Gość: Kama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu No i czuję się rozgrzeszona po zjedzeniu tabliczki czekolady gorzkiej :))) Faktycznie nic tak nie poprawia mojego humoru jak te malutkie kostki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Milosnik czekolady Re: Ganache IP: *.securenet.net / *.securenet.net 20 lat temu Czy ktos moze ma przepis na Ganache? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leokadia@cegetel.n Re: Ganache IP: 84.4.194.* 20 lat temu Ten przepis jest bardzo prosty,i taka jest podstawa,pozniej mozesz dodac smaki jakie tylko chcesz. 200g-czekolady czarnej 70 lub65%.20cl-smietany lejacej- 35%procentowej. Wlac smietane do garnka i podgrzewac na nie bardzo mocnym ogniu,i jak zaczna sie babelki wrzucic czekolade polamana w drobne kawalki i ciagle mieszac,jak sie czekolada rozpusci,zgasic ogien, poczekac 2-3 minuty pod przykryciem,odkryc i ciagle mieszajac bardzo szybko, az bedzie lsniaca,i zostawic do ostygniecia w temp.pokojowej.Mozna dodac rum,kawe rozpuszczalna,esencje mietowa,co sie chce i znow zamieszac,i to koniec.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... CZEKOLADA NICZYM ...KOBIETA IP: *.avenel01.nj.comcast.net 20 lat temu ...az strach pomyslec gdyby czekolady nie bylo...wspaniala jest czekolada gorzka...wedel...polecam tez czekolade extra dark...hershey's z orzechami, jagodami zurawina...a czekolada na goraco...a te wszystkie czekoladowe musy...pamietac tez nalezy...ze mianowicie truskawi i czekolada bardzo sie kochaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: big23 Re: CZEKOLADA NICZYM ...KOBIETA IP: *.efekt.net.pl / *.efekt.net.pl 20 lat temu Za innymi słodyczami poza czekoladą nie przepadam, natomiast "ona" szczególnie gorzka jest jak narkotyk, smakuje mi wedlowska, chociaż ostatnio przekonuję sie do Alpengold, jest bardziej miękka niż Wedel i o innym posmaky tzw "gorzkośi".Pozdrawiam wszystkich czekoladowych łasuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spr1 Czekolada smakuje bosko, a zwlaszcza gorzka IP: 212.106.168.* 20 lat temu Wlasnie sobie kupilem 85% dark by Lindt i zaraz ja napoczne... W przez swieta delektowalem sie 99% ale byla jednak zbyt gorzka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Dla mnie tylko Gorzka IP: *.chello.pl 20 lat temu TYlko gorzka, ewentualnie "Jedyna " Wedla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bg Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.net.autocom.pl 20 lat temu wlasnie siedze przed komputerem i zazeram sie tabliczka bialej czekolady, ktora tak naprawde mi nie smakuje, i co widze - czekolada na niepogode. po prostu zostalo mi to wyjete z ust. Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: Czekolada smakuje bosko 20 lat temu Nienawidzę gorzkiej! Jak ją jem to jest niby ok, ale po jakimś czasie robi mi sie obrzydliwie słodko. Zdecydowanie wolę mleczną, nie ma takiego głupiego posmaku. Tylko Lindt albo Milka. Mniammmmmmmm.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu "Otóż jedzone z umiarem - wcale nie tak bardzo!" Trzeba prawdziwego debila by dojść do takiego wniosku. Toż i trucizny - jak łyknę mikrogram - mogę się nie obawiać. Chodzi o to, że czekolada (poza smalcem może, czy czystą oliwą) jest najbardziej kaloryczną (na 100g) pottrawą jaką zna ludzkość. Tym samym jest NAJBARDZIEJ TUCZĄCĄ rzeczą jaka znamy. Gdy ktoś ma nadwagę i je czekoladę (choćby troszeczkę, jest idiotą). Jak weźmie okruszek, to tylko sie rozdrażni. Jabłuszko o tej samej ilości kalorii da dużo więcej satysfakcji i dpędzi głód na dłużej. to POZA DYSKUSJĄ. Osoby troszczące się o własną wagę muszą sobie powiedzieć raz na zawsze: jem tylko rzeczy o małej ilości kalorii w stosunku do białka, błonnika i innych potrzebnych składników. Tłuszcz (a w czekoladzie jest go mnóstwo) pozostaje wyklęty. Odpowiedz Link Zgłoś
a18275 Re: Czekolada smakuje bosko 20 lat temu > Chodzi o to, że czekolada (poza smalcem może, czy czystą oliwą) jest > najbardziej kaloryczną (na 100g) pottrawą jaką zna ludzkość. Tym samym jest > NAJBARDZIEJ TUCZĄCĄ rzeczą jaka znamy. Nieprawda, jest wiele innych rzeczy bardziej kalorycznych, np. chipsy, orzechy, tluste mieso. Poza tym czekolady nie je sie duzo, bo jest "skondensowana". W niektorych dietach odchudzajacych (Montignac) mozna jesc gorzka czekolade (i to w sporych ilosciach). Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Czekolada smakuje bosko 20 lat temu Wypis ze strony: kalorie.net/modules.php?name=Kalorietab Czekolada gorzka - 554kcal/100g Wieprzowina karkówka -267kcal/100g Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu A kto widział kalorie?????? Zresztą mnie nikt nie obrzydzi czekolady! No i nie prawda, że tuczy, w każdym bądź razie nie mnie!!! Pozdrawiam wszystkich czekoladowych łasuchów, szczególnie tych "gorzkich"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszy Re: Czekolada smakuje bosko IP: 192.168.1.* / *.cza.warszawa.supermedia.pl 20 lat temu taaak :) na szczescie zazwyczaj nie zjada sie 100 g czekolady za jednym posiedzeniem, tylko 5-10 g (to juz jest duzo!), a sprobuj nie zjesc 100 g karkowki... takiej pysznej... wypieczonej... mmmm... przeciez to tyle co plasterek, albo i mniej... wiec ja chyba zostane przy czekoladzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starytrep Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.chello.pl 20 lat temu Mam 65 lat,170 wzrostu i 52 kg.poza gorzka czekoladą - niczego!Z uprzejmości jakiś drobiazg w wigilię, czy na wielkanoc. Czeklada,szczególnie gorzka w żadny wypadku nie jest najbardziej tucząca rzeczą jaką znamy! Jeśli tyle znamy, to znaczy, że nie wiele znamy, a się wypowiadamy! Troche rozwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonko Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.hsd1.ca.comcast.net 20 lat temu Czesc - nie wyklinaj tluszczu , tylko go ograniczaj.Zajadasz jabluszka bo malo kaloryczne i pelne witamin /masz racje /ale pewne witaminy potrzebuja luszcz do wchlniecia ,tak to jest stworzone.Szkoda ,ze tak wszystkich mlody czlowieku nazywasz " DEBILAMI " och przepraszam moze to nowa forma na Pna czy Pani. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miłośnik czeko Ołów+czekolada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Czy wy wiecie, że większość ziaren kakaowca, z których robi się czekoladę pochodzi z Afryki i to z najbardziej uprzemysłowionych regionów tego kontynentu. Tak więc, jedzona w nadmiernych ilościach może spowodować nieuchronną śmierć. Więc nie bądźcie tacy pewni swego wybierając tą z jak największą zawartością kakao - to niebezpieczne dla życia, a z tego co mi wiadomo na opakowaniu nie podaje się zawartości Pb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... ZAWSZE SIE ZNAJDZIE JAKIS ZNACHOR ... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 20 lat temu ...mangusia.republika.pl/czekolada_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Ołów+czekolada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Gadanie! Jakby tak człowiek patrzył na te napisy na opakowaniach to nic by do ust nie wziął! A ty myślisz, że te warzywka i owoce to są uprawiane w czystym środowisku? Nie mówiąc o tych tonach sztucznych nawozów sypanych pod uprawy! Daj sobie spokój i nie denerwuj innych! Ostatecznie człowiek musiał się już przystosować do zanieczyszczeń!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dona Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu uwielbiam gorzką czekoladę Alpen Gold z kandyzowaną skórką pomarańczową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa torcik cappuccino IP: 194.187.238.* 20 lat temu a ja troche z innej bczki...Napalilam si ena torcik cappuccino i...sie rozczarowalam!Po piwerwsze robiac wszystko wg przepisu i tak ciasto jest lejace (ja na nalesniki mam bardziej geste!!) poza tym wyszedl zakalec!:(buuu myslalam ze jak potraktuje skladniki mixerem to cos zdzialam....i drugi raz zakalec! poddaje sie!!!Czy komus wyszedl moze??i jakim cudem??:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa torcik cappuccino IP: 194.187.238.* 20 lat temu a ja troche z innej beczki...Napalilam sie na torcik cappuccino i...sie rozczarowalam!Po pierwsze robiac wszystko wg przepisu i tak ciasto jest lejace (ja na nalesniki mam bardziej geste!!) poza tym wyszedl zakalec!:(buuu myslalam ze jak potraktuje skladniki mixerem to cos zdzialam....i drugi raz zakalec! poddaje sie!!!Czy komus wyszedl moze??i jakim cudem??:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Czekolada mmmmm..... A właściwie to kto widział kalorie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu ja uwielbiam czekolade niewiem jak wy?? ale ja kocham Odpowiedz Link Zgłoś