chrisbto 25.11.01, 18:44 np. na dyktando.radio.com.pl/ (nie umiem zrobic linka, sorry). Przeczytajcie. Jak byście wypadli? Ja o swojej 'przymiarce' - za Waszym pozwoleniem - zamilczę. ChisBTO Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chrisbto Re: Dyktando 25.11.01, 18:46 dyktando.radio.com.pl/ przepraszam, teraz dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
chrisbto Re: Dyktando 25.11.01, 18:48 kasuję te link. Chyba pora mi na emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
chrisbto Re: Dyktando 25.11.01, 18:50 chrisbto napisał(a): > kasuję ten link JezusMaria! przed adresem 'dyktando.radio.com.pl ma być HaTeTePeDwukropekSlashSlash Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Dyktando IP: *.p.lodz.pl 25.11.01, 19:46 Zlosliwosc rzeczy martwych... ;-) My bysmy chcieli jendak o rzeczy samej, nie o tym kaprysnym linku. flipow smieszy, albo raczej drazni, albo raczej..., jak kilku utytulowanych jegomosci uzurpuje sobie prawo do regulacji ortografii a absolutnie najdrobniejszych szczegolach. flipy niniejszym oglaszaja, ze beda pisac tak, jak im sie podoba. Z zachowaniem przyzwoitosci i dobrego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Dyktando IP: *.p.lodz.pl 25.11.01, 19:48 Oczywiscie powinno byc "flipy smieszy..." - ortografia moze i OK, ale ta cholerna gramatyka! Odpowiedz Link Zgłoś
chrisbto Re: Dyktando 25.11.01, 19:53 Gość portalu: flip napisał(a): kilku utytulowanych jegomosci uzurpuje sobie prawo do regulacji ortografii a absolutnie > najdrobniejszych szczegolach. flipy niniejszym oglaszaja, ze beda pisac tak, > jak im sie podoba. Z zachowaniem przyzwoitosci i dobrego smaku. flipy, słuchajta no ino ludzie, PRZECIEŻ ONI DAJĄ SAMOCHÓD!!! Do czego zdolny jest Człowiek Rozumny kiedy widzi taką marchewkę, widzimy w różnych BigBrother'ach. Potem oczywiście uczestnicy dyktanda będą opowiadac standardowo jak przegrane kandydatki na Miss: WCALE, ale to WCALE nie zależało mi na nagrodzie, ale na DOBREJ ZABAWIE. Ortografia? wystarczy mi 'Łódzka'. Ostatnią kupiłem w lutym. ChrisBTO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Dyktando IP: *.p.lodz.pl 25.11.01, 20:01 Nonszalancja tych jegomosci jest zaiste wstretna. Jeszcze przed wojna oglosili, ze bedzie "Dania" - nie "Danja", ze bedzie "linii" - nie "linij", pozniej zas oglosili, ze bedzie "w latach 20." nie w latach 20-tych". To jest czysta PARANOJA. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Dyktando 25.11.01, 20:17 To ma być dyktando z języka polskiego????????? Z tymi czisburgerami i innymi kambekami???????? I to pod hasłem "dbałości o czystość języka ojczystego"??????? Czy ktoś tu ma dobrze w głowie? Nie ma w naszym języku słowa "powrót"? albo "kanapki z serem"? Kpina jakaś, czy co? Poważnie. Wcale nie żartuję. Jestem OBURZONA!!! To dyktando nadaje się na "złotą muszlę". I jest sprzeczne z ustawą o używaniu języka polskiego. (czy jak ona się tam nazywa). Skandal!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mac. Re: Dyktando 25.11.01, 20:20 Widać ci "uzurpatorzy" (jak ich nazywa flip) uznali, że są to wyrazy już zakorzenione w języku polskim. PS. A Ty czemu nie na dyktandzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Dyktando 25.11.01, 20:28 mac. napisał(a): > Widać ci "uzurpatorzy" (jak ich nazywa flip) uznali, że są to wyrazy już > zakorzenione w języku polskim. To niech sie piszą polską pisownią, jak takie ukorzenione! Przynajmniej jakieś uzasadnienie bedzie. > > PS. A Ty czemu nie na dyktandzie?? I całe szczęście, bo taką burdę bym tam zrobiła, że organizatorzy spod stołu prezydialnego przez tydzień bali by się wyjść!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Dyktando IP: *.p.lodz.pl 25.11.01, 20:31 kropka. znowu wsciekla ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kx Re: Dyktando 25.11.01, 20:23 Mam podobne odczucia. Przeczytałam je przed chwilą i jestem zadziwiona. Rozumiem, że w mowie codziennej pojawiają się tony zapożyczeń z innych języków i jest to nieuniknione, ale te "cheeseburgery" tuż obok "cornfleksów" wprawiły mnie w zdumienie. Ale może to nie było dyktando z języka polskiego, tylko z jakiegoś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
mac. Re: Dyktando 25.11.01, 20:32 kx napisał(a): > Ale może to nie było dyktando z języka polskiego, tylko z jakiegoś innego? W toku postępującej globalizacji być może było to dyktando multijęzykowe ;-))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kx Re: Dyktando 25.11.01, 20:38 Tylko czy uczestnicy zostali o tym poinformowani? Odpowiedz Link Zgłoś
mac. Re: Dyktando 25.11.01, 20:42 kx napisał(a): > Tylko czy uczestnicy zostali o tym poinformowani? Widać nie było takiej potrzeby :-))) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kx Re: Dyktando 25.11.01, 20:46 Jak to nie było? To JA miałam wygrać ten samochód! Tylko, że napisałabym "cornflakesy", zamiast "cornfleksy".......:(( Odpowiedz Link Zgłoś
mac. Re: Dyktando 25.11.01, 20:48 kx napisał(a): > Jak to nie było? > To JA miałam wygrać ten samochód! O! To w takim razie sorki :-))) > Tylko, że napisałabym "cornflakesy", zamiast "cornfleksy".......:(( Ja bym pewnie napisał "płatki kukurydziane", więc się nie przejmuj pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Dyktando 25.11.01, 20:18 Flipy, a co wy tak po nocy na adresie Politechniki. Krzyżówki w stróżówce (jakie trudne słowa) - a skąd komputer ? Chyba że klucze są na stróżówce. Rozumiem. To i po nocnych zmianach na wyższej uczelni samochód za dyktando możecie zgarnąć. pozdr. dla całej flipolandii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Dyktando IP: *.p.lodz.pl 25.11.01, 20:30 My tu kreujemy krainy szczesliwosci - jak zwykle. Co musi je kreowac jak inni spia smacznie. For some must watch while some must sleep / So runs the world away. Ale jasam tyz jeszcze sie kolacze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Dyktando IP: *.p.lodz.pl 25.11.01, 20:47 Niechaj wiec jasam pohuka co sadzi o meritum sprawy. Moze jeszcze jakies inne idiotyzmy "obowiazujacej" ortografii? Odpowiedz Link Zgłoś