Dodaj do ulubionych

śmierdzące pranie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
witam,
mam taki dziwny problem z praniem. Otóż od pewnego czasu po wypraniu i
wysuszeniu rzeczy dziwnie one śmierdzą, taką stęchlizną. Czy to może być coś
nie tak z pralką? Dodam ,że proszek mam Z Niemiec- Persil i płyn też z
Niemiec- Lenor lub softlan, nie zmieniany od bardzo dawna więc proszek i płyn
wykluczam. czy ktoś mi powie co może być tego przyczyną?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bea Re: śmierdzące pranie IP: *.chello.pl 19 lat temu
      Skoro czuć stęchlizną to znaczy, że jest niedosuszone.
      Bea
    • smolkowicz_a Re: śmierdzące pranie 19 lat temu
      Spróbuj nastawić pralkę na najdłuższy cykl i najwyższą temperaturę i zamiast
      proszku daj ocet albo wybielacz, np domestos
      • smolkowicz_a Re: śmierdzące pranie 19 lat temu
        Oczywiście bez ubrań.
        • lustroo Re: śmierdzące pranie 19 lat temu
          A gdzie suszysz? W mieszkaniu, w piwnicy? Może tam nie jest ciepło i ono nie
          dosycha, albo ubrań masz dużo i zamiast rozwieszone na sznurkach, wieszasz na
          stojaku, do tego w pomieszczeniu jest chłodno i to wszystko kiśnie.
          • Gość: dor0 Re: śmierdzące pranie IP: *.ols.vectranet.pl 19 lat temu
            mam taki sam problem, ale wiem od czego tak się dzieje. Mała łazienka, dużo
            prania, mały przewiew
      • Gość: Agnieszka Re: śmierdzące pranie IP: *.jutra.pl 19 lat temu
        Jeśli tak robisz, to sparcieja Ci wszystkie uszczelki i gumowe węże w pralce!
        Przeczytaj instrukcje!Na pewno w najbliższym czasie zalejesz sasiadów! Drogie
        panie, NIGDY NIE WLEWAJCIE CHLOROWYCH WYBIELACZY, DOMESTOSA I NNYCH, BO PRALKA
        NIE JEST Z PORCELANY!
    • Gość: hellio Re: śmierdzące pranie IP: *.acn.waw.pl 19 lat temu
      Wypierz pralkę, poważnie! Nataw na jakiś długi cykl z wysoką temperaturą, daj
      jej proszek i puść na pusto. Nie wiem, jak to działa, ale mojej pralce pomogło.H
      • Gość: mika9949 Re: śmierdzące pranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        To prawda jeżeli pranie zbyt długo wisi w chłodnym pomieszczeniu zamiast się
        suszyć kiśnie i stąd ten zapach.Sama nie mam balkonu i jestem skazana na
        łazienkę ale na szczęście pralka ma 1000 obrotów i pranie wyjmuję już tylko
        wilgotne.
        Wcześniej przy starej pralce szczególnie w okresie kiedy jeszcze nie grzały
        kaloryfery musiałam pomagać sobie "termą" żeby nie było tego zapaszku.
        Jeżeli syszysz w łazience dobrze jest mieć otwarte drzwi żeby było choć trochę
        przewiewu.
        • alexxa6 Re: śmierdzące pranie 19 lat temu
          więc właśnie problem nie w praniu a w suszeniu ,gdy wyprane rzeczy suszą się bez
          przewiewu ,ściśnięte wtedy cuchną stęchlizną.

vanilla-cafe.net/
          • Gość: dor0 Re: śmierdzące pranie IP: *.ols.vectranet.pl 19 lat temu
            dokładnie tak
    • mariolaw8 Re: śmierdzące pranie 19 lat temu
      przychylam się do tego co wyżej napisane-SUSZENIE-sama mam ten problem dużo
      prania(5 osób)a mało miejsca do suszenia,zauważyłam że nie wszystkie
      ubrania "śmierdzą" najczęściej swetry -rozwieszam je łącznie z odchylonymi
      rękawami żeby był przewiew,jak mam wolny grzejnik na korytarzu to "podejrzane"
      ubrania na nim odrazu suszę
      • paulajal Re: śmierdzące pranie 19 lat temu
        miałam to samo, poradzno mi to:

nastawić puste pranie bez rzeczy z wstępnym na 90stopni i wrzucić pół kilo sody
        do pralki, tak 1-2 razy, to likwiduje kultury bakterii od wilgoci powstałe.
        • Gość: mika Re: śmierdzące pranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
          W pralce nigdy nie zamykam szczelnie drzwiczek,zostawiam uchylone i nie ma mowy
          wtedy o wilgoci w jej wnętrzu.
          • mo-rel-ka Re: śmierdzące pranie 19 lat temu
            chyba jest cos w tych otwartych drzwiczkach, moja pralka do najnowszych nie
            nalezy ale nigdy nic nie smierdzi, nigdy tez nie czysciłam pralki praniem bez
            ubrań.
    • s.skulim to nie od suszenia... 19 lat temu
      Najczęsciej zdarzało się to mojej mamie, a wczoraj tez u mnie.
      Zauwazyłam, ze najczęsciej śmierdzące są rzeczy z wełny.
      Jestem pewna, ze to wina pralki, dlatego, ze moje pranie
      wysycha praktycznie w 3, 4 godziny.
      Dziwne bo dzień przed "pusciłam" pralkę na najdłuższy
      cykl z temp.90stopni. Facet z serwisu mówił, ze własnie
      tak najlpiej czyścic pralkę, też z kamiania i osadów. Jednak nie nalezy jej "puszczać" pustej tylko włożyć jakieś rzeczy...
    • s.skulim wpadłam jeszcze na coś 19 lat temu
      Może to chodzi o ten pojemnik do proszku i płynU??
      Ja go dość często myję, ale faktycznie ostatnio
      nie czyściłam go...
    • Gość: Agnieszka Re: śmierdzące pranie IP: *.jutra.pl 19 lat temu
      Znam ten problem!Tu chodzi, o zanieczyszczenia wody, które dostają się do pralki
      przez zawór wraz z wodą! Otwórz kieszeń do nasypywania proszku i wyciągnij Ją,
      dobrze wyczyść i wypaż(nie używaj chloru!).Następnie przygotuj ciapke z calgonu
      i maczając w niej starą szczoteczke do zembów(najwygodniej!)wyczyść cały
      bród(napewno zgromadził się na górze przy "wlocie" wody do pralki!)w miejscu na
      "kieszeń" do wsypywania proszku.Spłócz obficie wodą(włanczając pralkę na
      płukanie bez prania!). Proces czyszczenia powtarzaj w zalezności od potrzeby i
      używaj odkamieniacza, chyba że zamontujesz filtr przed zaworem do pralki.
    • Gość: anulkaa Re: śmierdzące pranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      wydaje mi sie ze problem moze stanowic pomieszczenie, w którym się ono suszy. w
      niewietrzonym, dusznym miejscu, czasami pranie tak "pachnie".
    • elapietrusiak Re: śmierdzące pranie 19 lat temu
      mi się tak zdarza, jak mocze pranie[ najczesciej scierki i reczniki] na dłuzej
      niz 2-5 godzin przed wypraniem... albo kiedy wyrane już pranie zapominam wyjąć
      zaraz z pralki...wiec moze być tak i u Ciebie...
    • Gość: a. Re: śmierdzące pranie IP: *.icpnet.pl 19 lat temu
      A kiedy czyściłaś ostatnio filtr pralki (ten na dole, odkręcany)? To śmierdzi
      to co tam na dole pozostało... Wyczyść to, problem zniknie. No i czyść co parę
      miesięcy regularnie.
    • Gość: Anginka Re: śmierdzące pranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Miałam ten sam problem. MIszkamy w kawalerce z malutką łazienką i jeśli pranie
      suszyło się za długo to niestety pojawiał się nieprzyjemny zapach. Rozwiązaniem
      okazał się mały wiatraczek na ścianę w łazience. jest przewie powietrza, pranie
      szybko schnie.
    • mimarika Re: śmierdzące pranie 19 lat temu
      a ja zawsze pilnuję, ażeby w suszarni była dobra wentylacja, poza tym
      przeważnie rozszczelniam okno, gdy rozwieszam pranko i nie
      mam "zapachowych"problemów:)
      • Gość: mika Re: śmierdzące pranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        No tak ale masz suszarnię a ja np.łazienkę 2,30x2,00 bez okna.Balkonu też nie
        mam.Ach joj:-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka