Dodaj do ulubionych

Czekolada smakuje bosko

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
No i czuję się rozgrzeszona po zjedzeniu tabliczki czekolady gorzkiej :)))
Faktycznie nic tak nie poprawia mojego humoru jak te malutkie kostki!
Obserwuj wątek
    • Gość: Milosnik czekolady Re: Ganache IP: *.securenet.net / *.securenet.net 20 lat temu
      Czy ktos moze ma przepis na Ganache?
      • Gość: leokadia@cegetel.n Re: Ganache IP: 84.4.194.* 20 lat temu
        Ten przepis jest bardzo prosty,i taka jest podstawa,pozniej mozesz dodac smaki
        jakie tylko chcesz.
        200g-czekolady czarnej 70 lub65%.20cl-smietany lejacej- 35%procentowej.
        Wlac smietane do garnka i podgrzewac na nie bardzo mocnym ogniu,i jak zaczna sie
        babelki wrzucic czekolade polamana w drobne kawalki i ciagle mieszac,jak sie
        czekolada rozpusci,zgasic ogien, poczekac 2-3 minuty pod przykryciem,odkryc i
        ciagle mieszajac bardzo szybko, az bedzie lsniaca,i zostawic do ostygniecia w
        temp.pokojowej.Mozna dodac rum,kawe rozpuszczalna,esencje mietowa,co sie chce i
        znow zamieszac,i to koniec.Smacznego
    • Gość: mee... CZEKOLADA NICZYM ...KOBIETA IP: *.avenel01.nj.comcast.net 20 lat temu
      ...az strach pomyslec gdyby czekolady nie bylo...wspaniala jest czekolada
      gorzka...wedel...polecam tez czekolade extra dark...hershey's z orzechami,
      jagodami zurawina...a czekolada na goraco...a te wszystkie czekoladowe
      musy...pamietac tez nalezy...ze mianowicie truskawi i czekolada bardzo sie
      kochaja...
      • Gość: big23 Re: CZEKOLADA NICZYM ...KOBIETA IP: *.efekt.net.pl / *.efekt.net.pl 20 lat temu
        Za innymi słodyczami poza czekoladą nie przepadam, natomiast "ona" szczególnie
        gorzka jest jak narkotyk, smakuje mi wedlowska, chociaż ostatnio przekonuję sie
        do Alpengold, jest bardziej miękka niż Wedel i o innym posmaky
        tzw "gorzkośi".Pozdrawiam wszystkich czekoladowych łasuchów.
    • Gość: spr1 Czekolada smakuje bosko, a zwlaszcza gorzka IP: 212.106.168.* 20 lat temu
      Wlasnie sobie kupilem 85% dark by Lindt i zaraz ja napoczne...
      W przez swieta delektowalem sie 99% ale byla jednak zbyt gorzka...
    • Gość: Michał Dla mnie tylko Gorzka IP: *.chello.pl 20 lat temu
      TYlko gorzka, ewentualnie "Jedyna " Wedla
    • Gość: bg Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.net.autocom.pl 20 lat temu
      wlasnie siedze przed komputerem i zazeram sie tabliczka bialej czekolady, ktora
      tak naprawde mi nie smakuje, i co widze - czekolada na niepogode. po prostu
      zostalo mi to wyjete z ust.
      • veeto1 Re: Czekolada smakuje bosko 20 lat temu
        Nienawidzę gorzkiej! Jak ją jem to jest niby ok, ale po jakimś czasie robi mi
        sie obrzydliwie słodko. Zdecydowanie wolę mleczną, nie ma takiego głupiego
        posmaku. Tylko Lindt albo Milka. Mniammmmmmmm..........
    • Gość: obserwator2 Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      "Otóż jedzone z umiarem - wcale nie tak bardzo!"

Trzeba prawdziwego debila by dojść do takiego wniosku.

Toż i trucizny - jak łyknę mikrogram - mogę się nie obawiać.
      Chodzi o to, że czekolada (poza smalcem może, czy czystą oliwą) jest
      najbardziej kaloryczną (na 100g) pottrawą jaką zna ludzkość. Tym samym jest
      NAJBARDZIEJ TUCZĄCĄ rzeczą jaka znamy. Gdy ktoś ma nadwagę i je czekoladę
      (choćby troszeczkę, jest idiotą). Jak weźmie okruszek, to tylko sie rozdrażni.
      Jabłuszko o tej samej ilości kalorii da dużo więcej satysfakcji i dpędzi głód
      na dłużej. to POZA DYSKUSJĄ.
      Osoby troszczące się o własną wagę muszą sobie powiedzieć raz na zawsze: jem
      tylko rzeczy o małej ilości kalorii w stosunku do białka, błonnika i innych
      potrzebnych składników. Tłuszcz (a w czekoladzie jest go mnóstwo) pozostaje
      wyklęty.
      • a18275 Re: Czekolada smakuje bosko 20 lat temu
        > Chodzi o to, że czekolada (poza smalcem może, czy czystą oliwą) jest
        > najbardziej kaloryczną (na 100g) pottrawą jaką zna ludzkość. Tym samym jest
        > NAJBARDZIEJ TUCZĄCĄ rzeczą jaka znamy.

Nieprawda, jest wiele innych rzeczy bardziej kalorycznych, np. chipsy, orzechy,
        tluste mieso. Poza tym czekolady nie je sie duzo, bo jest "skondensowana". W
        niektorych dietach odchudzajacych (Montignac) mozna jesc gorzka czekolade (i to
        w sporych ilosciach).
        • wj_2000 Re: Czekolada smakuje bosko 20 lat temu
          Wypis ze strony:
          kalorie.net/modules.php?name=Kalorietab
          Czekolada gorzka - 554kcal/100g
          Wieprzowina karkówka -267kcal/100g
          • Gość: Kama Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
            A kto widział kalorie?????? Zresztą mnie nikt nie obrzydzi czekolady! No i nie
            prawda, że tuczy, w każdym bądź razie nie mnie!!! Pozdrawiam wszystkich
            czekoladowych łasuchów, szczególnie tych "gorzkich"!!!
          • Gość: myszy Re: Czekolada smakuje bosko IP: 192.168.1.* / *.cza.warszawa.supermedia.pl 20 lat temu
            taaak :) na szczescie zazwyczaj nie zjada sie 100 g czekolady za jednym
            posiedzeniem, tylko 5-10 g (to juz jest duzo!), a sprobuj nie zjesc 100 g
            karkowki... takiej pysznej... wypieczonej... mmmm... przeciez to tyle co
            plasterek, albo i mniej...

wiec ja chyba zostane przy czekoladzie :)

• Gość: starytrep Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.chello.pl 20 lat temu
        Mam 65 lat,170 wzrostu i 52 kg.poza gorzka czekoladą - niczego!Z uprzejmości
        jakiś drobiazg w wigilię, czy na wielkanoc. Czeklada,szczególnie gorzka w żadny
        wypadku nie jest najbardziej tucząca rzeczą jaką znamy! Jeśli tyle znamy, to
        znaczy, że nie wiele znamy, a się wypowiadamy! Troche rozwagi.
      • Gość: slonko Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.hsd1.ca.comcast.net 20 lat temu
        Czesc - nie wyklinaj tluszczu , tylko go ograniczaj.Zajadasz jabluszka bo malo
        kaloryczne i pelne witamin /masz racje /ale pewne witaminy potrzebuja luszcz do
        wchlniecia ,tak to jest stworzone.Szkoda ,ze tak wszystkich mlody czlowieku
        nazywasz " DEBILAMI " och przepraszam moze to nowa forma na Pna czy Pani.
        Pozdrawiam
    • Gość: Miłośnik czeko Ołów+czekolada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Czy wy wiecie, że większość ziaren kakaowca, z których robi się czekoladę
      pochodzi z Afryki i to z najbardziej uprzemysłowionych regionów tego
      kontynentu. Tak więc, jedzona w nadmiernych ilościach może spowodować
      nieuchronną śmierć.
      Więc nie bądźcie tacy pewni swego wybierając tą z jak największą zawartością
      kakao - to niebezpieczne dla życia, a z tego co mi wiadomo na opakowaniu nie
      podaje się zawartości Pb.
      • Gość: mee... ZAWSZE SIE ZNAJDZIE JAKIS ZNACHOR ... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 20 lat temu
        ...mangusia.republika.pl/czekolada_.html
      • Gość: Kama Re: Ołów+czekolada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Gadanie! Jakby tak człowiek patrzył na te napisy na opakowaniach to nic by do
        ust nie wziął! A ty myślisz, że te warzywka i owoce to są uprawiane w czystym
        środowisku? Nie mówiąc o tych tonach sztucznych nawozów sypanych pod uprawy! Daj
        sobie spokój i nie denerwuj innych! Ostatecznie człowiek musiał się już
        przystosować do zanieczyszczeń!!!
    • Gość: dona Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      uwielbiam gorzką czekoladę Alpen Gold z kandyzowaną skórką pomarańczową
      • Gość: gosciowa torcik cappuccino IP: 194.187.238.* 20 lat temu
        a ja troche z innej bczki...Napalilam si ena torcik cappuccino i...sie
        rozczarowalam!Po piwerwsze robiac wszystko wg przepisu i tak ciasto jest lejace
        (ja na nalesniki mam bardziej geste!!) poza tym wyszedl zakalec!:(buuu myslalam
        ze jak potraktuje skladniki mixerem to cos zdzialam....i drugi raz zakalec!
        poddaje sie!!!Czy komus wyszedl moze??i jakim cudem??:)
      • Gość: gosciowa torcik cappuccino IP: 194.187.238.* 20 lat temu
        a ja troche z innej beczki...Napalilam sie na torcik cappuccino i...sie
        rozczarowalam!Po pierwsze robiac wszystko wg przepisu i tak ciasto jest lejace
        (ja na nalesniki mam bardziej geste!!) poza tym wyszedl zakalec!:(buuu myslalam
        ze jak potraktuje skladniki mixerem to cos zdzialam....i drugi raz zakalec!
        poddaje sie!!!Czy komus wyszedl moze??i jakim cudem??:)
    • Gość: meg Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Czekolada mmmmm..... A właściwie to kto widział kalorie?
    • Gość: kasia Re: Czekolada smakuje bosko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      ja uwielbiam czekolade niewiem jak wy?? ale ja kocham

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka