Dodaj do ulubionych

wesola nowina,

IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 26.06.02, 21:40
lodz.naszemiasto.pl/gospodarka/185224.html

co Panstwo na to ? bedzie nie bedzie pogadac zawsze mozna :-)))
pozdrowionka marcin_
Obserwuj wątek
    • hubar Re: wesola nowina, 26.06.02, 22:18
      "Takim przedsięwzięciem jest właśnie Regionalny Park Naukowo-Technologiczny,
      który ma powstać w pobliżu lotniska na łódzkim Lublinku. Koszt tej inwestycji
      oblicza się na blisko 50 mln zł. Na prawie 140 tys. metrach kwadratowych,
      opuszczonych przez wojsko mają pracować firmy, stosujące najnowocześniejsze
      technologie i oferujące wyspecjalizowane usługi."

To faktycznie dobra nowina:-)
      • jasam Re: wesola nowina, 26.06.02, 22:22
        hubar napisał(a):

> Na prawie 140 tys. metrach kwadratowych, mają pracować firmy, stosujące
        najnowocześniejsze technologie i oferujące wyspecjalizowane usługi."

A dlaczego one tu przyjdą ? Kto im za to zapłaci ?
        pozdr.

• Gość: MarcinK ale numer! (no txt) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.02, 22:22
    • m..m Re: wesola nowina, 27.06.02, 10:41
      Ciezko sie nam bedzie przebic przez oferty Mileca i Swidnika. Z jednej strony maja tam gotowa infrastrukture,
      zaplecze techniczne plus fabryczne lotniska oraz wykwalifikowany i doswiadzczony personel, a u nasz gole
      pole, dobre checi i praktycznie zadnej kadry. Wydzial lotniczy Politechniki Lodzkiej zostal zlikwidowany 51 lat temu
      :-(.
      Z drugiej obydwie fabryki maja cholerne klopoty zwiazane z przekretami w trakcie ich restrukturyzacji ...
      Coz. Pozyjemu zobaczymy
      Pozdrawiam
      M..M
      • Gość: MarcinK Re: wesola nowina, IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 10:50
        Witam

Jak to sie mowi, nie swieci garnki lepia. Pare kierunkow, czy wydzialow
        zaczynalo w Lodzi od zare, ba w sumie wszystkie lodzkie uczelnie zaczynaly
        od zera po 1945 roku. Czyli jak sie bedzie chcielc to sie zrobi.

Pozdrawiam, jak zwykle optymistycznie, MarcinK
      • geograf Re: wesola nowina, 27.06.02, 10:52
        swego czasu była mowa o tym, że w Łodzi mają być remontowane śmigłowce któregoś z państw NATO. Czyli jednakw Łodzi nie jest aż tak źle pod tym względem:)

Myślmy pozytywnie;) Jeszcze Łódź zadziwi świat (byle tylko nie stała sie druga wa-wą...)
        • Gość: MarcinK Re: wesola nowina, IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 10:54
          Witam

Geo, masz na mysli WZL (Wojskowe Zaklady Lotnicze) znajdujace sie przy
          ulicy Dubois kolo Lublinka. Tylko zdaje mi sie (jako lajkonikowi), ze
          jednak smiglowiec, a samolot to tak lekko sie roznia, jak np autobus
          i tramwaj.

Pozdrawiam, MarcinK
          • geograf Re: wesola nowina, 27.06.02, 10:58
            hmmmmm...
            racja.
            Ale w takim razie mamy potrzebną ewentualnie kadrę i środki żeby coś takiego przeprowadzić. Nie sądzisz? Teren jest, chęci, środki (potencjalnie) tez. A specjalistów zawsze można znaleźć;)

nie mylę się?
            • Gość: MarcinK Re: wesola nowina, IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 11:00
              geograf napisał(a):

> nie mylę się?

Moim zdaniem sie nie mylisz.

Pozdrawiam, MarcinK
        • m..m Re: wesola nowina, 27.06.02, 11:38
          Potwierdzam. WZL-1 sa drugim na swiecie zakladem, oprocz ukrainskiej fabryki w (bodajze) Sewastopolu,
          uprawnionym do przegladu wojskowych smiglowcow Mi-8 Mi-17 i Mi-24. Jednak co innego dokonywac przeglady
          i remonty, a co innego rozpoczac produkcje. Nadzieje na rozwoj lodzkiego parku technologicznego miec trzeb, ja
          jednak nie wierze, ze przbijemy sie przed Swidnik i Mielec.
          Pozdrawiam
          M..M
          • jasam Re: wesola nowina, 27.06.02, 11:45
            Ulgi i atrakcyjnośc oferty musiałaby byc dumpingowa. Czy to jest dobre w skali
            makro ?

Jeżeli "siła polityczna" nie zmusi ich do lokowania sie w Łodzi, to my
            zapłacimy wieloletnimi zwolnieniami podatkowymi i inwestycjami jakie miasto
            bedzie dla nich ponosić.
            Może dla celow propagandowych warto jednak dołożyc aby ich ściągnąć ?
            Czy ktos zrobi globalny rachunek zyskow i kosztow - trudno powiedzieć.
            pozdr.
            • Gość: MarcinK Re: wesola nowina, IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 11:52
              Witam

Wez Jasamie pod uwage jeszcze jedno. Nawet jesli takie firmy dostana duze ulgi to
              za nimi bedzie musialo przyjsc sporo koopernatow i innych firm obslugowych juz
              na normalnych warunkach. Trzeba to wszystko oszacowac. Poza tym Lodz potrzebuje
              inwestycji zeby pokzac, ze tu tez sie inwestuje i wywolac efekt kuli sniegowej.

Pozdrawiam, MarcinK
              • geograf Re: wesola nowina, 27.06.02, 11:54
                a czy pamiętacie o ludziach??
                przeciez pracownicy tych firm, które preyzjmijmy, że będą tu istniały tylko ze względu na ugli itp., będą płacić podatki, robić zakupy, płacić rachunki...te pieniądze też są ważne...
                • Gość: MarcinK Re: wesola nowina, IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 11:56
                  Masz Geo pelna racje. A jak tych firm nie bedzie to nie dosc, ze ludzie nie zaplaca
                  podatkow to trzeba im bedzie placic zasilki.

Pozdrawiam, MarcinK
                  • jasam Re: wesola nowina, 27.06.02, 12:25
                    Tak, tak, tak
                    Ale nie popadajmy w fascynację inwestycyjną.
                    Mieszlania lakierow Dyrupa bodajże, miała zainwestować w Łodzi kilka milionow w
                    linie technologiczną i zatrudnić do tego kilkanaście (!!!) osob. A jek będzie
                    szło dobrze to zatrudnią drugą zmiane czyli dodatkowo 5 osob.
                    Z pewnościa jest to pozytywne, do tego dochodzi sam proces inwestycyjny i
                    zatrudnienie przy nim, poźniej usługi zenętrzne jak ochrona, transport, itd.
                    Ale jak skończą sie ulgi - czy zostanie w naszym mieście ????

Znam dobrze przykład innego światowego koncernu, mieszczącego sie w Łodzi. O
                    losie ich bytności w naszym mieście decyzje zapadaja np. w Bostonie w czasie
                    prezentacji kosztow swiatowych całego koncernu. Np. nie będzie informatykow w
                    Polsce, tylko ogolny dział na Europę w Niemczech. Skończyły sie im ulgi, wiec
                    myslą o przeniesieniu całej fabryki do Czech lub do Chorwacji. Dla nich to
                    manewry na liczbach.

Dlatego bardzo cieszyłbym się z każdej inwestycji jeszcze bardziej, gdyby
                    władze miasta i regionu robiły to w sposob przemyślany i długofalowy, a nie na
                    zasadzie łapania okazji. Gierek budował Śląsk - to spowodowało niechęć kreju do
                    tego regionu. Działania polityczne obecnego premiera nie będa wiecznie
                    ukierunkowane na Łodź. Jeżeli będzie to robił zbyt nachalnie - skłoci przeciw
                    nam wszystkie regiony.
                    Czekając na wzrost inwestycji łodzkich
                    pozdr.
                    • Gość: MarcinK Re: wesola nowina, IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 13:07
                      Witam

No i znowu nie sposob sie z Toba nie zgodzic (co ja dzis taki zgodny jestem, jak nie
                      ja ;-)). Jednak sa inwestycje i inwestycje. Warto sciagac takie, ktore potem trudno
                      i drogo bedzie przenosic. I tu nie mozna zalowac srodkow.

Pozdrawiam, MarcinK

PS A w ogole to nalezaloby sie zastanowic jak przyciagac inwestycje do Polski jako
                      calosci. Nizsze podatki, nizszy ZUS, prostsze prawo pracy itp. I wtedy koncerny
                      nie liczylyby na ulgi tylko lokowaly sie u nas, a nie w Niemczech lub Czechach.
                      Jak to robic pokzali Irlandczycy. Echh rozmzylem sie. Dla rownowagi proponuje
                      artykul z Wprost z 23 czerwca pt "Dyktatura ciemniakow".

MK
                      • jasam Re: wesola nowina, 27.06.02, 13:23
                        Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> co ja dzis taki zgodny jestem, jak nie ja

Chyba zbyt przesiąknąłeś niektorymi opiniami na tym forum. Nie zauważyłem Twojej
                        specjalnej troski o wywoływanie awantur. A że problemy w Łodzi sa poważne to i
                        wymaga to poważnej dyskusji. A tu juz trudniej - więc niektorym łatwiej
                        zakończyć "mam dość, spadaj i nie dręcz". Jeżeli pracujesz nad poprawieniem
                        swojego wizerunku na forum :-) to przemyśl tylko, czy w pewnym momencie nie
                        odpuścić, gdy dyskusja schodzi z meritum, a pogaduszki Ciebie nie interesują.
                        Juz kiedys pisaliśmy o higienie psychicznej na forum - muszą być proporcje wątkow
                        poważnych, rozrywkowych i paplaniny aby forum żyło. I tak osiagamy wspaniałą
                        opinię, że mimo zachowania kultury wypowiedzi forum łodzkie rozrasta sie i jest
                        atrakcyjne. Gdzie indziej nie moga sie tego dorobić.

pozdr. i jak dla mnie - czepiaj się jak dotychczas
    • Gość: Debil Re: wesola nowina, IP: 157.25.165.* 27.06.02, 11:43
      Nie podniecajcie się, Miller jeszcze dużo nam obieca. Ja czekam na pomysł
      zbudowania tu stoczni okrętów wojennych. najlepiej gdzieś nad Nerem.
      • geograf Re: wesola nowina, 27.06.02, 11:53
        co innego ironizowanie z pomysłów potencjalnych do wykonania,a co innego ironizowanie ze względu na nie lubienie jakiegoś polityka, czy parti...:/
      • zoonk Re: wesola nowina, 27.06.02, 12:00
        Gość portalu: Debil napisał(a):

> Nie podniecajcie się, Miller jeszcze dużo nam obieca. Ja czekam na pomysł
        > zbudowania tu stoczni okrętów wojennych. najlepiej gdzieś nad Nerem.

Qrcze jaka bzdura :)

• Gość: blenda Re: wesola nowina, IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 12:41
      Pomysł ciekawy tyle że miedzy pomysłem a jego wykonaniem droga, długa i ciężka
      :(. Może sie okazać że ludziom cos znów nie bedzie pasowało i zaczna jakieś
      protesty- wszystko jest mozliwe,a idiotów nie brakuje. echhh
      • hubar Re: wesola nowina, 27.06.02, 12:50
        Ja bym wręcz powiedzia że debilów!
        • jasam Re: wesola nowina, 27.06.02, 13:09
          Po obu stronach.

Wszelkie protesty biorą sie z braku informacji i poważnego potraktowania
          potencjalnie zainteresowanych ludzi.
          Jeżeli ktoś dla prywaty "dowiaduje się", że będzie zmieniony plan
          zagospodarowania (ma to jako pewnik) i wykupuje działki nie nadające sie do
          zabudowy po np. 5 zł/m a poźniej odsprzedaje je np po 40 USD/m to ludzie sie
          denerwują i szukają rożnych metod protestu aby cos jeszcze uszczknąć.
          Czy to objaw debilizmu ?
          Jeżeli ktos za zebrane przez 40 lat pieniądze kupuje domek przy lesie
          Łagiewnickim - obszar z pewnościa ostatni do inwestowania - aby na emeryturze
          spokojnie wypoczywać z dala od zgiełku ulic, a tu mu parking na 1000 samochodow
          funduja za płotem (przypominam, że uchwała o zmianie zagospodarowania uchwalana
          była przy kategorycznej dyscyplinie partyjnej radnych SLD - nie była to decyzja
          ekonomiczna czy uzasadniona społecznie).
          Czy ich protesty to debilizm ?
          itd. itd.

Życzmy mądrości głownie władzy - to i rządzeni będą mądrzejsi.
          pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka