Dodaj do ulubionych

Kolor oczu? Chodzik?

20.03.07, 23:06
Witam. Wiem,że moje pytania nie są na temat karmienia butelką, ale tyle razy
mi Pani pomogła, doradziła i odpowiedziała na nurtujące pytania, że chcę
zapytać o 2 rzeczy. Jak długo kształtuje się kolor tęczówki oka u niemowląt.
Syn ma ponad 5m i niebieskie oczy, czy to oznacza, że takie bedzie juz miał?
Mąż ma brązowe a ja niebieskie. Drugie pytanie dotyczy chodzika. Wiem, że nie
należy wsadzać do niego dziecka bo jest to niezdrowe. Oczywiście nie mam
zamiaru kupować tego urządzenia bo nie chcę dziecka krzywdzić, jednak
zastanawiam się, co tak naprawdę jest w nim złego? W jaki konkretnie sposób
ma on zły wpływ na zdrowie i rozwój? Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: Kolor oczu? Chodzik? 21.03.07, 00:02
      Witam,
      Kolor oczu kształtuje sie ostatecznie pod koniec 1 roku zycia.
      Chodzik wykształca nieprawidłowe wzorce ruchu,opóźnia nauke prawidłowego
      samodzielnego chodzenia. Dziecko w chodziku nie może nauczyc się bezpiecznego
      upadania na podłoże ,co jest niezbedne do nauki chodzenia.
      Ortopedzi dzieciecy odradzaja klasyczne chodziki i zalecaja tzw chodziki
      pchacze- gdy maluch zaczyna chodzic np
      www.allegro.pl/item176413170_chicco_pchacz_chodzik_klocki_2w1_nowy_gwar_.html
      ( to nie jest reklama ;)
      Pozdrawiam
      • barbara.gierowska a jak poszła zmiana mleka ? 21.03.07, 00:03
        • mala_malgo Re: a jak poszła zmiana mleka ? 21.03.07, 13:07
          Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Co do zmiany mleka to wybrałam
          jednak Bebilon 2. Jest droższy od Bebiko ale w porównaniu do Omneo to i tak
          jest tani. Zaczęłam w poniedziałek od 1 butelki pół na pół Omneo z Bebilonem,
          we wtorek 1 cała butelka Bebilonu, dzisiaj podam 2 butle, jutro 3 a w piątek 4
          czyli wszstkie na Bebilonie. Jak dotąd synkowi bardzo smakuje i ze strony
          brzuszka nie ma żadnych objawów nietolerancji, nie ma też wysypki. Synek jest
          pogodny. Boję się jedynie o jego buźkę, bo mam wrażenie, że ciągle jest lekko
          zaróżowiona i sucha. Ale to było już od początku. Smaruję synkowi buzię kremem
          Nivea na każdą pogodę bo on najlepiej łagodzi wg. mnie podrażnienia. Skóra od
          razu robi się ładniejsza :-) Miałam już Balneum, Bambino, a nawet Dermosan
          polecony w aptece ale nie stosowałam go na buzię bo nie wiedziałam czy można u
          niemowląt? Czy Pani zdaniem wprowadzanie codziennie o 1 butelkę więcej na
          korzyść Bebilonu to wytarczające tempo, czy powinnam zrobić to szybciej? Czy
          poleci Pani jakiś krem do buzi zawierający pantenol - wydaje mi się że
          zawartość tej substancji powoduje, że skóra jest ładna. A może to tlenek cynku?
          Hmmm... sama już nie wiem. Zastanawiam się nad maścią Johnsona z pantenolem,
          jednak nie wiem czy jest dobra? Dziękuję i cieszę się, że jest Pani taka
          pomocna. Pozdrawiam!
        • mala_malgo Re: a jak poszła zmiana mleka ? 22.03.07, 13:34
          Niestety jestem dziś zmartwiona. Synek ulewa; nie jakoś strasznie. Po Bebiku
          Omneo też ulewał, ale ulane mleko wyglądało inaczej i to mnie martwi. Omneo
          ulane wyglądało jak zwykłe mleko, zaś Bebilon ulany wygląda jak mleko zmieszane
          z proszkiem. Hmmm nie wiem czy rozumie Pani o co mi chodzi. To jest jakby
          proszek w mleku. Czy na bebiolonie taki wygląd ulanego mleka jest normalny? To
          ulane mleko nie jest kwaśne i nie pachnie; tak jakby nie było jeszcze trawione.
          Proszę o szybką odp. co robić dalej? Dzisiaj miały być 3 butle a teraz nie wiem
          czy tą trzecią w ogóle podawać? Pozdrawiam i czekam. Dodam że synek jest raczej
          pogodny i dużo fika, nawet zaraz po jedzeniu, może dlatego ulewa.
        • mala_malgo Re: a jak poszła zmiana mleka ? 22.03.07, 21:14
          Jestem wykończona. Synek całe popołudnie był marudny, a były momenty że płakał
          długo aż się dławił i nie dawało się go uspokoić. Dopiero kiedy zmęczył go
          płacz padł z wycieńczenia. Co to za przyczyna? Mały wkłada rączki do buzi, może
          ząbkuje? Jak to rozpoznać? A może to wina Bebilonu? Co robić? Synek ma lekko
          zaczerwienioną pupę, czy to też może być od mleka? Jestem już kłębkiem nerwów...
          • barbara.gierowska Re: a jak poszła zmiana mleka ? 22.03.07, 23:35
            Witam,
            Jest wiele mozliwości- zabkowanie,gorsza tolerancja nowej mieszanki ( moze
            jednak trudno mu zaakceptować wiekszy poziom laktozy).
            Ulane mleko moze mieć taki wyglad,jak pani opisuje- jest to efekt wstepnej fazy
            działania enzymów.
            W zaistniałej sytuacji wróciłąbym jednak do "starej ' mieszanki
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka