Dodaj do ulubionych

Menu Roczniaka :)

04.01.13, 10:15
Menu mojego synka wydaje mi się stale takie same i jakby za dużo w nim posiłków;
ciężko mi utrzymać min.3h przerwę między nimi - po drodze mamy dwie drzemki...

Proszę o ocenę, uwagi i sugestie:

7.30 Kaszka na ok.100ml mm + 100ml mm
9.00 owocek ze słoiczka, herbatka
9.30 - 11.00 drzemka
11.30 obiadek mięsno warzywny ok.190g, soczek
12.30 spacer
14.30 obiadek zupka ok.130-160g
15.00 - 16.30 drzemka
17.00 sinlak na 120ml wody, woda, herbatka
20.30 mleko 240ml

w nocy ok.1.00 180ml mm
Obserwuj wątek
    • cama4 Re: Menu Roczniaka :) 24.03.13, 12:55
      moja córka niedługo kończy roczek i jej menu wygląda tak:
      7:30 - 8:00 - 210 ml kaszki owsiane śniadanko (butelką, od tygodnia z miseczki łyżeczką robie trochę gęstsze wtedy 180 ml)
      między 10 a 11 godzina drzemki
      po spaniu między 11 a 12 - II śnadanie - kanapka z szynką, serem, twarogiem, parówka, jajecznica, omlet, racuch i około 60 ml mleka do popicia
      15:00 obiad - je to co my, mało przyprawiam, obiad zazwyczaj jest jednodaniowy
      około 16 godzina drzemki, gdy się nie budzi sama to robię coś w pokoju żeby się obudziła
      18:00 podwieczorek (my w tym czasie jemy kolacje)
      owoce z jog. naturalnym, budyń bez cukru gotowany na mleku z kartonu, kisiel, jogurt naturalny z pełnoziarnystymi płatkami owsianymi, orkiszowymi, pszennymi i zbozowymi - gotowy mix dostępny w sklepie.
      w zależności co je na podwieczorek to dostaje jeszcze kawałek jabłka, kiwi lub banana
      20:00 - 20:30 kleik ryżowy na mm 210 ml ( na gęsto łyzeczką)
      kąpiel, zęby i spanie
      między posiłkami pije wodę, czasami dodaje jej odrobinkę miodu i kroplę cytryny, sok robiony z marchewki i jabłek.
      jak usypia między 20:30 a 21 to wstaje międzu 7 a 8 rano
      całą noc przesypia, może z 2 razy w miesiącu budzi się żeby napić się wody
      kanapki zawsze robię dwie - jedną córka próbuje jeść sama a drugą ja ją karmię. oczywiście nie zjada dwóch bo ta jej kanapka raczej służy do nauki samodzielnego jedzenia
    • cama4 Re: Menu Roczniaka :) 24.03.13, 13:04
      I śniadanie.
      • Powinno być szczególnie wysokokaloryczne i pełnowartościowe, by nasz mały rozbójnik miał siłę poznawać świat.
      • Śniadanie powinno zawierać mleko w postaci jogurt, kefiru lub ciepłego napoju mlecznego (kawa zbożowa, kakao, bawarka) Warto podać zupę mleczną.
      • Ponadto należy podać pieczywo ( początkowo białe a później również ciemne) z masłem, wędliną, serem lub jajkiem, najlepiej w postaci past z dodatkiem zieleniny, twarożku.
      • Zalecany jest dodatek warzyw lub owoców.

II śniadanie.

• Powinno nieco łagodzić uczucie głodu przed obiadem, ale nie powinno być zbyt sycące.
      • Można podać małą kromkę chleba z dodatkiem produktów białkowych (serka, wędliny) lub warzywnych oraz surówkę jarzynową wzbogaconą mięsem a do picia sok.
      • Można też podać jogurt owocowy.
      • Nie należy podawać słodyczy.

Obiad.
      • Powinien składać się z zupy, drugiego dania i lekkiego deseru.
      • Zupy gotujemy na wywarach jarskich (polecane są zupy o wyraźnym smaku, np: pomidorowa, ogórkowa, barszczyk czerwony).
      • Zupy można zabielać mlekiem, śmietanką i ewentualnie zagęszczać mąką lub bułką tartą.
      • Drugie danie powinno zawierać warzywa (najlepiej surowe), produkt białkowy (mięso, ryby, jajko, ser) oraz węglowodanowy (ryż, ziemniaki, kluski, kaszę).
      • Na deser wystarczy kompot lub porcja świeżych owoców.

Podwieczorek.
      • Powinien być małym posiłkiem słodkim.
      • Można podać porcję domowego ciasta, lub koktajl mleczny, mus owocowy, galaretkę, budyń, kisiel.
      • Można też podać owoce lub przetwory owocowe.

Kolacja.
      • Powinna być posiłkiem gotowanym.
      • Mogą to być gotowane warzywa i produkty warzywno-mięsne, ale też pieczywo i napoje z dodatkiem mleka.
      • Ważne, aby kolacja nie była ciężkostrawna.

• nowy99 Re: Menu Roczniaka :) 28.03.13, 14:00
      Zmien ten owocek sloikowy o 9.00 na cos sniadaniowego: chleb z maslem z pastą jakas, jajo, no cos konkretnego.
      Mi zawsze pediatramowila: 9: chleb, 12: zupa, 13 lub pozniej: drugie danie, 16, 17: deser ( tu dopiero owoce itp), 19: kolacja.
      Derery, owoce po obiedzie dopiero.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka