfą do hotelu Halomy. Ma 3 gwiazdki, leży w Naama Bay. Nie
        znam opinii na jego temat, bo na forum nie było o nim mowy. Pozdrawiam
        • Gość: Bodziek Re: Ras Mohamed czy wyspa Tiran? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 23:10
          Zdecydowanie Tiran, jest super, szczególnie dla tych którzy chcą snurkować.
          Miłego wyjazdu!
          • Gość: beduika Re: Ras Mohamed czy wyspa Tiran? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 10:02
            Chyba jednak Tiran!! W drodze powrotnej z naszym stateczkiem scigaly sie dwie grupy delfinow. Niesamowite wrazenie.

Jezeli wykupisz wycieczke w Alfie nie daj sie dolaczyc do szkoly nurkowania.
            Ja niestety mialam tego pecha i czulam sie jak zbedny balast na statku. Magda polska opiekunka - nauczycielka nurkowania to jedna wielka porazka. Nie raczyla nawet informowac snurkow na ile sie zatrzymujemy. Ale to jeszcze nic. Podczas pierwszego postoju przy wrakowisku zeszlismy do wody no i nikt nam nie powiedzial, ze statek zatrzyma sie w innym miejscu. No wiec odwracamy sie, a tu statek sobie odplywa, nurkowie pod woda, a my w cholere nie pamietamy nawet nazwy tej cholernej lajby. I jeszcze na dodatek wyrzucili nas daleko od rafy, w miejscu gdzie plywaja sobie swobodnie stateczki-jeden z nich przeplynal bliziutko mojej kumpeli. Organizacyjnie porazka.
            Tym bardziej, ze wczesniej bylysmy z Alfa w R.M. juz na wycieczce typowo dla snurkow. Opiekowala sie nami Weronika -rosjanka. Super kobieta! Plywa z nami, pokazywala co fajniejsze rzeczy, wszystko bylo w porzadku!

A widoczki jednak ladniejsze niz w R.M., chociaz jesli najlepszym plywakiem to w R.M. plywa sie spokojniej. Na dwoch postojach na Tiranie byly silne prady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka