Dodaj do ulubionych

Kiedy koniec nocnego karmienia?

19.02.05, 19:24
Cześć! Poblem pewnie był juz poruszany wiele razy, ale ja z konieczności
bywam częściej na forum rehebilitacja, a do Was rzadko zaglądam. Czy może mi
ktoś opowiedzieć, jak i kiedy przestałyście dawać jeść w nocy? czy dzieciątka
cierpiały z tego powodu i przede wszystkim dlaczego się na to
zdecydowałyście. Nasz synek ma 7,5 mca, dobrze przybiera i je w nocy bardzo
nieregularnie od 40 do 150ml.
Dzięki za odpowiedzi. Gośka
Obserwuj wątek
    • black_currant Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 20.02.05, 10:32
      Mój synek przestał jeść w nocy jak miał ok. dwóch miesięcy. Teraz je kolację ok.
      23:30 (mleko lub ostatnio kaszkę) i śpi do ok. 8:30. Wtedy daję mu śniadanko.

---------------------------------------
      Ania - podwójna mama październikowa :-)
      Emilka (1.10.2001)
      Grześ (18.10.2004)
      • ivonne2 Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 20.02.05, 10:57
        Właśnie weszłam na formu, zeby o to samo zapytać, a tu gotowy post. Moja Misia
        ma 6 m. Od miesiąca jest na butelce. Budzi sie w nocy co 3/4 godz. na jedzenie.
        Dziś o 2 chciałam jej dać picie, owszem wypiła, ale dalej się wierciła i
        popłakiwała. Dopiero po wypiciu butli zasnęła do 6 i to samo. Natomiast rano
        obudzi się koło 8 i nie domaga się od razu jedzenia. Dopiero koło 10, bo wqtedy
        idzie znowu spać. Jak zrobić by maluch przespał chociaż 6 godz? POZDROWIENIA
        • agnieszkaj10 Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 10.03.05, 14:02
          Pawełek wczoraj skończył 5 miesięcy i mniej więcej od 2 miesięcy nie jada w
          nocy. Przed snem dostaje kaszkę, dość mocno gęstą, wypija około 180-210 ml i
          śpi czasami nawet już zasypia o 18, ale zazwyczaj idzie spać o 19 i śpi bez
          budzenia do 6, 7 rano, po przebudzeniu dostaje mleko 150 ml ale nie zawsze
          wypija wszystko, czasami tylko 100 ml, myślę, że ten sposób jest skuteczny i
          lekarz nie ma co do niego zastrzeżeń.
          Pozdrawiam Agnieszka
    • moniaweg Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 20.02.05, 11:18
      Dolaczam do pytania: moja corcia jest od m-ca na butli (ma 3.5 m-ca) i budzi
      sie dwa razy w nocy: raz na jedzenie, a raz na picie
      • black_currant Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 20.02.05, 11:26
        Dziewczyny,

a bardziej 'treściwy' posiłek przed snem nie pomaga?

Pytam trochę w ciemno, bo Grześ sam zrezygnował z jedzenia w nocy (po prostu
        przestał się budzić w nocy), ale widzę, że przed snem domaga się większej porcji
        (normalnie pije ok.180ml mleka, przed snem potrafi nawet 300). Wczoraj pomimo
        tego, że ok. 22 zjadł zupkę (miał dostał dwie łyżeczki dla posmakowania i wsunął
        prawie cały słoiczek), godzinę później domagał się jeszcze kaszki. Zjadł 150ml i
        spał do rana.

Emilka (1.10.2001)
        Grześ (18.10.2004)
        • moniaweg Re: do black_currant 20.02.05, 13:14
          Na wprowadzenie kaszki czekam z utesknieniem, jeszcze ok 2 tyg, najpierw musze
          przejsc z Bebilonu Pepti 1 na 2. Niestety moja corcia woli jesc mniej, a
          czesciej ok 130 ml (z przepisu na opakowaniu mleczka wynika, ze powinna jesc
          180 ml), proby zwiekszenia tej ilosci koncza sie ulewaniem.
          • black_currant Re: do black_currant 20.02.05, 14:48
            :-((((
            W takim razie mama nadzieję, że kaszka pomoże. Ona ma chyba malutki brzuś i
            dlatego jest tak często głodna... Mój synek od początku jadł jak smok.

Emilka (1.10.2001)
            Grześ (18.10.2004)
            • moniaweg Re: do black_currant 20.02.05, 20:24
              A wlasnie, ze nie :))) Maja ma duzy brzuszek, wazy juz 7.5 kg (3.5 m-ca).
              Ale wpadlam na pomysl i daje Jej dodatkowo 30 ml mleczka po 20 min po posilku -
              zobaczymy, czy zadziala?
              Dzis kolezanka tez mnie pocieszyla, ze po kaszce napewno przespi noc. Oby...
    • mamcia_32 Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 21.02.05, 09:58
      Moja Pati skończyła 8 m-cy, od dawna wieczorem pije dość gęstą kaszkę (z 180 ml
      wody), nieraz wypije jeszcze trochę (60-100 ml) mleka i ......... budzi się w
      nocy dwa razy - ok 00 i 3. Muszę wstać i dać jej jeść, bo ona już czeka na mnie
      stojąc w łóżeczku. Mimo, że tyle potrafi zjeść w nocy, to nie jest grubaskiem,
      bo w dzień wszystko spala. Od kiedy nauczyła się wstawać, próbuje stać przy
      wszystkim, bez względu na to czy dany przedmiot się do tego nadaje czy nie.
      Pozdrawiam i życzę Wszystkim ( też sobie :-) ) wytrwałości.
    • ryza_malpa1 Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 21.02.05, 10:06
      Moja córeczka ma 6 miesięcy i jeszcze niedawno miała tak, ze ok. 19 wypijała
      kaszkę i spała do jakiejśc 5 rano kiedy to budziła sie na mleko.
      W pewnym momencie zauważyłam, że tego mleka pije bardzo mało , tzn. ok. 50 ml (
      wcześniej trąbiła ok. 150) tak ze stwierdziąłm, ze budzi sie w nocy raczej z
      przywyczajenia.
      Zmienialam jej posiłki na tak, że o 19 przed snem daje jej czyste mleko mod. a
      ok. 22 wciskam w śpiące dziewcze kaszkę.
      Teraz tez budzi sie o 5 , czasami pije czasami nie, pokręci sie tylko ale
      szybko zasypia znowu.
      Mam nadzieję, że w końcu przestanie się budzic o 5.
    • ivonne2 Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 21.02.05, 10:22
      Kochane, ale ja do każdego mleczka wsypuję Misi (6m)łyżeczkę kleiczku ryż. A co
      macie na myśli mówiąc kaszka. Czy to może być gęstsze i z czego to zrobić? :-)
      • caith Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 21.02.05, 10:48
        moj synek zaczal przesypiac cale noce jak mial 3 mce. sam wyrzucil posilki
        nocne. teraz dostaje o 20. 220ml kleiku ryzowego na noc i spi do 7 rano.
        czasami budzi ok 5, 6 rano ale dostaje wode do picia (bo ma juz dwa zabki :)))
        powierci sie troche i znowu zasypia. ale o 7.30 najpozniej pobudka :)
        ja swojemu polrocznemu synkowi daje rano 150 ml kaszki o roznych smakach a
        wieczorem kleik, bo samo mleku jest juz za slabe i nie najada sie :)
        zycze przespanych nocy i powodzenia
        kasia
    • babsee Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 21.02.05, 11:10
      Moja Jagoda sama zacęła przesuwać sobie pory nocnego karmienia.Od 5 miesiąca
      zaczęła sie budzic o 5:30(na noc karmię ją o 20:30)Potem o 6:30 ,od 7 miesiąca
      zagęszczm mleko kaszka owocową i teraz budzi sie o 7 rano.Ale od kilku dni
      wstaje coraz póżniej,myślę że dojdzie do 8(o tej porze zawsze wstaje)Ale
      strasznie długo jadła o tej nieszczęsnej 5 rano.Myslałam,ze to sie nie skończy.
      • babsee Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 21.02.05, 11:12
        Acha!I nigdy jej nie zwiększyłam nocnej porcji mleka.Zawsze to było 120 ml. a
        stopniowo zwiększałam mleczko na noc-od 120 ml do 250 ml.
        • wiinga Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 22.02.05, 20:42
          Dzięki za odpowiedzi.
          3 dni nawet nie siadłam do komputera, dopiero dzisiaj i widzę, że odzew bardzo
          duży. Wszystkie rady są bardzo logiczne i może by u nas poskutkowały, ale
          powiedzcie mi, jak to robicie, że dziecko na noc zjada większą porcję. Nasz
          Bartuś w porze karmienia jest juz tak wykończony, że ledwie udaje mi się w
          niego wmusić 140ml kaszki. Próbowałam o 24tej dawać mu przez sen kaszkę, ale
          czy to kwestia konsystencji czy cos innego, w każdym razie jest natychmiast
          obudzony i nie chce jeść. Czeka na mleko. Które pije przez sen, lub usypia
          pijąc je.
          Może ktos jeszcze zna jakis sposób????
          Gośka
          • beatagl Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 23.02.05, 09:16
            a czy kleik ryzowy i te kaszki nie przyspieszają zatwardzenia? bo mój synek ma
            problemy "małe" z kupka bo zaczeliśmy przechodzic na butle teraz zmieniłam
            mleko jest troszke lepiej ale boję sie że jak dołoze kleiku do mleka to
            pogorszę sprawę
            Beata
            • ryza_malpa1 Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 23.02.05, 10:27
              Wszystko sie unormuje jeśli będziesz mu podawała w dzień desery z jabłkiem, sok
              jabłkowy który "popędza " sprawę.
              U mnie jest tak, że pierwsza kupa po nocy to często mały, twardy bąbelek, po
              deserku już generuje kupy o normalnej konsystencji.
              No i trzeba dawać w dzień dużo picia .
            • caith Re: Kiedy koniec nocnego karmienia? 23.02.05, 10:34
              rzeczywiscie kleik jest "zageszczajacy", ale jak wiadomo co dziecko to inaczej.
              moj synek dostaje kleik na wieczor 220ml a rano 175ml kaszki i nie ma
              zatwardzen, robi kupke co najmniej raz dziennie a czasami i wiecej. teraz bral
              przez tydzien antybiotyk i czesciej robil kupki ale nie mial biegunki i byc
              moze jest to zasluga "zageszczaczy". kleik jest troche tresciwszy i dlatego
              daje go mojemu dziecku zeby sie bardziej najadal.
              generalnie kleiki i marchewka sa zatrzymujace, wiec to juz od Ciebie zalezy co
              i jak dziecku podasz. u mnie w kazdym razie nie bylo i nie ma problemow.
              pozdrawiam
              kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka