Dodaj do ulubionych

kontenery PCK

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
badzo mnie zastanawia, co dzieje się tak naprawdę z rzeczami wrzucanymi do
tych kontenerów. Słyszałam m.in., że są sprzedawane za granicą. Ostatnio
chodząc po targu natknęłam się na moją sukienkę. Nie mam 100% pewności, czy
to była moja, ponieważ bardzo się spieszyłam i tylko ją dotnęłam. A sukienka
ta była szyta przeze mnie i miała dosyć unikatowy krój i materiał. Na 99%
myślę, że ona była moja. Ciuchy używane sprzedawała dziewczyna ok.30 lat. Czy
wie ktoś, jak to naprawdę jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: kontenery PCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Ja również zwątpiłam w te kontenery.U mnie w mieście jest ich kilka a przez
      parę lat tylko raz widziałam jak były opróżniane.Może w dużych miastach robią
      to częściej a u nas ta odzież po prostu gnije a do tego młodzież wrzuca tam
      śmieci.Teraz ubrania po dzieciach zbieram do wora w garażu i co jakiś czas
      wywożę do znajomej na wioskę a tam biednych nigdy nie brakuje.Znajoma dzieli
      ciuchami wg potrzeb sąsiadów i wszyscy są zadowoleni a ja mam pewność że te
      ubrania naprawdę się komuś przydają.
    • Gość: z Re: kontenery PCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Rzeczy sa sprzedawane a kasa idzie na cele statutowe PCK.
    • Gość: Kate1972 Re: kontenery PCK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      W zasadzie też interesuje mnie ten wątek, bo wrzuciłam dotąd mnóstwo damskich
      rzeczy w idealnym stanie...a mogłam je (jak moja skąpa koleżanka) oddać do
      komisu i mieć z tego jakiś grosz. Byłoby mi bardzo przykro, gdyby okazało się,
      ze pomiędzy sobą rozdysponowały je panie z PCK a nie trafiły do ubogich.
    • Gość: Kate1972 Re: kontenery PCK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      aha - jeszcze jedno. Nie sądzę, żeby te ciuchy były sprzedawane za granicą,
      bowiem rzeczy kupowane w polskich hsklepach bywają dość szmatławe, inna
      sytuacja jest z ciuchami, które od jakiegoś czasu kupuję w sklepach z używaną
      odzieżą - są świetne gatunkowo!!!! Dlatego też całą swoją "polską" odzież
      wymieniam na tą z ciucholandów.
    • Gość: dewa Re: kontenery PCK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Z tego co wiem to nie są kontenery PCK .Firma, której są one własnością płaci
      PCK za posługiwanie się tym logo. A że celem każdej firmy jest zysk, to
      właściciele robią z odzieżą w kontenerach wszystko to co przyniesie im zysk. Mi
      tam wszystko jedno jest co się stanie z moimi ciuchami, przecież na bazarze
      sprzedawać ich nie będą. Raz próbowałam wystawić torebkę z całkiem dobrą odzieżą
      w śmietniku; osoby grzebiące po śmietnikach tylko porozrzucały wszystko dokoła,
      przykro mi było potem patrzeć na własne walające się ciuszki.
    • Gość: opty Re: kontenery PCK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      to co wrzuci sie do kontenerów zbiera firma przerabiajaca szmaty na czyściwo,
      czyli wybiera bawełnę, z tego co sprzeda oddaje jakąś część zarobku PCK (jest
      to b. mała część). Nie warto wrzucać tam rzeczy dobrych do noszenia, lepiej
      oddać bliźnim (na wsi, w kościele, bądź w placówkach PCK)
      • lustroo Re: kontenery PCK 20 lat temu
        10 groszy za ciuch firma, bodajże to się nazywa WTÓRPOL daje PCK, sama ten
        ciuch sprzedaje za naście zlotych. Firma ta bierze ciuchy na sprzedaż, także za
        granicę do Japonii(lubią zwłaszcza takie z lat 70) te których się nie da
        sprzedać idą na przemiał, np. wełna, reszta na czyściwo. PCK ma z tego mało
        pieniędzy, ale przeznacza je na leki i art. żywnościowe. PCK nie stać na
        płacenie komuś przy segregowaniu. Dobre ciuchy PCK oddaje potrzebującym (jakąś
        tam część). Czytałam artykuł w jakiejś kobiecej prasie.
        • Gość: t Re: kontenery PCK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
          W moim mieście na osiedlach , też stoi po kilka takich kontenerów .
          Jakiś czas temu , wrzuciłam do jednego z nich , stare firanki .
          Nie były zniszczone ( mnie się nie podobały kolorowe kropki na nich ) .
          Po pewnym czasie , weszłam do komisu i poznałam swoje stare firanki -
          nie było to trudne , ponieważ sama je obszywałam .
          Zwątpiłam w uczciwość takich akcji .
          Przecież na tych kontenerach jest napis , że wszystko co wrzucimy do kontenera
          przeznaczone zostanie na cele charytatywne .
          W moim rozumieniu , rzeczy te powinny zostać rozdane biednym , za darmo .
    • Gość: Matylda Re: kontenery PCK IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Kiedyś w sklepie z używaną ZACHODNIĄ odzieżą widziałam bluzkę.Nie była to moja
      bluzka ale kiedyś miałam identyczną. Moja była polska i kupiona w polskim
      sklepie. Przypuszczam, że ta w "grzebalni" znalazła się za pośrednictwem
      takiego PCK-owskiego kontenera. Oni chyba wybierają rzeczy w dobrym stanie i
      potem sprzedają jako odzież z zachodu.
    • piekielnica1 Re: kontenery PCK 20 lat temu
      Kontenery są prywatnej firmy, która sprzedaje te rzeczy w ciuchbudach i marne
      grosze przekazuje PCK
      • bbombell Re: kontenery PCK 20 lat temu
        Kiedy oglądłam reportarz na temat tych konetenerów na ubrania PCK.
        Te kontenery naleza do jakiś/jakiejś firmy prywatnej i ta firma ma podpisaną
        umowę z PCK, dlatego jest naklejka PCK. Umowa jest taka, że jakas częśc ubrań i
        tp. rzeczy jest oddawana do PCK. Firma ta opróznia kontenery i przebiera i co
        lepsze ubrania trafiają do ciuchalndów,a te najgorsze trafiają do PCK.

Więc jak ktoś ma na zbyciu to polecam popytać się najpierw po znajomych czy
        znają jakies osoby, którym takie rzeczy sie przydadzą lub zdobyć kontakt do
        takich ludzi poprzez ośrodki pomocy społecznej bo napewno orientujas ie, które
        rodziny są biedneijsze i nei mają pieniazków niż wrzucac do tych kontenerów.
        Takie jest moje zdanie
        • nalle_maja Re: kontenery PCK 20 lat temu
          W moim mieście jest sklep wyżej wspomnianej firmy-sieci Wtórpol,oczywiście
          ciucholand.
          Odzież jest na wagę,w pierwszym dniu z nowym towarem,cena wynosi 35 zł za kg.
          Jeżeli to jest ta sama firma,która posiada kontenery z logo PCK,to obławia się
          ona na ciuchach obłędnie,gdyż zawsze jest tam masa kupujących.
          Dla mnie to jest co najmniej nieuczciwe...
          • Gość: nalle_maja Re: kontenery PCK IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20 lat temu
            No i jeszcze dodam,że kilkakrotnie kupowałam sobie ciuchy w tym sklepie i
            zauważyłam,że często są tam ubrania polskich firm,np.Reserved...Dziwiłam
            się,skąd się tam wzięły...
            A teraz wszystko jasne!
            • Gość: allo Re: kontenery PCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
              Ja stare ciuchy wystawiam w reklamówkach w śmietniku. Znikają błyskawicznie i
              mam pewność, że trafiają do potrzebujących, bez pośredników wątpliwej uczciwości.
              • alexi100 Re: kontenery PCK 20 lat temu
                Ja też słyszałam, że jakaś firma zabiera te najlepsze rzeczy a te, które się
                już do mało czego nadają są przekazywane PCK. Uważam, że to okropne. Ja raz
                wrzuciłam coś do takiego kontenera. Ale już od jakiegoś czasu ubrania których
                nie noszę oddje tym, którzy tego naprawde potrzebują.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka