Dodaj do ulubionych

Egipt w listopadzie

05.08.09, 10:03
Witam wszystkich,

rozgladam sie za wyjazdem w okolicach polowy listopada. Mam pytanie do
doswiadczonych w tego typu wyprawach- jakiej pogody mozna sie spodziewac ? Jak
dlugi jest dzien, jaka jest szansa na plazowanie i korzystanie z
morza,basenow, gdzie najlepiej pojechac?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • amat1 Re: Egipt w listopadzie 05.08.09, 11:55
      Wykaz temperatur powietrza i wody z ub. roku
      Gdzie? Skoro pytasz to znaczy że nigdzie nie byłeś. Pierwszy raz to bez
      znaczenia, może El Gouna lub Makadi Bay a może Safaga
      pozdrawiam
      www.club-mistral.com/en/destinations/weather/11/?From_Day=01&To_Day=30&To_Month=11&To_Year=2008&submit=search
    • ocean-1 Re: Egipt w listopadzie 06.08.09, 16:54
      Byliśmy na początku listopada. Pogoda super. Cały czas chodziliśmy w krótkich
      rękawach. Woda na pełnym morzu była ciepła. Przy plaży też spoko ale nieco
      chłodniejsza. Dało się kąpać bez problemu. Opalić się też ładnie opaliłam. Kair
      i Luksor zaliczony bez problemowo. Było gorąco ale dało się wytrzymać. Tak w sam
      raz. Co do basenów, to najlepiej wybrać hotel z podgrzewanym basenem, bo tu już
      woda jest chłodna. Byliśmy w hurgadzie.
      • maat7 Re: Egipt w listopadzie 07.08.09, 12:45
        Byłam w Sharmie w listopadzie ub. roku i pogoda była bajeczna - cieplutko, ale
        nie upalnie, w ciągu dnia krótki rękawek i japonki, na plaży kostium i mocno
        przypiekające słońce (nie zapomnij o odpowiedniej ochronie bo może spalić).
        Morze cieplutkie, woda w basenie diablo zimna, rzadko kto pływał. Teoretycznie
        basen podgrzewany jest doskonałym rozwiązaniem, ale nie wiem czy listopad
        zalicza się do miesięcy zimowych. Jak ja byłam to basen nie był ogrzewany, a do
        wody szli desperaci i nieświadomi niespodzianki nowoprzybyli ;) Był też milutki
        wiaterek, akurat w sam raz żeby schłodzić gorąc południa.
        Jasno robiło się koło 5 rano, zmierzch zapadał o 17.00. Wieczory równie ciepłe i
        przyjazne, choć przydał mi się leciutki szal i sweterek na późne godziny.
        Jednym słowem pora bardzo przyjazna. Wybraliśmy się na fakultet do Jerozolimy i
        Petry i temperatura była w sam raz na zwiedzanie, a w ocienionych zakamarkach
        skalnej Petry sweter zapobiegał powstaniu gęsiej skórki. Osobiście porę roku
        polecam chcącym zwiedzać i podgrzać się w słoneczku, ale amatorom kąpieli
        basenowej to już niekoniecznie.
        • ocean-1 Re: Egipt w listopadzie 07.08.09, 13:45
          maat7 napisała:

> Morze cieplutkie, woda w basenie diablo zimna, rzadko kto pływał. Teoretycznie
          > basen podgrzewany jest doskonałym rozwiązaniem, ale nie wiem czy listopad
          > zalicza się do miesięcy zimowych. Jak ja byłam to basen nie był ogrzewany, a do
          > wody szli desperaci i nieświadomi niespodzianki nowoprzybyli ;)

U nas w hotelu jeden duży basen był ogrzewany. Brodzik i reszta basenów nie
          była. I szło się kapać bez problemów.
          • loo-zak Re: Egipt w listopadzie 18.08.09, 16:47
            Właśnie też planuję listpad i jak z tymi basenami.
            Napiszcie które mają podgrzewaną wodę.
            Ale to jest duża różnica w temperaturze morza i basenu, że tak
            piszecie, iż zimno...
    • nury_pl Re: Egipt w listopadzie 18.08.09, 22:24
      dzien 28*C, noc ponizej 20*C, woda 25*C

----------------------------------
      Nury.pl - divers go deeper
      • loo-zak Re: Egipt w listopadzie 19.08.09, 07:20
        Ale nie wszystkie otele mają baseny z podgrzewana wodą.
        Jak to sprawdzić, bo w folderach, nie wszyscy zamieszczają takie
        informacje.
        I jeżeli już takowy jest to zapewne jeden...
        • amat1 Re: Egipt w listopadzie 19.08.09, 10:09
          Jeśli mają podgrzewany to na 100% się tym chwalą. Jesli takowej informacji nie
          ma w ofercie, to znaczy że basen zimny
          • loo-zak Re: Egipt w listopadzie 19.08.09, 11:29
            Ale czy listopad to już dla nich okres zimowy i baseny już
            podgrzewają? Czy nie dopiero od grudnia?
            • talicja Re: Egipt w listopadzie 21.08.09, 13:34
              Witam serdecznie!Molten,loo-zak -ja również wybieram się do Egiptu w listopadzie,konkretnie do Shram , koniecznie tam gdyż marzę o popływaniu z delfinami.Ale pytanie do Was-czy macie już wybrane biuro podróży i hotel???bo ja jestem kompletnie zielona i juz zagubiona w tych wszystkich ofertach-za dużo tego:-)Pozdrawiam!
              • loo-zak Re: Egipt w listopadzie 21.08.09, 17:38
                To na początek musze Cię rozczarować jeżeli chodzi o pływanie z
                delfinami.
                Wiele już na ten temat było na forum, pokaz - TAK, pływanie - NIE

poczytaj:
                www.plywaniezdelfinami.pl/delfinaria
                • talicja Re: Egipt w listopadzie 21.08.09, 18:07
                  Witam!loo-zak dzięki za "pocieszenie"ale moja znajoma była niedawno w tym delfinarium i pływała z delfinami,jast z wykształcenia zoologiem więc troche ma pojecie i te zwierzata jej zdaniem wcale nie wygladały ani na zabiedzone,zaniedbane ani zmuszane do pracy ponad siły,warunki oceniła też jako ok a co do tego ,ze przejete nielegalnie to nie wiem jaka jest do końca prawda ale tez juz różne wersje słyszałam,niestety nie zawsze pochlebne dla Polaków.To tyle wzgledem delfinków,a co z hotelem i biurem?Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka