Dodaj do ulubionych

brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć?

17 lat temu
No właśnie, mam w domu dwa psy, dorastają do tego żeby iść do budy, ale
zdążyły już dywany obsikać i ob.... nie raz. Oddałam dywany do prania ale
nadal czuć w domu niezbyt ładny zapach. Czy mozecie mi podradzić, co zrobić
zeby pozbyć się tego smrodu?? AAA mam małe dziecko w domu więc sposób musi być
bezpieczny dla istot żywych:).
Obserwuj wątek
    • Gość: olaa Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      jak juz psiaki sie wyprowadza to wywal dywan na powietrze i porzadne
      go wypierz vainshem do dywanów a pozniej wysusz trzeba tez je
      wietrzyc regularnie
      • green-aria Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć 17 lat temu
        Ja niestety po odchowaniu psa musiałam dywan wyrzucić.Nie pomogło
        żadne pranie,wisiał na dworze 2 dni , a po dwóch godzinach leżenia
        na podłodze w pokoju śmierdziało.
    • yosiko Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć 17 lat temu
      Posyp dywan sodą oczyszczoną i zostaw na kilka godzin, tak jak ciasto cukrem
      pudrem (w zależności od wielkości może być potrzebne dużo sody).
      Po tym czasie odkurz lub wytrzep. Soda neutralizuje zapachy. Ten sposób można
      stosować do wszystkiego co trudno wyprać, np. kanapę, poduszkę.
      Jeżeli obawiasz się o dywan spróbuj najpierw na małym kawałku. Dywan musi być
      suchy żeby soda nie reagowała z wodą.
      Sposób bezpieczny dla dzieci i zwierząt.
      • michalina61 Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć 17 lat temu
        Vitopar fresch - to taki odwaniacz na psie, kocie i inne smrodki. Wcześniej trzeba dywan wyprać i porządnie wywietrzyć...
        • karrantum Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć 17 lat temu
          Podejrzewam, że odkurzacz piorący poradziłby sobie z tym problemem. I nie trzeba
          będzie go wynosić na trzepak, żeby wysechł. Poza tym dobrze zbierze sierść i
          zapach psa.
          • green-aria Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć 17 lat temu
            Posiadam odkurzacz piorący i nie poradził sobie z usunięciem zapachu.
            • pudelek09 Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć 17 lat temu
              mi rowniez odkurzacz pioracy nie pomogl.
            • Gość: alla Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć IP: *.acn.waw.pl 16 lat temu
              To kwestia chemii.
              Trzeba zamówić pranie dywanów do domu ...
              • Gość: psiarz Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć IP: *.dynamic.chello.pl 13 lat temu
                Profesjonalne pranie chemiczne również nie pomogło. Dywany czyste, ale zapach pozostał.
          • Gość: Alicja Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć IP: 46.151.136.* 11 lat temu
            miałam tak wyprany dywan i juz jeden poszedł na śmietnik bo tak śmierdzial. u dzieci tez teraz wyprałam i pójdzie następny do wyrzucenia :( nie polecam tego systemu
    • Gość: fremi Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć IP: *.icpnet.pl 13 lat temu
      Użyj Refresher. Po wyczyszczeniu dywanu spryskujesz go tym środkiem. Sprawdzone!!
      emakchemia.pl/sklep/do-tkanin/textile-refresher-usuwa-nieprzyjemne-zapachy/
    • Gość: cathy ciezki temat IP: *.static.as9105.com 12 lat temu
      Mam 2 mc Labiego nie winie ja ze siusia w domu bo to szczeniaczek ale ma tyle miejsca na parkiecie a upodobala sobie Dywan!!! , kazda plame zapieralam Vanishem na poczatku bylo Ok ale teraz to i Vanish nie dziala ! wczoraj zamowilismy firme profesionalna do Prania dywanow wyprano nam dywan z 2 stron ( czego sie ogolnie nie robi) dywan na poczatku pachnial no bo mocna chemia perfumowana teraz dywan jest suchy i znowu przykry zapach sie unosi , nie pomoglo pranie nie pomogly Vanishe nie pomaga nic , zapach octu jest dla mojego partnera nie do zniesienia wiec sprobuje patent z soda.... jesli nie pomoze czas kupic nowy dywan :/
      • Gość: monika Re: ciezki temat IP: *.stargard.mm.pl 12 lat temu
        sprobuj polaczenia sody i proszku do prania Posyp na sucho i Zostaw na pare godz Potem odkurz Mi pomoglo
        • f.l.y Re: ciezki temat 12 lat temu
          ja stosowałam wszystkie tutaj podane sposoby - dywan Hampen z Ikei - musiałam wyrzucić, wg mnie to i te dywany mają swoje specyficzne zapachy, które w połączeniu z moczem, a potem z chemią intensyfikują się okropnie..

na razie mamy nowy dywan :) jeśli suni się przydarzy jakiś wypadek, to bez moczenia spróbuję sody (wcześniej moczyłam na papkę)
    • magdalka7 Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć 12 lat temu
      Może odkurzacz piorący pomoże? Ewentualnie Vanish do dywanów - ten w proszku. U mnie sobie dobrze radzi, ale nie mam aż takiego problemu, bo pies nie mieszka w domu.
    • Gość: budda Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć IP: 2.29.249.* 10 lat temu
      czy pranie para pod cisnieniem by pomoglo?
      Trzeba pamietac ze bakterie ktore tworza brzydki zapach moga sie przedostac pod dywan i wsiaknac w podłoge. Czy para pod wysokim cisnieniem nie zabije wszystkich bakterii w dywanie i podlodze ?
      Sprobuje w tym tygodniu
    • Gość: Kalina Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć IP: *.supermedia.pl 10 lat temu
      Dużo rad odnośnie pielegnacji dywanu tutaj: www.whiteoaks.pl/plama-na-dywanie-czyli-jak-czyscic-i-pielegnowac-dywan/
    • pati67675 Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć 10 lat temu
      Nie wiem po co się kłopotać jeśli można zamówić usługę prania dywanów lub samemu odwieźć dywan do pralni. Ja zawsze zamawiam godzinne pranie u dywanszop.pl (bo jestem z Krakowa) i mam spokój.
    • Gość: Monia Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć IP: *.195-167-159-16.net.eco.atman.pl 9 lat temu
      samo pranie nie usunie zapachu. Znacznie skuteczniejsze jest ozonowanie. nadaje sie zarowno do dywanow jak i tapicerowanych mebli. pozbedziesz sie brzydkiego zapachu skutecznie ,a co najwazniejsze bezpiecznie dla dziecka :) ja korzystam z www.klinikadywanow.pl
    • 001jakub Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć 9 lat temu
      Oddaj do pralni Ciocia Renia ( odbiorą sami ) zamów oprócz prania usuwanie zapachów powinno pomóc plus ewentualnie domów ozonowanie :) robią to bardzo dobrze :)
    • smietanka30 Re: brzydki zapach dywanów - po psach, jak usunąć 9 lat temu
      Warto spróbować Wezyr do dywanów, bardzo dobrze radzi sobie z plamami również po psach i według mnie usuwa nieprzyjemny zapach. W moim przypadku się sprawdził

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka