Dodaj do ulubionych

Nie chce pić

18.08.10, 10:06
Witam,
znowu mam problem z moim bąblem. Mianowicie nie chce pić. Jest obecnie na
Bebiko1 i ma 3 i pol miesiąca.
Pediatra zaleciła dopajanie - bo zdarzalo się że nie mógł zrobić kupki.
Początkowo pił przegotowaną czystą wodę. Ale po krótkim czasie zbuntował się i
jak tylko poczuł że leci cos bez smaku, to płakał. Wtedy podaliśmy mu herbatki
z Hippa, najpierw koperkowa, ktora mu dlugo smakowała, ale nia tez zaczął pluć
i znowu pojawił się problem płaczu. Wtedy dostał rumiankową krotka ekstaza i
znowu płacz. Teraz nie chce nic pić. Jak nie pije, to jest problem kupki, a
zeby coś mu wcisnąć to trzeba sie strasznie namęczyć. Mały bardzo przy tym
płacze, i potem długo nie można go uspokoić. Co jeszcze mogę podać dziecku do
picia? I jak dużo powinien wypić dziennie ( wiadomo , że nie na raz)
Obserwuj wątek
    • enamerele Re: Nie chce pić 18.08.10, 15:58
      A rozcieńczony sok jabłkowy? I tak niedługo będziecie rozszerzać dietę. Przy
      okazji pomoże też na kupki. U nas sprawdza się znakomicie.
      • mehil.dam Re: Nie chce pić 18.08.10, 16:41
        Moja taka sama. Na szczęście rozszerzanie diety się zaczęło i sok jabłkowy
        pije aż jej się uszy trzęsą :) Ja bym spróbowała z tym rozcieńczonym.
        • vita175 Re: Pomoglo!!! 19.08.10, 13:09
          Dzieki za rade.
          Zrobilam wczoraj malemu taka lure, ale i tak mu smakowalo. Balam sie dac wiecej,
          bo zeby jakies uczulenie nie wyszlo. wczoraj i dzis wypil w proporcji 20 ml
          soczku i 40 ml wody. Wytrabil caly i chcial jeszcze!!!
          Powiedzcie mi, jaka najlepiej zrobic proporcje, zeby nie zaszkodzic, albo jak
          zwiekszac, zeby bylo dobrze.
          • enamerele Re: Pomoglo!!! 19.08.10, 15:24
            Ja na początku, żeby mała zaskoczyła ten soczek, dawałam tak średnio 30 soku i
            50 wody, potem 30 i 70, teraz daję jej 30 soku i 90 wody. Zasadniczo nie trzymam
            się proporcji, za każdym razem wychodzi mi inny, ale średnio jest tak 1:2 (sok:woda)
            • vita175 Re: Pomoglo!!! 19.08.10, 18:05
              Jeszcze raz dziekuje za porade :)
              Mlody zasmakowal w soczku :) Baaardzo. Na razie bede dawac malutko, zeby
              zobaczyc czy n ie uczuli :)
              a za niedlugo pewnie bedzie dostawac jakies nowosci, bo skonczy 4 miechy.
              Ciekawe co to bedzie...
              • enamerele Re: Pomoglo!!! 19.08.10, 19:42
                > a za niedlugo pewnie bedzie dostawac jakies nowosci, bo skonczy 4 miechy.
                > Ciekawe co to bedzie...

Taa...to dopiero będą cyrki...Życzę powodzenia, niech lepiej pójdzie niż u
                mnie...Jak maluch ma problem z kupką, to uważaj na kleik ryżowy, marchewkę i
                gotowane jabłko.
                • vita175 Re: Pomoglo!!! 19.08.10, 20:17
                  Wiesz em\namerele, jak ma dzien ze nic nie wypije, to potem prawie rodzi kupke,
                  ale jak wypije chociaz troche, to taka walnie ze az z pieluchy wychodzi.
                  Nam pediatra kazala powoli wprowadzac kleiki, do zageszczenia mleka, bo zaczal
                  jesc bardzo duzo mleka, dochodzilo juz do dni ze przekraczal litr. Ale poniewaz
                  to nie jest codziennie, to narazie sie wstrzymalam. W sumie jak na 3 i pol
                  miesiaca to i tak juz klocek 6 kilo wazy - pewnie juz przekroczyl nawet....to
                  jeszcze go tuczyc kleikiem...Mam watpliwosci
                  • enamerele Re: Pomoglo!!! 19.08.10, 20:33
                    Nam też kazała kleiki, mała głównie nimi pluje, a kupki mimo dopajania przeszło
                    200 ml dziennie to takie suche bobki...Dziś kolejny pediatra kazała wycofać
                    kleiki i wprowadzić warzywa, ze względu na błonnik. Przed rozszerzaniem diety
                    kupki też były ok, teraz się zepsuły:(
                    • vita175 Re: Pomoglo!!! 20.08.10, 08:26
                      Ze względu na to że moje dziecko od ponad miesiąca przesypiało noce a teraz
                      nagle budzi się śmiertelnie głodne chyba podam ten kleik na próbę. No i nie
                      wiem, czy kukurydziany - bo ponoc nie zapiera i jest lagodniejszy, czy ryzowy...
                      No i ile go dać mała łyżeczkę na początek??
                      • mehil.dam Re: Pomoglo!!! 20.08.10, 14:03
                        Ja zaczęłam od warzywek, później owoce (musu z jabłka nie lubi a sok
                        uwielbia - dziwne). Teraz dosypuje kleiku ryżowego 2 razy dziennie do
                        mleka, do porcji 180mm jakieś 4-5 łyżeczek i doi przez butle, problemów z
                        kupami u nas nie ma, niekiedy tylko twarde bobki ale wychodzą ;)
                      • enamerele Re: Pomoglo!!! 20.08.10, 22:42
                        Ja daję kukurydziany na noc, ok. jednej miarki na 150 ml wody + mm.
                        • malusiamamusia Re: Pomoglo!!! 21.08.10, 00:21
                          Powiem Ci tak. Moja córcia za tydzień skończy 4 miesiące, od początku jest na
                          mm, moja szwagierka kazała mi jej na siłę wciskać wodę żeby nie było problemu z
                          kupkami, jej córki miały. Hanusia wody nie lubiła, herbatki tez nie za bardzo
                          jej szły, a że nie ma problemów z wypróżnianiem, to za bardzo w nią nie
                          wciskałam. Teraz kupiłam herbatkę hippa (jabłko i melisa) i mała jakoś
                          zaskoczyła. Wprowadzam powoli soczki marchwiowe i jabłkowe (sama robię), a mój
                          pediatra kazał już dawać obiadki,ale ja postanowiłam jeszcze poczekać,aż skończy
                          te 4 miesiące.
                          Co do kleiku, to moja mała jak skończyła 2,5 miesiąca to pierwszy raz dostała
                          kleik na noc. Teraz wsypuje prawie do każdego jedzenia, nie mam żadnej miarki,
                          sypnę jak mi zaleci. Musiałam jej zacząć dawać, coś gęstszego bo każde jedzenie
                          kończyło się krzykiem :)
                          Daję ryżowy i kukurydziany, na przemian. Hanusia utrzymuje się cały czas na 50
                          centylu, więc myślę że za gruba nie jest :) Pozdrawiam.
                          • vita175 Re: Pomoglo!!! 23.08.10, 15:21
                            50 centylem. Moj jest pomiedzy 25 a 50 centylem - z tej jego dziwacznej
                            ksiazeczki zdrowia wychodzi.
                            Ale jak tak patrze na niego - to on nie jest gruby. Wazy swoje, ale wszystko w
                            normie. Rosnie na dlugosc, a faldki no robia mu sie i buzia jak maly budda, ale
                            malo widzialam patyczakowatych niemowlakow. Jezeli odziedziczyl po tatusiu
                            budowe ciala, to bedzie wysoki i szczuply, nawet jak bedzie lubil jesc slodkie.
                            Moj maz to moze pochlaniac slodycze i na cukierkach zyc a nie tyje. I ma tak od
                            dziecka , a jako chlopiec byl wrecz chudy.

Maly je kleik. 2 razy dziennie - raz ok 11.30 a drugi raz ok 24. Dzieki temu nie
                            domaga sie mleka z 7 miarek i 210ml wody, a juz do tego dochodzilo. Pediatra
                            mowila, ze jak kleiki sie przez tydzien przyjma to zeby wprowadzac warzywa i owoce.
                            Ja jeszcze poczekam. Narazie kleik i soczek jablkowy mysle ze mu starczy :)
                            • mel_bi Re: Pomoglo!!! 28.08.10, 21:24
                              Moja córka nie piła NIC poza mlekiem do 7 miesiąca. Ani łyka nie
                              chciała. A potem zaskoczyła w jeden dzień i trąbi teraz soczki i
                              herbatki aż miło :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka