Gość: on wspólczuję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu ...i całe szczęście że dzieci nie macie. Dziwię się że twojemu mężowi to nie przeszkadza. Nie mogę sobie wyobrazić takiej nieporadności, ja jak tylko wyszedłem z domu to potrafiłem 100 razy więcej niż wy po 4 latach małżeństwa - WSTYD! Prawda jest taka, że to wszystko z lenistwa i niechcenia. Jak ktos chce to się wszystkiego nauczy. nie ma czym się chwalić Odpowiedz Link Zgłoś
barb76 Re: beznadziejna pani domu 18 lat temu aż zaczęłam się zastanawiać czy to czasem nie ja napisałam post Uasiczki :) mogłabym się calkowicie pod nim podpisać, z tą różnicą, że nie mamy kota, tylko małego synka. Co prawda codziennie zbieramy zabawki malucha, żeby się o nie nie pozabijać i żeby mieszkanie jakoś wyglądało, ale nie spędza nam to snu z powiek. Najważniejsze, że wszyscy w domu są zadowoleni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenka Re: jak najbardziej beznadziejna pani domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu To świetna wymówka dla "pań domu", które niczego nie umieją a do tego mają dwie lewe ręce. Jakiś stereotyp tu wmawiacie, niby kobiety mające porządek w domu to osoby bez zainteresowań i zajmujące się TYLKO sprzątaniem, za to w totalnym chaosie to żyją kobiety inteligentne, luzackie, z masą zainteresowań. Większej bzdury nie słyszałam. Jakoś nie wyobrażacie sobie, że można wiele umiejętności połączyć. No cóż, jeszcze do tego dojrzejecie, z czasem. Jestem ciekawa jak ty jesteś zorganizowana w pracy, jeśli w domu masz totalny chaos, pewnie to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: beznadziejna pani domu 18 lat temu idiotyczne jest ten podzial - na dobre panie domu - niedouczone idiotki i nudziary bez libido albo urocze barwne balaganiary demony seksu :) tak nie bywa raczej oczywiscie fajnie sobie mowic, ach syf mam i nawet jajecznice przypale, ale za to jaka jestem jedrna madra slodka i powabna tyle, ze to wiele wspolnego z rzecywistoscia nie choc oczywiscie samoocene podniesie uasiczko, widze ze taki stan rzeczy ci przeszkadza i probujesz cos z tym zrobic i ja to rozumiem, bo tez tak mam, musisz po pierwsze opracowac program minimum, czyli to na czym ci najbardziej zalezy, czyli na przyklad niekoniecznie codzienne polerowanie podlog, ale na przyklad jeden cieply zdrowy posilek zamiast fasfoodow to tez dla zdrowia i ogolnego samopoczucia korzystaj z przepisow na szybkie i proste dania, da sie ugotowac obiad w 20 minut :) po drugie, zaangazowac chlopa, bo jak rozumiem innych domownikow nie ma nawet perfekcyjna anthea mowi - nie probuj robic wszystkiego sama, bo nie dasz rady, a prace i obowiazek dbania o porzadek rozdziela rowniez bardzo malym dzieciom ciezko jest laczyc prace, z prowadzeniem domu, ze swoimi pasjami i zyciem towarzyskim i nie zwariowac dlatego wybierz to, co dla ciebie jest wazne, zeby w domu czuc sie komfortowo i tego sie trzymaj skoro nie macie malych dzieci odpadają na przyklad - codzienne pranie, prasowanie, mycie podlog niech maz robi to, co mu niezle wychodzi moj jest lepszym sprzataczem, ja gotuje z kolei on dba o zawsze pusty kosz na smieci, ja o zaopatrzenie lodowki on jezdzi odkurzaczem, a ja kurze scieram :) wiadomo, ze kiedy pracujesz odpadają codzienne porzadki ale juz samo wieczorne ogarniecie kuchni i pochowanie naczyn do zmywarki sprawi, ze rano milej sie wstanie kwestia codziennych nawykow, nie wielkich zrywow i katorzniczej pracy i faktycznie zagladaj na zalinkowane forum, bo to skarbnica cennych rad dla niedoskonalych zabieganych pan domu Odpowiedz Link Zgłoś
uasiczka Re: beznadziejna pani domu 18 lat temu wymyśliłam sobie plan: tzn grafik na lodówkę: jednego dnia sprzątanie łazienki (wydaje mi się, że czwartek to będzie dobry dzień na mycie kibla ;)), innego kuchni, innego dnia pranie. jest szansa, że jednostkowo nie zajmie to dłużej niż pół godziny a przynajmniej raz w tygodniu każda czynność domowa będzie miała swój czas i szansę, że uda mi się to zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agniecha Re: beznadziejna pani domu IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18 lat temu wcale nie wymyslilas:P ja go Ci wyzej podsunelam:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agamina Re: beznadziejna pani domu IP: 88.220.188.* 18 lat temu mam podobny problem, z tym że ja mimo wszystko staram się bardzo wszystko ogarnąć, codziennie sprzatam z grubsza, gotuje.. staram się wywiązywać jak najlepiej z roli żony i matki, niestety nie zawsze to wychodzi, i to mnie bardzo dołuje i stresuje :( nie umiem dobrze gotować i nie lubie nienawidze zakupów, nie umiem ich robić, zawsze czegos zapomnę, albo za dużo kupie a potem jedzenie sie marnuje, czego też nie lubie gdy coś mi nie wyjdzie b. to przeżywam i dołuje mnie to. Chciałabym, ale chyba nigdy nie bede dobrą gosopodynią :( chyba nikt nie lubi robić tego czego nie umie a musi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi Re: beznadziejna pani domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu Gość portalu: agamina napisał(a): mam podobny problem, z tym że ja mimo wszystko staram się bardzo wszystko ogarnąć, codziennie sprzatam z grubsza, gotuje.. staram się wywiązywać jak najlepiej z roli żony i matki, niestety nie zawsze to wychodzi, i to mnie bardzo dołuje i stresuje :( to dobrze,że się starasz ale źle, że się stresujesz! przecież dopiero się uczysz:) > nie umiem dobrze gotować i nie lubie powiem ci, że mozna się nauczyć gotować ale trzeba zacząc od prostych dań i najlepiej ze sprawdzonych przepisów > nienawidze zakupów, nie umiem ich robić, zawsze czegos zapomnę, najlepiej zapisuj na bieżąco na kartce, czego brakuje a potem z tej kartki rób zakupy:) albo za dużo > kupie a potem jedzenie sie marnuje, czego też nie lubie nadwyżki trzeba mrozić na "później" :) > gdy coś mi nie wyjdzie b. to przeżywam i dołuje mnie to. > Chciałabym, ale chyba nigdy nie bede dobrą gosopodynią :( zupełnie nie masz racji:))) dlaczego chcesz od razu być mistrzynią? przecież mozna być "rzemieślnikiem" > chyba nikt nie lubi robić tego czego nie umie a musi być może ale podejście do wyzwania jakim jest prowadzenie domu też jest bardzo ważne i to powinnaś zmienić:)) wiecej optymizmu, humoru i fantazji życzę Praktyka czyni mistrza, jak to mówią:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolores Re: beznadziejna pani domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu Zle sie odzywiasz i to jest powód, że ci się nic nie chce. Nie wrzucaj w siebie śmieci, niech pozostaną na zewnątrz! Jak zmienisz dietę nabierzesz chęci do działania. Ale pozostań sobą i jeśli nie będzie ci się chciało sprzątać to nie sprzątaj! Odpowiedz Link Zgłoś
ogia hahaha 18 lat temu zamien MD na vege knajpe i masz moje zycie ;) wolalabym co prawda, zeby moj partner wiecej sprzatal, ale i tak jest w porzadku ;D Odpowiedz Link Zgłoś
eulalia11 Re: beznadziejna pani domu 18 lat temu Do uasiczka: Nie martw się, że nie wszystko robisz perfekcyjnie. Ja też kiedyś nie dawałam sobie rady ze wszystkim, a krytykiem i to bezwzględnym moich poczynań była i jest moja mama (super perfekcyjna pani domu i super zadbana kobieta!). Ja do swojej perfekcji dochodziłam przez kilka lat - do tej pory moje priorytety to szczęśliwa rodzina. Czasami nie jest u mnie perfekcyjnie, ale mam czas na inne sprawy. Moja mama wszystko pradsowała, maglowała - ja uważam, że nieuprasowana podkoszulka to żaden problem - a ile czasu w ciągu roku mam więcej. Nauczysz się wszystkiego, tylko nie wpadaj w panikę - ja teraz w 40 minut potrafię zrobić od podstaw obiad z dwóch dań itp. Uśmiechnij się i dodkad nie masz dzieci czerp radość dla siebie - jeszcze się napracujesz, nagotujesz i nasprzątasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clooney_g Odwalic sie prosze od mojej malzonki. IP: 82.160.240.* 18 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
uasiczka Re: Odwalic sie prosze od mojej malzonki. 18 lat temu a która to twoja małżonka? Odpowiedz Link Zgłoś
uasiczka Re: beznadziejna pani domu 18 lat temu no i da radę... od 30 marca mam pożądek w domu (utrzymywany na bieżąco) - muszę przyznać, że nie jest to ani niemożliwe ani zbytnio uciążliwe. może coś z tego będzie... jeszcze tylko z jedzeniem się muszę ogarnąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek226315 Re: beznadziejna pani domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu uasiczka napisala: > Wogole sie zebrac jako nie moge. W ogole to i chyba uczyc Ci sie tez nie chcialo,byk na byku ,bykiem pogania Odpowiedz Link Zgłoś
nyame Re: beznadziejna pani domu 18 lat temu moja mama mnie nauczyla: "dom jest do mieszkania a nie do sprzatania":) owszem, porzadek musi byc, ale nie za wszelka cene:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmena Re: beznadziejna pani domu IP: 82.160.48.* 18 lat temu No i dobrze. Nie wszystkie musimy byc super gosposiami. Jesli Tobie i Twojemu mezowi to odpowiada to luz. A tak przy okazji - kto powiedzial, ze to Ty masz robic? Sprzatanie i gotowanie nie jest genetycznie uwarunkowane, rownie dobrze moze to robic mezczyzna jak i kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate1972 Re: beznadziejna pani domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu NIe łam się :) Ja tez jestem beznadziejną gospodynią i niespecjalnie umiem gotować :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajednakasia Re: beznadziejna pani domu IP: *.ssp.dialog.net.pl 18 lat temu Tylko nudne kobiety mają wysprzątane domy ;) Odpowiedz Link Zgłoś