beduinka 26.10.03, 19:27 właśnie na programie Dubai2 oglądałam migawkę z powrotu po latach mumii faraona Ramzesa do muzeum egipskiego w Kairze Witaj w domu Ramzesie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: PC_Maniac Re: powrót Ramzesa IP: *.smrw.lodz.pl / 172.17.0.* 26.10.03, 19:36 Ja zaś wczoraj poszukując informacji do swoich fotek z Muzeum Kairskiego dowiedziałem się, że Niemcy zwrócili Egiptowi trumnę Echnatona. Mam nadzieję, że więcej rozkradzionych zabytków Egiptu wróci do tego kraju. Choć Anglicy jakoś się nie kwapią, a mają tego spoooro. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: powrót Ramzesa 26.10.03, 20:08 Ponieważ protokoł dyplomatyczny uznaje zwłoki przywódcy państwa za godne takiego samego ceremoniału, jak żywy przywódca, pamiętam że gdy mumia Tutenhamona przybyła na badania do Francji, witała go kompania honorowa z orkiestrą. Myślę, że starożytnym władcom Egiptu właśnie o to chodziło, choć nie potrafili sobie wyobrazić, jak to za parę tysięcy lat będzie - by ich imię było powtarzane tysiąckrotnie, gdyż tylko to zapewniało im wieczność w zaświatach... Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: powrót Ramzesa 27.10.03, 15:40 Jeszcze żeby tak chcieli oddać Nefretete... Mimo wszystko dobrze, że udało mi się ją zobaczyć w Berlinie :) pozdr Kasia community.webshots.com/user/corrina007 Odpowiedz Link Zgłoś