Dodaj do ulubionych

Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajcie

13.05.09, 21:39
Witamy :)

Wczoraj przylecieliśmy z Sharm gdzie mieszkaliśmy w hotelu Millenium. Byliśmy
w Kairze, nurkowaniu ( intro ) i jeździliśmy na quadach.

Niestety braliśmy udział w wypadku samochodowym o którym mówiono w Polsce.

Lecieliśmy z biurem Sun&Fun.

Jeśli macie jakieś pytania, to pytajcie.
Przed wyjazdem dużo czytaliśmy na temat Egiptu, odwiedzaliśmy fora itp, a gdy
przyszło co do czego, to okazało się, że wiele rzeczy wygląda zupełnie inaczej.

Pozdrawiamy.

Obserwuj wątek
    • taliaq Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 13.05.09, 22:34
      A co konkretnie was zdziwiło? I napisz też proszę o wypadku - jak wyglądała
      kwestia udzielania pomocy poszkodowanym, organizacji akcji, jak zachowało się
      biuro itp.
      • hazardzikk Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 14.05.09, 19:40
        Niektóre opisywane zwyczaje, czy przestrzeganie przed czymś - po prostu nie
        sprawdziło się.

Dla przykładu podam, że np. sklepikarze nie są tacy nachalni jak to niektórzy
        opisują itp.

Jeśli chodzi o wypadek, to heh, szkoda gadać. Nikomu nie życzę, aby trafił tam
        do szpitala. Kraj "sto lat za murzynami" jeśli chodzi o papierkową robotę. W
        szpitalach nie mają komputerów, a policjanci spisują protokoły na kartkach A4
        przez 2 godziny.

Na miejscu wypadku wszyscy chcieli pomóc. Nie było problemu z użyczeniem
        telefonu i zadzwonieniem do rezydentki. Padały pytania, czy chcemy jechać do
        szpitala, czy do hotelu. Oczywiście w takiej sytuacji radzimy czekać na rezydentkę.
        Pierwsza karetka przyjechała w miarę szybko i zabrała rodziców z dziećmi. My
        najmniej poszkodowani czekaliśmy kilkanaście minut na rezydentkę. W tym czasie
        pojawiła się druga karetka. Moja dziewczyna wsiadła do karetki i co ciekawe
        usłyszała w niej 5 razy, że jest bardzo ładna.
        Gdy przyjechała rezydentka zabraliśmy się drugą karetką do szpitala. Jako
        zabawną historie mogę podać to, że kierowca przejechał szpital i później cofał
        pod prąd n/c.

Karetki jak i sam szpital = smród, bród i ubóstwo, ale podobno szpital jest w
        remoncie ( podobno ). WC gorsze od tych, które są w najgorszych spelunach

Denerwujące było, to, że co 30 sekund podchodził ktoś i pytał o imię i nazwisko
        i tak cały czas. Problemy były przy wypisie ze szpitala, bo książę, który
        siedział przy stoliku i podliczał wszystko na kalkulatorze nie chciał nas
        wypuścić, bo a) chciał nasze paszporty, b) nie chciał przyjąć pieniędzy w innej
        walucie c) miał wszystko w dupie.

Rezydentki spisały się na medal. Były z nami przez cały czas.
        Raz zdziwiła mnie odpowiedź na moje pytanie - "czy dostaniemy wypis ze szpitala"
        - ", a po co wam?" ....

W ramach rekompensaty w ostatni dzień tuż przed wyjazdem zostaliśmy zaproszeni
        na obiad i krótkie zwiedzanie miasta. Mieliśmy swojego busa, który zwiózł nas na
        lotnisko. Wszystko na koszt osoby do której należała firma organizująca
        wycieczki na quadach. W telewizji, radiu i internecie podawali złe informacje.
        Wracaliśmy z quadów, a nie z lotniska.
        • zla_wiedzma Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 15.05.09, 07:43
          hazardzikk napisał:
          > Moja dziewczyna wsiadła do karetki i co ciekawe usłyszała w niej 5 razy, że
          jest bardzo ładna.

a nie jest ? :D
          to taki "narodowy" zwyczaj :)

Dobrze że nic poważnego Wam się nie stało. Czekam na fotorelacje.
          pozdrawiam
    • e-kika Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 14.05.09, 09:49
      A jakie wrażenie z hotelu i okolicy? Czy pokoje czyste i ladne, czy all
      inclusive rzeczywiscie tak jak pisza?
      • agaaa78 Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 14.05.09, 13:26
        też jestem ciekawa opinii o hotelu , jedzeniu, basenie i plaży :)
        lecimy tam 30 czerwca
        • hazardzikk Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 14.05.09, 19:21
          W weekend wrzucę sporo fajnych zdjęć :)
      • hazardzikk Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 14.05.09, 19:20
        Na nas hotel zrobił ogromne wrażenie. Czysto, obsługa bardzo miła, aż przemiła :)
        Codziennie pokój wysprzątany i co ciekawe był sprzątany zawsze wtedy, gdy nikogo
        nie było w pokoju ( nie wiemy jak oni to robili ).
        W pokoju znajdują się m.in. dwie duże szafy, klimatyzacja, lodówka, tv ( tvp
        polonia, puls ), darmowy sejf, suszarka do włosów.

Jeśli chodzi o hotel, to w rzeczywistości wygląda lepiej niż na broszurkach (
        sporo więcej zieleni ).
        Trafił się nam pokój z super widokiem na baseny i jednocześnie na morze.

Okolica przed hotelem nie wygląda najlepiej. Po drugiej stronie jezdni przed
        sklepami prowadzone są remonty. Plaża także nie wygląda najlepiej, ale ogólnie
        tak jest w Sharm. Jeśli chodzi o pomost to już stoi, ale nie wolno na niego
        wchodzić ( oczywiście ludzie i tak wchodzą ), bo nie jest wykończony.

Inclusive w pełni nawet go nie wykorzystaliśmy. Oczywiście wszystko zależy od
        wymagań. My nie narzekaliśmy. Oryginalna fanta, cola, sprite, całkiem dobre
        drinki, frytki, hot dogi, hamburgery, wszystko za free. Co ciekawe, to hamburger
        wygląda w ten sposób, że dostajemy bułkę z świeżo usmażonym kotletem, a surówki
        itp. podawane są w postaci szwedzkiego stołu ( i tak jest wszędzie ).
        • taliaq Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 14.05.09, 22:49
          Hmm, mówili Twojej dziewczynie, że jest ładna - widocznie nawet w Egipcie
          ratownicy wiedzą, że należy pacjenta podtrzymywa na duchu w sytuacji kryzysowej :)
          Jeszcze jedno pytanko o wypadku - czy za udzieloną pomoc lekarską musieliście
          cokolwiek płacić? I ile trwała w sumie cała "akcja" w szpitalu?
          • hazardzikk Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 15.05.09, 06:39
            Koszty ponosił właściciel firmy organizującej "quady". Akcja trwała 3,5h.
    • jusytka Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 15.05.09, 08:51
      Może opowiesz coś o nurkowaniu intro, gdzie wykupiliście, jak to wyglądało i
      czy byliście zadowoleni z organizacji wycieczki?
      • e-kika Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 15.05.09, 09:52
        a jakimi liniami lotniczymi leciales i jaki mialy limit bagażu?
        • hazardzikk Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 16.05.09, 14:42
          AMC - egipskie linie lotnicze.

Samoloty nowe, boeingi 737.

Mieliśmy jeden bagaż na dwie osoby. Nie może przekroczyć 32 kg.
          Z tego co pamiętam, to na jedną osobę bagaż nie może przekroczyć 20 kg.

Wagi podręcznych bagaży nie sprawdzają.
        • hazardzikk Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 18.05.09, 21:40
          AMC. Jeden bagaż na dwie osoby maks 32 KG.
      • hazardzikk Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 18.05.09, 21:41
        Pisałem o tym parę postów wyżej. Jeśli chodzi o wrażenia, to całkiem fajne.
        Szkoda tylko, że takie intro jest jedno i trwa tylko 20 minut. Ja nie potrafię
        pływać. Ciężko oddychałem ( za szybko i za nerwowo ). Przede wszystkim należy
        oddychać spokojnie. Wtedy nurkowanie jest o wiele milsze.
    • mexicana.pl Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 16.05.09, 12:48
      z jakiego biura wykupiliście nurkowanie ile kasy i czy był polski instruktor
      • hazardzikk Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 16.05.09, 14:40
        Z biura www.halabanaha.pl, ale nie za bardzo polecam.
        Sprawa wygląda tak, że to centrum nie jest Polskie. Na miejscu okazało się, że
        jest to inna szkółka o innej nazwie, czyli taka jak te wszystkie pozostałe,
        których jest od groma.
        Na miejscu pracuje polka, która ściąga polaków pod szyldem "halabanaha".
        Fakt, że na łodzi była nas garstka ( 8 osób ) + nurkowie ( Egipcjanie ), to przy
        przepełnionych łodziach jest luksus, ale cena 55 euro od osoby ( intro ) nie
        jest już tak luksusowa.

Odnieśliśmy wrażenie, że jesteśmy traktowani jak "turyści do wyciśnięcia", czyli
        wszędzie szybko, szybko i dawajcie kasę. Wyobraźcie sobie, że na koniec
        poprosili o datki dla kapitana, a płaciliśmy 55 EURO ! Inne szkoły organizują
        imprezę za 50 DOLARÓW.

Brak zainteresowania nami ze strony w/w pani też dało się odczuć.
        Niby miało być bezpiecznie, niby miało być tak pięknie, niby centrum
        profesjonalne, a nurek schodził z dwiema osobami pod wodę.

Reasumując, nie wiemy jak jest w innych centrach, ale na tej można się zawieźć,
        dlatego lepiej chyba nie przepłacać.
        • czarny7050 Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 18.05.09, 10:21
          Witam
          Mam pytanko co do aktualnych cen fakultetów konkretnie chodzi mi o Kair
          1 lub 2 dni .Lecimy do Milenium 02 06 i wiadomo nie chciałbym zbytnio
          przepłacić
          • e-kika Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 18.05.09, 10:41
            O! My też lecimy 2.06 pewnie się spotkamy;)
          • 12345berta Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 18.05.09, 16:13
            Byłam w Sharm na przełomie kwietnia/maja. Korzystałam z biura
            podróży Abba Sharm i jednodniowa wycieczka do Kairu kosztowała mnie
            43$. Taka sama wycieczka u rezydentki kosztowała 70$.
            Wejdź na stronę tego biura podróży i obejrzyj więcej wycieczek.
            Ich strona:
            taniewycieczkisharm.com/
        • fastkropek Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc- 29.08.09, 03:40
          sorki czytając to chce mi się śmiać!przykro mi,że mieliście
          wypadek....ale centrum Halabanaha znam akurat bardzo
          dobrze.Korzystałem z niego niejednokrotnie,zarówno w Hurghadzie,jak
          i w Sharm.Centrum jest jak najbardziej polskie!w sharm współpracuje
          z innym egipskim centrum..(jak wszystkie inne
          polskie,włoskie,niemieckie....itd centra)..tak więc na łodzi są 2
          rózne centra nurkowe.Jesli chodzi o intro w hali to odbywa sie jeden
          na jeden(wyjatek moze sie przytrafił jak ktoś naciskał),natomiast to
          drugie centrum bierze 2 na 1.oczywiscie jak sie jest na lodzi tylko
          raz to mozna sie nie połapać!a jesli chodzi o osoby pracujace na
          lodzi to odpowiadaja one za bezpieczenstwo gosci,szkola ich i
          odpowiadaja na wszelkie pytania.....ale pamietajcie to nie
          opiekunki/opiekunowie.....nie musza Was niańczyc!!!!!!!

Bywałem troche w Sharm,nawet tam mieszkałem, znam realia
          egipskie....i niestety naszych "rodaków"-turystów!
          Mamy najgorsza opinie i w pelni sie z nia zgadzam- tylko
          marudzimy....zawsze cos nie halo! ....bo rezydent sie nie
          usmiechnął,bo pani pilotka była nie miła,bo na łódce pani nas nie
          bawiła.....

a moze pora zacząc dostrzegac te fajne momenty.....z wycieczek....

ps.a najbardziej nie znosze teksu:tyle wydalismy na wycieczke a nie
          ma tego czy siamtego......

to sa wakacje i nalezy sie bawic a nie gledzic!!!!!
          pozdro
      • hazardzikk Re: Przylecieliśmy z Sharm ( Millenium ) - pytajc 18.05.09, 21:40
        Pisałem o tym parę postów wyżej :)
    • hazardzikk Zdjęcia 16.05.09, 15:08
      Plik należy rozpakować. Wrzuciłem kilkanaście zdjęć na których widać hotel,
      okolice, naszego busa po wypadku, sklepy w hotelu ( warto kupować u Mariusza. Po
      mimo tego, że jest Egipcjaninem bardzo dobrze mówi po Polsku i można się z nim
      potargować. Sklep jego znajduje się w hotelu tuż obok sklepu ze złotem.
      Sprzedaje fajki, figurki itp. )

zdjecia
      • buziaczek27 Re: Zdjęcia 16.05.09, 16:01
        A powiedz jaka jest pogoda w Egipcie, na forum ludzie piszą, że wieje
        strasznie i nie jest za ciepło, a jak sprawdzam prognozy, to nie
        podają, że jest wietrznie i chłodno wręcz odwrotnie niby jest super
        pogoda. Nie wiem jakie ciuszki spakować.
        • hazardzikk Re: Zdjęcia 18.05.09, 21:38
          Rano wieje, a popołudniu powoli wiatr ustaje po czym na wieczór już go nie ma.
      • wojtek37k Re: hazardzikk 18.05.09, 11:27
        Ja krótkie wtrącenie odnośnie zjadliwości egipskich handlowców . W
        Sharm w porónaniu z pozostałymi regionami turystycznymi , np.
        Hurghadą zjadliwość w zasadzie nie występuje . Natomiast kwitnie np.
        na Sakkali w Hrg. czy innych tego typu miejscach . W Sharm
        zaczepiają rzadko ;-)
        • e-kika Re: hazardzikk 18.05.09, 14:04
          a czy na basenie byl organizowany aerobic w wodzie?
          • hazardzikk Re: hazardzikk 18.05.09, 21:39
            Tak był :)
        • mexicana.pl Re: hazardzikk 21.05.09, 17:30
          masz racje wojtek jeśli chodzi o sakale czy hurgade w starych dzielnicach to nie
          można tego nazwać handlem to uporczywe naprzykrzanie się, ale nie po to tam
          latamy by narzekać egipt i tak jest piękny nawet z tymi koszularzami!
          • katarzynaj15 Re: hazardzikk 28.05.09, 19:41
            Mam pytanie: lecę z tym biurem do Millenium w lipcu i mam obawy, bo tyle się
            naczytałam na temat Sun&Fun, że zamienia hotele itd. Zadowolony byleś z biura?
            Nie było problemów z hotelem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka