djo4 30.12.08, 16:39 Mam dylemat czy kupić nowe mieszkanie w stanie deweloperskim, ale 20 km od centrum Łodzi 1 pokojowe czy może mieszkanie 2 pokojowe, ale w bloku z płyty w Aleksandrowie - wykończone. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miejskie_narty Re: Mieszkanie, co wybrać? 30.12.08, 17:24 Myślę, że prędzej uzyskasz informację na podforum "Mieszkanie na zadupiu" ;-), ale skoro już tutaj post poszedł, bym polecił Ci mieszkanie w kamienicy w Śródmieściu. Z pewności za podobną kwotę metraż będziesz miał większy, a i na remont coś zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 serek - słoninka - serek - słoninka 30.12.08, 17:49 Kurdę, jeden pokój? Nie wiem, w ile osób planujesz tam mieszkać, ale ja doszłam do wniosku, że w mieszkaniu powinien być minimum jeden pokój więcej niż jest domowników. Inaczej cały ten syfek - łachy, nadprogramowe klamoty (w tym książki, papierzyska), suszące się pranie, sterta do prasowania (wraz ze sprzętem do niego) i podobne trzeba ciągle gdzieś, że się wyrażę, kitrać. I ciągle biegasz, chowasz, wpychasz, upychasz, ugniatasz, kompresujesz. I ścigasz się sam ze sobą, bo co schowasz i tak zaraz będziesz musiał wyciągać. Oczywiście, idealne by było, żeby mieć osobno garderobę, osobno gabinet z biblioteką, osobno coś tam jeszcze, salon, sypialnię itd, ale to se ne da, pane, w bloku. Dlatego powtarzam: MINIMUM jeden pokój więcej od liczby mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Re: serek - słoninka - serek - słoninka 30.12.08, 22:54 Popieram - jeden więcej, choćby mały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m ... w stanie deweloperskim, IP: *.lodz.msk.pl 31.12.08, 10:14 czyli, gipsowe tynki(najczęściej wymagajace gładzi- inaczej po pomalowaniu wyłazą dziurki, zatarcia itp) drzwi wejsciowe i okna i... to tyle. nie wiem czy orientowaleś się w cenach zrobienia kuchni , łazienki, wstawienia drzwi, parapetów, położenia podłóg,gniazd elektrycznych itp, itd. jesli potrafisz stwierdzić, ze to mieszkanie w płycie jest wyremontowane, a nie odpicowane z najtańszych materiałow, to raczej bym sie nie zastanawiał. pomijając oczywiście kwestię metrażu, bo sorki ale w takim mieszkaniu 1 pokojowym czujesz się jak na wakacyjnej kwaterze, wszystko masz na wierzchu i już 2 osoby zaczynają sie dusić. z zakupem raczej nie musisz sie spieszyć, bo w pierwszym kwartale 2009 nie musisz sie obawiać o wzrost cen, choc na spadki też już bym nie liczył Odpowiedz Link Zgłoś
djo4 Re: ... w stanie deweloperskim, 31.12.08, 10:31 Dzięki za dostarczenie nowych argumentów. Nowe mieszkanie posiada kontakty ,gniazdka, gładzie na ścianach, wylewki samopoziomujące i owszem kalkulowałem cenę wykończenia. Argument o jednym pokoju jest chyba przekonywujący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fhrft Re: ... w stanie deweloperskim, IP: *.eranet.pl 01.01.09, 22:01 a po co jeden pokoj wiecej? ytrzeba dograz jeden pokoj wiecej, posprzatac jeden pokoj wiecej. mniej kwadratu mniej klopotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m Re: ... w stanie deweloperskim, IP: *.lodz.msk.pl 05.01.09, 22:32 zobacz z bliska te gładzie, bo niektorzy tynki gipsowe(dość gładkie) nazywają gładziami. a to nie to samo. po pomalowaniu poczujesz róznicę Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: Mieszkanie, co wybrać? 02.01.09, 08:38 odległość tak jakby porownywalna, nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
djo4 Re: Mieszkanie, co wybrać? 02.01.09, 10:12 No właśnie nie bardzo, od nowego bloku jest 20 km z Aleksandrowa 11 km. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani pytanie dodatkowe 05.01.09, 18:52 a ile kilometrów jest z centrum Łodzi do centrum Aleksandrowa. Też około 20? Odpowiedz Link Zgłoś