Dodaj do ulubionych

Jaki torcik?

20 lat temu
Podpowiedzcie coś mamuśki. Niedługo urodzinki córci a ja nawet w biszkoptach
mam zakalec. Jednym słowem lewe ręce do pieczenia. Podeślijcie jakiś przepis
na dobry torcik, no z biszkoptem moge sobie w ostateczności poradzić ale masy
itp. to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Luix Re: Jaki torcik? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Tydzien temu na pierwszych uroszinach mojego synka był pyyszny torcik. Też nie
      jestem dobra w pieczeniu i zamiast zwykłej masy z margaryny i jajek zrobiłam
      masę karpatkową (może być też budyniowa). Pychota!!
    • agniecha_rmf Re: Jaki torcik? 20 lat temu
      Ja w piątek na 3 urodzinki mojego syna piekę prostokątny tort z pociągiem.
      Ciasto oczywiście biszkoptowe upieczone w blaszcze nr 1 ( biszkopt z 4 jaj); po
      przekrojeniu w zdłuż i w szerz będą 4 placki. A do środka zamiast kremu serki
      homogenizowane( dzieci lubią), waniliowe ( ok. 2 serki na placek) w czterech
      kolorach. Zeby zrobić np. zielony ,nalezy dodać troszkę barwnika do pisanek w
      proszku, a ten proszek rozpuścić w ciepłej wodzie razem z żelatyną, wtedy masz
      pewność,że masa na stole nie odpłynie. Troszeczkę koloró sobie zostawię na
      wierzch, bo pociąg trzeba narysować.
      Ten pomysł z kolorami wyciągnęłam od pani w cukierni. Sprawdzony. Ja prawdę
      powiedziawszy kremów sama też nie robię , kupuję te gotowe w proszku np.
      Geliwe. Zawsze daję też troszeczkę mniej mleka niż w przepisie na opakowaniu,
      masa jest gęściejsza.
    • Gość: Matylda Re: Jaki torcik? IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Polecam masy z mało znanej firmy "cykoria". Można je kupić w sklepach a są
      dobre i zawierają stosunkowo mało chemii co ważne w przypadku tortu dla dzieci.
      Ważne, żeby tort dla dziecka był kolorowy. Można tu zastosować różne żelki,
      cukrowe posypki, owoce. Jak masz zdolności plastyczne i trochę czasu to możesz
      kupić masę marcepanową i stworzyć na torcie całą bajkę. Ja kiedyś dla
      zaprzyjażnionej dziewczynki zrobiłam dekorację z "Jasia i Małgosi". Była Baba
      Jaga, Jaś i Małgosia, była chatka z piernika, las i rzeczka z mostkiem. Powiem
      nieskromnie ale to było istne arcydzieło. Matka popłakała się ze wzruszenia.
      Figurki były z barwionego marcepanu, rzeczka z niebieskiej galaretki a chatka
      ze zlapianych gęstym kremem małych pierniczków. okienka namalowane cukrowymi
      pisakami. Tak jak ja chatkę można zrobić pociąg, samochód czy jakiś zamek.
      Często robię tort w kształcie jeża, biedronki lub motyla. Dla dzieci warto
      poświęcić trochę czasu.
        Ja też ich używam są naprawdę pyszne,ale w małych miasteczkach czy na wsiach
        raczje nie do zdobycia ze względu chyba na małą popularność marki. Ale ich
        zaleta to rzeczywiśnie niewątpliwie samk i jakośc po ubiciu, a także cena.
        Warto zaopatrzyć się przy okazji w większą ilość i kilka smaków.
      • Gość: KAsia Re: Jaki torcik? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Tak, tak firma Cykoria ejst super, u mnie w Lublinie jakoś też cięzko ją
        znaleźc, a kremy są super( moze ktoś wie, gdzie je sprzedają w Lublinie, tak a
        propos?)! A dla dorosłych to barszczyk tej firmy polecam!
        Pomysł z barwnikiem pisankowym jest warty uwagi, ale napewno to nie jest
        toksyczne?
        P.S. A może coś zamówisz zamiast sama robić, skoro jak piszesz masz dwie lewe
        ręce!
      • Gość: kuba Re: Jaki torcik? IP: 211.177.89.* 20 lat temu
        no to faktycznie, jak malo chemii chcesz dodac do torciku dla dziecka to
        kolorowe posypki i zelki beda najwlasciwszym rozwiazaniem...
    • asik49 Re: Jaki torcik? 20 lat temu
      Na galerii potraw jest dużo sprawdzonych przepisów

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=39640144
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=39210703
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=37820756
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=38417794
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=38203627
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26878150&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=34705476&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27998943&v=2&s=0
      Jest ich mnóstwo
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=tort&ile=15&sort=data_desc&spojnik=and&forum=777&poz=0&A_szukaj=temat&x=10&y=8&zywe=2
      • Gość: Karimata Re: Jaki torcik? IP: *.pl / *.enterpol.pl 20 lat temu
        Fuj,jak możecie dzieciom serwować takie śwństwo jak gotowe pseudokremy do tortów!
        Żadne"gelwe" ani "cykorie".Toż to sama chemia!A zadajcie sobie mamuśki trochę
        trudu i ubijcie choćby śmietanę 30% i już będzie lepszy tort.Można dodać owoce
        np,ananasy lub brzoskwinie i jest pychota.Wszystkie macie po dwie lewe ręce???????
          Taka jesteś mądra, a wiesz , co twoje dziecko je np. w przedszkolu, czy szkole?
        • Gość: Matylda Re: Karimata IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
          Oczywiście masz rację z tą bitą śmietaną i owocami ale nie przesadzaj. Nikt tu
          nie mówi o codziennym karmieniu dziecka tortami ze sztucznym kremem. Zresztą
          małe dziecko zje tego tortu odrobinę i nic mu się nie stanie. Dla dziecka taki
          tort to przede wszystkim zabawa. Gorsza sprawa z tymi wszystkimi odżywkami i
          smakołykami produkowanymi "specjalnie" dla dzieci a które matki chętnie w
          dobrej wierze kupują. Kiedyś wyciskało się sok z jabłka, teraz są gotowe. Świat
          idzie do przodu i dzieci też muszą się przyzwyczajać bo właśnie w takim świecie
          przyjdzie im żyć. Czy to dobrze czy żle możnaby długo dyskutować ale zamiany
          pampersów na pieluszki z tetry też sobie nie wyobrażam.
          ps. jeśli myślisz o ananasach i brzoskwiniach z puszki to też do ich produkcji
          użyto konserwantów, to nie kompocik robiony w domu. Już tylko wspomnę o tym ile
          chemii dostały, żeby wogóle urosły!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka