gato.domestico 02.07.10, 13:16 od kiedy mozna mowic o zatwardzeniu. do tej pory synek wyproznial sie 2 x dziennie - od wczoraj rano nic dzis tylko malenka twarda kupka i do tego troszke zielonkawa :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malazabka.de Re: zatwardzenie 02.07.10, 15:58 zatwarzenie jest wtedy, kiedy boli brzuszek i dziecko wysila sie prac i nic nie wychodzi. W jakim wieku jest dziecko? Twarda kupka moze byc sygnalem ze dziecko za malo pije (wody, herbatki, a po 4. m- cu polecam soczki jablkowe z hippa) Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.gierowska Re: zatwardzenie 04.07.10, 18:48 Witam,, Niezaleznie od definicji i wieku dziecka- proponuję dopoić oraz właczyc doustne probiotyki np Trilac albo Dicoflor 1 x dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
ap_3 Re: zatwardzenie 06.07.10, 14:21 Pani doktor, Franek (2 miesiące i 1 tydzień) robi kupę raz na 3-4 dni. Mleko Bebilon Pepti 1 plus dicoflor raz dziennie. Dopajam około 100ml dziennie. Wczoraj tak strasznie płakał, stekał, że nie miałam sumienia i zaaplikowałam czopek (po 4 dniach bez kupy)- kupa poszła - zielona z grudkami. Co mogę zrobić. bo nie chcę, zeby każdy brak kupy kończył się czopkiem:( Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.gierowska Re: zatwardzenie 07.07.10, 23:09 Witam, Warto skontrolowac malucha u pediatry np ustalić ,czy przybywa na wadze. Mozna mu włączyc na jakiś czas Laktulozę doustnie. Tu cytat odnosnie dawkowania : Należy pamiętać, że minimalną skuteczną dawką laktulozy jest 1 ml na każdy kg masy ciała dziecka na dobę - czyli dziecko ważące 10 kg powinno zacząć leczenie od co najmniej 10 ml syropu na dobę - np. 2x5 ml (przed jedzeniem). W razie potrzeby dawkę można zwiększyć nawet do 3 ml/kg/dobę, czyli w podanym przykładzie dziecka ważącego 10 kg dawką możliwą do zastosowania jest nawet 2x15 ml lub 3x10 ml (łącznie 30 ml na dobę). Odpowiedz Link Zgłoś