Dodaj do ulubionych

P. dr proszę o radę?

27.05.10, 11:28
Mój synek ma 4,5 tygodnia od pczatku był dokarmiany butlą najpierw w
szpitalu zwykłym NAN-em a w domu NAN HA1. Od 3 tyg. jest tylko na
butli bo mały dostał alergii najprawdopodobniej na mój pokarm. Mam
pytanie chciałabym zmienić mleko na troszkę tańsze, ale wydaje mi
się że zwykły NAN będzie nieodpowiedni skoro mały miał alergie.
Jakie kupić mleko dla alergików, może jakieś refundowane?
Do kiedy mały ma jeść mleko 1?
Kolejne pytanie. Synka karmiłam piersią na żądanie teraz budzi sie
co 3-4 godz (nawet w nocy) i wypija 90ml czasem 120. Czy to dobrze
że je co 3 godz czy raczej powinnam go wstzrymywać do 4 godz przerwy
między posiłkami żeby było 6 karmień.
Ostatnie pytanie mam co do samego przygotowania mleka. Używam
zwykłej wody z kranu, którą gotuje, część przelewam do dzbanka (do
wystygniecia) a reszte do termosu. generalnie używam podgrzewacza.
szykuje gotową mieszankę i wstawiam do właczonego podgrzewacza na 2
do 3 godz az bedzie karmienie.Mam pytanie czy moge dalej tak
przygotowywać posiłki czy cos robię nie tak? Dodam że syn ma kolki i
zdarzają się dni że syn gdy puszcza bąki wybudza sie i preży.
podawanie Espumisanu i herbatek koperkowych pogarsza sytuacje.
między posiłkami podaje synowi wode z glukozą (płaska łyżeczka na
120ml wody) synek wodę pije w temp pokojowej a mlko ciepłe.
Z góry dziękuje za odpowiedz!
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: P. dr proszę o radę? 27.05.10, 14:12
      Jeżeli po Nan Ha jest wszystko dobrze to spróbuj Bebiko Ha, na pewno jest
      tańsze. Ewentualnie porozmawiaj z lekarzem, bo jeśli dziecko ma stwierdzoną
      alergię to lekarz powinien przepisać mleko Bebilon Pepti, na receptę kosztuje w
      granicach 10-12zł.
      Co do ilości karmień to myślę, że powinnaś zostawić tak jak jest, widać dziecko
      tego potrzebuje.
      Nie wolno przygotowywać wcześniej mleka i trzymać go w podgrzewaczu 2-3 godz!!!
      Właśnie od tego może małego brzuszek boleć!!! Ja robiłam podobnie do Ciebie-w
      termosie miałam gorącą wodę a w czajniku już przestudzoną. Jak się mały obudził
      to wlewałam do butelki trochę wrzątku i zimnej wody i dopiero wtedy dosypywałam
      mleko, które miałam już odmierzone w specjalnym pojemniczku.
      • ma_niusia Re: P. dr proszę o radę? 27.05.10, 15:06
        Po pierwsze co to znaczy, że najprawdopodobniej alergię na pokarm? Jeśli wogóle
        już to na jakiś składnik pokarmu po drugie albo ma alergię albo nie. Proponuję
        jak najszybciej skontaktować się z pediatrą w celu postawienia diagnozy. Jeśli
        alergia jest to i mleko HA mu nie posłuży i wtedy na receptę Bebilon Pepti lub
        Nutramigen około 11zł kosztuje w aptece. Jeśli alergii nie ma to wtedy może być
        mleko HA.
        Spokojnie karm go "na żądanie" i nie przetrzymuj dłużej!

No i nie wolno trzymać w podgrzewaczu gotowej mieszanki! Pod wpływem ciepła tam
        zachodzą różne cuda i ciekawe jak Ty byś sie czułą jak byś to wypiła... Od razu
        zmień sposób i mieszankę przygotowuj tuż przed karmieniem! Max 30 minut! Skoro
        masz podgrzewacz, trzymaj w nim butelkę z wodą a mleko wsypuj tuż przed
        podaniem. Ja tak robiłam.

I mam jeszcze pytanie z ciekawości - po co dopajasz dziecko wodą z glukozą?
        Jeśli już musi pić coś poza mlekiem to czy nie może to być sama woda?

Życzę dużo zdrówka dla Maluszka i leć do pediatry porozmawiać o tej rzekomej
        alergii :-)
        • bella120 Re: P. dr proszę o radę? 27.05.10, 20:20
          Dziękuje dziewczyny za odpowiedz! Już prostuje swoja wypowiedz. Mały
          miał uczulenie na składnik pokarmu ktory byl w moim mleku tzn.
          białko - nabiał. Od kąd odstawilam małego od piersi pije tylko mleko
          NAN HA1 lekarz na wizycie nie zaproponował mi innego mleka bo
          mielismy zabaczyc czy wysypka zniknie. Pedriatra powiedziala ze
          dziecko ktore jest tylko na butli musi byc przepajane miedzy
          posilkami albo herbatkami albo woda z glukoza. Mleko matki dostarcza
          dziecku wszystko i jedzenie i picie dlatego podaje ta wode bo na
          herbatki reagowal jeszcze wieksza agresja jak puszczał bąki. Synek
          przybiera na wadze prawidłowo wiec teraz sie zastanawiam czy ta
          glukoza ma sens. Co do tej mieszanki gotowej w podgrzewaczu to słowo
          honoru nie mialam pojecia ze moge tym zaszkodzic małemu. Od dzis
          zaczne mieszac mleko z woda żywiec moze to pomoze malemu i bedzie
          spokojniejszy (oczywiscie kilka minut przed karmieniem). Czekam
          jeszcze na opinie p. dr ale bardzo dziekuje!
          • ma_niusia Re: P. dr proszę o radę? 27.05.10, 22:14
            Ok, teraz już trochę jaśniej :-)
            Tak, co do wody my też Żywca używamy. Na początku co prawda Mama i ja taką wodę
            ale później już Żywca.

Dziwi mnie bardzo postawa lekarza. Mleko NAN HA nie jest mlekiem, które stosuje
            się przy stwierdzeniu skazy białkowej. Jeżeli lekarz wie, że w związku z
            podejrzeniem skazy dziecko przechodzi na mm powinien zaproponować Nutramigen lub
            Bebilon Pepti. A jak ta wysypka po tym mleku? Minęła? Jeśli minęła to znaczy, że
            to nie skaza i należy szukać winowajcy gdzie indziej lub uczulało coś innego co
            jadłaś (orzeszki, cytrusy, seler, kakao?). Jeśli nie minęła (potrzeba około 2
            tygodni czasami) to oznacza skazę białkową i konieczność stosowania któregoś z
            wyżej wymienionych hydrolizatów.
            • bella120 Re: P. dr proszę o radę? 28.05.10, 14:42
              Mały poprostu to mleko pił od pierwszego dnia i jak poszlismy do
              lekarza to powiedzialam, ze juz nie karmie piersia tylko daje butle
              z NAN-em a ona na to ze dobrze zobaczymy czy wysypka zniknie.
              Wysypka zniknęła ale dostalam tez masc z antybiotykim.Pójde do niej
              w poniedzialek bez malego porozmawiac moze cos wymysli. Po twoim
              wczorajszym poscie daje malemu mleko kiedy on chce czyli co 3 godz w
              dzien a w nocy co 4. Kurcze wiesz co juz nie wiem co robic mały
              strasznie sie pręzy przy oddawaniu bonków krzyczy wybudza sie i
              trzeba go bujac. Własnie przez to ze maly ma kolki(wieczorem) non-
              stop go nosze albo bujam jak tylko usnie odkladam i jak zaczyna
              plakac znow go bujam albo nosze. Czy to mozliwe zeby juz sie nauczyl
              i wycwanił? W ciagu dnia spi 10 min 15 sie rozglada i 10 go bujam.
              to jakas masakra.
              • ma_niusia Re: P. dr proszę o radę? 28.05.10, 15:11
                Na pewno się nie wycwanił, tak małe dziecko po prostu potrzebuje bliskości i
                noszenia! Noś i przytulaj ile tylko jesteś w stanie, skoro to mu pomaga!
                U nas nie było kolek, ale bolesne bąki puszczał często. Polecam ciepłe kąpiele i
                masowanie brzuszka okrężnym ruchem. I jak ktoś wcześniej radził esputicon. A
                może łyka powietrze podczas karmienia? U nas trochę (podkreślam TROCHĘ) pomogła
                zmiana butelek na antykolkowe DrBrowns.
                A czy kupki są ok? Bo gazy i bóle brzuszka mogą być od nietolerowanego mleka.
    • mayflower82 Re: P. dr proszę o radę? 27.05.10, 16:11
      Co do mleka: Bebilon Pepti jest mlekiem dla alergików, tych z podejrzeniem
      alergii i/lub mających kolki.Może być na receptę wtedy kosztuje ok 11zł,
      normalnie 22-23zł.Jest też nutramigen ale niewiele na jego temat wiem, nie
      stosowałam. W zasadzie chyba wszystkie marki mleka mają w ofercie mleka typu HA-
      NAN, Bebilon, Bebiko itd.
      Co do przygotowywania mm: poprzedniczki mają 100% racji, tak jak robisz robić
      nie wolno! Najlepiej przygotowaćwodę w butelce i wstawić do wyłaczonego
      podgrzewacza, kiedy zbliża się pora karmienia podgrzać wodę i wtedy wsypać
      proszek.Z resztą na mleku, które stosowałam była info na ten temat (Pepti-
      podawać bezposrednio po przygotowaniu, a np bebilon zwykły do 1h po przygotowaniu)
      Co do czasu podawania mm1 to pewnie zależy to od producenta. Np bebilon pepti 1
      do ok siódmego mca.
      A kolki to temat rzeka, herbatki koperkowe i espumisan powinny ulżyć ale jeśli
      kolki są silne to radziłabym zamiast espumisanu podawać esputicon. Jest też coś
      takiego jak woda koprowa (Gripe Water), nam baaardzo pomogła. Ponoc ma
      natychmiastowe działanie. zapytaj lekarza.
      Wodę z glukozą podaje się kiedy dziecko jest osłabione, nie przybiera prawidłowo
      etc. Podaj wode mineralną niegazowaną np Żywiec. Na mineralce też możesz robic
      mleczko. Mnie pediatra powiedziała ze kolkowe dzieci wręcz powinny mieć mm
      robione z mineralnej. Może nie wszystkie porcje ale np 2 z 4.Powodzenia
      • bella120 Noszenie i bujanie! 28.05.10, 15:55
        Nie chciałabym nosic synka non-stop teraz wazy 4,5kg wiec ok a nawet
        nie chce myslec jak to bedzie gdy bedzie wazyl 10 kg mam nadzieje ze
        sie oduczy bo po calym dniu sam na sam strasznie bola mnie plecy.
        Kupki wydaje mi sie ze sa ok jest jedna bardzo duza. Jestem umowiona
        do lekarza na poniedzialek. a moze jak synek bedzie jadl to mleko
        bebilon pepti te bonki tez sie unormuja.
    • moniabm2 Re: P. dr proszę o radę? 31.05.10, 08:59
      Witam!
      Moja córka też miała kolki i problemy z załatwianiem się. Karmiona była i
      piersią i NAN HA. Po 2,5 miesiąca przeszłam na dietę bezbiałkową i dziecko
      zostało od kolek "uwolnione"!!Ale swoje z mężem przeżyliśmy to tak bardzo,że na
      dzień dzisiejszy nie chcemy drugiego dziecka( choć mam nadzieje,że to nam się
      jednak zmieni- to tak na marginesie!:-)) Nadal karmiłam piersią mimo małych
      ilości pokarmu, ale cały czas byłam na diecie bez mlecznej i podawałam to samo
      mleko modyfikowane, bo lekarz tak zalecił ( dwóch nie chciało zmieniać na te
      mlekozastępcze). Teraz z perspektywy czasu (córka ma skończone 8 miesięcy)
      uważam,że wcale nie trzeba podawać od razu mlekozastępczych produktów jeżeli nie
      ma faktycznie skazy białkowej.Na Nanie HA była do 5 miesiąca potem
      przechodziliśmy już na bebiko 2(bo to ponoć można ciut wcześniej mimo iż
      napisane,że powyżej 6 miesiąca) Nie wiadomo co to było, czy tymczasowa
      nietolerancja laktozy czy białka, ale na chwilę obecną jest wszystko dobrze.
      Jeżeli chodzi o podawanie herbatek koperkowych itp. co ponoć pomaga to mnie
      lekarz powiedział,że przy kolkach absolutnie się nie podaje czegoś takiego, bo
      to jeszcze wzmaga oddawanie gazów i sprawia dodatkowy ból takiemu dziecku.
      Mleko przygotowywałam tuż przed podaniem dziecku, też na Żywcu, mając podgrzaną
      w termosie i mieszając z zimną normalnie z butelki, ponieważ Żywca się NIE
      GOTUJE tylko podgrzewa.
      Zapewniam Cię, że takie maleństwo nie jest "cwane" i nie wykorzystuje niczego by
      być noszonym!! Przy kolkach to jest faktycznie normalne, że dziecko nawet na
      rękach płacze, ale czuje się na pewno bezpieczne w ramionach rodziców!! U nas
      żadne suszarki, ciepłe okłady(pieluchy), masaże, bobotic nie pomagały. Jedyny
      kroplami jakie łagodziły wszystko to był ten słynny niemiecki sab simplex.
      Ja słuchałam swojego lekarza i choć czasami miałam odmienne zdanie to
      postępowałam tak jak mi podpowiadał( ewentualnie konsultowałam na początku z
      drugim, który mówił dokładnie to samo) i nie żałuję do dnia dzisiejszego żadnej
      rzeczy, której zrobiłam dla swojego dziecka!!
      Pozdrawiam
    • barbara.gierowska Re: P. dr proszę o radę? 01.06.10, 00:48
      Witam,
      Proponuje karmić w schemacie "na żadanie" i nie forsować na siłe 4 godzinnych
      przerw.
      Co do mieszanki- skoro lekarz podejrzewa alergie,prawdopodobnie konieczny bedzie
      prepart mlekozastepczy ( na receptę) np bebilon pepti.Mleko z 1 stosuje się do 6
      miesiąca zycia
      Nie nalezy przetrzymywać gotowej mieszanki w podgrzewaczu przez 2-3 godziny !
      Do picia proponuje podawać czystą wodę
      • bella120 Re: P. dr proszę o radę? 01.06.10, 12:23
        Dziękuje pani dr za radę. Wczoraj byłam u naszego lekarza i
        zaproponowała mleko Bebilon Pepti, ale mam małego przestawić na nowe
        mleko od razu nie stopniowo czy mieszanie. Skutkiem tego jest ze
        mały grymasi przy jedzeniu i wypija połowe swoich mozliwośi.
        natomiast nasz lekarz twierdzi że po dwóch dniach głód zwycieży. :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka