Dodaj do ulubionych

zachodnie detergenty

IP: 217.153.116.* 22 lata temu
Czy ktoś wie, gdzie w W-wie można kupić zachodnie (np. niemieckie) proszki do
prania, żele do prania, różne płyny do płukania (Softlan itp.) i inne tego
typu detergenty? Podobno te zagraniczne są dużo lepsze, nawet firmowe: Persil
z polskiego sklepu jest inny niz Persil przywieziony z Niemiec.
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: zachodnie detergenty 22 lata temu
      Uzywam od bardzo, bardzo wielu lat Persila, a od paru lat tego samego w formie
      gel. Bedac w Warszawie kupilam go siostrze na bazarku na Brödnie. Byl oryginalny
      niemiecki. Gelem jestem zachwycona!
      • Gość: Janka Re: zachodnie detergenty IP: 217.153.116.* 22 lata temu
        A gdzie dokładnie jest bazarek na Bródnie?
        • basia553 Re: zachodnie detergenty 22 lata temu
          Moja siostra mieszka na Kondratowicza. Jak sie z miasta dojezdza tramwajem do
          niej, to jest taki przystanek kolo kosciola zaraz. Wiec jak wysiadziesz
          z tramwaju, to musisz przejsc na druga strone (czyli przez tory) na to strone
          gdzie jest kosciöl i kawalek za kosciolem jest ten bazar. Nie pamietam
          dokladnie, ale chyba juz go z daleka widac. Powodzenia!
          • Gość: Janka do basi553 IP: 217.153.116.* 22 lata temu
            Basiu, widzę, że piszesz z Niemiec, to pewnie mi pomożesz. Spotkałam na innym
            bazarze gel Coral. Czy to dobre? Wiesz, chodzi o to, że nie znam marki, więc
            nie mam do niej zaufania. Sam fakt, że to z Niemiec mnie nie przekonuje, bo
            pewnie i w Niemczech robi się tanie detergenty dla mniej wymagających klientów
            (tak jak u nas Bryza czy Bonux). Wiem też, że jest taki proszek Tandil, ponoć
            bardzo dobry, lepszy niż Ariel i Persil. To prawda?
            I jeszcze jedna sprawa: jak kupowałaś na tym bazarku na Bródnie, to jak to
            było, tak po prostu, gdzieś na stoisku? Pytam, bo np. na słynnym stadionie
            dziesięciolecia też można dostać różne rzeczy, ale czasem w dziwny sposób. Np.
            pewien pan sprzedaje niemieckie proszki z wózka. Chodzi z tym wózkiem i jak
            ktoś go zaczepi to sprzeda, trzeba szukac tego faceta, czasem można się
            rozminąć, w ogóle jest z tym masa problemów.
            • basia553 Re: do basi553 22 lata temu
              Zacznijmy od bazaru: chodzilam rozgladajac sie, nie szukajac niczego i wiadomo
              wtedy znajduje sie najciekawsze rzeczy:))) To byla jedna z tych budek z tylu,
              jakby w ostatniej "uliczce". Ale to bylo 1,5 roku temu! To byl normalny
              sklepik/budka, prowadzona przez dwöjke kompletnie niefachowych ludzi, ktörzy mi
              na najprostsze pytania nie umieli odpowiedziec. Idz wiec, porozgladaj sie,
              popytaj ewentualnie. Ja bede w przyszlym tygodniu rozmawiala z siostra, to moge
              zapytac czy tam jeszcze kupuje.
              Coral to plyn firmowy, dobry, möwie to "ze sluchu", bo nie uzywalam. Nie jestem
              tez pewna, czy to nie jest tylko do delikatnego prania. Sprawdz na etykiecie
              czy pisze na ile stopni jest dopuszczalne pranie. Jesli jest tez 60 stopni,
              mozesz brac.
              Tandil to niemarkowy produkt ze sklepöw sieci Aldi. Podobno dobry. Ja go raz
              przed laty pröbowalam (ze wzgledu na niska cene) i bylam niezadowolona, bo sie
              proszek niezupelnie rozpuscil. Ale i oni w miedzyczasie przeszli na gele, wiec
              mozna kupic. U nas jest taka organizacja Stiftung Warentest i oni testuja co
              jakis czas rözne produkty i Tandil dostal dobra note. Poröwnaj jednak cene:
              tandil warto tylko wtedy, jezeli jest znacznie tanszy np. od Persila.
              Drugi dobry po Persilu to tez Ariel. Polecam goraco gele. Sa wydajniejsze a co
              najwazniejsze, nie zostawiaja zadnych smug czy sladöw np. na ciemnych rzeczach.
              Uwazaj na to jak dozujesz gel. Nie waro brac wiecej jak zalecaja, bo mozna
              przedobrzyc. Ja na normalne pranie biore 50 ml, a mam bardzo pojetna maszyne!
              Przy mocniej zabrudzonych (np, jeansy po jakiejs deszczowej wedröwce) biore 75
              ml, ale to naprawde rzadko. Pozdrawiam!
      • omnipotens Re: zachodnie detergenty 12 lat temu
        Takie detergenty można kupić w specjalny sklepach z zachodnimi środkami do sprzątania. Czasami też a targu, ale przyznam szczerze, ze nie jestem pewien czy one sa oryginalne :/
        poza tym nie zawsze te niemieckie czy zachodnie środki są najlepsze. Ja korzystam z środków czystości voight (www.voigt.pl/pl/katalogi_produktowe#) i sprawują się bardzo dobrze :D
    • bozena35 Re: zachodnie detergenty 22 lata temu
      Można je kupić także na Ochocie na bazarze przy Hali Banacha. W części bazarku
      bliżej Hankiewicza stoisko z niemieckimi artykułami. Najlepiej jak kogoś się
      zapytasz, bo trudno wytłumaczyć w którym miejscu jest to stoisko.
      Podobno także na stadionie Olimpii (Wola) można kupić takie artykuły podczas
      giełdy w każdą niedzielę.

Pozdrawiam
      • Gość: Janka do Bożeny IP: 217.153.116.* 22 lata temu
        Codziennie można kupić, tak? A może jeszcze podpowiesz jakie ceny, jakie
        produkty (tylko proszki czy także żele)?
      • Gość: Janka do Basi IP: 217.153.116.* 22 lata temu
        Dzięki, Basiu! Żałuję, że nie kupiłam tego żelu Coral, skoro taki dobry. Fakt,
        że był do delikatnego prania, ale to chyba nic złego...
    • Gość: Kathrin Re: zachodnie detergenty IP: *.arcor-ip.net 22 lata temu
      do kolorowej bielizny zalecam PERWOLL, wyprobowalam, bielizna nie traci koloru.
      Jesli chodzi o pranie kolorowej bielizny, to testowalam wszystkie proszki,
      najlepsze efekty uzyskalam wymienionym proszkiem. Nie urzywam gelow, tylko
      proszek, poniewaz jest najwydajniejszy. Jesli chodzi o biala bielizne to tak
      jak Kol. Basia553 poradzila Tendil z Aldika, najtaniej i najlepsze efekty.

Powodzenia w praniu
      • Gość: Vanilla Re: zachodnie detergenty IP: 5.5R2D* / *.pg.com 22 lata temu
        I kleksy z majtek tez spiera ???
    • Gość: Kathrin Re: zachodnie detergenty IP: *.arcor-ip.net 22 lata temu
      Jesli chodzi o plyny do plukania tkanin, nie uzywam, dlaczego?
      One impregnuja bielizne i skora ludzka nie oddycha.
      Daremne wydawanie pieniedzy na nie, sa bardziej szkodliwe dla ciala jak
      pozyteczne!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka