Dodaj do ulubionych

nieprzespane noce

16.11.05, 18:29
witam, mam dość poważny problem. Mój 11-miesięczny synek w nocy nie wybudza się zupełnie ze spania ale podczas snu wierci się, kręci, marudzi. Wtedy daję mu soczek i zasypia. Tak jest kilka razy w nocy. Chciałóabym oduczyć go tegpo zwyczaju, ale myślę że jego zachowanie może być związane z wyżynaniem się ząbków. Proszę napiszcie ci w takiej sytuacji zrobić i czy mogę podawać sok w nocy.
Obserwuj wątek
    • chrenata Re: nieprzespane noce 16.11.05, 20:35
      co do soku, to zrezygnuj na rzecz wody - ze względu na zęby.
      Mój syn ma również 11 miesięcy, i jeszcze nie przespał spokojnie jednej nocy -
      takie jego dziecięce prawo. Kiedyś im to przejdzie.
      Moja starsza córka miała problemy ze spaniem odkąd pamiętam. Dziś można przy
      niej odkurzać, śpi jak suseł. A rano zawsze i tak stwierdza, że "do tej głupiej
      szkoły nie idzie, tylko będzie spać".
    • steffan Re: nieprzespane noce 17.11.05, 11:59
      ja nigdy nie reagowałam, jesli malutka tylko sie wierciła i nie było
      regularnego płaczu. myśle, ze dziecko po prostu "przewraca się na drugi bok",
      wchodzi w inną faze snu itp. uważam, że powinno umieć uspokoic sie samo w
      takiej sytuacji i nie ma sensu go wybudzać. po co przyzwyczjać do picia czy
      jedzenia w nocy? jezeli juz, to zrezygnuj z soku na rzecz wody - na pewno
      zdrowsze.
    • nalle_marta Re: nieprzespane noce 19.11.05, 10:55
      Pocieszę Ciebie może - moja prawie 11m-czna córeczka budzi się w nocy 2-3razy i
      to zazwyczaj z płaczem. Pojęcia nie mam co robić? Kończy się spaniem z nami :-
      ( - a zasypia pieknie w swoim łóżeczku... No i co mogę? Przeciez nie zostwię
      jej płaczącej w nocy - a utulenie i odłożenie do łóżeczka działa na 5min. i
      powtórka z rozrywki... Także też nie wiem co robić - już planowaliśmy pzrenieść
      ją do innego pokoju, ale jak pomyślę o bieganiu... to sobie krzywdę zrobię.
      • nupik Re: nieprzespane noce 20.11.05, 08:13
        mysmy tez nie reagowali, jesli tylko sie wiercil i marudzil i nauczyl sie sam
        zasypiac, bez smoczka i bez dopajania. Troche to ciezkie bo serce ci mowi zeby
        isc, przytulic, dopoic i bog wie co jeszcze ale naprawde mamy drogie, zmeczone
        nie bedziecie dobrymi rodzicami. Mysmy prztrwali dwie noce i teraz jest
        naprawde super, kimanie od 20 do 6 rano non stop, wstaje usmiehcniety,
        wypoczety i gotowy na nowy dzien.i my tez wypoczeci:)
        zycze wytrwalosci, troche trzeba ustawic dziecko pod siebie, wiem ze to brzmi
        niedobrze, ale tak jest w praktyce, nie jestem zwolenniczka skrajnego
        poswiecania sie, to bez sensu.
        pozdarwiam
        aga
        • mamusia111 Re: nieprzespane noce 20.11.05, 22:53
          Witam, ja też mam problem ze spaniem mojej córeczki.Ma już prawie 9 miesięcy i
          nieprzespała ani razu całej nocy, najlepszy wynik to 4 godziny.Gdy zaczełam
          podawać jej wode zamiast kaszki w nocy to budziła sie dosłownie co 20
          min.Wróciłam więc do kaszki i spokojnie czekam na 1 przespana noc.
          Pozdrawiamy
          • mamaroksany Re: nieprzespane noce 21.11.05, 21:55
            a mi sie udało, synek ma teraz skończone 11 m-cy a 3 grudnia skonczy roczek. Od
            m-ca spi ładnie w nocy bez pobudek itp. a wiecie co zrobiłam???
            dokupiłam mu drugiego smoczka!!!
            gdziekolwiek się obróci tam go złapie i wsadzi do buźki, nie zdaży się wybudzić
            i sam ponownie zasypia
            ależ to było proste :)))
            pozdrawiam
        • mamusia111 Re: nieprzespane noce 20.11.05, 22:55
          Przespraszam ale zapomniałam dodać ze gdy próbowaliśmy z mężem niereagowac na
          płacz o godz.1 w nocy to mała tak się rozbudziła i rozkszyczała że niemożna jej
          było uspokoić,a uspać do godziny 4.Wszystko widocznie zależy od maluszka
    • piotr-albrecht Re: nieprzespane noce 22.11.05, 23:35
      Soku lepiej w nocy nie podawać a jesli się nie wybudza o po co Pani cokolwiek
      robi - kupic sobie prosze stopery do uszu albo przestawić dziecko do inego
      pokoju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka