Dodaj do ulubionych

nie chce jeść! Pomocy...

18.04.06, 10:33
Mój synek (3 miesiace) od 3 dni nie chce jeść. Muszę wmuszać w niego jedznie. Od początku je
Bebilon Pepti. Jeszcze kilka dni temu zjadał sporo- powyżej 800 ml. Jak miał miesiąc jadł nawet do
900 ml na dobę. A teraz zamiast zjadać z wiekiem coraz więcej to on je coraz mniej... Od 3 dni zjada
niewiele ponad 600 ml. Nawet po 6 godzinnej nocnej przerwie, kiedy wydaje mi się, że powinien być
bardzo głodny (i wydaje się być, bo domaga się jedzenia płaczem) zjada tylko 100 ml...
Od 5 dni podaję mu Debridat. Czy to on może powodować brak apetytu?
Czy to wogóle jest groźne dla dziecka kiedy zjada mało? Czy może nie ma się czym przejmować?
Temperatury nie ma... wygląda na zdrowego. Trochę marudzi- ale w normie, jak zwykle.
Obserwuj wątek
    • pimpusia77 Re: nie chce jeść! Pomocy... 18.04.06, 11:05
      Aha! Dodam jeszcze, że robilismy w zeszłym tygodniu badania i wyniki krwi nie są zbyt dobre... Nie ma
      anemii, ale super też nie jest :-(
      Bakteriii w moczu nie ma. Być może ma alergię- krostki na twarzy, niepokój, spocone dłonie, stopy i
      główka. Ale do tej pory był wręcz żarłokiem!
      • bea-ta Re: nie chce jeść! Pomocy... 18.04.06, 11:26
        3 dni to mało. Ilośc mleka tez nie tragiczna. Trzeba malucha poobserwowac i
        jakby dołaczyły sie inne objawy- biegunka, wymioty, goraczka , wieksza
        płaczliwośc, jeszcze zmniejszenie apetytu, niechęc do picia wybrać sie do
        pediatry. Może to przejściowe i za kilka dni apetyt wróci do normy. Jednak
        najwazniejsze w tym wszystki jest przybieranie na wadze- jesli bedzie w normie
        mimo mniejszej ilości mleka to wszytsko ok.
        na ząbki troche za wczesnie choć rózne cuda się zdarzaja.
        Co do tej potliwości to nie przegrzewasz czasami dziecka- na dworze jest dośc
        ciepło a jeszcze c.o działa w domach - może trzeba zrzucic co nieco z
        malucha?!?Pocenie sie jest forma termoregulacji. Beata
        • pimpusia77 Re: nie chce jeść! Pomocy... 18.04.06, 11:40
          Dziękuję za pocieszenie :-)
          Nie przegrzewam. Ma na sobie tylko cienkie śpiochy, a ja bluzke + cienki sweterek. Ale ja jestem
          zmarźluch :-)
          O tej potliwości rozmawiałam z pediatrą i to może być jej zdaniem objaw alergii.

Będę obserwować malucha.
    • marta308 Re: nie chce jeść! Pomocy... 18.04.06, 15:26
      Pamietam Pimpusiu jak wczesniej pisalas,ze synek to zarloczek.Odpisalam Ci
      kiedys,ze za pare miesiecy bedziesz sie martwic,ze synek za malo je.Znam to z
      autopsji,im wieksze dziecko,tym wiekszy problem.A poczekaj jak zasmakuje
      obiadkow,to juz w ogole bedzie fajnie.Moj synek tez je bebilon pepti,ma 8.5 msc
      i jak zje 150 to super.A jesli chodzi o zabki,to cuda sie zdarzaja.Mojemu
      synowi po skonczonych 3 miesiacach wyszly dwie jedynki na dole.Moze u Was tez
      tak bedzie,dlatego maly jest niespokojny i nie ma apetytu.Pozdrawiam.
      • pimpusia77 Re: nie chce jeść! Pomocy... 18.04.06, 20:47
        tak, tak... :-) Pamiętam jak mi wiele osób pisało o tym, że będę się jeszcze martwić brakiem apetytu...

A my od dzisiaj na Nutramigenie... Zobaczymy jak to będzie. Narazie jedna miarka na 3 Bebilonu i jakoś
        poszło. Jutro już 2:2. Śmierdzi to paskudztwo straszliwie. Ale synek ma alergię i najprawdopodobniej
        nie trawi laktozy. Alergolog zaleciła nutrę. Może przejdą bóle brzuszka.
        I tak jest już o niebo lepiejod pewnego czasu, ale często synek się jeszcze męczy. Zwłaszcza nad
        ranem.

A ząbki to raczej nie są. Wymacałam mu całe dziąsełka i nie są rozpulchnione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka