Dodaj do ulubionych

_____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA

IP: *.pai.net.pl 11.03.02, 07:33
Przeczytajcie:
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_020311/kultura/kultura_a_5.html

No, to trzeba wykupić wszystkie egzemplarze antykwaryczne, bo co będą czytac
nasze przyszłe pokolenia?
Obserwuj wątek
    • saper_ Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA 11.03.02, 16:14
      Na szczęście mam i nikomu nie oddam mojego Puchatka. Oby ten wredny
      imperialistyczny Disney w piekle się smażył, za to co zrobił z Kubusiem w
      swoich filmach. Czego mu życzę.
      • grover Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA 11.03.02, 16:35
        A ja mam po dwie książeczki z każdego tytułu:)
        I też nie oddam
        Grover
        • Gość: kasiaprim Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA IP: *.pai.net.pl 11.03.02, 18:27
          grover napisał(a):>A ja mam po dwie książeczki z każdego tytułu:)I też nie oddam

Krezus , Chytrus i inne wyrazy z -us!!!
          • da.killa Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA 11.03.02, 19:10
            Gość portalu: kasiaprim napisał(a):

> Krezus , Chytrus i inne wyrazy z -us!!!

autobus, trolejbus, jezus ... :)))

da.us.killa
            • Gość: kasiaprim Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA IP: *.pai.net.pl 11.03.02, 19:13
              da.killa napisał(a): > Gość portalu: kasiaprim napisał(a):> Krezus , Chytrus i
              inne wyrazy z -us!!!
              >
              > autobus, trolejbus, jezus ... :)))> da.us.killa

cosinus... tangens i cotangens

• grover Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA 11.03.02, 19:59
            Gość portalu: kasiaprim napisał(a):

> grover napisał(a):>A ja mam po dwie książeczki z każdego tytułu:)I też nie
            > oddam
            >
            > Krezus , Chytrus i inne wyrazy z -us!!!

Ale dlaczego?????

• Gość: kasiaprim _________________________________Kubuś w oryginale IP: *.pai.net.pl 11.03.02, 19:03
      Aby przekonac sie, jak kongenialne było tłumaczenie Ireny Tuwim- oto , dzieki
      uprzejmości ChrisaBTO- oryginały:
      Kubuś Puchatek www.machaon.ru/pooh/

Chatka Puchatka kulichki-win.rambler.ru/moshkow/MILN/pooh2.txt

Bawcie sie dobrze...
    • tulka Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA 11.03.02, 22:39
      A tak na marginesie- czy ktoś spotkał się kiedyś z przekładem pod tytułem
      (kurcze, chyba mi to przez kalwiaturę nie przejdzie...) "FREDZIA PHI-PHI"? (A
      jednak przeszło) To był dopiero koszmar dla wielbicieli Puchatka i Jedynie
      Słusznego Przekładu Ireny Tuwim. Ja spróbowałam to kiedyś przeczytać z czystej
      ciekawości. I jak zwykle ciekawość została ukarana... po nocach mi się śniły co
      celniejsze fragmenty. Na szczęście to było dawno, straszne wspomnienia się
      zatarły i nie mogę zacytować :-)

Ja na szczęście jestem zaopatrzona w "Kubusia Puchatka" i "Chatkę Puchatka".
      Ale byłoby straszne, gdyby polskie wydanie miało zniknąć z księgarni- myślę tu
      o wszystkich dzieciach (dużych i małych), które mogłyby być pozbawione radości
      czytania i powracania do lektury obu książek. Ale mam nadzieję, że ta sprawa
      zostanie jakoś rozwiązana... I że Kubuś wciąż będzie czekał w księgarniach na
      nowych i dawnych wielbicieli.
    • do_gory Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA 12.03.02, 21:26

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka