Dodaj do ulubionych

Zmywarka bez tabletek???

21 lat temu
Witam
Kochani, od pewnego czasu nosiłam się z zamiarem kupienia tego urządzenia.
Poczytałam tutaj trochę Waszych rad i kilka dni temu kupiłam BOSCHA. Jestem
bardzo zadowolona. To jedna z najprostszych wersji (jak radziliście). Myje
super dokładnie i jest cichutka. Ale wyobaraźcie sobie, że sprzedawczyni w
sklepie kazała nam kupić proszek, nabłyszczacz i sól osobno. Stwiedziła, że
tabletki
3 w 1 nadają się tylko do specjalnych zmywarek - nowej generacji, inne się
zepsują !!!. Czy to możliwe? Myję używając tabletek, nie posłuchałam jej.
Myślę, że to nie zaszkodzi mojej zmywarce?
Obserwuj wątek
    • Gość: iwona Re: Zmywarka bez tabletek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      zaszkodzi. Wywalisz urządzenie do zmiękczania wody. Wymiana będzie dosyć droga.
      Sprzedawczyni miała na myśli klawisz 3 w 1, ktory zamyka przepływ wody przez
      urządzenie filtrujące. U ciebie tego nie ma. Kup zmywarce chociaż sol i pilnuj
      jej stanu.I sluchaj pani ekspedientki, bo akurat w tym przypadku miała rację.
      Nie kupuje się najprostszych wersji niczego. Twoja oszczędnośc jest pozorna.
      • ka_thy Re: Zmywarka bez tabletek??? 21 lat temu
        Sól musisz wsypać, bez soli zmywarka Ci się szybko zepsuje. Poza tym możesz
        spokojnie używać tabletek 3w1, chociaż ja wolę tradycyjnie proszek plus
        nabłyszczacz. Moge regulowac ilośc sypanego proszku w zalezności od zabrudzenia
        naczyń.
    • Gość: mania Re: Zmywarka bez tabletek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Ja cały czas używam tabletek, bo są bardzo wygodne. Nie muszę odmierzać ilości
      proszku, zresztą pojemniki nie są zbyt wygodne. Z reguły nie używam 3w1, osobno
      sypię sól i płyn do nabłyszczania. Ponieważ mam bardzo twardą wodę, sana
      wszystko reguluję.
      Nie słyszałam, aby tabletki 3w1 były przeznaczone do wybranych typów zmywarek.
      Przy kupnie nikt nie udzielił mi takiej informacji. Dla pewności zadzwoń do
      Boscha, podaj typ zmywarki, a na pewno udzielą Ci wyczerpujących informacji.
      Tak będzie najbezpieczniej.
      Pozdrawiam.
      • anka_florian Re: Zmywarka bez tabletek??? 21 lat temu
        a jaki typ kupiłaś i za ile. Sama chcę kupić niedługo, chyba też B. i dlatego
        zbieram wszystkie dane
      • Gość: iwona Re: Zmywarka bez tabletek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        mania, ty w ogóle nie zrozumialaś.Tabletki są uniwersalne, można używać ich we
        wszystkich typach zmywarek, ale, na miłosć boską, trzeba zapewnić zmywarce
        chociaż sol, która nie jest do ozdoby, a pełni rolę wypełnienia urządzenia
        filtrującego wodę. Ty zadbalaś o sol, kobitka, ktora jest autorką tego postu,
        nie.I zmywarka przestanie funkcjonować prawidłowo, poniewaz woda, ktora mieli
        się w zmywarce w obiegu zamkniętym, nie będzie filtrowana. Zapcha się, zamuli i
        po sprawie. Jako,że kupila tanią zmywarę, nie posiada kontrolki braku soli, nie
        będzie jej w porę uzupełniać, bo nie lubi/ nie chce, jej bosch dlugo nie
        pożyje, ty sypiesz wszystkie materialy eksploatacyjne, i jest o.k.
        • kasia385 Re: Zmywarka bez tabletek??? 21 lat temu
          Witam
          Dziękuję za Wasze zainteresowanie, ale dyskusja!
          Kochani tej soli też używam, nie jestem taką gapą! Miałam tylko wątpliwości co
          do tabletek 3 w 1, bo faktycznie żadnego - guziczka - tutaj nie posiadam.
          Ktoś pytał co to za model? SGS 43 A 83 EU, nie jest też wcale taka najtańsza -
          choć jak na zmywarkę Boscha - nie przepłaciłam 1480 zł. Ma tylko 4 progr. i 2
          temp. Stwierdziliśmy, że to wystarczy.
          Znajomi, którzy używają zmywarek ( podobnie zresztą jest z pralkami ),
          twierdzą,że zazwyczaj korzysta się z 1-2 programów. Po co mi więc wyważarki i
          takie tam bajery. Powiedzcie mi jeszcze proszę, jak to jest z tym proszkiem. On
          chyba nie jest wygodny w dozowaniu? Myje dobrze? Może powinnam go kupić?
          Bardzo Wszystkim dziękuję i pozdrawiam :)
          • Gość: mania Re: Zmywarka bez tabletek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
            Z proszkiem dałam sobie spokój. Owszem, myje dobrze, ale dozowanie to katorga.
            Kupiłam duże opakowanie (bo wychodzi taniej) i później "tańczyłam" z nim wokół
            pojemnika na detergenty, żeby trafić w odpowiednie miejsce. Za radą rodziny i
            znajomych, którzy zmywarki miele już wiele lat, przerzuciłam się na tabletki.
            Korzystam z nich kilka lat i jestem bardzo zadowolona. Cena zależy oczywiście
            od firmy, ale polecam gorąco.
            Raz na jakiś czas kupuję również środek do czyszczenia zmywarek (Calgonit
            Hygiene), który ładnie oczyszcza zmywarkę z zanieczyszczeń. Umieszczasz
            pojemnik w koszu na sztućce i włączasz program (bez naczyń w środku). Ja używam
            go raz na kilka miesięcy.
            Ciesz się, że Twoja zmywarka jest cichutka. Moja podczas mycia skutecznie
            płoszy domowników (niestety nie jest to Bosch).
            Pozdrawiam gorąco.
              Chyba przesadziłaś z tą katorgą. Ja tez kupuję duże opakowanie proszku i nie
              mam nigdy problemów z nasypaniem proszku do pojemnika. W zakrętce jest taki
              otwierany wąski dzióbek ułatwiający wysypywanie, a pojemnik na proszek w
              zmywarce ma narysowane linie określające poziom proszku przy jego różnym
              dozowaniu. Moja zmywarka to tez Bosch.
              • kasia385 Re: Zmywarka bez tabletek??? 21 lat temu
                Bardzo dziękuję Wam za wszystkie rady, fajnie, że tutaj jesteście!
                Pozdro.
      • pompompom Re: Zmywarka bez tabletek??? 21 lat temu
        W sklepie o tym czy zmywarka toleruje tabletki czy nie raczej cię nie
        poinformują. Chyba, że zadasz im takie pytanie. Natomiast w instrukcjach
        obsługi bywa to napisane. W mojej jest. Mam siemensa 45 do zabudowy z programem
        do mycia garów (70C) chyba już wycofana z obiegu, bo wszedł nowszy model. Ten
        starszy własnie nie toleruje tabletek i producent zaleca proszek, nabłyszczacz
        i sól wszystko osobno. Do tabletek musi być odpowiednia tempertura i
        odpowiednia długość cyklu. Zakupiłam więc pudło 6kg soli, litrowy nablyszczacz
        (chcialam kupic taki 4 litrowy, ale nie było i 3 kilo proszku oraz na
        wypróbowanie żel (to dla tych co nie lubią wdychać pyłu z proszku :).
        Myje się dobrze, a proszek mogę dozowac i jak mniej brudne naczynia sypac
        mniej. Zreszta i tak sypie mniej, bo i zmywarka mniejsza (podane wartosci sa
        chyba dostosowane do tych większych zmywarek). Tabletkę niby można na pół, ale
        45 cm to nie jest połowa 60, więc nie wiem czy to nie za mało).
        Myje sie dobrze.
        A i nabyłam takie wieszadełko pod nazwą glassprotector ponoć ma chronić szkło
        przed matowieniem. Calgonit juz ma tabletki 4 in 1 wlasnie z tym protectorem,
        wiec jak ktos lubi i moze uzywac tabletek, a narzeka na matowe szklanki to
        mozna sprobowac.
        • pompompom Re: Zmywarka bez tabletek??? 21 lat temu
          Przeczytałam, że z proszkiem same problemy. Np. z dozowaniem, bo duzym
          opakowaniem trudno manewrowac i sie rozsypuje. Kupilam najpierw takie małe
          opakowanie(buteleczka z rączką + okręcany korek miarka, korek ma też klapke),
          wiec niekoniecznie trzeba odkręcać. Większość komór na detergenty ma
          podziałke). Kupuję 3 kilogramową torbę proszku, przesypuje tyle ile zmieści sie
          do tej butelki reszte chowam w pawlaczu i w miare potrzeby uzupełniam.
    • czaroffnica24 Re: Zmywarka bez tabletek??? 21 lat temu
      Zszokowałyście mnie, sądziłam, że same tabletki wystarczą. Zmywarke mam już dwa
      lata Zanussi, ma dwa programy mycia, dla średnio i mocno zabrudzonych naczyń.

Czy koniecznie muszę dokupić sól? <używałam jej tylko na początku żywotu
      zmywarki i jeszcze nie miałam z nią problemów>

Wyszukałam wypowiedź zayzayera, fachowca od zmywarek (facet je naprawia):
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=10380735&a=10424907
      • annb Re: Zmywarka bez tabletek??? 21 lat temu
        lepiej kup sół
        wydatek zaden (4 zeta za paczkę 1,5 kg) a oszczedzasz na przyszłych naprawach :)
    • Gość: Jo Re: Zmywarka bez tabletek??? IP: *.eranet.pl 21 lat temu
      kupowanie wszystkiego osobno jest tańsze i wygodniejsze
      sól i nabłyszczacz sypie się tylko raz na pewien czas i ustawia w zmywarce ile
      ma go brać (w zależności od jakości wody)
      sam proszek jest dużo tańszy i wygodniejszy od tabletek (można go wsypać mniej
      jak wiadomo że myją się mało zabrodzone naczynia)
    • Gość: kuleczka Re: Zmywarka bez tabletek??? IP: *.lodz.dialog.net.pl 21 lat temu
      A ja od 3 lat używam tabletek 3 w 1 do mojego electroluxa, faktycznie, w
      instrukcji napisano, że tabletki nie nadają się do zmywania na tzw. krótkim
      programie (w 30 min), ale na dłuższych programach można je stosować z
      powodzeniem. Oczywiście razem z solą i płynem do nabłyszczania w komplecie :)
      • Gość: mp Re: Zmywarka bez tabletek??? IP: *.pipelife.pl 21 lat temu
        Coś mi się wydaje, że problem leży w generacji zmywarki. Od tygodnia mam
        nowiutką zmywarkę AEG, dokładnie przeczytałam instrukcję producenta i nie
        nasypałam do niej ani grama soli - stosujemy tylko tabletki 3w1. Czy to
        bezpieczne dla zmywarki? TAK - bo moja zmywarka ma specjalny program
        właśnie "3w1". Nie ma też żadnych ograniczeń co do programów, przy których
        można używać 3w1. Domyślam się, że sypanie soli jest niezbędne w prostszych lub
        starszych modelach, które nie posiadają programu 3w1.
        • Gość: Piti Re: Zmywarka bez tabletek??? IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 21 lat temu
          Ty chyba nie rozumiesz. Sól, którą się sypie do zmywarki nie jest potrzebna do
          mycia ale do UZDATNIENIA !!! wody wchodzącej do maszyny. No chyba, że ktoś ma
          stację filtrów i zmiękczacz w domu.
            nie, nie, wszystko o.k.
            Ten klawisz 3 w 1 powoduje zamknięcie przeplywu wody poprzez urządzenie
            uzdatniające tę wodę. W tych najnowszych tak zrobili.
            • Gość: Piti Re: Zmywarka bez tabletek??? IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 21 lat temu
              Tak ?
              No to muszę honor zwrócić. Ale wydaje mi się, że to jest bez sensu bajer, który
              nic nie daje. Bo jak wiemy wkład żywiczny + sól zmiękcza i odwapnia wodę.
              Działa to na zasadzie wymiany jonów. A jeśli jest tabletka to z czym ma ona
              wymieniać jony ?? hehe. Pozdrawiam.
              • Gość: IWONA Re: Zmywarka bez tabletek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
                Pewnie, że bajer, na panelu ciaśniej i cena od razu idzie do góry.......
                a jak myjecie teflon? Normalny proszek czy tabletki potrafią zeżreć warstewke
                teflonu. Zrozpaczona ręcznym myciem karbowanej formy do ciasta wymyśliłam
                sposób następujący - zmywam w niskopieniącym żelu do prania. Nie zeżarło
                teflonu, a ja nie muszę wjeżdżać paluchem w każdy karb formy. Foremka domyta
                idealnie.
                • Gość: mp Re: Zmywarka bez tabletek??? IP: *.pipelife.pl 21 lat temu
                  Dziękuję za poparcie w poprzednim poscie, dzięki czemu "zwrócono mi honor".

A ten jeden guziczek więcej na panelu sprawia, że lampki soli i nabłyszczacza
                  gasną i nie trzeba się martwić o zadne dosypywanie.

Co do teflonu, to nasza patelnia z Berghoffa (teflonowo-tytanowa? - napewno nie
                  jest to zwykły teflon) jak narazie (po kilku myciach) ma się dobrze. Zmatowiała
                  tylko nieco warstwa (bodajże aluminium?) na zewnętrznej, spodniej stronie
                  patelni, która styka się z płytą ceramiczną podczas gotowania. Ta patelnia ma
                  oznaczenie, że nadaje się do zmywarki i nie powinno się nic dziać - ale
                  pożyjemy zobaczymy.

A za ten model zmywarki zapłaciliśmy 2000zł (AEG Favorit 45cm - symbolu nie
                  pamiętam). To dużo i mało. Napewno mało w porównaniu z Boschem, ale standard b.
                  wysoki.
                    Skoro patelnia jest przeznaczona do mycia w zmywarce, to nie problemu,
                    przetrzyma. Foremkę mam raczej z pseudoteflonu, a nie lubię czarnych strzępków
                    w cieście, dlatego wymyślilam środek zastepczy.
                    Co do aluminium - mialam dwie ruskie łyżeczki z alu, one sie chyba rozpuścily w
                    zmywarce, za każdym myciem byly jakby cieńsze, bielsze, teraz już wcale ich nie
                    widuję, więc może naprawde ulegly biodegradacji:))
    • Gość: Ania Re: Zmywarka bez tabletek??? IP: *.konarzyny.sdi.tpnet.pl 21 lat temu
      Mam zmywarkę od 4 lat (boscha) i też od dawna używałam tylko tabletek 3 w 1.
      Efekt był taki, że zmywarka się zbuntowała, trzeba było naprawiać (czyścić).
      Fachowiec powiedział, że sól jest konieczna, a raz na kilka miesięcy trzeba
      użyć środka czyszczącego.
    • Gość: kolo Re: Zmywarka bez tabletek??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21 lat temu
      A ja zamiast drogich srodków do czyszczenia (np. Calgonit) używam zwykłej sody
      kuchennej, którą wsypuję do pojemnika na proszek i ustawiam program z możliwie
      najwyższą temperaturą. Metodę poleciła ekspedientka w zaprzyjaźnionym sklepie
      chemicznym - najwyraźniej miała rację, bo zmywarka jest b. czysta i ładnie
      pachnie. Trzeba też wyczyścić filtr przed całą operacją, ale to standard.
      Paczka sody za 0,8 zł wystarcza na 3-4 mycia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka