igooor 15.06.04, 11:44 Jakie nowe pokarmy w stylu kaszki, zupki, deserki powinien dostawać trzymiesieczny bobas? Nie wiem od czego mam zacząć. Poradźcie coś !! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renpul Re: Nowe menu 15.06.04, 14:14 Dziecko, które skończyło 3 m-ce i jest karmione sztucznie (bo jak na piersi to lepiej podobno poczekać do 6 m-ca) można podać mu skrobane (łyżeczką - zacząć od 1 łyżeczki) jabłko później marchewkę (gotowaną - przetartą) mleczko można mu zaczać zagęszcać kaszką kukurydzianą lub kleikiem ryżowym itd. powoli po trochę , nie wszystko na raz tylko zacząć od małej ilości i obserwować czy nie wysypuje lub czy nie ma biegunki. Podobno nie należy się przejmować jak troszkę wysypie lub trochę przeczyści ważne żeby się to długo nie utrzymywało. Zajrzyj na strony: www.dzieckook.pl/zywienie/zyw_tabelasztuczne.html#top www.majkowscy.neostrada.pl/kuchnia/maluszek/sztuczne.html www.malinka.pl/schemat.sztucznego.zyw.html Tu masz trochę przepisów na później: maluchy.pl/kuchnia_malucha/ www.e-book.com.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1&mode=&order=0&thold=0 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdainatka Re: Nowe menu 16.06.04, 09:22 Wprowadzanie pokarmów stałych powinno się rozpocząć od 5 m-ca (gdy dziecko jest karmione sztucznie) i od 6 m-ca, gdy jest karmione piersią.Jest to tylko teoria, gdyż nie należy sie spieszyć z wprowadzaniem pokarmów stałych. Trzymiesięczne niemowle naprawdę nie potrzebuje nic poza mlekiem.Przede wszystkim decydować o tym powinien pediatra, chodzi o to jak dziecko przybiera na wadze, jak się rozwija. Nasz córeczka za 2 tygodnie kończy 5 m-cy(jest karmiona mlekiem modyfikowanym) i pediatra zalecił, aby po ukończeniu 5 m-ca wprowadzać owoce na początku jabłko zaczynać od 1 łyżeczki i tak aż do max 60 ml, lub podawać sok (w tej samej ilości), a gdy będzie miała 5,5 m-ca wprowadzać zupki jarzynowe też od 1 łyżeczki aż do całego słoiczka. Jeśli wszystko jest w porządku, po tygodniu mozna wprowadzać kolejną nowinkę.Ja osobiście uważam, że jest jeszcze za wcześnie na wprowadzanie nowego menu dla Twojego maluszka, ale to Ty sama zdecydujesz. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś