Dodaj do ulubionych

zameldowanie

20 lat temu
Chciałabym się zapytać drogie forumowiczki czy oriętujecie się w temacie
zameldowania. Otóż jestm już rok po ślubie mieszkamy z mężem u teściów
chcialam pozmieniać dokumenty i tu pojawił się problem, teściowa jest taka
jak większość tutaj opisywanych i oznajmiła mi że nigdy mnie nie zamelduje w
jej domu. W związku z tym mam pytanie czy ja muszę mieć jej zgodę na
zameldowanie się czy ja mogę to zrobić sama "za jej plecami" bo jeżeli nie to
po co zmieniać dokumenty i płacić za zmianę tylko po to żeby zmienić
nazwisko.
Obserwuj wątek
    • arbad Re: zameldowanie 20 lat temu
      Jeśli chcesz się zameldować u niej w mieszkaniu to musisz mieć jej zgodę.
    • Gość: mili_vanili Re: zameldowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      musisz mieć zgodę właściciela mieszkania
    • dkaminska63 Re: zameldowanie 20 lat temu
      A ty masz męża ??? niech on sprawę załatwi i to natychmiast ze swoją mamchą albo się dziewczyno wyprowadzaj od tej rodzinki
      • j2334 Re: zameldowanie 20 lat temu
        W takim razie gdzie ty jestes zameldowana? Bardzo to dziwne.
        • shady27 dlaczego dziwne??? 20 lat temu
          ja np jestem zameldowana w swoim mieszkaniu, a mieszkam u meza.... no i co w tym dziwnego...moze dizewczyna nadal jest zameldowana u rodzicow, ja bym sie na jej miejscu nie wymeldowywala, bo tak naprawde meldunek to tylko papier nic wiecej
    • shady27 Re: zameldowanie 20 lat temu
      ja zmienilam dowod po 6 latach malzenstwa, tylko po to zeby miec nowy dowod....a co do meldunku, tak musisz miec jej zgode tylko nie bardzo rozumiem po co chcesz byc u tesciowej zameldowana???
    • qwe77 Re: zameldowanie 20 lat temu
      dziękuję za wszystkie odpowiedzi zameldowana jestem u rodziców, mieszkam umęża
      pytam dlatego że myslałam że to trzeba sie przemeldować i to w jakimś
      określonym czasie. Ale w takim wypadku to nie bede sie przemeldowywać i niczym
      sie przejmować. Zastanawiam się nad jednym, czy jak bedziemy mieli dziecko to
      czy wtedy nie będe się juz tam musiała zameldować. Aledo tego czasu to kto wie
      moze juz tam nie bede miszkać.
        dziecko automatycznie jest meldowane tam gdzie matka....ja np chcialam zeby bylo zameldowane tam gdzie ojciec (czyli tam gdzie teraz mieszkamy) ale to mieskzanie mojej tesciowej (mieszka za granica) i niestety noworodek nie moze byc mzameldowany u babci (debilizm)...wiec zameldowalam u siebie, ale jak mlody bedzie musisal isc do przedszkola przemelduje do babci, zeby nie wozic go do przedszkola do innej dzielnicy
    • agata781 Re: zameldowanie 20 lat temu
      Jak będziesz miaładziecko to wtedy też go nie melduj u teściowej.Ciekawe co
      wtedy powie"mamusia"a ty masz argument na tą okoliczność "tam gdzie matka tam
      jej dziecko";)
    • Gość: ja Re: zameldowanie IP: *.171.41.4.crowley.pl 20 lat temu
      W przypadku, gdy własciciel mieszkania nie wyraża zgody na zameldowanie kogoś,
      możesz zostać zameldowana z urzędu w drodze decyzji administracyjnej. Po prostu
      wypełniasz formularz w urzędzie i wówczas, gdy jakies dane budzą wątpliwości (w
      tym wypadku jest to brak podpisu własciciela) organ wszczyna postępowanie
      administracyjne o zameldowanie Ciebie w okreslonym lokalu. Takie postępowanie
      trwa około miesiąca i organ bada tylko, czy fizycznie przebywasz w lokalu (nie
      bada uprawnień do lokalu) - jeśli tak, dokonuje zamedlowania w drodze decyzji
      na którą przysługuje odwołanie. Dodam jeszcze, że w takim postepowaniu bierze
      również udział jako strona postępowania własciciel lokalu, a więc w Twoim
      wypadku teściowa - nie jest to więc tak, że ona o niczym nie wie:-)
    • qwe77 Re: zameldowanie 20 lat temu
      dziękuję za wszytkie odpowiedzi mam jeszcze jedno pytanko czy teściowa może
      mnie iść sama zameldować czy ja muszę iść z nią i jakie potrzebne są dokumenty.
      Bo już ja postraszyłam, ze zapłaci karę jak mnie nie zamelduje to powiedziała
      ze ewentualnie może mnie zameldować ale ze mną w towarzystwie się nigdzie nie
      pokazjue. Więc czy ona moze iść sama od urzędu?? I ja wtedy chyba muszę sie
      wymeldować z domu rodziców?? Tak mi się wydaje albo czy ja mogę iść się sama
      zameldować z jej pisemną zgodą?? Sorry ze tak nudzę ale jest to dla mnie dość
      ważne a widzę że są tutaj osoby obeznane w temacie.
        nie wiem czy tesciowa moze isc sama (swoja droga "fajna" masz tesciowa), ale od rodzicow musisz sie wymeldowac najpierw, pozniej meldowac u tesciowej. Chyba ze chcesz zameldowac sie tymczasowo to nie musisz sie wymeldowywac od rodzicow - chyba (tego pewna nie jestem)
      • Gość: ja Re: zameldowanie IP: *.171.41.4.crowley.pl 20 lat temu
        Wymeldować z pobytu stałego musisz dokonać osobiście, ale zameldować może Cię
        teściowa (lub inna bliska osoba)- musisz tylko wcześniej sama wypełnić i
        podpisać druk "zgłoszenie pobytu stałego", a ona z dokumentem potwierdzającym
        że jest właścicielem lokalu i tym wypełnionym przez Ciebie drukiem idzie do
        urzędu i wszystko już załatwia.
        Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka