Dodaj do ulubionych

Ile mleka minimum?

08.07.12, 07:02
Witam,
Pani Doktor, jaka minimalna ilosc mleka (glownie mojego odciagnietego plus Bebilon Pepti, jak tego zabraknie) powinien wypijac maluch, ktory niebawem konczy piec miesiecy? Nigdy nam sie nie udawalo wyrabiac tych "norm" typu 5x150ml czy 4x180ml. Teraz dziecko dostaje z dodatkowych posilkow SINLAC (sam lub z jablkiem), przecier jarzynowy (3/4 sloiczkach, czasem caly, jak sie uda - ok 100-125g) i ilosc mleka zmniejszyla sie jeszcze bardziej. Wczesniej bez posilkow uzupelniajacych to bylo ok 700ml mleka, teraz gora 500ml. Czy to wystarczy? Czy ewentualnie, zeby zwiekszyc ilosc mleka moge zrobic mu SINLAC na moim mleku zamiast na wodzie? Mamy raczej slabe przyrosty, waga na 3. centylu.
Obserwuj wątek
    • natchniuza86 Re: jeszcze jedno pytanie :) 09.07.12, 23:28
      Podane przez Pania Doktor schematy zakladaja karmienie o polnocy. Moje dziecko od jakiegos czasu przesypia juz noce - zwykle od 20 do 5. Czy z racji na kiepski przyrost wagi uwaza Pani, ze nalezaloby go budzic w nocy na karmienie? Od razu mowie, ze na spiocha sie nie da, bo albo sie rozbudzi, albo bedzie spal tak mocno, ze nawet butelki nie zassie ;)
    • barbara.gierowska Re: Ile mleka minimum? 13.07.12, 21:01
      Witam,
      500 ml to minimalna dopuszczalna ilość. Proszę pamietać,że Sinlac odżywczo zastępuje posiłek mleczny. Sinlac powinien byc przyrzadzany na wodzie,zgodnie ze wskazówkami producenta.
      Czy była próba wyjśsnienia,dlaczego masa ciała utrzymuje sie w dolnych granicach normy ( np badania dodatkowe ?)
      • natchniuza86 Re: Ile mleka minimum? 13.07.12, 21:15
        barbara.gierowska napisała:

> Czy była próba wyjśsnienia,dlaczego masa ciała utrzymuje sie w dolnych granicac
        > h normy ( np badania dodatkowe ?)

Tak, zlozylo sie na to wiele czynnikow. Mamy je pod kontrola, a przynajmniej mam taka nadzieje. Mimo wszystko, mysle, ze uda nam sie podwoic wage urodzeniowa do skonczenia 6. miesiaca.
        Bardzo dziekuje za odpowiedz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka