Dodaj do ulubionych

jaka ilosc

06.07.06, 12:52
witam moze pytanie moje jest smieszne i blahe ale mam problem moj syn ma 12 m-
cy i ja caly czas mam stres przygotowujac mu jedzenie czy nie jest za duzo ,
bo chyba to nie jest sluszne przekarmiac dzieci jednoczesnie glodzic tez czy
jest moze w przyblizeniu jakas srednia ilosc pokarmu dla 12-13 m-cznego
dziecka. dziekuje z gory za pomoc , jesli kogos swoim pytaniem rozsmieszylam
top ciesze sie ze moglam poprawic humor. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: jaka ilosc 06.07.06, 13:11
      Tu schemat:
      www.dzieckook.pl/zywienie/zyw_tabelasztuczne.html
      Wszystko zalezy od apetytu dziecka a nie tabelek. Maluchy jedza róznie
      220-250-270ml w tym wieku, a zdarza się, że i więcej;-)
      wazne abys ustaliła 4-5 stałych posiłków, z odstępami co 4 godz(+/-), nie dawała
      przekąsek, nie spajała sokami i słodkimi herbatkami, które moga zab. apatyt i
      powodowac otyłośc. Dajesz dziecku jeśc dotąd dopoki jest nim zainteresowane. Jak
      odwraca glowe, protestuje, wypluwa, ma odruch wymiotny to jest dośc. Dziecko
      samo wie ile ma zjeśc( wyjatek notoryczne niejadki czy okres choroby) i sie nie
      zaglodzi. jeśli dajezs s[poro warzyw, owoców, kasze, dieta jest urozmaicona i
      zachęca malucha do zucia, ma nie same mleko czy kaszki mleczne to jest ok.
      Kieruj sie przyrostem masy ciała i apetytem malucha, a wszystko bedzie ok.
      W tym wieku mój sym zjadal porcje 250-270ml, ale byl sporym chlopcem i mial
      apetyt, czasem dzieciom wystarczy mniej. Teraz ma 2 lata i gruby zdecydowanie
      nie jest i nigdy nie mierze ilości jedzenia. Zaufaj swojej intuicji i patzr czy
      na siatce centylowej waga nie pnie się zbyt mocno w góre- wzrost i masa ciała
      powinny byc w tym samym lub sasiednich przedziałach centylowych. Na roczek
      dziecko ma potroic wage urodzeniowa i zazwyczaj po 12mz dzieci zaczynają gubic
      kraglości niemowlęce i traca zainteresowanie jedzeniem, nie przeszkadzaj dziecku
      w tym, nie biegaj za nim z łyżeczka i uszanuj sygnały na nie i upodobania
      kulinarne. Jka nie zje porcji to nie propobnuj za godzine, a w porze nastepnego
      posiłku. Tak jest zdrowo i napewno nie utuczysz dziecka. Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka