Gość: mango IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Ja robię bez jagód i wódki tylko na samym spirytusie .Jak doda sie wiecej cukru wychodzi bardzo słodziudka i wogóle nie czuc alkoholu i smakuje raczej jak soczek. Polecam jest naprawde pycha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Karol Re: Dereniówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu A z jakiego derenia są te owoce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Dereniówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu Dereń jadalny (Cornus mas, krzew lub małe drzewko żółto kwitnie i ma czerwone śliweczkowate w kształcie (ale mniejsze) owoce. Tylko z tego owoce nadają się na nalewkę. W ogrodach przeważnie sadzi się inne derenie o małych białych lub niebieskawych owocach te się nie nadają!!!! Jeśli ktoś chce posadzić warto wiedzieć, że dereń jadalny zapyla się krzyżowo i żeby doczekać się owoców trzeba posadzić przynajmniej 2 sz. Wiem gdzie można kupić sadzonki, ale chyba tu nie mogę napisać. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sts Dereniówka IP: *.elpos.net 19 lat temu Zawsze trzeba stosować alkohol rozcieńczony!!!! Najlepiej 70% vol,tj. 1 cz. 95% spirytusu i 1 cz. 40% gorzałki / może być wódka/ Tylko taki "ekstraktor" wyciągnie całą dobroć. Stary chem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka Re: Dereniówka IP: *.piotrkow.net.pl 19 lat temu Też taką znam i polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Dereniówka IP: *.chello.pl 19 lat temu a skad wziac owoce derenia? (oprocz hodowli drzewek w ogrodku :P) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sts Re: Dereniówka IP: *.elpos.net 18 lat temu Szwagier posadził kilka sadzonek ,już kwitły ,ale trza czekać i czekamy ,bo warto! Takie niepozorne 'śliweczki' ,a jakie dobre po przetworzeniu i im starsze przetwory tym bardziej smaczniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sts Dereniówka IP: *.elpos.net 18 lat temu Trzeba zwrócić uwagę na fakt ;2 szk + 2 szk 40% wódki na taką dawkę substratów to stanowczo za mało alkoholu ,bo to uzyskamy roztwór 20-22% alkoholu ,a to jest likier.Piłem taki likierek ale wytrawna dereniówka była lepsza! /bez jagódek jest czerwona / Odpowiedz Link Zgłoś