IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 18:28

Ryanair ogłosił dziś swoje rekordowe wyniki rezerwacji biletów na nowej
trasie z Wielkiej Brytanii do Polski. Już ponad 20.000 miejsc zostało
sprzedanych na trasie Wrocław – Londyn Stansted – Wrocław, na której pierwszy
samolot w barwach irlandzkiego przewoźnika poleci 24 marca. Ryanair zachęcony
wynikami sprzedaży zaoferował pasażerom nową promocję.

Caroline Baldwin, Dyrektor ds. Marketingu i Sprzedaży Ryanair na Niemcy,
Austrię i kraje Europy Środkowej, ogłaszając dotychczasowe wyniki rezerwacji
biletów, powiedziała: - Ryanair na swojej nowej trasie z Wrocławia do Londynu
przewiezie w trakcie pierwszych 12 miesięcy działania 100.000 pasażerów.
Dzięki temu połączeniu Polscy pasażerowie zaoszczędzą ponad 10 milionów Euro
w porównaniu do cen oferowanych przez linie LOT.

Według Baldwin, w 2005 roku Ryanair przywiezie do Polski ponad 40.000
turystów z Wielkiej Brytanii i stworzy ponad 100 nowych miejsc pracy w
obszarze turystyki we Wrocławiu i jego okolicach.

- Aby nagrodzić naszych pasażerów i sprostać ich ogromnemu zapotrzebowaniu na
przeloty z Wrocławia do Londynu teraz oferujemy nasze bilety jeszcze o 33
proc. taniej. Oznacza to, że opłaty za przelot z Wrocławia do Londynu teraz
zaczynają się już od zaledwie 1,33 Euro plus podatki i opłaty lotniskowe
(11,63 Euro wraz z podatkami i opłatami) - powiedziała Caroline Baldwin.

Rezerwacji można dokonywać na stronie www.ryanair.com. Bilety należy
rezerwować przed północą 17 marca 2005 r. Oferta dotyczy podróży pomiędzy 5
kwietnia a 26 maja 2005 r
Obserwuj wątek
    • Gość: pilot Re: RYANAIR... moze jedan z Lodzi? IP: *.lax1-4.28.243.38.lax1.dsl-verizon.net 15.03.05, 19:18
      Ryanair chce zdominować polski rynek
      (PAP, pb/15.03.2005, godz. 15:40)

Tani przewoźnik Ryanair chce w ciągu trzech lat stać się liderem na rynku
      tanich linii lotniczych w Polsce.

Firma zamierza w ciągu najbliższego roku zwiększyć liczbę połączeń z Polski -
      poinformowała Caroline Baldwin, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży Ryanair.

"W ciągu trzech lat będziemy największym tanim przewoźnikiem w Polsce. Jeśli
      chodzi o liczbę pasażerów to mamy teraz tylko jeden lot dziennie z Polski i w
      pierwszym roku działalności w Polsce spodziewamy się 100.000 pasażerów. Sądzę
      jednak, że w najbliższym roku finansowym uruchomimy nowe połączenia z Polski" -
      powiedziała na spotkaniu z dziennikarzami Baldwin.

Dodała, że udział Ryanair w polskim rynku tanich przewoźników powinien docelowo
      sięgnąć kilkudziesięciu procent, w czym pomoże wzrost liczby połączeń i lotnisk
      w Polsce, z których będzie latał Ryanair oraz wyeliminowanie najsłabszych
      konkurentów.

Ryanair uruchomi od 24 marca nowe połączenie między Wrocławiem i Londynem
      (lotnisko Stansted).

Baldwin poinformowała, że Ryanair negocjuje uruchomienie nowych połączeń z
      sześcioma polskimi miastami (nie zamierza latać z WARSZAWY) i planuje
      rozpoczęcie lotów przynajmniej z jednego z nich.

W roku finansowym, który zakończy się 31 marca, Ryanair przewiezie około 27,5
      mln pasażerów. Na kolejny rok finansowy planuje przewiezienie 34 mln osób.

Ryanair jest największą w Europie tanią linią lotniczą, obsługującą 209 tras z
      93 portów lotniczych w 19 krajach. Firma zatrudnia 2200 osób.

www.onet.pl

MOZE JEDNAK JEST JESZCZE SZANSA NA URUCHOMIENIE POLACZEN RYANA Z LODZI?
      STOWARZYSZENIE POWINNO OBJAC CHYBA GLOWNA ROLE W NEGOCJACJACH. DO ROBOTY!
    • topjes Re: RYANAIR 16.03.05, 08:58
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050316/ekonomia/ekonomia_a_3.html
      Ryanair chce w ciągu trzech lat podbić polski rynek
      Warszawy nie ma w planach

Ryanair, największa tania linia lotnicza w Europie, w ciągu trzech lat chce się
      stać największym tanim przewoźnikiem na polskim rynku. Jeszcze w tym roku może
      uruchomić nowe rejsy z lotnisk regionalnych w Polsce.

Ryanair jest zadowolony ze sprzedaży biletów na pierwsze polskie połączenie
      Wrocław — Londyn Stansted. Na zdjęciu: właściciel linii Michael O’leary.
      (c) GRZEGORZ HAWAŁEJ

Ryanair jest zadowolony ze sprzedaży biletów na pierwsze polskie połączenie
      Wrocław - Londyn Stansted. Dotychczas linia sprzedała 20 tys. miejsc, a w
      pierwszym roku działalności chce przewieźć 100 tys. osób między Wrocławiem a
      Londynem. Pierwszy lot na tej trasie ma się odbyć 24 marca i od tej daty
      samoloty Ryanaira mają wylatywać z Wrocławia każdego dnia tygodnia.

- Nasze rejsy z Wrocławia będą rentowne od pierwszego miesiąca funkcjonowania -
      powiedziała podczas spotkania z dziennikarzami Caroline Baldwin, dyrektor
      Ryanaira do spraw sprzedaży w Europie Środkowej.

Według niej kolejne połączenia Ryanaira z Polski mogą być uruchomione jeszcze w
      czerwcu tego roku, ale nie chce zdradzać, jakie trasy są brane pod uwagę. Mówi
      jedynie, że firma rozważa uruchomienie połączeń do 6 portów regionalnych,
      natomiast nie zamierza uruchamiać lotów do Warszawy. Stołeczne lotnisko jest dla
      Ryanaira za drogie, a poza tym nie gwarantuje wystarczająco szybkiej obsługi,
      tak aby samolot od lądowania do kolejnego startu spędził na lotnisku tylko 25 minut.

Firma od dawna prowadziła rozmowy na temat połączeń praktycznie ze wszystkimi
      polskimi lotniskami regionalnymi. Wiadomo, że jest zainteresowana między innymi
      Bydgoszczą i Szczecinem, z których Air Polonia latała do Londynu i osiągała na
      tych trasach bardzo przyzwoite wyniki. Poza tymi portami mogą być jeszcze brane
      pod uwagę Poznań i możliwe, że także Gdańsk, o którym ponad rok temu mówił: "kto
      chciałby latać do Gdańska? Poza stocznią nie ma tam wiele do zobaczenia".
      Ryanair przygląda się też lotnisku w Rzeszowie, z którego nie lata żadna tania
      linia. Pod lupą jest nawet tak egzotyczny port jak Szczytno, z którego obecnie
      nie ma żadnych regularnych połączeń.

Caroline Baldwin nie wyklucza, że w perspektywie najbliższych kilku lat Ryanair
      zdecyduje się na utworzenie w Polsce jednej z baz. Te przymiarki są związane z
      szybką rozbudową floty Ryanaira, który dwa tygodnie temu ogłosił, że kupi 70
      kolejnych boeingów B737 i w 2012 roku będzie dysponował 225 samolotami. Do tego
      czasu firma chce zwiększyć liczbę baz z obecnych 12 do 48, a liczbę pasażerów do
      70 mln rocznie. W tym roku finansowym, kończącym się 31 marca, zakłada, że
      przewiezie 27 mln pasażerów. Ze zrealizowaniem tej prognozy raczej nie będzie
      problemu. W ciągu ostatnich 12 miesięcy przewiozła 27,2 mln osób.
      • Gość: vvvw Re: RYANAIR -sprawa dla STOWARZYSZENIA? IP: *.lax1-4.28.243.38.lax1.dsl-verizon.net 16.03.05, 18:23
        CHYBA NAJWYZSZY CZAS NA POWAZNE ROZMOWY RYANA DOTYCZACE URUCHOMIENIA LOTOW Z
        LODZI.
        MOZE lotnisko dla lodzi WEZMIE TO W SWOJE RECE?

• ander_epll spokojna głowa ;) <nt> 16.03.05, 19:45
          • Gość: pilo Re: spokojna głowa ;) <nt> IP: *.lax1-4.28.243.38.lax1.dsl-verizon.net 17.03.05, 02:55
            No nie wiem czy taka spokojna...

TO PRZECIEZ CHODZI O PRZYSZLOSC CALEGO REGIONU, NIE TYLKO SAMEJ LODZI.
            TANIE POLACZENIE PROWADZONE PRZEZ DOSWIADCZONEGO PRZEWOZNIKA - TEGO NAM TRZEBA
            NA ROZKRECENIE LUBLINKA!

TAKZE MAM NADZIEJE< ZE STOWARZYSZENIE JUZ DZIALA W SPRAWIE RYANA.

pozdr,
            piloT
            • topjes Re: spokojna głowa ;) <nt> 17.03.05, 10:10
              > TAKZE MAM NADZIEJE< ZE STOWARZYSZENIE JUZ DZIALA W SPRAWIE RYANA.

Stary, weź napisz projekt pisma skoro tak się gorączkujesz i wyślij nam na
              info@lotniskodlalodzi.org i skończ krzyczeć. Zawsze jesteśmy otwarci na pomoc.

pzdr
              topjes
              • Gość: piloT Re: spokojna głowa ;) <nt> IP: *.lax1-4.28.243.38.lax1.dsl-verizon.net 17.03.05, 18:49
                Po pierwsze to wcale sie nie goraczkuje, a po drugie to w takim razie po co
                powstalo to Stowarzyszenie? Chyba dla spotkan przyjacielskich i hobbystow
                lotnictwa?
                To ja mam Wam pisac list intencyjny do Ryana? A moze macie problemy z
                angielskim?

Tak od dawna sie przygladam z bardzo daleka co sie dzieje na lublinku.... i
                niby wreszcie cos drgnelo jesli chodzi o rozbudowe drogi pasa startowego, ale
                co z tego. Juz teraz trzeba sie starac o przewoznikow i mimo faktu, ze swiat na
                Ryanie sie nie konczy - oczywiscie, ale jest to jeden z najbardziej
                doswiadczonych i zaufanych przewoznikow w Europie dlatego trzeba walczyc tylko
                o takich!
                Wprowadzenie przez lotnisko EAE - lini biznesowej bylo najwieksza bzdura w
                historii tego portu.

Mi to juz bez roznicy czy Lublinek bedzie mial istotna pozycje w krajowych
                lotniskach czy nie. Dla mnie odleglosc przyjechania z Okecia do Lodzi nie budzi
                zadnych emocji. Przywyklem do tego i nie mam zamiaru przeplacac za SASa i
                leciec z 3 przsesiadkami do LAX czy SFO.

pozdrowienia i powodzenia!

PILOT
                • topjes Re: spokojna głowa ;) <nt> 18.03.05, 10:33
                  > Po pierwsze to wcale sie nie goraczkuje, a po drugie to w takim razie po co
                  > powstalo to Stowarzyszenie? Chyba dla spotkan przyjacielskich i hobbystow
                  > lotnictwa?

A to już Twoja opinia. Na stronie www.lotniskodlalodzi.org możesz zobaczyć co
                  przez miesiąc udało nam się zrobić.

> To ja mam Wam pisac list intencyjny do Ryana? A moze macie problemy z
                  > angielskim?

Cytat z postu
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=390&w=21702386&a=21748233
                  "spokojna głowa ;)"

Skoro nie rozumiesz to będzie wersja łopatologiczna - zajmujemy się tym. A inna
                  sprawa, że zamiast się wydzierać zawsze lepiej pomóc, no nie? No, chyba, że nie :)

pzdr
                  topjes
          • default_user Wcale nie taka spokojna... 17.03.05, 12:04
            To, że lotnisko zabrało się za spełnienie najważniejsze z wymagań stawianych
            przez Ryana, myślę o pasie i płycie postojowej, to wcale nie znaczy, że są to
            wszystkie warunki. Lista braków nadal jest długa. Nie przesadzałbym z
            optymizmem.
            Pozdrawiam
            M..M
            • ander_epll Re: Wcale nie taka spokojna... 17.03.05, 16:31
              Zrobiliśmy to, na co w tej chwili stać miasto. Owszem przydałoby się więcej
              inwestycji. Pas, stojanka, kołowanka, wozy strażackie (oby), tankowanie, opłaty
              lotniskowe na niskim poziomie i stworzenie ogrodzonego parkingu strzeżonego oraz
              dowóz pasażerów z okolicznych miast i miasteczek. Te inwestycje są jak na nasze
              warunki wręcz przełomowe i chyba mogą zachęcić do wejścia tu LCC chociaż z
              jednym połączeniem.
              A Ryanair to `stary wyga` low costowy, który ma mnóstwo ofert od portów
              lotniczych. Faktycznie prawie wszystkie polskie lotniska zabiegają teraz o
              wejscie do nich Ryana. I musimy zdawać sobie sprawę, że oferta łódzkiego
              lotniska w porównaniu z innymi portami jest kiepska. Jednak zarówno miasto,
              region, rozwijający się biznes, turystyka i coraz lepsza, tania rozrywka jest
              dla low-costow kusząca. Dlatego nic nie jest przesądzone. Negocjacje trwają już
              długo, nie znamy szczegółów tych rozmów..
              Najbliższe miesiące mogą okazać się dla Lublinka najbardziej tłuste od ok. 10
              lat. Jeśli nie wejdzie tu Ryan to faktycznie szkoda, jednak na Ryanie świat się
              nie kończy ;)

P.S. Wiem, że trudno niektórym zaakceptować mój optymizm:) Jednak wciąż trzeźwo
              patrzę na sytuację i zdaję sobie sprawę z wielu przeszkód, które stoją przed nami.

Pozdrawiam,
              Ander
              • kriku Re: Wcale nie taka spokojna... 17.03.05, 18:35
                imho ryana na razie mozemy zostawic w spkoju i skupic sie na czyms bardziej
                realnym: CW - jesli polaczenie wypali to inne low costy same przyjda, trzymam
                kciuki oj bardzo, pozdrrro
                • Gość: matej Re: Wcale nie taka spokojna... IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 17.03.05, 19:19
                  Dodam jeszcze ze jakiś czas temu czytałem gazety z Krakowa i sa bardzo zaniepokojeni rozbudową lublinka i innych portów boją sie o utratę swojego stanowiska w Balicach
                • jaasioo Re: Wcale nie taka spokojna... 17.03.05, 19:57
                  Tylko, że Kropa zamiast negocjować z CW "obraził" się, że chcą zacząć od
                  jednego rejsu. Bo on LOT nie lubi, a CW i LOT to wg niego to samo. Tak bardzo
                  nie lubi, ze na targach w Berlinie stoisko CW omijał dużym łukiem choć był tam
                  2 dni...

Jaś
                  • Gość: Eva Re: Wcale nie taka spokojna... IP: *.lax1-4.28.243.38.lax1.dsl-verizon.net 17.03.05, 20:26
                    Central Wings z jednym lotem w tygodniu - dobre!!! Ciekawe jak takie polaczenie
                    ma byc sukcesem i kto bedzie dostosowywal swoje plany aby leciec np tylko w
                    srode i wracac tydzien pozniej w srode....

KOMPLETNA KPINA!!!
                    • jaasioo Re: Wcale nie taka spokojna... 17.03.05, 20:35
                      Ciekawe, że APN w Bydgoszczy i Szczecinie tak latało i miało prawie 100%
                      obłożenia. Poza tym to była propozycja wstępna, a każdy wie, że rejsy się
                      negocjuje. Ryna nie będzie latał za darmo - UMŁ musi dopłacić, a od CW
                      oczekiwano lotów bez dopłaty. Czy to jest OK?

Jaś
                      • Gość: eva Re: Wcale nie taka spokojna... IP: *.lax1-4.28.243.38.lax1.dsl-verizon.net 17.03.05, 23:41
                        A myslisz, ze Ryanair latalby pustymi samolotami z Lublinka. jestem pewna, ze
                        nawet warszawiacy chetnie wsiadaliby do samolotow Ryana na lodzkim lotnisku.

Gratuluje zasciankowej wiedzy!
                        • jaasioo Re: Wcale nie taka spokojna... 18.03.05, 10:14
                          Ale gdzie ja napisałem o "pustych samolotach"? Gratuluję rozumienia czytaniego
                          tekstu!

Napisałem, że jesli firma A ma dostać kasę za zrobienie czegoś (Ryan za latanie
                          do Łodzi ma dostac kasę z budżetu miasta!) to niegodziwością jest oczekiwać, że
                          ktoś inny (firma B) zrobi to na gorszych warunkach.

CW mówił o jednym rejsie w przypadku braku dopłat od miasta. Gdyby miasto
                          zdecydowało się dopłacać do zapewne CW latałoby 7x w tygodniu i to nie tylko do
                          Londynu. Takie skomplikowane???

Jaś
                        • jaasioo Bydgoszcz, Szczecin 18.03.05, 10:16
                          Dodam, bo widzę, że tego pewnie TEŻ nie wiesz, że APN do Bydgoszczy i Szczecina
                          z Londynu latało 1 x tydzień!!!

Jaś
                          • Gość: eva Re: Bydgoszcz, Szczecin IP: *.lax1-4.28.243.38.lax1.dsl-verizon.net 18.03.05, 19:17
                            i dlatego min AP juz nie istnieje!
                            • jaasioo Re: Bydgoszcz, Szczecin 18.03.05, 19:55
                              To wyjasnij mi Skarbnico Mądrości jak latanie PEŁNYMI samolotami ze wszystkich
                              portów przełożyło się na upadek APN. Dodam dla ułatwienia, że samoloty nie
                              stały w hangarach zamiast latać i latały ze średnim wypełnienie 88%.

Jaś
    • Gość: erni Re: I JEST ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.03.05, 12:44
      Nowe połączenie lotnicze z Wrocławia
      Takich tłumów pasażerów wrocławskie lotnisko nie widziało już od dawna. O
      uruchomieniu nowego połączenia mogły też świadczyć gigantyczne korki, które
      wczoraj po południu zaczęły tworzyć się w okolicach lotniska.
      Pierwszy w Polsce samolot największej w Europie taniej linii lotniczej z
      Londynu wylądował na wrocławskich Strachowicach kilka minut po godzinie 15.
      Przylecieli nim w większości Polacy. – Jedziemy aż z Dublina – opowiadają Kasia
      i Krzysztof z Bielawy, którzy od czterech lat pracują w hotelach w Irlandii. –
      Połączenie bardzo skróciło nam drogę do domu. Mam nadzieję, że będzie działało
      bez przerw.
      Byli też turyści z Wielkiej Brytanii, którzy postanowili zobaczyć Wrocław.
      – Przyjechałem na weekend. Jestem we Wrocławiu po raz pierwszy. Bardzo chciałem
      zobaczyć to miasto, a skusiła mnie niska cena za przelot – mówił Michael White.
      Już 20 minut później samolot boeing 737-800 odleciał z powrotem na lotnisko
      Stansted, oddalone kilkadziesiąt kilometrów od stolicy Wielkiej Brytanii.
      Zabrał ze sobą prawie 200 pasażerów. Wcześniej ich odprawie towarzyszyły
      irlandzkie melodie płynące z głośników.
      – Jeżdżę do rodziny w Londynie co dwa, trzy miesiące. Dzięki temu połączeniu
      zaoszczędzę bardzo dużo czasu – cieszył się tuż przed odlotem Marek Litwin z
      Brzegu, jeden z pierwszych pasażerów irlandzkiej linii.
      Narzekał tylko na fatalny dojazd z centrum Wrocławia na samo lotnisko.
      – Jeszcze tej wiosny na pewno polecę na tej trasie – zapewnił Rafał Dutkiewicz,
      prezydent Wrocławia.
      A polecieć z Wrocławia do stolicy Wielkiej Brytanii będzie można już codziennie.
      Do tej pory od momentu ogłoszenia przez Irlandczyków swojej decyzji o wejściu
      do Polski, Ryanair sprzedał już ponad 20 tysięcy biletów. Zakłada, że do końca
      roku ta liczba sięgnie 100 tysięcy. Nieoficjalnie wiadomo, że połączenia
      irlandzkiego przewoźnika ma niedługo doczekać się także Kraków.
      www.airport.wroclaw.pl/img_news/2005-03-24_2.jpg
      www.airport.wroclaw.pl/img_news/2005-03-24_1.jpg
    • topjes Ryanair wraca do Krakowa 30.03.05, 13:33
      Ech, żeby u nas politycy byli tak zdecydowani...

pzdr
      topjes

===
      Ryanair wraca do Krakowa

Krzysztof Fijałek 30-03-2005 , ostatnia aktualizacja 30-03-2005 11:10

Jeszcze w tym roku pierwsze połączenia z Krakowa, a za trzy lata prawie milion
      pasażerów obsłużonych w Balicach - oto oferta irlandzkiego taniego przewoźnika.

Po spektakularnym zawieszeniu przed kilkoma tygodniami rozmów z zarządem spółki
      Międzynarodowy Port Lotniczy Kraków Balice największa tania linia lotnicza w
      Europie wraca z nowymi propozycjami. Jak się dowiedzieliśmy, dziś w Warszawie
      przedstawiciel zarządu Ryanair chce podpisać list intencyjny z marszałkiem
      Małopolski Januszem Sepiołem i prezydentem Krakowa Jackiem Majchrowskim.
      Informację tę potwierdził prof. Andrzej Oklejak, pełnomocnik prezydenta Krakowa
      ds. prawnych, który zastrzegł, że żadnych szczegółów ujawnić nie może.

- Najważniejsze, że w tej sprawie Kraków i Małopolska występują wspólnie i nie
      ma między nami rozbieżności. Chcemy, aby rozwój lotniska nabrał przyspieszenia -
      skomentował prof. Oklejak.

Treść porozumienia owiana jest jeszcze tajemnicą. Wiadomo, że Irlandczycy
      powtórzyli swój warunek: opłaty lotniskowe mają maleć wraz z liczbą
      przewiezionych pasażerów. A obietnica jest konkretna: pierwsze połączenie
      Ryanair jest skłonny uruchomić po wakacjach. Na przyszły rok przewiduje
      przewiezienie już 300 tys. pasażerów, w 2007 r. - pół miliona, a w rok później
      niemal dwa razy tyle.

Kusząca jest też wizja dla Balic przedstawiana przez Irlandczyków. W ich
      kalkulacjach podkrakowski port jawi się - pod względem możliwego rozwoju - jako
      analogiczny do Pragi. A tamtejsze lotnisko w zeszłym roku zbliżyło się do 10 mln
      pasażerów.

Jak nam się udało dowiedzieć, zakulisowe rozmowy potentata z Dublina z władzami
      Małopolski i Krakowa trwały od blisko miesiąca. Początkowo planowano, że do
      podpisania listu intencyjnego dojdzie w połowie kwietnia w Brukseli. Według
      naszych informacji na sugestię Irlandczyków zawarcie porozumienia przyspieszono.
      Szefowie Ryanaira naciskają jeszcze bardziej - chcieliby na koniec kwietnia
      zawrzeć umowę ze spółką MPL i ustalić warunki organizacji komunikacji z Krakowa.

Nie wiadomo, czy wpływ na tę decyzję miało ujawnienie planów przez
      najgroźniejszego rywala Ryanaira - brytyjski easyJet. Jak informowaliśmy,
      Brytyjczycy przymierzają się do otwarcia w Balicach bazy serwisowej za 40 mln
      euro. Nie jest za to tajemnicą, że postawa szefostwa spółki MPL w rozmowach z
      Irlandczykami została źle oceniona przez województwo i gminę Kraków, które są
      udziałowcami firmy. W połowie kwietnia szykuje się nadzwyczajne walne
      zgromadzenie wspólników MPL, w które programie znalazł się punkt dotyczący zmian
      w zarządzie spółki.
    • Gość: erni FREKWENCJA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 17:02
      To już drugi miesiąc, jak z wrocławskiego lotniska startuje do Londynu
      samolot niskokosztowego przewoźnika Ryanair. Efekty są imponujące. Każdego
      dnia Boeing 737-800 ze 189 miejscami na pokładzie zapełniony jest w 90%.

Połączenie lotnicze Wrocław – Londyn Stansted – Wrocław zostało uruchomione
      24 marca br. Już od pierwszego dnia codziennie około godziny 13.00 halę
      odlotów międzynarodowych wypełnia liczna grupa pasażerów udających się do
      Londynu. Podróżują w różnych celach, głównie do pracy i do szkoły. Ale
      zdarzają się też tacy, którzy korzystając z atrakcyjnej oferty cenowej,
      wybierają się na weekend do Londynu. Tak po prostu - na herbatę, na spacer
      nad Tamizą. Pasażerowie zagraniczni stanowią ok. 30% i przyjeżdżają do
      Wrocławia głównie w celach turystycznych. W marcu i kwietniu br. średnie
      wypełnienie samolotu na trasie Wrocław – Londyn wyniosło 176 osób, a na
      trasie Londyn – Wrocław 160 osób. W ubiegłym roku regularne połączenia
      międzynarodowe z wrocławskiego lotniska wzrosły o 46%. Dotychczasowe
      zainteresowanie rejsami Ryanaira, a także uruchomienie przez Lufthansę
      trzeciego, codziennego połączenia do Monachium pozwalają prognozować, że
      trend wzrostowy utrzyma się również w bieżącym roku.

Połączenie Wrocław – Londyn Stansted – Wrocław to czwarte międzynarodowe
      połączenie rejsowe z Portu Lotniczego we Wrocławiu. Z Wrocławia można
      polecieć także do Frankfurtu, Kopenhagi, Monachium i Warszawy, a rejsami
      czarterowymi w sezonie Lato 2005 do Bułgarii, Egiptu, Turcji, Tunezji oraz na
      Chalkidiki, Thassos, Kretę i Majorkę.

• Gość: Albert Re: FREKWENCJA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.05, 18:50
        Dodam tylko, ze ostatnio dowiedziałem się, że 10% miejsc w samolotach Ryanair
        z Wrocławia zajmują mieszkańcy Łodzi i okolic.
        • protz Re: FREKWENCJA 05.05.05, 20:10
          > Dodam tylko, ze ostatnio dowiedziałem się, że 10% miejsc w samolotach Ryanair
          > z Wrocławia zajmują mieszkańcy Łodzi i okolic.

Dodajmy do tego latających do Londynu z W-wy i z Pyrzowic + częśc pasazerow
          połączeń autokarowych którzy, gdyby była możliwosc, wybraliby samolot i mamy
          szczelnie wypełniony Benek czy Airbus do Londynu raz dziennie.

I tego potrzeba temu miastu i lotnisku. Wejscie poteżnego low-costa, który
          rozreklamował by połaczenie i sprawił, ze lotnisko na dobre zagosciłoby w
          swiadomosci Łodzian. Wtedy dodatkowe działania promocyjne, plebiscyty i tym
          podobne miałyby tylko drugorzędne znaczenie. I wtedy byłoby już na pewno z górki.

--
          Protz
          Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383
        • Gość: Wilczy Łodzianie - ludek mobilny IP: *.man.lodz.pl 05.05.05, 22:24
          Albert napisał:
          > Dodam tylko, ze ostatnio dowiedziałem się, że 10% miejsc w samolotach Ryanair
          > z Wrocławia zajmują mieszkańcy Łodzi i okolic.

Hmm, widać, że Łodzianie są bardzo mobilni - znaczy gotowi sa przebyć sporą
          odległość, żeby móc lecieć samolotem - i to nie tylko z Okęcia.

Naprawdę żal marnować potencjał tak zdesperowanych pasażerów! :-)
          • Gość: Jacho Re: Łodzianie - ludek mobilny IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.05.05, 22:32
            Może o tej mobilności Łodzian należałoby powiadomic władze Lublinka bo jak znam
            życie oni o tym nie wiedzą - napewno.
    • Gość: erni Re: FREKWENCJA NA STN z Polski IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 09:43
      W ciagu miesiaca Wroclaw wyrobil sobie dobra pozycje na STN. W zasadzie
      najlepsza z polskich lotnisk. Do STN z Warszawy przylecialo 5559 pax, z Krakowa
      6139, a z Wroclawia 9938.

Info: Mats Kalmar
      • ffred Re: FREKWENCJA NA STN z Polski 20.05.05, 19:38
        skyeurope lata mniejszymi samolotami z krakowa i warszawy. zabieraja one 133
        pasazerow. ryanair ma samoloty zabierajace 189 paszaerow. roznica jest
        znaczaca. poaz tym porownywanie skyeurope i ryanair to jak porownywania
        poloneza i toyote
    • Gość: erni Nowe trasy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.05.05, 11:54
      Ryanair oglosił nowe trasy: Bydgoszcz- Londyn i Szczecin -Londyn.

www.ryanair.com/site/PL/?culture=PL
      • Gość: Albert Re: Nowe trasy IP: 212.51.199.* 18.05.05, 12:40
        A my co ogłaszamy?
        • protz Re: Nowe trasy 18.05.05, 12:41
          Połączenia do Ptaka, jak co roku.

--
          Protz
          Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383
          • Gość: Albert Re: Nowe trasy IP: 212.51.199.* 18.05.05, 12:49
            Otwieramy linię Łódź - Berdyczów!
            • Gość: res Re: Nowe trasy IP: 82.177.98.* 18.05.05, 13:32
              i Rzeszów-Londyn oraz Gdańsk-Londyn
    • Gość: matej prasówka IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 18.05.05, 21:28
      Cztery razy Londyn

Tak jak informowaliśmy we wczorajszym artykule "Operacja Polska", Ryanair ogłosił dziś cztery nowe trasy z Londynu-Stansted do Polski: Gdańsk, Bydgoszcz, Szczecin i Rzeszów. Loty na wszystkich nowych trasach rozpoczną się 30 października 2005 r. Ryanair będzie latał codziennie pomiędzy tymi miastami a Londynem.
      Bydgoszcz - Londyn Stansted odlot godz. 14:00
      Gdańsk - Londyn Stansted odlot godz. 10:55
      Rzeszów - Londyn Stansted odlot godz. 11:35
      Szczecin - Londyn Stansted odlot godz. 15:05

Testowy Wrocław
      - Do zwiększenia zaangażowania na polskim rynku skłonił nas sukces uruchomionego 24 marca połączenia ze Stansted do Wrocławia - powiedział zastępca dyrektora generalnego Ryanair, Michael Cowley.
      W ciągu niespełna dwóch miesięcy Ryanair przewiózł ze Stansted do Wrocławia ponad 20 tys. pasażerów, co daje wskaźnik obciążenia na poziomie 90 proc.

Także ze Słowacji
      Dodatkowo Ryanair ogłosił dziś jeszcze jedną nową trasę z Londynu do krajów Europy Środkowej. Również 30 października br. Ryanair zacznie dwa razy dziennie latać do stolicy Słowacji ? Bratysławy. Tamtejsze lotnisko obsługiwać będzie także Wiedeń.

400 tys. pasażerów
      Caroline Baldwin, Dyrektor ds. Sprzedaży i Marketingu na Niemcy, Austrię i kraje Europy Środkowej, powiedziała dziś w Rzeszowie:
      - Ryanair z przyjemnością powraca do Polski z kolejnymi dobrymi wiadomościami dotyczącymi tanich połączeń lotniczych. Zaledwie miesiac po ogłoszeniu nowych tras z Gdańska i Rzeszowa do Frankfurtu-Hahn stwarzamy Polakom kolejną okazję do świętowania! Nowe połączenia z Gdańska, Rzeszowa, Szczecina i Bydgoszczy do Londynu w znacznym stopniu rozwiną turystykę w Polsce. W pierwszym roku lotów na tych trasach spodziewamy się przewieźć ponad 400 tys. pasażerów. Duży procent tej liczby stanowić będą brytyjscy turyści. Nasza obecność powinna stworzyć przynajmniej 400 nowych miejsc pracy we wszystkich czterech regionach. Z nadzieją patrzymy w przyszłość i wraz z władzami wszystkich portów lotniczych spodziewamy się odnieść sukces rozpoczynając loty na naszych nowych trasach.

100 tys. z Bydgoszczy
      Jak poinformował na środowej konferencji prasowej w Bydgoszczy dyrektor ds. rozwoju Ryanair, Bernard Berger, firma zamierza w ciągu pierwszego roku na trasie Bydgoszcz-Londyn przewieźć ponad 100 tys. osób.
      Rejsy na trasie Bydgoszcz-Londyn mają być obsługiwane samolotami Boeing 737, które na pokład zabierają 189 pasażerów. Cena biletu w obie strony w pierwszych tygodniach lotów wynosi wraz z podatkiem i opłatami lotniskowymi ok. 170 zł, a w okresie świątecznym ok. 300 zł.
      Port Lotniczy Bydgoszcz dysponował w ubiegłym roku połączeniem lotniczym z Londynem obsługiwanym przez linię Air Polonia, ale zostało ono zawieszone po upadku przewoźnika. Obecnie bydgoskie lotnisko, przystosowane do całodobowej obsługi połączeń międzynarodowych, ma jedynie codzienne połączenie z Warszawą i przyjmuje międzynarodowe loty czarterowe.

160 tys. w Gdańsku
      - Nowe połączenie Ryanair z Gdańska do Londynu w znacznym stopniu rozwinie turystykę w regionie. W pierwszym roku działania spodziewamy się przewieźć na tej trasie więcej niż 100 tys. pasażerów. Duży procent tej liczby stanowić będą Brytyjscy turyści. Na obu naszych gdańskich trasach spodziewamy się w ciągu pierwszego roku przewieźć ponad 160 tys. pasażerów. Nasza obecność powinna stworzyć przynajmniej 100 nowych miejsc pracy w regionie. Z nadzieją patrzymy w przyszłość i wraz z władzami portu lotniczego w Gdańsku spodziewamy się odnieść sukces rozpoczynając loty na naszych nowych trasach. - powiedział Sean Coyle, dyrektor ds. przychodów z operacji lotniczych Ryanair

Dodatkowo rozmawia z...
      Irlandzki przewoźnik prowadzi też rozmowy w sprawie nowych tras do Polski m.in. z władzami lotnisk w Poznaniu i Krakowie. Warszawa jest dla Ryanair cenowo niekonkurencyjna, ale nie wyklucza otwarcia dla cywilnego ruchu pasażerskiego lotniska w Modlinie pod Warszawą.

19 zł za bilet
      Bilety na nowych trasach - po cenie promocyjnej kosztuje 19 zł (w jedną stronę bez podatków).

A może baza?
      Cowley nie wykluczył, że któreś z polskich lotnisk stanie się nową bazą Ryanair. Obecnie Ryanair ma 12 europejskich baz i obsługuje 19 krajów, W ubiegłym roku przewiózł 34 mln pasażerów osiągając zysk netto w wysokości 228 mln euro. Liczba wszystkich tras z i do Polski obsługiwanych przez Ryanair wynosi obecnie 7, a liczba wszystkich tras Ryanair w Europie Środkowej wzrosła dziś do 10.

Zdaniem Cowleya, polski rynek lotniczy dysponuje dużym potencjałem rozwojowym. Jak podkreślił, liczba pasażerów w ubiegłym roku w Polsce wyniosła 10 mln, z czego 3,5 mln skorzystało z lotniska w Warszawie. Cowley ocenia, że docelowo potencjał polskiego rynku wyniesie 60-70 mln pasażerów rocznie.

Model działania Ryanair zakłada oferowanie niskich cen, rygorystyczne obcinanie kosztów własnych oraz nastawienie się na masowy ruch. Przeciętna cena biletu Ryanair w 2004 r. wyniosła 40 euro (163 euro w LOT). 90 proc. rezerwacji Ryanair odbywa się za pośrednictwem internetu.
      www.pasazer.com/linia-lotnicza.php?lp=44
      Paweł Cybulak, Marcin Jędrzejczak

szansa przepadła:// nic niepisze żeby nasze łódzkie władze cos robiły z tym podobno były rozmowy, ale zarazie nic nie słychać, jeśli by modlin wypalił i tam by ryan osiadł to klapa totalna.Mozę ogłoszą 3 raz jeszcze nowe połączenia z tego, co sie można domyślać to baza nie powstanie za tydzień czy dwa tylko za pół roku przynamniej,żeby poruwnac najlepsze wyniki miast w ilości paxów
    • Gość: erni Re: SUKCES RYANAIR IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.05, 15:23
      Ryanair ogłosił dzisiaj wyniki rezerwacji biletów na trasie Londyn - Wrocław -
      Londyn. Od 19 listopada 2004 r., kiedy linia ogłosiła rozpoczęcie codziennych
      lotów na tej trasie, już ponad 50000 osób dokonało rezerwacji biletów. Loty na
      tej trasie rozpoczęły się 24 marca 2005 r.
      .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka