bikamo 30.03.09, 21:32 Pytanko czy te rzeczy taniej dostanę tam niż w Polsce? Dziś juz prawie kupiłam tutaj ale maska 130zł- a cały komplet to ok 300zł...Dajcie znać bo już jutro wylot. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
4przemo77 Re: - P i l n e- maska, rurka, płetwy w Sharm - 30.03.09, 22:31 Moze od poczatku: - Moze nie 300 zl za komplet, ale dla celow amatorskich za 200 zl komplet spokojnie mozna miec. Zestaw maska + rurka mozna trafic za 99 zl juz taki dosyc dobry. Sam w zeszlym roku kupilem taki zestaw firmy Cressi, wlasnie za 99 zl. Pletwy widzialem w zeszlym tygodniu w sklepie sportowym, ktorego nazwy nie wymienie za 90 zl - rowniez Cressi. Takze na taki zestaw amatorski te 200 zl trzeba poswiecic, zeby juz sie do czegos nadawal. Mozna oczywiscie taniej, ale pewno maks 50 zl taniej, a roznie moze byc z jakoscia. - Co do zakupu w Egipcie to na 100% dostaniesz taniej. Sam w zeszlym roku kupilem kuzynowi zestaw maska + rurka w SSH w sklepie sportowym za 120 funtow. Gosciu chcial 150 funtow, ale stargowalem do 120. To wychodzi jakies 60 zl na polskie, co i tak jest tanio. Nalezy tez zauwazyc ze nie chcialo mi sie albo nie umialem wiecej stargowac, ale mysle ze jakbym poswiecil wiecej niz 5 minut na gadanie ze sprzedwca to spokojnie za te 80 funtow bym kupil. Co do jakosci zestawu to maska raczej srednia - niby nie przeciekala, ale podobno niewygodna, a rurka jak rurka - raczej ok. Takze jak znasz sie na sprzecie to zakup w Egipcie jest OK, ale jak nie za bardzo to raczej lepiej przeplacic troche i kupic u nas, ale byc pewnym co do jakosci. Odpowiedz Link Zgłoś
koalabis Re: - P i l n e- maska, rurka, płetwy w Sharm - 30.03.09, 23:21 Wszystkie te tanie maski są Made in China niezależnie od tego gdzie kupisz, jakość podobna. Moją używam już kilka lat i żadnych problemów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ekoss Re: - P i l n e- maska, rurka, płetwy w Sharm - 31.03.09, 18:35 Kupiłam teraz w Sharmie maskę za 80 funtów-całkiem dobra,nie przeciekała,trzymała sie dobrze twarzy,rurka OK.nasza przwieziona z Polski rozpadła się.O płtwach nie wiem bo mielismy swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: - P i l n e- maska, rurka, płetwy w Sharm - 31.03.09, 18:58 Generalnie te firmowe , to raczej też Chinach robią , ale napewno różnice w jakości , urzytkując można stwierdzić . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
ulenkakrk Re: - P i l n e- maska, rurka, płetwy w Sharm - 08.04.09, 11:08 Witam Moze to za poźno odpisujac na posta,ale może bedzie przydatny dla innych. Ostatnio zrobiłam zakup z chłopakiem masaka,fajka i płetwy w sklepie "dla nurków" i tak: maska firmy "Kona" kosztowała 120 zł za szt Fajka firmy "Heliox" kosztowała 45 zł za szt Płetwy firmy "Caravelle" kosztowały 120 zł za szt Z tego co wyczytałam wszystko firmy Włoskiej czy dobre sprawdzi się w maju :-) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
golebiowskik Re: - P i l n e- maska, rurka, płetwy w Sharm - 31.03.09, 21:00 Ja kupiłem maskę i rurkę w Polsce w Decathlonie. Cenia nie była wysoka i przynajmniej jest możliwość sprawdzenia przed wyjazdem i w razie czego ewentualnie zareklamować jak np. przecieka. W Egipcie na pewno da się kupić taniej, ale gdy nastąpią problemy to "Sprzedawca chcąc sprzedać zna wszystkie języki Świata, ale w przypadku reklamacji staje się niemową" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: - P i l n e- maska, rurka, płetwy w Sharm - 03.04.09, 11:14 No cóż.. maskę trzeba dopasować gdy się ją kupuje. Sprawdzenie jest bardzo proste: 1. nie może uwierać w nasadę nosa 2. po przyłożeniu do twarzy powinna sama zassać i nie odpadać nawet gdy nie założysz paska i to wszystko co dotyczy maski. Ja miałem komplet ABC przywieziony z Polski właśnie z Decathlona ale w Egipcie kupiłem drugi dla M. a potem były kłótnie o ten egipski bo się okazał zdecydowanie lepszy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gazetowy.mail Re: - P i l n e- maska, rurka, płetwy w Sharm - 07.04.09, 21:39 Troche przepłaciłaś... Dzisiaj wróciłam z Szarm. Kupilam tam a raczej wytargowałam maske+fajkę i buty do pływania (te na gumie, z wierzchu materiał i sciągane koło kostki) za 15 DOLARÓW ! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: gazetowy.mail 08.04.09, 06:36 Oooo , jesteś wielka , cena którą zapłaciłaś nie mieści się głowie , taka mistrzyni targowania , dobrze , że napisałaś o tym na forum , my biedne żuki teraz mamy pojęcie , co i jak . A ja głupi za ostatnią maskę w Egipcie dałem ok 70$ , Ty zapłaciłaś 15 i jeszcze dostałaś rurkę , i buty - no niewyobrażalne , jaki głupi byłem . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
zielony.kubek Re: gazetowy.mail 08.04.09, 08:31 Nie wiem czy "byłeś", ale z pewnością "jesteś" złośliwy i napastliwy. Wytłumacz mi proszę co jest impulsem do pisania takich złośliwości ok. 6 rano ? Odpowiedz Link Zgłoś
gazetowy.mail Re: gazetowy.mail 08.04.09, 11:00 napisałam to nie żeby zachwalac swoje zdolnosci targowania ale zeby pokazac jaka jest rzeczywista cena. jadac do szarm zalamana bylam cena maski i fajki w polsce za min 100zł - to mial byc moj pierwszy raz i nie wiedzialam czy mi sie spodoba i nie chcialam kupowac drogiego sprzetu. wszedzie w szarm wisza maski i fajki z cena 18 $ i wiecej,ponadto sa pletwy i buty, do koloru do wyboru. pierwszego dnia udalo mi sie zejsc za komplet maska i fajkaz 18 do 15$. pod koniec pobytu nauczona doswiadczeniem targowania ceny byly korzystniejsze. dwie zasady targowania sie - isc na zakupy rano po sniadaniu kiedy oni sa ospali i dopiero otwieraja i rozstawiaja stragany - proponowac swoja cene mniejsza niz polowe podanej przez niego i trzymac sie jej, nie pokazywac zainteresowania przedmiotem , odchodzic i wracac "z łaską" jezeli woła zeby wrócic. okulary słoneczne on chcial mi sprzedac za 150 LE a ja w efekcie dałam mu za nie 20 LE -miec czas na rozmowe. na straganach porozmawiac ze sprzedawca. w co drugim dostawałam za darmo i na pamiatke (pomimo że nic nie kupowałam) zakładki "papirusowe", magnesy na lodowke, skarabeusze. inni kupowali takie rzeczy za minimum dolara. I wcale nie jestem biusciata blondynka dla ktorej Arabowie tracili głowę Odpowiedz Link Zgłoś
ulenkakrk Re: gazetowy.mail 08.04.09, 11:30 Witam Moze to za poźno odpisujac na posta,ale może bedzie przydatny dla innych. Ostatnio zrobiłam zakup z chłopakiem masaka,fajka i płetwy w sklepie "dla nurków" i tak: maska firmy "Kona" kosztowała 120 zł za szt Fajka firmy "Heliox" kosztowała 45 zł za szt Płetwy firmy "Caravelle" kosztowały 120 zł za szt Z tego co wyczytałam wszystko firmy Włoskiej czy dobre sprawdzi się w maju :-) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: gazetowy.mail 08.09.09, 15:01 Akurat maski Kona to marka Mares, zaś Heliox i Caravelle są produkowane przez Technisub.... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: gazetowy.mail 08.04.09, 14:30 Re zielony.kubek Nie staram się wyzłośliwiać , lecz jaki sens miał post , zaczynający się od : .... to przepłaciłeś :-) Ta pani nie wiem czym się dobra maska powinna charakteryzować , natomiast jest w stanie napisać , że ktoś przepłacił . Wyobrażasz sobie taki tekst , miedzy kierowcami samochodów , taki od Poloneza mówi do tego od Audi - ...Ty przepłaciłeś :-) . Nie wiem czy oboje sobie zdajecie sprawę , że za 15$ to można kupić , tak naprawdę wilekie G... a nie dobrą maskę i to z rurką . Gdyby poprostu była napisana informacja , że kupiłam maskę , zapłaciłam tyle - było by OK , ale osoba która nie ma żadnego pojecia o sprzecie do nurkowania , czy snurkowania wyrokuje , ze ktoś inny przepłacił . Coś jeszcze jest niezrozumiałe ?? chętnie jakby co odpowiem :-) Natomiast o której pisze posty to moja sprawa i nic nikomu do tego , z resztą to nie Twoja sprawa Re:gazetowy.mail Rzeczywista CENA maski do nurkowania jest bardzo różna , zapytam panią czy wszystkie kiecki są po 40 zł , czuję się upoważniony napisać , że jak Pani kupuje droższą to szanowna Pani przepłaca :-) Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
gazetowy.mail Re: gazetowy.mail 08.04.09, 14:56 panie wojtku, nie mialam na celu chwalenia sie i nie pomyslalam ze tak zaczynajac wpis kogos uraze ;-) oczywiscie porownanie samochodowe czy sukienkowe jest bardzo trafne. pomyslalam czytajac zapytanie autorki ze skoro pyta sie o takie rzeczy to sie nie zna. moze sie myle to jeszcze raz przepraszam. wiem po sobie ze tak samo chodzilam przed wyjazdem, wogole nie znalam tego tematu i chcialam kupic "cos do plywania" ale ceny byly za drogie jak dla amatora nie majacego gwarancji ze snurkowanie polubie. dla mnie maska ma spelniac dwie cechy - nie przeciekac i miec dobra widocznosc; przez rurke powinnam móc oddychac. poki co tyle mi wystarcza i chyba wiekszosci turystow. i taki jest moj komplet :-) i "zwyklym" ludziom bede polecac zakup sprzetu na miejscu jezeli ktos ma pojecie i zna sie na pływaniu zapłaci duzo i nie pyta niekogo o to na forum. kupuje markowy sprzet, jezdzi do szarm kilka razy w roku i to jest inny typ turysty. ale wiele osob na tym forum to laicy - nie lecacy nigdy samolotem czy nie bedacy nigdy poza europe. Poczytaj pytania na forum, czasem wydaja mi sie smieszne ale dla kogos dana sprawa jest wazna. Hmmm.... kiedys jechalo sie za granice i nie bylo netu, jechalo sie w ciemno i kazdy sobie radzil :-) pozdrawiam serdecznie Ps. za to ubrania (polar, kurtka, czy buty) do chodzenia po górach zamiast w selgrosie za 49 zł kupuje w firmowym sklepie za 1000zł i na to mi nie szkoda :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wenus2525 Re: gazetowy.mail 08.04.09, 15:09 Hej a tak z ciekawości gdzie kupilaś ten komlet w Sharmie - tzw. w centrum czy.... Z nami jedzie koleżanka, która wlasnie też nie wie czy polubi snurkowanie i nie chciałaby wydawać fortuny :) Odpowiedz Link Zgłoś
gazetowy.mail do wenus 08.04.09, 15:43 wenus - zatem tak: stoisz przy wejsciu na deptak i po prawej sa kafejki. po lewej jest jezdnia i druga ulica. na początku są białe mury hotelu. idziesz ta ulica (jak w strone "duty free" i po prawej beda sklepy. maski sa w sklepie takim zwykłym. szklane okno i drzwi, w srodku tylko maski, buty, bluzki, t-sherty. kilka butow i masek lezy przed sklepem. obok sa inne sklepy, takie z bardziej arabskimi rzeczami. idzcie po sniadaniu i najlepiej niech kupuje kokezanka sama lub z inną. panowie niech poczekaja w sklepie obok ;-). sprzedaje tam mlody niski chlopak ktory od samego patrzenia na biała kobiete zapomina ze ma sklep i musi zarabiac. nakłada maske dotyka wlosow czy reki. potem daje do przymierzenia buty zeby dotknac noge... trzeba go trzymac na dystans. buty nakładalam sama ale jak mi je podawal to przytrzymal moja reke. tam wszyscy przytrzymja rece i dotykają jak tylko mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony.kubek Re: gazetowy.mail 08.04.09, 15:08 Wojtku Mam skądinąd pewne pojęcie o różnicy sprzętu do nurkowania za 15$ i 150$. Czuję respekt dla Twojej wiedzy i umiejętności związanych z nurkowaniem. Moje zastrzeżenia budzi jedynie forma Twojej wypowiedzi. Jest złośliwa i niegrzeczna. Natomiast sposób w jaki odpowiedziała Ci gazetowy.mail to Mistrzostwo Świata. Miło i grzecznie, a w dodatku merytorycznie. I tego tutaj niestety brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ami.ra Re: gazetowy.mail 08.04.09, 16:49 15$ haha ,przestancie ludzie pisac głupoty .I co Ci jeszcze sprzedawca dał za darmo???Chcecie aby odpowiadac grzecznie i fachowo to nie wymyslajcie czegos co jest nieprawdą i prrzestancie po jednym pobycie uwazac sie za wielkich znawców Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetowy.mail Re: gazetowy.mail 08.04.09, 17:18 ami.ra jeśli to do mnie to nigdzie nie pisałam ze jestem znawca egipu. co do zakupu za 15$ to tak mi sie udało. nie mam na to faktury ani rachunku. nie wiem po co mialabym kłamac. tak jak pisałam wczesniej są tu znawcy szarm i egiptomaniacy ale sa tez zwykli ludzie ktorzy stresuja sie przed wyjazdem. wiesz ze urzednik u nich zarabia 40 dolarów , mlodziez i dzieci nie widzi sensu nauki bo wie ze sprzedajac pamiatki wiecej zarobi. dla nich 10 dolarow to duzo ale wiedza ze dla nas malo i ceny podaja wysokie.jednemu sprzeda za 15 a innemu te rzeczy po 20 za sztuke i wyjdzie na swoje. tak samo jak masaz w hotelu - inne ceny są w zaleznosci od tego czy jestes polakiem, rosjaninem czy wlochem. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: gazetowy.mail 08.04.09, 17:27 re: gazetowy.mail Sadzę , że dzień jest zbyt piękny , abyśmy mieli kontynuować dyskusje , bez humoru i w złości . Pozdrawiam Wojtek re zielony.kubek Drogi Panie ja sadzę , że tu nikt adwokata nie potrzebuje , w momeńcie przekroczenia granic , moderator wie co robić :-) , a nożyczki ma ostre . Mądrości swoje powinieneś umieszczać na inny forum np. forum o FORUM , a tu piszemy o Egipcie i związynych z tym przyległościach . Masz coś do napisania o maskach , rurkach i płetwach , to wal śmiało , jeśli nie to zamilcz , bo piszesz nie na temat :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gazetowy.mail Re: gazetowy.mail 08.04.09, 17:49 alez ja mam dobry humor i sie nie złoszczę :-)))) tylko inni jakos mnie atakuja bo wiedza lepiej. a czlowiek chcial byc mily i popisac, podzielic sie informacjami po pobycie bo i mi przed wylotem kilka osob pomoglo taka namiastka przedluzenia pobytu, piszac tutaj czuje jakbym tam byla. ale chyba pora wylaczyc kompa i oddalic sie do prac tzw przedswiatecznych i do kuchni gdzie miejsce kobiety :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
bikamo Wróciłam - kupiłam - zwyciężyłam :) 15.04.09, 00:40 Otóż już mam własną maskę i rurkę i nawet nie plastikowe płetwy za 27 $ i jestem bardzo zadowolona z tej ceny, gdyż za same płetwy chciał chyba 45 lub 40 $.....i już nie kłóćcie się poza tematem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gazetowy.mail Re: Wróciłam - kupiłam - zwyciężyłam :) 18.04.09, 14:02 Alez my sie nie kłócimy bikamo :-) Co do ceny wszystko zalezy od bogactwa danego turysty. Dla jednego 20 dolarow to malo a dla innego to kuuuuuuupa kasy. Poza tym jadąc na wakacje biorę określona kwote waluty którą wydaję Nie mozna przeliczac bo czasem by sie i bułki czy piwa nie kupiło bo w Polsce taniej wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
12345berta Aparat foto 18.04.09, 21:52 Witam :) Sorki, ja mam pytanie trochę z innej beczki. Czy można kupić w Sharm jednorazowy aparat foto do robienia zdjęć pod wodą. Jeśli tak, to może wiesz gdzie i za ile? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
bikamo Re: Aparat foto 19.04.09, 00:06 Oczywiście, że można u nas w hotelu były sklepy i takie aparaty...10$ ale sam sprzedający je odradzał a niby lepsze to te za 15$, ale i tak w sumie nie kupiłam bo nie chciało nam się jechać na zdjęcia...i chyba dobrze, że nie kupiliśmy bo później usłyszeliśmy że te 1razówki nie mają lampy a jeśli chce się robić ładne zdjęcia to lampa jest niezbędna...więc moze i są 1razówki z lampami - warto to sprawdzić :) Odpowiedz Link Zgłoś
talicja Re: Aparat foto 11.09.09, 11:57 mój mąż robił sobie zdjęcia takim aparatem podczas nurkowania w Izraelu i wyszły całkiem dobre,normalne zdjęcia,wyrażne i niezamazane. Odpowiedz Link Zgłoś
diastema Re: - P i l n e- maska, rurka, płetwy w Sharm - 11.09.09, 12:14 maska z rurka utargowalismy z 20 na 10 dolarow czyli jakies 30 zl sama rurka 2 dolary, buty do chodzenia w w wodzie 2 pary za 14 doalrow,pletw niestety nikt z nas nie kupowal ale naprawde w kraju nic sie nie oplaca kupowac. Odpowiedz Link Zgłoś