Dodaj do ulubionych

Pociągiem z Sieradza do Przemyśla i Szczecina!!

17.05.06, 19:43
Od nowego rozkładu jazdy, który będzie obowiązywał od grudnia tego roku PKP
PR ma zamiar uruchomić bezpośredni pociąg posp ,,Cegielski'' relacji Poznań-
Przemyśl przez Ostrów, Kalisz, Sieradz, Z.Wole, Częstochowe, Kraków,
Rzeszów!! Dzięki temu Sieradz wzbogaci się o długą listę nowych połączeń z
innymi miastami w Polsce. Również z prywatnych źródeł wiem, że od grudnia do
Sieradza ma powrócić pociąg posp ,,Włókniarz'' relacji łódź-Szczecin, który w
chwili obecnej kursuje przez Kutno, Konin!!
Obserwuj wątek
    • delahalle Re: Pociągiem z Sieradza do Przemyśla i Szczecina 17.05.06, 19:50
      Ale czy będzie się w Sieradzu zatrzymywał?

;>
      • silmarill1 Re: Pociągiem z Sieradza do Przemyśla i Szczecina 17.05.06, 20:05
        Oczywiście, że tak przeciez w chwili obecnej inne pospieszne się zatrzymują w
        Sieradzu! W końcu to miasto powiatowe!
        • farbenheit Re: Pociągiem z Sieradza do Przemyśla i Szczecina 17.05.06, 21:11
          Kolega od postu wyzej jest z Piotrkowa i nie chce mu sie wierzyc, ze pociag
          dalekobieżny moze sie w Sieradzu zatrzymywac. Daremne są Twoje tlumaczenia dla
          kogos, kto nie chce ( nie potrafi? ) tego zrozumiec :)
    • farbenheit Re: Pociągiem z Sieradza do Przemyśla i Szczecina 17.05.06, 21:17
      No to super :) W koncu bezposrednie polączenie z Pomorzem :) No i chyba pierwszy
      pociag ( chodzi mi o ''Cegielskiego'' ) przezejdzajacy przez Sieradz, ktory w
      Zd. Woli bedzie zmienial tor i pojedzie Magistralą Węglową. Troszke to musi byc
      kombinowane polaczenie ( w Herbach zjazd na Czestochowę i z Czestochowy
      bezspsrednio na Krakow z pominieciem Katowic? ) ale moze to jest jakis pomysl,
      zeby wlasnie wykorzystywac mozliwosci linii, ilosc zwrotnic itp.
      • silmarill1 Re: Pociągiem z Sieradza do Przemyśla i Szczecina 17.05.06, 21:32
        ,,Cegielski'' nie będzie zjeźdzał z Magistrali Węglowej w Herbach tylko w
        Chorzowie Siemkowicach dzięki temu nie będzie musiał zmieniać czoła jazdy w
        Częstochowie, a z Częstochowy pojedzie na Koniecpol!
    • szaramysza9 Re: Pociągiem z Sieradza do Przemyśla i Szczecina 17.05.06, 22:41
      A ja się cieszę, może częściej do domu będę jeździć, choć może do tego czasu
      już nie będę potrzebowała pociągu:>
    • zodiak72 Re: Bohemia: Wwa - Praga ? 18.05.06, 06:58
      Jezeli to pewna informacja, to się cieszę, ze Wlokniarz wroci na swą 'starą' trasę. No i że z S bedzie mozna dojechać bezporednio pociągiem do Krakowa - to też super wiadomosc!

Ale mam pytanko: czy moglbyś zapytać swych źrodel, czy nic nie slychać na górze w sprawie przywrocenia kursowania 'Bohemii', zlikwidowanej bez sensu jesienią 2005?
      • farbenheit Re: Bohemia: Wwa - Praga ? 18.05.06, 11:24
        Powiem szczerze - jezdzilem swego czasu dosc czesto Bohemią i wsiadając we
        Wroclawiu w zasadzie 3/4 miejsc bylo pustych. Poza tym - sklad ten byl w calosci
        zlozony z wagonow czeskich wiec koleje czeskie tez napewno maczaly palce w
        zlikwidowaniu pociagu.
        • szaramysza9 Re: Bohemia: Wwa - Praga ? 18.05.06, 11:42
          Ja jeździłam często Bohemią z Warszawy do S. i były dzikie tłumy! A w piatki to
          juz szczególnie. A czeskie wagony to plastikowy syf był:(((
          • paenka Re: Bohemia: Wwa - Praga ? 18.05.06, 15:51
            czy ja wiem czy syf, zalezy czym sie jechalo ;) ja jechalam sypialnym i bylo w
            porzadku, w ogole obsluga czeska milsza od polskiej.
            • farbenheit Re: Bohemia: Wwa - Praga ? 18.05.06, 15:53
              Wg mnie tez czeskie wagony są lepiej zadbane. Czysto, bez zniszczen i
              dewastacji, bez nieprzyjemnego zapachu...
      • silmarill1 Re: Bohemia: Wwa - Praga ? 18.05.06, 13:31
        O tym pociągu możemy już zapomnieć! Był zbyt dużą konkurencją dla pociągów
        spółki IC i go wywalili!
    • zodiak72 UWAGA - 1.06 możliwa korekta rozkladu jazdy PKP 19.05.06, 10:34
      Ale co najważniejsze - mamy możliwość określania tej korekty, korygowania godzin połączeń i wnoszenia o dodanie nowych pociągów. Ale jest już niedużo czasu na pisanie maili!

A z projektowanych przez PKP Przewozy Regionalne zmian od 01.06.2006, dotyczących Sieradza, zauważylem przedlużenie relacji pociągu pospiesznego 'Prząśniczka' z Poznania do LUBLINA (dotychczas do Lodzi Kal)

Wszystko - jest do obejrzenia tutaj:
      www.pr.pkp.pl/code/glowna.php?ID=C00&wersja=pol&TID=14
      a maile w sprawie zmian można słać pod adres rozklad@pr.pkp.pl z dopiskiem "II korekta wojewodzka".
      • silmarill1 Re: UWAGA - 1.06 możliwa korekta rozkladu jazdy P 19.05.06, 15:32
        Ale ,,Prząśniczka'' (od czerwca ,,Wieniawski'') nie będzie jeździła z Poznania
        do Lublina przez Sieradz tylko przez Konin, Kutno!?
        • zodiak72 Re: UWAGA - 1.06 możliwa korekta rozkladu jazdy P 19.05.06, 15:40
          sprawdzilem - faktycznie
          • jasiek53 a ja tak sobie myślę:) 20.05.06, 15:46
            ogólnie to dobrze że jakoweś odnośnie Sieradz pomysły się pojawiają w PKP
            ale ja i tak wolę pks. Zauważcie że odkąd pozabierali tyle połączeń PKP w
            Polsce drastycznie zwiększyła się liczba PKS(patrz np. Łódz-Kraków)
            W Sieradzu jest teraz latem Koszalin,Giżycko,Poznań,Kraków (wsiadasz i jedziesz
            bez obawy że cię okradną jak zaśniesz)
            Druga sprawa to upadek Karsznic i tamtejszych połączeń osobowych(a troszku ich
            było drzewiej)
    • arturs87 Re: Pociągiem z Sieradza do Przemyśla i Szczecina 05.11.06, 00:00
      No i powoli połączenia z Przemyślem i Szczecinem , a przy tym także Krakowem,
      Częstochową stają się faktem:) Oto projekt zmian i interesująca nas tabela 19
      www.pr.pkp.pl/code/glowna.php?wersja=pol&NTXT=439&ID=200
      Czekamy na wiecej konkretów na trasie od zduni do Przemyśla
      • szaramysza9 Re: Pociągiem z Sieradza do Przemyśla i Szczecina 07.11.06, 08:51
        A mnie już to nie interesi, bo już na szczęście w Sieradzówku nie mieszkam, hihihihi;))
        • hajdana ale na forum zaglądać będziesz?;) 07.11.06, 10:15
          Pozdrawiam dawno nieczytaną;)
          • szaramysza9 Re: ale na forum zaglądać będziesz?;) 07.11.06, 10:45
            Raczej nie:) Wreszcie czuję się wolna całkowicie od miasta gdzie zmarnowałam 3 lata, cofnęłam się intelektualnie i zawodowo:( Ale były też fajne chwile, jednak mało, oj mało;)
            Pozdrawiam również:)
            • hajdana Re: ale na forum zaglądać będziesz?;) 07.11.06, 11:09
              :) wiesz, z czasem pozostaną same miłe wspomnienia, tak juz nasza natura
              działa - nie chcemy się przecież stale katować;) - i ocena po latach
              złagodnieje, i jeszcze się zatęskni za rzeczami, które były, a jakoś się ich
              nie zauważało;)))

• paenka Re: Pociągiem z Sieradza do Przemyśla i Szczecina 07.11.06, 12:04
        jak na razie to PKP rozciaga w czasie podroz. Najpierw dojazd z Sieradza do
        Warszawy wyciagnal sie do 4 h, chyba nawet ponad 4. A teraz podroz z sieradza
        do lodzi zamiast 1.10h trwa 1.22 :/. Moze to nie duzo dla niektorych te 11
        minut ale to ejst miedzy innymi argument dzieki ktoremu wybieralam do tej pory
        pociag a nie autobus;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka