Gość: marcin_ IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 26.06.02, 21:40 lodz.naszemiasto.pl/gospodarka/185224.html co Panstwo na to ? bedzie nie bedzie pogadac zawsze mozna :-))) pozdrowionka marcin_ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubar Re: wesola nowina, 26.06.02, 22:18 "Takim przedsięwzięciem jest właśnie Regionalny Park Naukowo-Technologiczny, który ma powstać w pobliżu lotniska na łódzkim Lublinku. Koszt tej inwestycji oblicza się na blisko 50 mln zł. Na prawie 140 tys. metrach kwadratowych, opuszczonych przez wojsko mają pracować firmy, stosujące najnowocześniejsze technologie i oferujące wyspecjalizowane usługi." To faktycznie dobra nowina:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: wesola nowina, 26.06.02, 22:22 hubar napisał(a): > Na prawie 140 tys. metrach kwadratowych, mają pracować firmy, stosujące najnowocześniejsze technologie i oferujące wyspecjalizowane usługi." A dlaczego one tu przyjdą ? Kto im za to zapłaci ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
m..m Re: wesola nowina, 27.06.02, 10:41 Ciezko sie nam bedzie przebic przez oferty Mileca i Swidnika. Z jednej strony maja tam gotowa infrastrukture, zaplecze techniczne plus fabryczne lotniska oraz wykwalifikowany i doswiadzczony personel, a u nasz gole pole, dobre checi i praktycznie zadnej kadry. Wydzial lotniczy Politechniki Lodzkiej zostal zlikwidowany 51 lat temu :-(. Z drugiej obydwie fabryki maja cholerne klopoty zwiazane z przekretami w trakcie ich restrukturyzacji ... Coz. Pozyjemu zobaczymy Pozdrawiam M..M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: wesola nowina, IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 10:50 Witam Jak to sie mowi, nie swieci garnki lepia. Pare kierunkow, czy wydzialow zaczynalo w Lodzi od zare, ba w sumie wszystkie lodzkie uczelnie zaczynaly od zera po 1945 roku. Czyli jak sie bedzie chcielc to sie zrobi. Pozdrawiam, jak zwykle optymistycznie, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: wesola nowina, 27.06.02, 10:52 swego czasu była mowa o tym, że w Łodzi mają być remontowane śmigłowce któregoś z państw NATO. Czyli jednakw Łodzi nie jest aż tak źle pod tym względem:) Myślmy pozytywnie;) Jeszcze Łódź zadziwi świat (byle tylko nie stała sie druga wa-wą...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: wesola nowina, IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 10:54 Witam Geo, masz na mysli WZL (Wojskowe Zaklady Lotnicze) znajdujace sie przy ulicy Dubois kolo Lublinka. Tylko zdaje mi sie (jako lajkonikowi), ze jednak smiglowiec, a samolot to tak lekko sie roznia, jak np autobus i tramwaj. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: wesola nowina, 27.06.02, 10:58 hmmmmm... racja. Ale w takim razie mamy potrzebną ewentualnie kadrę i środki żeby coś takiego przeprowadzić. Nie sądzisz? Teren jest, chęci, środki (potencjalnie) tez. A specjalistów zawsze można znaleźć;) nie mylę się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: wesola nowina, IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 11:00 geograf napisał(a): > nie mylę się? Moim zdaniem sie nie mylisz. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
m..m Re: wesola nowina, 27.06.02, 11:38 Potwierdzam. WZL-1 sa drugim na swiecie zakladem, oprocz ukrainskiej fabryki w (bodajze) Sewastopolu, uprawnionym do przegladu wojskowych smiglowcow Mi-8 Mi-17 i Mi-24. Jednak co innego dokonywac przeglady i remonty, a co innego rozpoczac produkcje. Nadzieje na rozwoj lodzkiego parku technologicznego miec trzeb, ja jednak nie wierze, ze przbijemy sie przed Swidnik i Mielec. Pozdrawiam M..M Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: wesola nowina, 27.06.02, 11:45 Ulgi i atrakcyjnośc oferty musiałaby byc dumpingowa. Czy to jest dobre w skali makro ? Jeżeli "siła polityczna" nie zmusi ich do lokowania sie w Łodzi, to my zapłacimy wieloletnimi zwolnieniami podatkowymi i inwestycjami jakie miasto bedzie dla nich ponosić. Może dla celow propagandowych warto jednak dołożyc aby ich ściągnąć ? Czy ktos zrobi globalny rachunek zyskow i kosztow - trudno powiedzieć. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: wesola nowina, IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 11:52 Witam Wez Jasamie pod uwage jeszcze jedno. Nawet jesli takie firmy dostana duze ulgi to za nimi bedzie musialo przyjsc sporo koopernatow i innych firm obslugowych juz na normalnych warunkach. Trzeba to wszystko oszacowac. Poza tym Lodz potrzebuje inwestycji zeby pokzac, ze tu tez sie inwestuje i wywolac efekt kuli sniegowej. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: wesola nowina, 27.06.02, 11:54 a czy pamiętacie o ludziach?? przeciez pracownicy tych firm, które preyzjmijmy, że będą tu istniały tylko ze względu na ugli itp., będą płacić podatki, robić zakupy, płacić rachunki...te pieniądze też są ważne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: wesola nowina, IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 11:56 Masz Geo pelna racje. A jak tych firm nie bedzie to nie dosc, ze ludzie nie zaplaca podatkow to trzeba im bedzie placic zasilki. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: wesola nowina, 27.06.02, 12:25 Tak, tak, tak Ale nie popadajmy w fascynację inwestycyjną. Mieszlania lakierow Dyrupa bodajże, miała zainwestować w Łodzi kilka milionow w linie technologiczną i zatrudnić do tego kilkanaście (!!!) osob. A jek będzie szło dobrze to zatrudnią drugą zmiane czyli dodatkowo 5 osob. Z pewnościa jest to pozytywne, do tego dochodzi sam proces inwestycyjny i zatrudnienie przy nim, poźniej usługi zenętrzne jak ochrona, transport, itd. Ale jak skończą sie ulgi - czy zostanie w naszym mieście ???? Znam dobrze przykład innego światowego koncernu, mieszczącego sie w Łodzi. O losie ich bytności w naszym mieście decyzje zapadaja np. w Bostonie w czasie prezentacji kosztow swiatowych całego koncernu. Np. nie będzie informatykow w Polsce, tylko ogolny dział na Europę w Niemczech. Skończyły sie im ulgi, wiec myslą o przeniesieniu całej fabryki do Czech lub do Chorwacji. Dla nich to manewry na liczbach. Dlatego bardzo cieszyłbym się z każdej inwestycji jeszcze bardziej, gdyby władze miasta i regionu robiły to w sposob przemyślany i długofalowy, a nie na zasadzie łapania okazji. Gierek budował Śląsk - to spowodowało niechęć kreju do tego regionu. Działania polityczne obecnego premiera nie będa wiecznie ukierunkowane na Łodź. Jeżeli będzie to robił zbyt nachalnie - skłoci przeciw nam wszystkie regiony. Czekając na wzrost inwestycji łodzkich pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: wesola nowina, IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 13:07 Witam No i znowu nie sposob sie z Toba nie zgodzic (co ja dzis taki zgodny jestem, jak nie ja ;-)). Jednak sa inwestycje i inwestycje. Warto sciagac takie, ktore potem trudno i drogo bedzie przenosic. I tu nie mozna zalowac srodkow. Pozdrawiam, MarcinK PS A w ogole to nalezaloby sie zastanowic jak przyciagac inwestycje do Polski jako calosci. Nizsze podatki, nizszy ZUS, prostsze prawo pracy itp. I wtedy koncerny nie liczylyby na ulgi tylko lokowaly sie u nas, a nie w Niemczech lub Czechach. Jak to robic pokzali Irlandczycy. Echh rozmzylem sie. Dla rownowagi proponuje artykul z Wprost z 23 czerwca pt "Dyktatura ciemniakow". MK Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: wesola nowina, 27.06.02, 13:23 Gość portalu: MarcinK napisał(a): > co ja dzis taki zgodny jestem, jak nie ja Chyba zbyt przesiąknąłeś niektorymi opiniami na tym forum. Nie zauważyłem Twojej specjalnej troski o wywoływanie awantur. A że problemy w Łodzi sa poważne to i wymaga to poważnej dyskusji. A tu juz trudniej - więc niektorym łatwiej zakończyć "mam dość, spadaj i nie dręcz". Jeżeli pracujesz nad poprawieniem swojego wizerunku na forum :-) to przemyśl tylko, czy w pewnym momencie nie odpuścić, gdy dyskusja schodzi z meritum, a pogaduszki Ciebie nie interesują. Juz kiedys pisaliśmy o higienie psychicznej na forum - muszą być proporcje wątkow poważnych, rozrywkowych i paplaniny aby forum żyło. I tak osiagamy wspaniałą opinię, że mimo zachowania kultury wypowiedzi forum łodzkie rozrasta sie i jest atrakcyjne. Gdzie indziej nie moga sie tego dorobić. pozdr. i jak dla mnie - czepiaj się jak dotychczas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Debil Re: wesola nowina, IP: 157.25.165.* 27.06.02, 11:43 Nie podniecajcie się, Miller jeszcze dużo nam obieca. Ja czekam na pomysł zbudowania tu stoczni okrętów wojennych. najlepiej gdzieś nad Nerem. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: wesola nowina, 27.06.02, 11:53 co innego ironizowanie z pomysłów potencjalnych do wykonania,a co innego ironizowanie ze względu na nie lubienie jakiegoś polityka, czy parti...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
zoonk Re: wesola nowina, 27.06.02, 12:00 Gość portalu: Debil napisał(a): > Nie podniecajcie się, Miller jeszcze dużo nam obieca. Ja czekam na pomysł > zbudowania tu stoczni okrętów wojennych. najlepiej gdzieś nad Nerem. Qrcze jaka bzdura :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blenda Re: wesola nowina, IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 12:41 Pomysł ciekawy tyle że miedzy pomysłem a jego wykonaniem droga, długa i ciężka :(. Może sie okazać że ludziom cos znów nie bedzie pasowało i zaczna jakieś protesty- wszystko jest mozliwe,a idiotów nie brakuje. echhh Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: wesola nowina, 27.06.02, 13:09 Po obu stronach. Wszelkie protesty biorą sie z braku informacji i poważnego potraktowania potencjalnie zainteresowanych ludzi. Jeżeli ktoś dla prywaty "dowiaduje się", że będzie zmieniony plan zagospodarowania (ma to jako pewnik) i wykupuje działki nie nadające sie do zabudowy po np. 5 zł/m a poźniej odsprzedaje je np po 40 USD/m to ludzie sie denerwują i szukają rożnych metod protestu aby cos jeszcze uszczknąć. Czy to objaw debilizmu ? Jeżeli ktos za zebrane przez 40 lat pieniądze kupuje domek przy lesie Łagiewnickim - obszar z pewnościa ostatni do inwestowania - aby na emeryturze spokojnie wypoczywać z dala od zgiełku ulic, a tu mu parking na 1000 samochodow funduja za płotem (przypominam, że uchwała o zmianie zagospodarowania uchwalana była przy kategorycznej dyscyplinie partyjnej radnych SLD - nie była to decyzja ekonomiczna czy uzasadniona społecznie). Czy ich protesty to debilizm ? itd. itd. Życzmy mądrości głownie władzy - to i rządzeni będą mądrzejsi. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś