Dodaj do ulubionych

i znów zaparcie

08.01.06, 18:36
Mój3,5 miesięczny synek był karmiony piersią tylko 6 tygodni. Później z dnia na dzień przeszliśmy na BEBIKO. Od tej pory zaczęły sie problemy z kupką. Synek robił ją co 2 dni i to z wielkim wysiłkiem, choć kupa ma normalną konsystencję. Kiedy nie robił 4 dni sprowokowaliśmy kupę czopkiem (0,5 czopka). 3 dni temu, po kolejnym czopku, kupa była bardzo zielona. Czy to zaparcie, czy może wskazuje na jakąś inną przyczynę tych problemów? Dodam, ze syn ma mniejszy apetyt niż wcześniej i jest troche niespokojny (ale wydaje się całkiem zdrowy).
Obserwuj wątek
    • piotr-albrecht Re: i znów zaparcie 08.01.06, 22:48
      Może to być tzw. dyschezja, czyli przejściowa dolegliwość a nie choroba - nie
      wymaga leczenia a opisywałem ja już wielokrotnie.
      • alfa36 Re: i znów zaparcie 09.01.06, 12:42
        Panie doktorze. Przeczytałam sporo wątków na temat dyschezji i zachowanie mojego synka odbiega od jej obrazu. Synek, owszem, robi się czerwony przy wypróznianiu, ale wtedy, kiedy już zaczyna robić kupę. Generalnie jest dzieckiem pogodnym, spokojym. Problem w tym, że on tej kupy po prostu nie robi i mnie martwi to zaleganie kału w jelitach. Dlatego po 3 dniach niewypróżniania podaję mu czopek. Zastanawiam sie, czy mleko z probiotykami zmieniłoby sytuację? A może nie robienie kupy przez kilka dni (3-4) nie powinno stanowic problemu w momencie, gdy ich konsystencja jest prawidlowa? Tyle, że mam wrażenie, że jak kilka dni kupy nie ma, to apetyt dziecka słabnie i synek jest nieco rozdrażniony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka