Gość: beti IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 21 lat temu Kupilam niedawno zmywarkę i do niej tabletki calgonit. Jakich tabletek używacie? Czy te tańsze są dobre? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela2225 Re: tabletki do zmywarek 21 lat temu Mam zmywarkę od 3 lat marki ariston.najlepsze do nie tabletki to calgonit sprawdzaja sie, extra domywają dobre są też somat z koleji nigdy nie kupuj tabletek robot w moim przypadku są do niczego .Uzywałam też kiedyś ludwika ale były takie sobie.Mam koleżankę która kupuje na rynku tabletki o nazwie akuta i też je sobie chwali.Ale chyba musisz sama wypróbowac które będą najlepsze do twojej zmywarki.Ale myślę że calgonit to dobry wybór. Pozdrawiam Ela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoho Re: tabletki do zmywarek IP: *.otenet.gr 21 lat temu Ja osobiscie Calgonitu nie polecam-moze i dobre,ale drogie i zapach kiepski.Ostatnio z oporami kupilam tabletki w Lidlu-super i duzo tansze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Aby być zadowolonym ze zmywania, trzeba nie tylko proszku lub tabletek, ale i odpowiedniej temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu tez kupilam w Lidlu.....nie wiedze roznicy w zmywaniu porownujac do calgonitu a w cenie roznica kolosalna...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu też polecam te produkty z Lidla do zmywarek, są rewelacyjne, tak samo myją jak Calgonit, no i są duużo tańsze. Nawet mojej mamie kupuje od pewnego czasu, bo też się przekonała do lidlowskich kostek, a kiedyś kupiła w Makro ten proszek Aro do zmywarek to dopiero porażka duże pudło chyba za 10 zł a wogóle nie da sie wypłukać tego proszku z talerzy. CZy ktoś wie o nowym proszku w Lidlu do zmywarek, czy bardziej się opłaca od kostek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu zaryzykowałam kostki w Lidlu i od tego czasu nie boli mnie kieszeń jak mam włączyć zmywarkę, a różnicy w wyglądzie naczyń nie widzę. Nabłyszczacz zresztą tez tam kupiłam. Wszystko chyba zależy od zasobności kieszeni zmywającego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Używam tylko Calgonitu, zgodnie z radą fachowca od zmywarek wkładam pół tabletki na jedno mycie ( mam mniejszą mywarkę tzn. 45 cm). Tabletki kupuję w opakowaniach po 200 szt. bo wychodzi taniej. Jedyna niedogodność - muszą być bez kulki w środku. Próbowałam tańszych ale nie byłam zadowolona. Tych z Lidla nie znam, jaka to firma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasper Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Czy te kostki z Lidla też są z nabłyszczaczem tzn. 3 w 1 ? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: tabletki do zmywarek 21 lat temu Używałam kostek z Lidla dość długo, owszem naczynia były czyste, zapach tez do przyjęcia ale po pewnym czasie zauwazyłam, że nie domywaja mi się kubki i szklanki, że zaczyna narastać na nich osad. Osad, który łatwo schodzi przy myciu ręcznym. Ale nie będę przecież myć ręcznie skoro mam zmywarkę. A osad stawał się coraz większy. Kupiłam w końcu proszek Calgonit i już przy pierwszym w nim myciu kubki i szklanki wyszły śliczne i błyszczące. Tak więc opakowanie kostek stoi sobie w kącie a ja jednak używam Calgonita, który ostatnio dośc mocno potaniał. Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: tabletki do zmywarek 21 lat temu a jak uwazacie? czy uzytkowanie zmywarki jest tańsz/droższe niz mycie ręczne? chodzi o koszt wody, proszku, prądu o wygodę nie pytam bo to oczywiste:) czy kiedyś liczyłyscie koszty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Jeśli płaci się za wodę wg wskazań licznika to podobno ze zmywarką wychodzi taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nana Re: tabletki do zmywarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Czy bardziej opłaca się kupowanie tabletek czy wszystkich detergentów osobno. Na szklankach pozostają białe zacieki po wodzie-dlaczego? Uzywam tabletek 3w1 robot Odpowiedz Link Zgłoś
halpa Re: tabletki do zmywarek 21 lat temu ja używam , oprócz tabletek 3w1, nabłyszczacza i soli do zmywarek a oprócz tabletek z Lidla polecam tez tabletki z Biedronki Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: tabletki do zmywarek 21 lat temu Ja przyuważyłam, że jakość tabletki zależy też od programu zmywania. W mojej zmywarce(Electrolux) przy programie "Auto" - ok.90 min, temp. 50-65 - najlepiej sprawdza się Calgonit, natomiast przy szybkim programie - 36 min, temp.60 znacznie lepiej sprawdza się Somat. Mam na myśli tabletki 3 w 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lina Re: tabletki do zmywarek IP: *.acn.waw.pl 21 lat temu Calgonit nie jest najlepszy. W testach zachodnich organizacji konsumenckich wypada grubo ponizej sredniej. Niestety, zaden z najlepszych srodkow do zmywarek (i czesto tanszych, bo niereklamowanych) nie dociera do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkowiec Re: tabletki do zmywarek 21 lat temu gdzie znajdę takie testy konsumenckie (np. niemieckie)? pozdrawiam, m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: tabletki do zmywarek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu Dzięki za odpowiedzi. Myślę, że warto wypróbować tańsze tabletki, po co przepłacać, jeżeli efekt ten sam (jak to mówią w reklamach). Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
axsa Re: tabletki do zmywarek 21 lat temu Tabletki i proszki to tylko połowa sukcesu /tanie też dają doskonały efekt, jeśli się wyczuje maszynę - Robot niestety nie/, ważne jest odpowiednie dobranie programu - i to trzeba przetestować samemu. Na pewno też nie wolno wkładać do zmywarki naczyń po surowych jajach, majonezie, surowym cieście, galaretkach, słoików z etykietkami lub resztkami kleju - no po takich rzeczach, które pod wpływem temperatury "ścinają się" i oblepiają pozostałe naczynia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lina Re: tabletki do zmywarek IP: *.acn.waw.pl 21 lat temu A to ciekawa i dluga lista zakazow (czego nie wolno wkladac do zmywarki). Wszystko wkladam, nic sie nie oblepia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v2l Re: tabletki do zmywarek IP: 82.112.197.* 21 lat temu ja dodaje lyzke sody i jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: tabletki do zmywarek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu Ojej, a ja myslałam, że nie będę już moczyć długo miski malaksera, w której robię ciasta (szczegolnie kruche i drożdżowe ją oblepiają)! Zmywarkę mam od 1,5 tyg., także jeszcze wszystkich programów nie przetestowałam. Najczęściej włączam auto 50-65 st. Jeszcze czasami mam problem z upchaniem naczyń. Szczególnie jak dużo garnków i patelnia. Ale ćwiczenie czyni mistrzem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ninka25 Re: tabletki do zmywarek 21 lat temu polecam tabletki calgonit, ale na pewno nie polskie uzywam niemieckich, kupilam na allegro - 60 zł za 140 sztuk domywaja o wieeeele lepiej nie zgadzam sie z tym ze nie nalezy wkladac tego czy tamtego do zmywarki. ja wkladam wszystko jak leci razem z naczyniami po ciescie. nie po to mam zmywarke zeby zmywac recznie. teflony, drewaniane deski - sa bielusienkie! - zmywam wszystko. sa ludzie ktorzy nie myja garnkow w zmywarce i ciesza sie zw wlaczaja zmyware raz na x dni ja policzylam ze to kompletna rozrzutnosc za jedno uruchomienie - pradu placi sie tyle, ze wychodzi praktycznie na jedno gdybyscie myly w cieplej wodzie, a zmywarka bierze przeciez zimna poza tym higienicznie jest wlaczac zmywarke raz dziennie tylko pamietajcie o rokrecaniu filtra raz na jakis czas (miesiac). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lina Re: tabletki do zmywarek IP: *.acn.waw.pl 21 lat temu Rany... masz najdrozsze tabletki jakie widzialam. W dodatku jednej z bardzo przecietnych firm. Chyba zaczne handlowac tabletkami... :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
ninka25 Re: tabletki do zmywarek 21 lat temu najdroższe jakie widziałaś? To niewiele widziałaś... A poważniwe: jeśli za polski calgonit kosztuje 25 zł za 30 tabletek w Bomi, a ja płacę 60 zł za 140 tabletek, morał jest prosty: polski calgonit kosztuje 0,83 zł niemiecki calgonit kosztuje 0,42 zł I proszę cię, nie wylatuj mi tu z testami! Oduczyłam się wierzyć testom, kiedy proszek który wg testów miał się nie sprawdzać, sprawdzał się, a ten "najlepszy" wręcz przeciwnie. Próbowałam różnych tabletek do zmywarki - claro, somat, robot, ludwik, i niestety, nie wytrzymują z niemieckim calgonitem jakością. Mając niemiecki calgonit mogę bez problemu nastawić pranie na 45 stopni i mam pewność że wszystko będzie lśnić. mając inne tabletki nastawiam na 65 i takiej pewności nie mam... a wracając do testów - podbnie było w przypadków wody mineralnej, serków homogenizowanych i płynów do mycia szyb. Póki te testy będą przeprowadzane przez "niezależne" organizacje konsumenckie, nic się nie zmieni. Moja zmywarka najwyraźniej nie bierze pod uwagę rad niezależnych ekspertów. I sama wie co dla niej dobre. Pozdrawiam i życzę więcej obiektywizmu i własnego myślenia przy ocenie czegokolwiek! To, że ktoś "wie" co dla nas najlepsze nie znaczym, że tak jest w istocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lina Re: tabletki do zmywarek IP: *.acn.waw.pl 21 lat temu Dziecko drogie, acz agresywne, co zjadlo wszystkie rozumy, naprawde niewiele widzialas i chyba leczysz tu swoje kompleksy. Co ty wiesz o organizacjach konsumenckich? W Polsce takich nie ma. NIE ISTNIEJA. O zagranicznych chetnie sie czegos od ciebie dowiem. Pisz smialo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lina Re: tabletki do zmywarek IP: *.acn.waw.pl 21 lat temu Testy mozna znalezc w gazetach, ktore takie organizacje publikuja oraz na ich stronach internetowych. Moga to byc strony platne, bo organizacje same sie utrzymuja, same za testy placa, bo chca byc calkowicie niezalezne. Odpowiedz Link Zgłoś
ninka25 Re: tabletki do zmywarek 21 lat temu nie jestem agresywna... przepraszam jeśli odniosłaś takie wrażnie. po prostu odkąd dowiedziałam się że najgorszą wodą jest żywiec, to mi się odechciało wierzyć w testy... ale pewnie się nie znam, nie siedzę w temacie. Nie wiedziałam, że te testy, które się ukazują w gazetach, nie są niezależne, i że w Polsce nie ma takich organizacji. ot i wszystko. no a ten proszek mnie dobił... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: tabletki do zmywarek 21 lat temu za calgonitem nie przepadam z wielu powodów - np. takiego, że nie jest wytwarzany w Polsce (dla mnie to ma kluczowe znaczenie), dlatego uzywam Robota (który w mojej poczciwince sprawuje się świetnie) albo Ludwika. Może sekretem jest to, ze mimo, iż pakuję taw 3w1, to i tak pilnuję soli i nabłyszczacza. Domywa mi sie wszytko, nie ma zacieków ani plam. A na produkty do zmywarki wydaje jakieś 10 zł raz na kwartał. Odpowiedz Link Zgłoś