Dodaj do ulubionych

NIE LUBI MLEKA! co robić?

16.05.05, 07:46
Moja 9 miesięczna córka nie lubi mleka.Kiedy karmiłam ją piersią było ok,
tyle,że nie wiedziałam ile tak naprawdę wypija.
Od miesiąca karmię ją butelką i....
Mleko "sztuczne" jej nie smakuje! Soczki natomiast bardzo chętnie.Jedyne co
zje, to kaszkę na mleku.Rano i wieczorem zjada ok 210 ml, czyli w ciągu dnia
ok 420.Czy to wystarczająco dla takiego malucha? jak sądzicie? Ząbki jej 2
już wyszły , więc może niczego więcej nie potrzebuje jej organizm?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mamaglusia Re: NIE LUBI MLEKA! co robić? 16.05.05, 08:56
      Mój mały też za mlekiem osttnio nie przepada ale pomogło dodawanie do mleka
      łyżki lub dwu kaszki Nestle Bifidus. Ma taki trochę "biszkoptowy" smak i to
      mojemu synkowi odpowiada. A przy okazji dobrze robi na kupę(zatwardzenia).

pozdrawiam,

mamaglusia
    • weronikarb Re: NIE LUBI MLEKA! co robić? 16.05.05, 09:05
      to taki wiek, moze przejdzie, ale nie musi. Moj tez o tym czasie nie przepadal
      za mlekiem - minelo mu z ukonczeniem roku :-) Warto przeczekac, chyba ze tak
      jak moj - bardzo drobniutki i chudzinka - to karmilam na spiku :-)
      • malagonia6 Re: NIE LUBI MLEKA! co robić? 16.05.05, 10:03
        Z moją córcią też miałam ten sam problem, tyle że ona jeszcze wcześniej
        zdecydowała, że nie chce mleka. Miała 7-8 mcy.... przemycałam w kaszkach i to
        też z trudem, bo były okresy, że i kaszek nie chciała jak tylko poczuła mleko.
        Dodam, że jest alergikiem i jest na bebilonie pepti, więc tym tłumaczyłam sobie
        jej niechęć do "mleka". Zaczęłam więc do kaszek robionych na wodzie dodawać po
        jednej miarce mleczka i tak każdego dnia coraz więcej, aż doszłam do normalnych
        proporcji. Akurat mojego malucha udało się oszukać. Ale bywa różnie. Natomiast
        moja lek. powiedziałam mi, że jak nie chce mleka to nie zmuszać. Twój dzidziuś
        już jest taki duży, że spokojnie jakiś czas może przetrzymać na zupkach,
        deserkach itp... może zatęskni za mlekiem. Moja córcia zaczęła pić ponownie
        mleczko (bebilon pepti) jak miała 11 mcy i to może dlatego, że zaczynała
        intensywnie chodzić. Poza tym możesz spróbować podawać sinlac, jeśli Twoje
        dziecko nie jest uczulone na ryż, spróbuj. Jest pełnowartościowym posiłkiem
        doskonale zastępującym posiłki mleczne, podaję link na wszelki wypadek jeśli
        nie spotkałaś się z tym www.nestle.pl/gf_naszeprodukty.asp#3
        I wygląda na to, że jednak maluchy lepiej wiedzą czego chcą, dlatego nie
        przejmuj się za bardzo i po prostu dawaj do jedzenia to co lubi.
        Pozdrv ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka