Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

07.09.11, 17:08
Moja 6 tygodnowa córka bardzo ulewała (chlustajace wymioty), na usg nie wysło nic niepokojącego, ale z doświadczeń (mój syn jest refluksowy) przeszłam na nutramigen (dieta hipoalergiczna). Mam ją karmić mało i często, czyli 70 ml co 2h i zagęszczać nutritonem. Córka je niechętnie, ale na wadze przybiera (waga najniższa 2600g obecnie 3650g). W ciągu doby zjada więc ok 7-8 posiłków(czasem tylko 6) po 70 ml, w nocy robi sobie przerwy 5-6 h, nawet jak chce ją wybudzić na jedzenie nie udaje mi się, śpi i nie je. Czy taka dawka nie jest za mała dla dziecka w wieku 6 tygodni, jak mam ją karmić, skoro ona nawet tuż przed kolejnym karmieniem potrafi ulać. Śpi i zawsze leży pod kątem, nigdy płasko! Córka dostaje także 3 x w mleku debritat.
Obserwuj wątek
    • fairycharlotte Re: Proszę o pomoc 07.09.11, 23:09
      Ja tak z innej beczki, u nas Debridat powodował natychmiastowe pogorszenie ulewania / wymiotów, czy ten lek pomaga Twojemu dziecku?
    • barbara.gierowska Re: Proszę o pomoc 09.09.11, 19:59
      Witam,
      Skoro przybiera prawidłowo na wadze ( min 150 g/tydzień) ,to można pozostać przy takiej objętości porcji.
      Proszę też okresowo kontrolować się u pediatry,ten wiek jest typowy dla ujawnienia się pylorostenozy ( a w tym przypadku leczenie jest inne). czy było sprawdzane badanie ogólne moczu ?
      • laurawk Re: Proszę o pomoc 10.09.11, 12:06
        Badanie ogólne moczu i posiew było robione jak córeczka miała ok 1 tygodnia, wszystko było ok. Pod kątem pylorostenozy robione było usg w 4 tygodniu córki, wyszło ok. Martwi mnie tylko taka mała ilość jedzenia (wczoraj córeczka poszła spac o 23 wstała o 6 , posiłków było tylko 6 po 70ml), czasem córeczka wydaje się głodna (szczególnie po nocnej przerwie, a ja mogę dać jej tylko te 70 ml, wiec jest płacz do kolejnego karmienia, a jak dam więcej to ulewanie non stop). Czy mogę te pierwsze, albo ostatnie karmienie zrobić z odrobiny więcej mleka aby było przy takiej jak trzeba objętości bardziej kaloryczne?
        Co do debridatu to nie wiem czy ma wpływ na ulewanie, jest w sumie tak samo , ale ma wpływ na kupy, od czasu podawania córeczka nie ma zbitych kup (jak plastelina) , a wodniste, czasem papkowe.
        • barbara.gierowska Re: Proszę o pomoc 17.09.11, 22:13
          Witam,
          Wg mnie badania nalezy powtórzyć - badanie moczu już,a USG za około 2 tygodnie.
          Nie nalezy przyrzadzać mieszanki w inny sposób niz zaleca to producent
    • od.czasu.do.czasu Re: Proszę o pomoc 10.09.11, 13:27
      Nic jej nie będzie, moje 6 tyg jadło 30-50ml i przeżyło :)
      • od.czasu.do.czasu Re: Proszę o pomoc 10.09.11, 13:35
        Co do ulewań to ja przeszłam na Bebiln AR i przeszło jak ręką odjął, ale i tak zrobiłam jej po kilku miesiącach PHmetrię dla swojego spokoju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka