Gość: kasiaprim IP: *.pai.net.pl 11.03.02, 07:33 Przeczytajcie: www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_020311/kultura/kultura_a_5.html No, to trzeba wykupić wszystkie egzemplarze antykwaryczne, bo co będą czytac nasze przyszłe pokolenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saper_ Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA 11.03.02, 16:14 Na szczęście mam i nikomu nie oddam mojego Puchatka. Oby ten wredny imperialistyczny Disney w piekle się smażył, za to co zrobił z Kubusiem w swoich filmach. Czego mu życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
grover Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA 11.03.02, 16:35 A ja mam po dwie książeczki z każdego tytułu:) I też nie oddam Grover Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaprim Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA IP: *.pai.net.pl 11.03.02, 18:27 grover napisał(a):>A ja mam po dwie książeczki z każdego tytułu:)I też nie oddam Krezus , Chytrus i inne wyrazy z -us!!! Odpowiedz Link Zgłoś
da.killa Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA 11.03.02, 19:10 Gość portalu: kasiaprim napisał(a): > Krezus , Chytrus i inne wyrazy z -us!!! autobus, trolejbus, jezus ... :))) da.us.killa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaprim Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA IP: *.pai.net.pl 11.03.02, 19:13 da.killa napisał(a): > Gość portalu: kasiaprim napisał(a):> Krezus , Chytrus i inne wyrazy z -us!!! > > autobus, trolejbus, jezus ... :)))> da.us.killa cosinus... tangens i cotangens Odpowiedz Link Zgłoś
grover Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA 11.03.02, 19:59 Gość portalu: kasiaprim napisał(a): > grover napisał(a):>A ja mam po dwie książeczki z każdego tytułu:)I też nie > oddam > > Krezus , Chytrus i inne wyrazy z -us!!! Ale dlaczego????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaprim _________________________________Kubuś w oryginale IP: *.pai.net.pl 11.03.02, 19:03 Aby przekonac sie, jak kongenialne było tłumaczenie Ireny Tuwim- oto , dzieki uprzejmości ChrisaBTO- oryginały: Kubuś Puchatek www.machaon.ru/pooh/ Chatka Puchatka kulichki-win.rambler.ru/moshkow/MILN/pooh2.txt Bawcie sie dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
tulka Re: _____________ZŁE WIEŚCI DLA FANÓW KUBUSIA PUCHATKA 11.03.02, 22:39 A tak na marginesie- czy ktoś spotkał się kiedyś z przekładem pod tytułem (kurcze, chyba mi to przez kalwiaturę nie przejdzie...) "FREDZIA PHI-PHI"? (A jednak przeszło) To był dopiero koszmar dla wielbicieli Puchatka i Jedynie Słusznego Przekładu Ireny Tuwim. Ja spróbowałam to kiedyś przeczytać z czystej ciekawości. I jak zwykle ciekawość została ukarana... po nocach mi się śniły co celniejsze fragmenty. Na szczęście to było dawno, straszne wspomnienia się zatarły i nie mogę zacytować :-) Ja na szczęście jestem zaopatrzona w "Kubusia Puchatka" i "Chatkę Puchatka". Ale byłoby straszne, gdyby polskie wydanie miało zniknąć z księgarni- myślę tu o wszystkich dzieciach (dużych i małych), które mogłyby być pozbawione radości czytania i powracania do lektury obu książek. Ale mam nadzieję, że ta sprawa zostanie jakoś rozwiązana... I że Kubuś wciąż będzie czekał w księgarniach na nowych i dawnych wielbicieli. Odpowiedz Link Zgłoś