lucerka 01.07.23, 16:24 Wybieram się w grudniu do Dublina. Z mojego miasta lata tylko Ryanair. Czy ktoś z was leciał ryanairem i nie bukowal opcji cabbin luggage? Lecialabym z takim miejskim plecakiem około 30 litrów. Myślicie ze to przejdzie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamruskieileniwe Re: Ryanair 01.07.23, 16:30 Jeżeli będzie miał odpowiednie wymiary, a co się da grubego założysz na siebie, to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Ryanair 01.07.23, 16:32 Plecak jest większy niż podane wymiary ale można go ścisnąć tak zeby był mniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ryanair 01.07.23, 16:35 Jeżeli gabaryty zgodne z wymaganiami ryana, to ok Inaczej to loteria. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Ryanair 01.07.23, 23:22 Byłam w ryanair świadkiem jak za duży plecak kazano facetowi przecisnąć przez taki otwór z dopuszczalnymi wymiarami. Plecak nie przechodził a facet sie zarzekał, ze od lat z nim lata z nimi i wszystko było ok. NIc nie pomogło, odesłali go do dopłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ryanair 01.07.23, 16:32 Rajanek na pewno podaje wymiary i ciężar bagażu podręcznego. Nawet jeśli sto eMatek Ci napisze, że leciało z większym i cięższym plecakiem to zaryzykujesz, że Cię albo nie wpuszczą na pokład, albo każą zapłacić? Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Ryanair 01.07.23, 16:34 Jak wszystkie mi napiszą ze wpuszczają to zaryzykuje Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ryanair 01.07.23, 16:36 Serio? Wolałbym zapłacić ze 200 ełro, byle oszczędzić sobie wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Ryanair 01.07.23, 16:45 Ale co to za wstyd? Mówią, że masz zapłacić, wyciągasz kartę i płacisz. Wstyd? Widziałam ostatnio taką sytuacje. Facet jako najmniejszy bagaż miał walizkę na kółkach, no nie było szans, żeby nie zauważyć kazali mu zapłacić, zapłacił, poleciał... Gdyby nie ten wątek, pewnie już nigdy bym o nim nie pomyślała. Straszne masz kompleksy, Lolek. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ryanair 01.07.23, 17:36 Rozumiem, że jazda na gapę to dla Ciebie normalka. Przyjdzie kanar, pokażesz mu kartę, zapłacisz i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ryanair 01.07.23, 17:48 A co dla ciebie to powód do honorowego samobojstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Ryanair 02.07.23, 15:48 Weź się palnij w łeb. Nikt na lotnisku plecakow przecież nie ukrywa, obsługa je widzi i świetnie zdaje sobie sprawę, że wiekszosc przekracza wymiary. Jednak nikt z tego powodu nie robi żadnych scen. Jakoś linie lotnicze nie lecą mi oddawać pieniędzy, jak mają opóźnienie albo nie działa jedno WC na pokladzie. Złodzieje i gapowicze? Na gapę nie jeżdżę i nie jeździłam, ale powiem szczerze, jeśli autobus się spóźnił i przekroczyłam czas ważności biletu, nie leciałam kasować nowego. I zupełnie dobrze i uczciwie się z tym czułam. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Ryanair 01.07.23, 17:34 A tam wstydu odrazu wstyd to kraść. A nie nie wpasować się w wymiary z bagażem. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Ryanair 02.07.23, 13:14 Wstyd to dać się złapać. Kradzież to zaradność. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ryanair 01.07.23, 16:34 Rozumiem, że pani pokażesz skrina z forum. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Ryanair 01.07.23, 16:42 O ile go wciśniesz w tą ich miarkę to spoko, podjedź sobie wcześniej na lotnisko i sprawdź:p Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ryanair 01.07.23, 17:51 No to ja mogę napisać ze nie raz poleciałam z większym plecakiem - mam plecak pod wymiary wizz co się okazało jak chciałam dziecku kupić - wtedy wyszło ze Ryan to jednak ten mniejszy. Nikt mi nigdy słowa nie powiedział ale ja tam wkładam portfel klucze itd widać ze wepchnie się pod siedzebie bez watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryanair 01.07.23, 16:44 Na stronie/na rezerwacji masz dozwolone wymiary bagażu. Jak się nie mieścisz - dokup. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ryanair 01.07.23, 17:39 Ale jej nie o to chodzi. Przyjdzie z walizą, zrobi ładną buzię i powie, że sto koleżanek tak leciało, to i ona chce. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Ryanair 02.07.23, 15:49 Lolo, jaki ty głupek jesteś jednak nie chce mi się na kompie logować, żeby cię zablokować, ale jednak będę musiała, ech. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ryanair 02.07.23, 19:09 Eee, daj mu spokój, tyle jego, co się tu na forum popuszy i poudaje eksperta...😂 Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Ryanair 01.07.23, 16:47 Ostatnio parę razy leciałam Ryanem, 90% plecakow było większych niż dozwolone. Nie widziałam, żeby ktoś miał problem. Mój plecak na pewno w miarkę się nie mieścił, ale nikt mi nie sprawdzał. Chyba patrzą tylko pobieżnie, o ile to normalny miejski plecak, a nie 200 litrow, to nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryanair 01.07.23, 16:49 90% plecakow było większych niż dozwolone A potem osoby, które zapłaciły za dodatkowy bagaż na pokładzie nie mają gdzie go schować. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Ryanair 01.07.23, 16:52 Skad ten wniosek? Przecież plecaki, nawet większe niż dozwolone, spokojnie mieszcza się pod fotelem.. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryanair 01.07.23, 16:55 Stąd, że stewardessy muszą się gimanstykować, żeby poupychać te bagaże, często daleko od właściciela bagażu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ryanair 01.07.23, 17:51 Nie ma problemu tak długo jak masz plecak który zmieści się pod fotelem Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Ryanair 02.07.23, 04:35 Ponieważ wszyscy upychają je na górze zamiast pod fotelem. I na opłacony dodatkowo bagaż podręczny brakuje miejsca. Czasem załoga samolotu robi z tym porządek, a czasem tak wszystko razem upycha że strach myśleć jak by te luki nad głowami nagle otworzyły się bo zamek nie wytrzymał czy cokolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Ryanair 02.07.23, 15:52 Ale tak robią generalnie osoby, które mają tylko bagaż bezpłatny, niezależnie od jego rozmiarów. I tak, zgadzam się, że to głupie, wystarczyłoby włożyć te plecaki pod siedzenie. Ja zawsze tak robię, bo jest mi wygodniej mieć wszystko pod ręką, nie wiem po co wkładać to to schowka, zwlaszcza że loty Ryanem nie trwają po 10 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Ryanair 01.07.23, 16:49 Mi nigdy nie kazali wkładać w miarkę i chyba to się rzadko zdarza w ogóle, bo na kilka ostatnich lotów nie przypominam sobie żeby się do kogoś przyczepili. Odpowiedz Link Zgłoś
plain-vanilla Re: Ryanair 01.07.23, 17:05 Ja latam tylko z małym bagażem podręcznym. Zawsze mam placek. 30l to jest większy niż podawane wymiary Ryanair. Zależy jak go wypchasz. Jeszcze nigdy nie widziałam, żeby kazali placki wkładać do stojaka. Walizeczki tak. 25l plecak to już bliżej do tych wymiarów Ryanair i taki placek to na 100% wejdzie pod siedzenie. Bo do schowka nad głową nie wolno wkładać. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Ryanair 02.07.23, 16:58 Mi torbę miękką, taką tubę, kazali wkładać Pół stelaża wolne zostało.. a plecaki 3 x większe przechodziły. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Ryanair 01.07.23, 17:32 Ok, dzięki za odpowiedzi. Biorę wiec plecak większy niż wymiary ale dający się zrolować do pożądanych gabarytów. Nie będę go wypychać. Czyli w sumie wszystko zgodne z wymaganiami Razanaira. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ryanair 02.07.23, 19:12 Nie wolno brać większego plecaka i rolowac, bo lolo się zapłacze z zazdrości 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Ryanair 01.07.23, 19:31 Jezeli to w grudniu przed świetami to nie licz na przymkniecie oka z bagażem - tanie linie jak Wiz czy Ryanair urządzają wtedy rzeź i bezlitośnie sprawdzają i kasują za ponadnormatywne bagaże, bo wiedza ze ludzie przed świetami zazwyczaj próbują kombinować i sporo zabierają bez wykupywania dodatkowych bagaży Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Ryanair 01.07.23, 21:43 Wymiary tego bezplatnego bagazu zamykaja sie w 20l, nie wypychaj plecaka do reszty, zmiesci sie bez problemu w tej kuwecie. Czasem sprawdzaja wszystkich a czasem nikogo. Obecnie z regulaminu zniknely wszystkie ekstrasy jak rogal na szyje, koc czy torba ze sklepu wolnoclowego, wiec to nie przejdzie na pewno. Spakujesz sie bez problemu w ten plecaczek Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryanair 01.07.23, 21:49 Co masz na myśli z torbą z wolnocłowego? Liczy się jako osobny bagaż?? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ryanair 01.07.23, 22:00 czasem potrafią powiedzieć ze ma się wszystko zmieścić w torbie przepisy często się zmieniaja trzeba sprawdzac Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Ryanair 02.07.23, 08:03 taje napisała: > Co masz na myśli z torbą z wolnocłowego? Liczy się jako osobny bagaż?? > Wykresilili to z regulaminu - obecnie wszystko w tym zakupy z wolnoclowego musza sie zmiescic w bagazu Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryanair 02.07.23, 08:09 Chyba od dawna. Mnie Ryanair nie przepuścił z dodatkową "wolnocłową" torbą lata temu. Tzn w końcu wpuścił, bo swoją małą torebkę wrzuciłam do torby z wolnoclowego na czas sprawdzania. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryanair 02.07.23, 16:53 To jest już naprawdę żenujące. Operatorzy lotnisk powinni zrobić porządek z tanimi liniami bo takie postanowienie w regulaminach uderza w ich interesy - ludzie będą ograniczać swoje zakupy w sklepach wolnocłowych skoro zakup butelki wina i pudełka czekoladek może ich kosztować kilkaset złotych za dodatkowy bagaż... Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryanair 02.07.23, 16:56 Dla mnie wtedy żenujące było to, że musiałam włożyć torebkę do reklamówki a 2 metry później wyjąć, żeby wyjąć paszport/kartę pokładową i na pokład weszłam już normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Ryanair 02.07.23, 04:49 ida_listopadowa napisała: > Wymiary tego bezplatnego bagazu zamykaja sie w 20l, nie wypychaj plecaka do res > zty, zmiesci sie bez problemu w tej kuwecie. Czasem sprawdzaja wszystkich a cza > sem nikogo. > Obecnie z regulaminu zniknely wszystkie ekstrasy jak rogal na szyje, koc czy to > rba ze sklepu wolnoclowego, wiec to nie przejdzie na pewno. > Spakujesz sie bez problemu w ten plecaczek Serio o tych zakupach wolnocłowych? Nic takiego nie zauważyłam. Pobieżnie sprawdziłam regulamin Ryna i nic tam nie ma. Chyba że chodzi o loty z UK, to tak, im wprowadzili jakieś ograniczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: Ryanair 02.07.23, 08:31 > > > Serio o tych zakupach wolnocłowych? Nic takiego nie zauważyłam. > Pobieżnie sprawdziłam regulamin Ryna i nic tam nie ma. > > nic tam nie ma, bo usuneli. Przestrzegam po prostu przed „hackami” typu spakuje sie w rogal naszyjny albo w torbe z wolnoclowki Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Ryanair 01.07.23, 22:48 Leciałam teraz bez kabinowek, wykupowalam tylko rejestrowany. Nikt plecaków nie sprawdzał, a mojego męża jest większy niż podane wymiary. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Ryanair 01.07.23, 23:37 Chyba żartujesz. To ma być bagaz podręczny. W PL bardzo tego pilnują Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Ryanair 01.07.23, 23:41 No właśnie nie podręczny do schowka nad głową, tylko osobisty pod fotel. Nikt plecaków nie mierzy, chyba że jest jakiś mega duży i rzuca się w oczy, to może wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ryanair 02.07.23, 07:10 Zwracają uwagę na sztywne plastikowe walizki, plecaki przechodzą najczęściej beż sprawdzania. Ale też gwarancji nikt nie da. Ja widzialam sprawdzanie z plastikową skrzynaczką dwa razy, ale to było jeszcze przed pandemia, 2017 - 2018 mniej więcej Odpowiedz Link Zgłoś
calmdown Re: Ryanair 02.07.23, 21:02 Ja z takim latam bardzo często i nigdy nie było problemu. Odpowiedz Link Zgłoś