Dodaj do ulubionych

centyle ponad 97

14.09.11, 20:28
Mój synek jest bardzo duży. Ma teraz 5 miesięcy i waży już 9,2 kg i ma 72 cm długości. Troszkę się tym martwie, choć pediatra powiedziała że po prostu taka jego uroda i wszystko rozwija się prawidłowo. Dziecko je co 3 godz. ok 120ml mleka Nan 1. Próbowałam zwiększać porcje, ale synek nie chce więcej wypić niż te swoje 120 ml. Teraz wprowadzam stałe posiłki i myślałam, że ten czas między karmieniami się wydłuży, ale niestety nadal po 3 godzinach domaga się jedzenia.
Czy to jest normalne?
Proszę o radę, bo martwi mnie ta cała sytuacja :(
Obserwuj wątek
    • mamuniaolunia Re: centyle ponad 97 15.09.11, 08:36
      Po prostu trafił Ci się duży egzeplarz, tak jak i mnie. Mój synek na pół roku ważył 10kg i miał ok 75cm. Jadł już wtedy dużo więcej niż 120ml, chyba coś koło 150-180ml 4x dziennie. Najważniejsze, żeby centyle wagowe i wzrostowe były podobne., bo wtedy znaczy, że dziecko jest symetryczne. Nic się nie martw, kobiety potrzebują dużych mężczyzn :)
    • deodyma Re: centyle ponad 97 17.09.11, 09:58
      ale dlaczego Cie martwi, jesli pediatra nie ma zadnych zastrzezen i wszystko jest ok?
      wczoraj bylam na kontroli z mlodszym, 7 i pol msc synem, mierzy 78 cm, wazy 9200kg, wzrostowo jest w gornych centylach, wagowo w 50 centylu, proporcje sa ok a poniewaz raczkuje, w ciagu msc przybral mi na wadze niewiele a poki lezal, jak kloda, to i po 1 kg w ciagu msc mu przybywalo swojego czasu.
      z czasem, jak zacznie Ci sie ruszac, te proporcje sie zmienia, dziecko sie wydluzy i zeszczupleje, wiec ja bym sie nie martwila.
    • barbara.gierowska Re: centyle ponad 97 17.09.11, 22:41
      Witam,
      Uwazam ,ze nie ma powodu do zmartwień. Parametry rozwoju fizycznego malucha sa w granicach normy
      www.siatkicentylowe.edziecko.pl/
      Co do rytmu karmienia- przerwy na pewno z czasem się wydłużą ,gdy posiłki staną się gestsze i bardziej kaloryczne ( np zupa z miesem i kaszą,kaszka na gesto etc)
    • marzenka224 Re: centyle ponad 97 05.10.11, 20:24
      Nie przejmuj się mój w wieku 4,5 miesiąca ważył 9400 teraz ma rok waży koło 13 kilo. Rozwija się prawidłowo, a nawet ostatnio zaszokował panią doktor że zaczął chodzić w wieku 11 miesięcy przy tej wadze.
      Głowa do góry wszystko jest ok
      • muta001 Re: centyle ponad 97 14.10.11, 22:30
        oj jak dobrze, że nie tylko mój jest taki duży. Ma 4 miesiące ok. 8 kg i 70 cm
        Lubi sobie pojeść, chociaż staram się maksymalnie przedłużać przerwy pomiędzy karmieniami
    • zolla78 Re: centyle ponad 97 20.10.11, 22:58
      Moja mała w tym wieku i obecnie (6,5 m-ca) też chciała/chce jeść co 3 godziny. Rozszerzenie diety pozwoliło tylko urozmaicić jej jedzenie, ale nie zmienić częstotliwości. Tylko, że ona ma teraz 71 cm, ale za to waży tylko 7 kg, czyli jest na 10 centylu z wagą i 97 ze wzrostem. Mnie lekarz mówił, że to norma, że dziecko chce jeść co 3 godziny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka