Dodaj do ulubionych

malutkie "ćmy" w kuchni

17 lat temu
Witam, mam taki problem w szafkach kuchennych, zwłaszcza tam, gdzie
trzymam jakies zapasy zywności, typu mąka, przyprawy, "zakociły się"
jakieś paskudztwa, takie podobne do małych ciem. Wywaliłam wszystkie
zapasy, porządnie wyczyściłam szafki, nie gromadzę już dużych
zapasów, ale te "małe ćmy" dalej są i fruwają sobie w szafkach,
czasem po kuchni.

Jak sobie z tym poradzić, jak to wytępić? Bo przecież nie sposób
niczego nie mieć w domu w zapasie. Próbowałam to klapką na muchy,
ale one się chyba szybciej rozmnażają, niż ja je tępię, oza tym
włażą w jakieś zakamarki i trudno jest je wytepić. Co mi poradzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: malutkie "ćmy" w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      masz w kuchni mole spożywcze, wiele jest środków zwalczających paskudztwo, ja
      stoczyłam wielomiesięczną walkę, zanim pozbyłam się lokatorów. Po pierwsze:
      Szczelnie przechowuj żywność - mąkę, kasze, makarony, suszone owoce....i
      wszystko, co nadaje się do jedzenia.
      W sklepach chemicznych jest mnóstwo różnych preparatów, ja używałam wielu, nie
      wiem nawet, które pomagały, a które nie - metoda prób i błędów. Ale zasada
      najważniejsza - nie mogą mieć dostępu do jedzenia.
      • Gość: cava Re: malutkie "ćmy" w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        U mnie mole spożywcze upodobały sobie tez inne miejsca. Odkryłam je w firankach
        i w korkach po winie ktore staly w szklanym naczyniu. musialam sie pozbyc wielu
        rzeczy, ale juz (chyba) nie wrocily.
    • kol.3 Re: malutkie "ćmy" w kuchni 17 lat temu
      Przechowujesz starą żywność, powyrzucaj to co jest zaatakowane przez mole kuchenne.
      • schiraz Re: malutkie "ćmy" w kuchni 17 lat temu
        Ja walczę z tym, trudniej mi jest o tyle, że przejrzałam wszystko (niczym
        kopciuszek przebrałam po ziarnku, kasze, ryże, makarony) korzystam z płytek
        nasączonych substancją trującą, z naklejek z feromonami na drzwiach szafek i
        przekładam wszystko do szczelnych pojemników i latają dalej:(
        • she8 Re: malutkie "ćmy" w kuchni 17 lat temu
          Sprawdź pojemnik z suszonymi grzybami, orzechami, kaszami. Gdzieś
          się zalęgły, skoro lataja, a chemią ich nie wybijesz, musisz po
          prostu znaleźć i wyrzucić to obrzydlistwo. Ja kiedyś przetrząsnęłam
          całą spiżarkę kilka razy, wydawało mi się, że b. dokładnie, a one
          były w malutkim kawałku czekolady z orzechami, brrr
    • linn_linn Re: malutkie "ćmy" w kuchni 17 lat temu
      Kup kartoniki samoprzylepne Raid, ale alcje czyszczenia musisz powtorzyc.
      Wyrzucania tez.
      • Gość: mała Re: malutkie "ćmy" w kuchni IP: *.adsl2.static.versatel.nl 16 lat temu
        sama mialam problem z tymi upiorami. okazalo sie jednak, ze przyczyna pojawiania sie ciem jest trzymanie kasz, maki, suszonych grzybow i innych "suszkow" w szczelnie zamknietych pojemnikach. pare osob ktore mialy ten sam problem poradzilo, zeby trzymac w/w zywnosc w papierowych paczkach. skorzystalam z porad i problem znikl :)
        • Gość: aga Re: malutkie "ćmy" w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu
          Gość portalu: mała napisał(a):

> sama mialam problem z tymi upiorami. okazalo sie jednak, ze przyczyna pojawiani
          > a sie ciem jest trzymanie kasz, maki, suszonych grzybow i innych "suszkow" w sz
          > czelnie zamknietych pojemnikach. pare osob ktore mialy ten sam problem poradzil
          > o, zeby trzymac w/w zywnosc w papierowych paczkach. skorzystalam z porad i prob
          > lem znikl :)

A jesteś pewna, że nie na odwrót???
          Mole z łatwością przegryzają papier, a skoro mają dostęp do żarcia nie
          wyprowadzą się tak prędko. Właśnie trzymanie jedzenia w szczelnych pojemnikach
          jest sposobem na ich pozbycie się
          • alka44 Re: malutkie "ćmy" w kuchni 16 lat temu
            włażą nawet do szczelnie zamknietych puszek. wszystko z szafki wyniosłam na mróz
            na balkon. Wczesniej wyrzuciłam podejrzane i czekam na efekty
          • mamahanki Re: malutkie "ćmy" w kuchni 16 lat temu
            mi sie tez wydaje ze na odwrot. Pamietam jak nam takie paskudztwo sie zaleglo w
            grzybach, ktore byly trzymane w worku z materialu.
    • Gość: michkin Re: malutkie "ćmy" w kuchni IP: *.tktelekom.pl 13 lat temu
      Na tym forum nie udziela się odpowiedzi
      • koza031 Re: malutkie "ćmy" w kuchni 13 lat temu
        Uważaj, bo wyczyścisz szafki, pozbędziesz się kłopotu, aż tu znowu pojawią się przy najbliższych zakupach. Podejrzewam, ze przynoszone są czesto ze sklepu.
    • Gość: Basia Re: malutkie "ćmy" w kuchni IP: *.internet.szczecin.pl 13 lat temu
      To nie ćmy tylko mole ,dobrze zrobiłaś że wyrzuciłaś wszystkie zapasy.Wszystkie sypkie artykuły powinnaś trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka